Göm menyn

Kliniska undervisningsavdelningarna firar jämnt

KUA firar jämnt

För tjugo år sedan var det en världsnyhet – i dag är de ett givet inslag för studenter på Medicinska fakulteten. De klinisk undervisningsavdelningarna, KUA, firar jämnt i vår och fortsätter att svetsa samman olika vårdroller.

Det är fredag förmiddag och lite lugnare än vanligt på geriatriska KUA:n 80A. Samtliga studenter är på ett avslutande seminarium där de går igenom erfarenheter, upplevelser och nya kunskaper efter två veckor på avdelningen.

– Ja, i vanliga fall är det mer fart i korridorerna, säger Charlotta Roosvall som är sektionsledare, teamhandledare och sjuksköterska på avdelningen. Hon visar oss runt i den övningsmiljö som också är en fullt fungerande och vanliga geriatrisk avdelning.

I ett av rummen sitter läkare och sjuksköterskor och har rond. I vanliga fall är studenterna med och deltar aktivt men så här på sista dagen är det ordinarie personal som tar hand om ronden i stället.

– Vi tar ett steg tillbaka och låter studenterna fundera kring situationer som uppstår och även lösa dem tillsammans, förklarar Roosvall.

 

När det sedan blir nya vecka och måndag kommer tio nya studenter från de olika utbildningsprogrammen på Medicinska fakulteten. Under fjorton dagar kommer de inte bara få ta hand om patienterna på avdelningen – de kommer också att få en större förståelse för varandras roller i vårdkedjan.

Och så har det sett ut under tjugo år från det att den första avdelningen öppnade på ortopediavdelningen vid US i Linköping. Idén kom ursprungligen från studenter och lärare inom dåvarande Hälsouniversitetets (HU) läkarutbildning och var världsunik. Konceptet har sedan kopierats flera gånger av andra lärosäten.

 

Charlotta RoosvallI dag finns det totalt fyra KUA-avdelningar i samarbete mellan universitetet och Region Östergötland. Två med inriktning mot ortopedi och två mot geriatrik. Gemensamt är att de i vår firar jämnt; tjugo, femton, tio respektive ett år. Just avdelning 80A har tio år på nacken.

– Alla som läser på Medicinska fakulteten passerar genom en KUA, oavsett vårdnadsutbildning. Tanken är just att visa på vikten av att jobba i team. Det ger en förståelse för andra yrkesgrupper samtidigt som det också kan ge en "aha"-upplevelse – jag behöver faktiskt inte kunna allt utan kan dra nytta av de människor jag har runt omkring mig, förklarar Roosvall.

 

10 maj är datumet då undervisningsavdelningarna ska firas. Från och med klockan 13 i Berzeliussalen på Medicinska biblioteket kommer det bli mingel, workshops och berättelser från medarbetare som varit med sedan verksamhetens begynnelse.

Men hur ser man på framtiden? Charlotta Roosvall menar att arbetet kring utveckling ständigt pågår. Förutom att man i höst kommer att flytta in i nya lokaler i huvudblocket finns det även tankar på hur arbetet skulle kunna hitta nya vägar.

­– Kanske en KUA på en vårdcentral skulle vara något att sikta på? Eller en utökning av KUA-tiden för studenterna? De allra flesta säger att tiden här går väldigt fort, menar hon.

Visst går två veckor fort, men också tjugo år.

Läs inbjudan till KUA-firander här.


Daniel Windre 2016-05-04
Forskningskritik vid LiU uppmärksammas

Vetenskapsradion uppmärksammar nu i tre reportage forskning kring konstgjorda hornhinnor som utförts av forskare vid Linköpings universitet. Forskningen kritiseras av Medicinska fakulteten vid LiU för oredlighet. LiU har tidigare rapporterat om detta i flera artiklar.

Stefan Löfven och Johan Söderholm

Statsministern besökte Universitetssjukhuset i Linköping

Statsminister Stefan Löfven har besökt Universitetssjukhuset i Linköping. Här fick han vara med på en simulerad förlossning och besöka bröstenheten som har kortat tiderna till bröstcancervården.

Johnny Ludvigssons Pris 2015 utdelat i Reykjavik

På torsdagen den 21 april, vid the 51st Annual Meeting of Scandinavian Society for the Study of Diabetes (SSSD) i Reykjavik, delades Barndiabetesfondens Johnny Ludvigsson-pris till framstående barndiabetesforskare i Norden ut till den danske forskaren och pionjären inom barndiabetesforskningen, professor Flemming Pociot vid Herlev Hospital i Köpenhamn.

Malin Björnsdotter

Autism hos pojkar avslöjas med magnetkamera

Forskning vid Linköpings universitet och Sahlgrenska akademin visar att ett mått på hjärnaktivitet kan urskilja autism hos pojkar. Metoden ger helt nya möjligheter att till exempel kunna mäta effekten av en behandling.

Stoppar bidrag på grund av oetiskt handlande

Vetenskapsrådet avbryter utbetalningen av ett bidrag till en forskare verksam vid Linköpings universitet, med hänvisning till en utredning av oetiskt handlade

Forensiska vetenskaper nytt strategiområde

Forskningen inom forensiska vetenskaper får en skjuts framåt när Linköpings universitet och Rättsmedicinalverket satsar på ett nytt strategiområde.

Judit Svensson-Arvelund

Webbteve: Immunförsvarets betydelse under graviditeten

Forskning i framkant-föreläsning med Judit Svensson-Arvelund som berättar om hur mammans immunförsvar anpassas för att förhindra avstötning av fostret och hur en misslyckad anpassning kan medverka till graviditetskomplikationer.

Möjligt läkemedel mot Alzheimers

Alzheimers sjukdom är en katastrofal diagnos som alltid leder till döden. En studie vid Linköpings universitet pekar nu ut en ny läkemedelskandidat: en molekyl som kan ta sig igenom blod-hjärnbarriären och minskar giftigheten hos den substans som förknippas med sjukdomen.

Stig Arlinger får Stora Hörselpriset

Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi vid IKE, är forskaren bakom den digitala hörapparaten som hjälpt miljontals hörselskadade. Nu belönas han med Stora Hörselpriset 2016.

US utsett till bästa universitetssjukhus - för tredje gången

Universitetssjukhuset i Linköping har utsetts till Bästa universitetssjukhus 2015 av tidningen Dagens Medicin. Lasarettet i Motala hittas på andra plats i kategorin mindre sjukhus och Vrinnevisjukhuset på fjärde plats i kategorin medelstora sjukhus.

Fördubbla investeringarna i medicinsk forskning

Det krävs strukturella förändringar och nya satsningar för att förbättra hälsan och bromsa kostnadsökningarna inom vården. Sverige måste agera kraftfullt om vi ska kunna återta en tätposition inom medicinsk forskning och få ut mer av varje forskningskrona. Det skriver 29 aktörer, däribland Johan Dabrosin Söderholm, dekanus Medicinska fakulteten, i ett gemensamt manifest inför regeringens kommande forskningsproposition.

Medicinska fakulteten kritiserar forskare för oredlighet

Styrelsen för medicinska fakulteten har idag fattat beslut avseende den anmälan om oredlighet, som riktats mot en forskare vid fakulteten. Beslutet är att rikta kritik mot berörd forskningsledare på grund av oredligt förfarande.

Brist på kunskap om strokepatienters sista tid i livet

Vårdgivare visar bristande kännedom om hur strokepatienter har det veckan innan de dör, exempelvis har personal svårt att uppge om patienterna hade någon med sig vid dödsögonblicket eller om de upplevde smärta. Vården för strokepatienter riskerar därför att bli sämre jämfört med patienter som avlider i cancer.

Rökning

SMS effektiv metod att få unga att sluta röka

NEXit, Nikotin Exit, är en billig och effektiv metod för att hjälpa unga att sluta röka. Programmet består av ett 12-veckors program där deltagarna får sammanlagt 157 SMS med råd och stöd för att sluta röka. I en ny stor studie lyckades 25 % av deltagarna sluta röka med hjälp av programmet.

Akut strokebehandling minskar lidande och sparar resurser

Om skadorna efter en stroke kan begränsas genom nya behandlingar finns möjlighet att minska mänskligt lidande och även spara resurser, visar forskning i hälso- och sjukvårdsanalys vid Linköpings universitet.

Mikael Benson

Webbteve: Går det att ställa diagnos innan sjukdomen har brutit ut?

Forskning i framkant-föreläsning om ett av sjukvårdens största problem, att behandling av sjukdom ofta inleds för sent. Se föreläsningen med Mikael Benson, professor i pediatrik, och Mika Gustafsson, lektor i bioinformatik.

Omvårdnadsdag visar på sjuksköterskors karriärvägar

Dagen ”Sträva för hälsa” är ett initiativ för att inspirera sjuksköterskor att forska, vidareutbilda sig och göra karriär. Under konferensdagen presenterades vägar till master, doktorand och annat utvecklingsarbete.

heart

Toppresultat för US i hjärtsjukvård

Universitetssjukhuset i Linköping placerar sig högt bland landets universitetssjukhus när det gäller hjärtsjukvård på en rad områden. Det visar SWEDEHEARTS kvalitetsindex 2015.

Hirak Patra

Hirak Patra får Marie Curie Fellowship

Hirak Patra, förste forskningsingenjör vid avdelningen för cellbiologi, har fått Marie Curie Individual Fellowship vid Cambridge.


Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-05-04