Göm menyn

Medfak-forskare med i första upplagan av uppslagsverk

Första upplagan av praktverket "Encyclopedia of Immunobiology", ett över tretusen sidor tjockt uppslagsverk, har delar skrivna av forskare från Medicinska fakulteten. 

– Detta är sannolikt det hittills största verk som skrivits inom immunologi i världen, säger Josefine Åhsberg, en av de två från LiU som bidragit. Vid tidpunkten när artikeln skrevs var hon doktorand vid LiU. Nu är är hon postdoc vid Lunds universitet.

Tillsammans med Mikael Sigvardsson, professor i medicinsk molekylärbiologi på LiU, har de båda bidragit med ett kapitel om B-cellens utveckling. Titeln är "Molecular mechanisms of stable lineage identity in early B-lymphocyte development".

Redaktör för uppslagsverket är Michael Ratcliffe, professor i immunologi vid University of Toronto. Han har i sin tur utsett underredaktörer – en av dem var Ton Rolink, professor vid University of Basel, som träffat Mikael Sigvardsson tidigare och kom att tänka på Linköpingsgruppen.

– Mikael blev kontaktad av redaktören personligen, det var så vi hamnade i boken. Vår grupp är ett av de ledande labben i Skandinavien och med tanke på att vi är en relativt liten grupp på sex-sju personer var det såklart väldigt roligt att vi få vara med och bidra till uppslagsverket.

– Det är ju väldigt roligt att få vara med – det är ett massivt verk med många bra forskare i. Att vi då får representera från svenskt håll är häftigt, säger Mikael Sigvardsson.


2016-05-26
Margareta Kristenson

Folkhälsoforskare på Medfak prisas

Margareta Kristenson, professor i folkhälsovetenskap vid Linköpings universitet, har fått 100 000 kronor i pris av Kungliga Vetenskapssamhället i Uppsala, för sina populärvetenskapliga insatser.

Prioriteringscentrum på Almedalsveckan

Ska vi verkligen berätta allt? Prioriteringscentrum håller ett seminarium om etiska och demokratiska konsekvenser av öppenhet om hälso- och sjukvårdens prioriteringar under Almedalsveckan.

Webbteve: Utgör forskningsfusk ett hot mot biomedicinsk forskning?

Ligger det i samhällets intresse att akademisk vetenskap reduceras till en tävlan i så kallad "excellens och impact"?

Maria Landén Ludvigsson

Nytt hopp för whiplashskadade

Att träna nackmusklerna hos en sjukgymnast är den bästa behandlingen vid långvariga besvär av whiplashskada. Den är också samhällsekonomiskt mest kostnadseffektiv, visar Maria Landén Ludvigsson i sin doktorsavhandling.

Patientsäkerhet

Sjukhus drar inte lärdom av att mäta infektioner

Att drabbas av en infektion under sin sjukhusvistelse är en vanlig vårdskada. För att förhindra utbredningen mäter alla sjukhus förekomsten av vårdrelaterade infektioner. Men de tidsödande mätningarna följs inte upp.

Hedersdoktorsföreläsning 2016

Årets hedersdoktor är Ingrid Asp som ligger bakom de satsningar som Medicinska fakulteten kunnat göra på forskning inom njurmedicin och psoriasis. Charlotta Enerbäck, professor i dermatologi, och Mårten Segelmark, professor i njurmedicin, presenterar denna forskning i årets hedersdoktorsföreläsning.

Maria Mauritz

Hon blev "Årets pedagog"

"En enorm vilja att ge studenterna förståelse kring hur teorin fungerar i praktiken samt pedagogiska färdigheter utöver det vanliga." Så motiverar studenterna vid Medicinska fakulteten och studentkåren Consensus valet av Maria Mauritz som "Årets pedagog".

Vem vill du se som Årets alumn?

Nu är det dags att ge förslag på vilka som ska få utmärkelsen Årets alumn vid Linköpings universitet. Alla är välkomna att nominera en eller flera kandidater.

KUA firar jämnt

Kliniska undervisningsavdelningarna fyller år och firar jämnt

För tjugo år sedan var det en världsnyhet – i dag är de ett givet inslag för studenter på Medicinska fakulteten. De klinisk undervisningsavdelningarna firar jämnt och fortsätter att svetsa samman olika vårdroller.

Forskningskritik vid LiU uppmärksammas

Vetenskapsradion uppmärksammar nu i tre reportage forskning kring konstgjorda hornhinnor som utförts av forskare vid Linköpings universitet. Forskningen kritiseras av Medicinska fakulteten vid LiU för oredlighet. LiU har tidigare rapporterat om detta i flera artiklar.

Stefan Löfven och Johan Söderholm

Statsministern besökte Universitetssjukhuset i Linköping

Statsminister Stefan Löfven har besökt Universitetssjukhuset i Linköping. Här fick han vara med på en simulerad förlossning och besöka bröstenheten som har kortat tiderna till bröstcancervården.

Johnny Ludvigssons Pris 2015 utdelat i Reykjavik

På torsdagen den 21 april, vid the 51st Annual Meeting of Scandinavian Society for the Study of Diabetes (SSSD) i Reykjavik, delades Barndiabetesfondens Johnny Ludvigsson-pris till framstående barndiabetesforskare i Norden ut till den danske forskaren och pionjären inom barndiabetesforskningen, professor Flemming Pociot vid Herlev Hospital i Köpenhamn.

Malin Björnsdotter

Autism hos pojkar avslöjas med magnetkamera

Forskning vid Linköpings universitet och Sahlgrenska akademin visar att ett mått på hjärnaktivitet kan urskilja autism hos pojkar. Metoden ger helt nya möjligheter att till exempel kunna mäta effekten av en behandling.

Stoppar bidrag på grund av oetiskt handlande

Vetenskapsrådet avbryter utbetalningen av ett bidrag till en forskare verksam vid Linköpings universitet, med hänvisning till en utredning av oetiskt handlade

Forensiska vetenskaper nytt strategiområde

Forskningen inom forensiska vetenskaper får en skjuts framåt när Linköpings universitet och Rättsmedicinalverket satsar på ett nytt strategiområde.

Judit Svensson-Arvelund

Webbteve: Immunförsvarets betydelse under graviditeten

Forskning i framkant-föreläsning med Judit Svensson-Arvelund som berättar om hur mammans immunförsvar anpassas för att förhindra avstötning av fostret och hur en misslyckad anpassning kan medverka till graviditetskomplikationer.

Möjligt läkemedel mot Alzheimers

Alzheimers sjukdom är en katastrofal diagnos som alltid leder till döden. En studie vid Linköpings universitet pekar nu ut en ny läkemedelskandidat: en molekyl som kan ta sig igenom blod-hjärnbarriären och minskar giftigheten hos den substans som förknippas med sjukdomen.

Stig Arlinger får Stora Hörselpriset

Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi vid IKE, är forskaren bakom den digitala hörapparaten som hjälpt miljontals hörselskadade. Nu belönas han med Stora Hörselpriset 2016.

US utsett till bästa universitetssjukhus - för tredje gången

Universitetssjukhuset i Linköping har utsetts till Bästa universitetssjukhus 2015 av tidningen Dagens Medicin. Lasarettet i Motala hittas på andra plats i kategorin mindre sjukhus och Vrinnevisjukhuset på fjärde plats i kategorin medelstora sjukhus.


Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-05-26