Göm menyn

Allt du behöver veta om feber

För 145 år sedan kunde människans normala kroppstemperatur slås fast: 37 grader Celsius, mätt i armhålan. Någon grad högre kallar vi det för feber – men vad är det egentligen? Två LiU-forskare reder ut begreppen i en nyutkommen bok.

Hjärtforskare får sju miljoner

Sara Liin, postdoktor vid Avdelningen för cellbiologi, får 6,8 miljoner kronor i forskningsbidrag från Svenska sällskapet för medicinsk forskning (SSMF). Hon vill öka kunskapen om ärftliga rytmrubbningar i hjärtat.

Årets VFU-pris till vårdcentralen i Berga och och thorax- kärlkliniken på US

Årets VFU-pris gick till Capio Vårdcentral Berga och thorax- kärlkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping. De har goda lärmiljöer för studenter och fortsätter att utveckla uppdraget.

Behåll febern, men må bättre

Feber och dålig aptit är en sak. Men varför blir vi också deppade och mår så dåligt när influensan slår till? Neuroforskare vid LiU har på molekylnivå klarlagt hur inflammationer påverkar humöret.

johnny_ludvigsson

Johnny Ludvigsson prisas för sitt engagemang

Professor emeritus Johnny Ludvigsson har utsetts att ta emot International Healthcare Award i samband med pediatrikkonferensen PGHTNCON 2016 i Jaipur, Indien.

Bordlagt ärende om oredlighet

Våren 2015 riktades en anonym anmälan om bristande redlighet i en forskningsstudie inom regenerativ medicin vid Linköpings universitet. Medicinska fakulteten tillsatte en oberoende extern granskningsgrupp.

Lina De Geer

Tecken på hjärtsvikt hos många intensivvårdspatienter

Många intensivvårdspatienter visar tecken på hjärtsvikt, som kan öka risken att avlida i ett redan svårt sjukdomstillstånd. Det visar Lina De Geers avhandling från Linköpings universitet.

Jan Brynhildsen

Kandidat Kork-pris till Jan Brynhildsen

Läkarstudenterna prisar professor Jan Brynhildsen för hans "enorma engagemang och pedagogiska förmåga"

Nya studenter på plats och ansökningar fortsätter öka

Under veckan var det upprop för utbildningarna vid Medicinska fakulteten och det har varit ett fortsatt högt söktryck till programmen.

Farfars livsstil spåras hos barnbarnen

Psykisk stress hos barn kan påverka hur deras gener uttrycks i cellerna. Nu går forskare vid LiU vidare för att undersöka om sådana förändringar, orsakade av miljöfaktorer, kan ärvas från generation till generation.

Brännskadevård i toppklass

Brännskadecentrum i Linköping visar världsledande överlevnadsdata för vuxna med omfattande brännskador. Resultaten som bygger på en ny analysmodell presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Burns.

Martin Hallbeck

Alzheimersforskningen får två miljoner

Martin Hallbeck, biträdande professor vid Linköpings universitet, får nu anslag av Alzheimerfonden. Han har i sin forskning visat hur Alzheimers sjukdom sprider sig mellan nervcellerna.

Norra entrén

Nu är Framtidens universitetssjukhus i Linköping invigt

Nu har Universitetssjukhusets nya norra entré öppnat portarna och i samband med det skedde den stora invigningen av Framtidens universitetssjukhus.

Mikael Benson Foto: Staffan Gustavsson

Går det ställa diagnos innan sjukdomen brutit ut?

Första föreläsningen i 2016 års Forskning i framkant tar sig an ett av sjukvårdens största problem, att behandling av sjukdom ofta inleds för sent. Den 4 februari berättar Mikael Benson och Mika Gustafsson om nya tekniker som kan möjliggöra tidig diagnostik av vanliga sjukdomar.

Brain / CMIV

Markörer för att upptäcka neurodegenerativa sjukdomar

Proteiner från det lysosomala nätverket kan bli en hjälp att utveckla nya diagnos- och behandlingsmetoder för neurodegenerativa sjukdomar visar en ny avhandling.

Att känna sig för tjock - en stor risk för ohälsosamma matvanor

Känslan av att vara för tjock är relaterad till kroppsliga förändringar under puberteten och till ungdomars matvanor. Att känna sig för tjock är den starkaste riskfaktorn för att banta, visar Jolanda van Vliets doktorsavhandling.

Jan Brynhildsen

”Föreläsningens ämne berör alla människor”

Preventivmedel - det är titeln på årets bästa föreläsning enligt läkarstudenterna. ”En mycket viktig del av modern medicin som inte annars får särskilt stor uppmärksamhet under vår utbildning”, tycker studenterna. Jan Brynhildsen, professor, är föreläsaren som prisas för sitt engagemang.

Anette Kjellberg

Oförtrutna pedagogiska insatser prisades

Anette Kjellberg har alltid haft ett tydligt pedagogiskt fokus i sitt arbete och tilldelas nu Bergdahlpriset för pedagogiska insatser. På årets sista fakultetskollegium delades det även ut docentdiplom, medel från Hälsofonden, pris till bästa avhandling och pris för utmärkt studentinsats.

Åsa Kastbom

Tidig sexuell debut kopplas till risk

En tidig sexuell debut är förknippad med andra problematiska beteenden under senare tonåren. Det visar Åsa Kastboms avhandling. Hon ser också en koppling till barnmisshandel.

Mikael Hoffmann

Webb-teve: Varför betalar inte samhället för alla läkemedel? Vem bestämmer?

Se föreläsningen med Mikael Hoffmann, överläkare i klinisk farmakologi. Han belyser hur och varför prioritering av läkemedel görs.

Sidansvarig: susanne.b.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-02-09