Göm menyn

den medicinska fakulteten

Allt du behöver veta om feber

För 145 år sedan kunde människans normala kroppstemperatur slås fast: 37 grader Celsius, mätt i armhålan. Någon grad högre kallar vi det för feber – men vad är det egentligen? Två LiU-forskare reder ut begreppen i en nyutkommen bok.

Hjärtforskare får sju miljoner

Sara Liin, postdoktor vid Avdelningen för cellbiologi, får 6,8 miljoner kronor i forskningsbidrag från Svenska sällskapet för medicinsk forskning (SSMF). Hon vill öka kunskapen om ärftliga rytmrubbningar i hjärtat.

Årets VFU-pris till vårdcentralen i Berga och och thorax- kärlkliniken på US

Årets VFU-pris gick till Capio Vårdcentral Berga och thorax- kärlkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping. De har goda lärmiljöer för studenter och fortsätter att utveckla uppdraget.

Forskning och utveckling

Forskning över gränserna - nytt nummer av tidningen Forskning och utveckling

Ur innehållet:
• När alkohol tar över hjärnan
• Anna Fahlgren - Biolog bland ortopederna
• Gillian Einstein - Tar grepp om hela människan
• Oliver Gimm är kirurg och trollkarl


Behåll febern, men må bättre

Feber och dålig aptit är en sak. Men varför blir vi också deppade och mår så dåligt när influensan slår till? Neuroforskare vid LiU har på molekylnivå klarlagt hur inflammationer påverkar humöret.

johnny_ludvigsson

Johnny Ludvigsson prisas för sitt engagemang

Professor emeritus Johnny Ludvigsson har utsetts att ta emot International Healthcare Award i samband med pediatrikkonferensen PGHTNCON 2016 i Jaipur, Indien.

Bordlagt ärende om oredlighet

Våren 2015 riktades en anonym anmälan om bristande redlighet i en forskningsstudie inom regenerativ medicin vid Linköpings universitet. Medicinska fakulteten tillsatte en oberoende extern granskningsgrupp.

 

 

Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning

 

Lina De Geer

Tecken på hjärtsvikt hos många intensivvårdspatienter

Många intensivvårdspatienter visar tecken på hjärtsvikt, som kan öka risken att avlida i ett redan svårt sjukdomstillstånd. Det visar Lina De Geers avhandling från Linköpings universitet.

 Jan Brynhildsen

Kandidat Kork-pris till Jan Brynhildsen

Läkarstudenterna prisar professor Jan Brynhildsen för hans "enorma engagemang och pedagogiska förmåga"

Nya studenter på plats och ansökningar fortsätter öka

Under veckan var det upprop för utbildningarna vid Medicinska fakulteten och det har varit ett fortsatt högt söktryck till programmen.

Farfars livsstil spåras hos barnbarnen

Psykisk stress hos barn kan påverka hur deras gener uttrycks i cellerna. Nu går forskare vid LiU vidare för att undersöka om sådana förändringar, orsakade av miljöfaktorer, kan ärvas från generation till generation.


Sidansvarig: susanne.b.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-02-10