Göm menyn

den medicinska fakulteten

KUA firar jämnt

Kliniska undervisningsavdelningarna fyller år och firar jämnt

För tjugo år sedan var det en världsnyhet – i dag är de ett givet inslag för studenter på Medicinska fakulteten. De klinisk undervisningsavdelningarna firar jämnt och fortsätter att svetsa samman olika vårdroller.

Forskningskritik vid LiU uppmärksammas

Vetenskapsradion uppmärksammar nu i tre reportage forskning kring konstgjorda hornhinnor som utförts av forskare vid Linköpings universitet. Forskningen kritiseras av Medicinska fakulteten vid LiU för oredlighet. LiU har tidigare rapporterat om detta i flera artiklar.

Stefan Löfven och Johan Söderholm

Statsministern besökte Universitetssjukhuset i Linköping

Statsminister Stefan Löfven har besökt Universitetssjukhuset i Linköping. Här fick han vara med på en simulerad förlossning och besöka bröstenheten som har kortat tiderna till bröstcancervården.

Forskning och utveckling

I fokus: Tarmforskning - nytt nummer av tidningen Forskning och utveckling

Ur innehållet:
• Tema Tarm: Sitter hjärnan i magen
• Donerade bakterier kan återställa tarmflora
• Håkan Hanberger: "En pågående global miljökatastrof"
• Strategi och utveckling: SCAPIS – Scannas för tidig sjukdomsrisk


Johnny Ludvigssons Pris 2015 utdelat i Reykjavik

På torsdagen den 21 april, vid the 51st Annual Meeting of Scandinavian Society for the Study of Diabetes (SSSD) i Reykjavik, delades Barndiabetesfondens Johnny Ludvigsson-pris till framstående barndiabetesforskare i Norden ut till den danske forskaren och pionjären inom barndiabetesforskningen, professor Flemming Pociot vid Herlev Hospital i Köpenhamn.

Malin Björnsdotter

Autism hos pojkar avslöjas med magnetkamera

Forskning vid Linköpings universitet och Sahlgrenska akademin visar att ett mått på hjärnaktivitet kan urskilja autism hos pojkar. Metoden ger helt nya möjligheter att till exempel kunna mäta effekten av en behandling.

Stoppar bidrag på grund av oetiskt handlande

Vetenskapsrådet avbryter utbetalningen av ett bidrag till en forskare verksam vid Linköpings universitet, med hänvisning till en utredning av oetiskt handlade

 

 

Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning

 

Forensiska vetenskaper nytt strategiområde

Forskningen inom forensiska vetenskaper får en skjuts framåt när Linköpings universitet och Rättsmedicinalverket satsar på ett nytt strategiområde.

Judit Svensson-Arvelund

Webbteve: Immunförsvarets betydelse under graviditeten

Forskning i framkant-föreläsning med Judit Svensson-Arvelund som berättar om hur mammans immunförsvar anpassas för att förhindra avstötning av fostret och hur en misslyckad anpassning kan medverka till graviditetskomplikationer.

Möjligt läkemedel mot Alzheimers

Alzheimers sjukdom är en katastrofal diagnos som alltid leder till döden. En studie vid Linköpings universitet pekar nu ut en ny läkemedelskandidat: en molekyl som kan ta sig igenom blod-hjärnbarriären och minskar giftigheten hos den substans som förknippas med sjukdomen.

Stig Arlinger får Stora Hörselpriset

Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi vid IKE, är forskaren bakom den digitala hörapparaten som hjälpt miljontals hörselskadade. Nu belönas han med Stora Hörselpriset 2016.

Kalendarium


Hälsouniversitetet byter namn till Medicinska fakulteten
 


Kontakt:

Medicinska fakulteten
581 83 Linköping

Telefon
Linköping: 013-28 10 00
eller 010-103 00 00
Norrköping: 011-36 30 00


Kartor:


Våra föreläsningsserier:


våra filmer:

 

Djurförsök.info

 


Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-05-04