Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Fler vill läsa på LiU

Antalet sökande till höstens utbildningar ökar med 3,6 procent vid Linköpings universitet jämfört med ifjol. Det är mer än i landet som helhet.

På Linköpings universitet är det framför allt lärarutbildningarna och filosofiska fakulteten som noterar ett kraftigt ökat söktryck. I båda fallen handlar det om cirka 15 procents ökning av antalet förstahandssökande, enligt preliminära siffror.

– Det är mycket glädjande siffror. Inte minst är det roligt att så många vill läsa till lärare, med tanke på den livliga debatt som förs om skolan och de stora behov som finns av fler lärare, säger prorektor Karin Fälth-Magnusson.

I vanlig ordning några utbildningar som sticker ut lite extra. Intresset är stort för att exempelvis vill läsa till civilekonom, psykolog, socionom, läkare, sjuksköterska, fysioterapeut och civilingenjör i industriell ekonomi.

I landet som helhet ökar antalet ansökningar med drygt två procent.

– Att det fortsätter att öka är lite oväntat, med tanke på att antalet 19-åringar sjunker. Sannolikt beror det på arbetsmarknaden. Man väljer att studera när det är svårt att hitta jobb, säger Karin Fälth-Magnusson.

 

Pressmeddelande och sökstatistik, Universitets- och högskolerådet


Lennart Falklöf 2014-04-17 

Fler nyheter

Ny metod mäter turbulens i hjärtat

Ett rubbat blodflöde i hjärtat kan leda till ineffektiv och ofördelaktig pumpning av blod. LiU-forskare har nu med en ny metod kunnat mäta och avbilda turbulenta flöden.

alva olsson

Framgångar för LiU-orienterare

(Uppdaterad 2014-04-16 16:10) Två EM-silver och två SM-guld – det går bra för orienterarna i LiU Elitidrott just nu. Största överraskningen var Alva Olssons EM-silver i stafetten.

Bostadsbyggande

Effektivare bygga bostadshus

Henric Jonsson, doktorand i bygglogistik, har tagit fram ett stöd för beslutsfattande som underlättar valet av produktionsprocess vid bygget av flerbostadshus.

Lampskärm för återbruk

Återbruk som temadag

Miljövetare som lär ut miljötänkande och återbruk till studenter på Slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet – det är ett exempel på hur olika utbildningsprogram kan dra nytta av varandras kunskaper.

Många gener bakom hönskammen

Tuppars och hönors röda kammar är exempel på sexuella ornament. Bakom denna intrikata egenskap ligger ett helt kluster av gener, visar ny forskning.

Leukemicellens hemlighet

Varför blir en del patienter med leukemi hjälpta av ett läkemedel, och andra inte? Svaret finns på insidan av cellerna som kan utforskas tack vare ett nytt kraftfullt instrument.

Isak Persson

LiU-student blir koncern-vd i sommar?

Sommarjobbet som student-vd för Adecco hägrar. Isak Persson, som läser maskinteknik och en master i industriell ekonomi och logistik, är en av åtta finalister.

Ydreskolan - vinnare i Teknikåttan

Ydreskolan vann i Teknikåttan

På torsdagen hölls regionfinalen i tävlingen Teknikåttan på Linköpings universitet. Vinnarna blev åttorna från Ydreskolan som kammade hem priset på 7 500 kr och nu ska få tävla i riksfinalen.

Nya populärvetenskapliga filmer

I några nyproducerade populärvetenskapliga filmer berättar LiU-forskare bland annat om hur de tar fram nya material, utvecklar djurhållningen och bidrar till bättre omvårdnad. Filmerna finns på LiU-webben.

Matthias Fischer och Hirooki Fujiwara

Samarbetsavtal tecknat med Toyota Material Handling

Toyota Material Handling Europe och Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling signerade under onsdagen ett avtal kring långsiktigt strategiskt samarbete.

Magnus Berggren

Magnus Berggren får årets Wallenberg-pris

Magnus Berggren, professor i organisk elektronik vid LiU får årets Marcus Wallenberg-pris på 2 miljoner kronor för sitt pionjärarbete kring elektronisk papper.

Kåkenhus, exteriör

Slopad bostadsgaranti för Norrköping

Bostadsgarantin för nya studenter vid Campus Norrköping slopas för att ersättas med en bostadspool driven av Kårservice.

Bild från laboratorium

Biomedicinska analytiker samverkar bra

Programmet för Biomedicinsk analytiker hamnar i topp vad gäller samverkan med arbetslivet i en undersökning om lärosätenas samarbeten med arbetsgivare.

ordet entreprenör

Deltagarrekord för Venture Arena

24 bolag på två scener under två timmar. Det var en intensiv kväll för de 333 besökarna på Venture Arena som arrangerades i Linköping Konsert & Kongress den 8 april.

Kjell O Lejon

LiU-professor ger ut bok om Bush

Kjell O. Lejon, professor i religionsvetenskap och historisk teologi, har skrivit det första verket om Bush Sr utifrån ett religionsvetenskapligt perspektiv.

Pier Jaarsma

Autism som naturlig variation

Autism uppfattas ofta som ett handikapp, men kan hos normalbegåvade personer ses som en naturlig variation. Det visar en avhandling av Pier Jaarsma om autism och etik.

diagram

Deltagarrekord för högskoleprovet

Drygt fyra tusen tog chansen att göra högskoleprovet på LiU vilket innebar deltagarrekord.Totalt i landet var 88 760 personer anmälda.

Strategisk satsning som går hem

Fem strategiska forskningsområden och 63 miljoner kronor per år. Det blev utfallet för Linköpings universitet i den statliga satsning som inleddes 2010. När ett år återstår pekar allt på att den gett valuta för pengarna.

Förlängd antagning till 16 april

Tekniska problem gjorde det omöjligt att anmäla sig till högskolestudier. Sista anmälningsdag är framskjuten ett dygn.

Biblioteket. Foto: Vibeke Mathiesen

Självstudieguide om plagiat

Nu har Biblioteket lanserat den självstudieguide, NoPlagiat, som ska underlätta för studenter och andra att undvika plagiat.

Wegners skalstol

LiU Malmsten goes Denmark

Danmark firar världskände möbelarkitekten Hans Wegner. Tre utbytesstudenter på LiU har med anledning av det gjort en av hans stolar i storformat. Den frontar nu danska Designmuseet.

blommor. del av affisch

Vårmarknad med slöjd och hantverk

Studenterna på Slöjd, hantverk och formgivning håller vårmarknad den 14-15 april.

Internet Interventions

Ny tidskrift om internetbehandling

Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet är huvudredaktör för en ny open access-tidskrift om psykologisk intervention via internet.

Silje Lundgren

Excellent genusforskning i nytt samarbete

Sex års samarbete mellan genusforskare vid Linköpings och Örebro universitet har fått en permanent efterföljare i GEXcel International Collegium.

Annika Rabo

Antropologkonferens om gränser

I år arrangerades antropologkonferensen SANT vid Linköpings universitet. Temat för konferensen är gränser. Annika Rabo, professor i socialantropologi, var en av talarna.

undervisning

Fler lärare ska utbildas på LiU

Linköpings universitet får drygt 750 nya platser, främst inom lärarutbildningen. Utbyggnaden påbörjas 2015 och ska vara slutförd 2018.

Gustafssonpriset till LiU-professor

Årets Göran Gustafssonpris i kemi går till Per Hammarström, professor i proteinkemi vid Linköpings universitet. Priset innebär 4,5 miljoner kronor i forskningsbidrag under tre år och 250 000 kronor för personligt bruk.

Överleva på mars

Mars”Att överleva på Mars yta utan rymddräkt är helt omöjligt eftersom atmosfärstrycket är alltför lågt, och dessutom saknar atmosfären syre.” Det svaret fick Angelina från LiU:s populära webbtjänst för vetgiriga på sin undran om hur människor kan klara sig på grannplaneten.

Till Fråga forskare

 

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna till civilingenjör inom miljöområdet.

 

gränslösa ingenjörer

Alexandra Andersson, ordförande i INUGStudentföreningen INUG, Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser, vid Linköpings universitet blir i vår en del av den nationella föreningen Ingenjörer utan gränser.

 

Hyllad LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

 

Debatt

Det är svårt att mäta kvalité. Ted Johansson, adjungerad professor vid ISY och som ingått i UKÄ:s bedömargrupp, ger sin syn på arbetet med att utvärdera utbildningar.

 

HEMMA IGEN FRÅN NEPAL

Studenter i NepalFörra året styrde Johan Alsterhag och David Falk kosan mot Nepal, på cykel. Målet var att stötta ett hem för utsatta flickor. Nu är de hemma igen (lite mindre skäggiga).
 

De utvecklar mensskydd till utvecklingsländer

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar bättre och miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.


Studenter lär barn att programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.


Ny Kalasgeneral

Jonathan AllvinJonathan Allvin, ny Kalasgeneral, vill satsa på en minnesvärd fest för alla nya studenter i höst.
 

nu lyfter flyg och miljö

FlygmotorsimulatorEn ny gasturbinsimulator har tagit plats i A-huset, när Jörg Schminder lägger på en störning påverkas flödet direkt.

 

brygga mellan företag och studenter

Patrik Jutterström på ett studentfikRätt jobb och rätt student. Nya studentföreningen BrandVisors vill underlätta kontakten mellan studenter och företag.

 

Stor kraft i lyskraft

Kåkenhus, Norrköping. Norrköpings kommun och LiU fortsätter att samverka i Lyskraft. Nu tar andra efter modellen.

 

Kick och kontroll

examensarbete

Examensarbetena väger tyngst när UKÄ släpper sina omdömen om universitetens utbildningar.

 

då var det i alla fall snö!

Valla Saucer Rennen 2014Vallamassivet lyste vitt, vitt, vitt när Valla Saucer Rennen, VM i parallellsaucer, avgjordes.

 

Stjärnornas intrig

Spexaren Karin JernerLinköpings studentspex har satt upp ett spex för 33:e året i rad. Denna gång om Stjärnornas intrig.
 

Fem minuter med ...

Niklas Selander... Niklas Selander, ny vd för Kårservice. Hjärtefrågor för dig?

 

En termin i Singapore

Ida NordströmIda Nordström, blivande gymnasielärare, är en av de första i ett nystartat utbyte med Singapore.

 

prisad student

Anna AsratianAnna Asratian läser medicinsk biologi och vill bli hjärnforskare. Nu har hon fått en förtjänstmedalj för sitt engagemang.
 

Äntligen i trafik

Emma, Linnea och JacobEmma, Linnea och Jacob är tre av tretton studenter som äntligen fått ut sin hybrid-SmartCar i trafik.

 

Bärarna och berget

Bärarna filmen handlar omFyra LiU-studenter gjorde en dokumentärfilm och Kilimanjaros bärare och klimatförändringarna.

 

Fem minuter med ...

Desireé Ljungcrantz... Desireé Ljungcrantz, genusdoktorand som fick närmare tusen personer gå i fackeltåg mot rasism i Norrköping.
 

Gröna Bältare

Kajsa och AnnaKajsa, Anna och ytterligare tjugoåtta studenter har erövrat grönt bälte i kvalitetsmetoden Six Sigma.

 

Ensamhet på gott och ont

Ensam studentEn bit in på terminen dyker ofta ensamheten upp. Reaktionen kan bli överaktivitet eller självvald isolering.

 

Uselt skydd för utsatta barn

barn o vuxenhand Forskaren Madeleine Cocozza har skrivit en debattbok om myndigheternas bristande ansvar för de mest utsatta barnen.Hållbara Norrköping

NorrkopingLiU-forskare bidrar i Norrköpings satsning på hållbar stadsutveckling, med industrikombinatet på Händelö, hållbara stadsdelar och  transporter.

 

Nödvändig sponsring?

Sponsrade trycksakerUtan sponsring skulle många studentföreningar och sektioner ha inte råd med aktiviteter. Men det är win-win, menar sponsoransvariga studenter.

 

Dolda budskap

Hända! står det skrivet på Campushallens ytterväggLängs corson på Valla löper ett uppmuntrande budskap, väl värt att återupptäcka när midvintern närmar sig.

 

Studenter med makt (5)

Marcus GunnarssonMan kan ta sig makt att förändra. Marcus Gunnarsson startade en namninsamling mot förslaget om universitetsstiftelser.

 

Essäpris till Kylhammar

Martin Kylhammar, porträttTemaprofessorn Martin Kylhammar är en särskilt förtjänt essäist, anser Samfundet de nio som nu gett honom Sveriges största essäpris.

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Professor i lärt sällskap

Martin Ball, nybliven professor i logopedi, har valts in i Learned Socity of Wales.

Utbildningsutbudet utreds

Lars Haikola ska utreda vilka utbildningar högskolan erbjuder och hur väl de möter de behov som finns. Det meddelade regeringen i tisdags. Lars Haikola lämnar därmed sin post som universitetskansler redan den 1 juni, ett halvår innan hans förordnande går ut. Syftet med utredningen är att få en sammanhållen bild av vad som styr utbildningsutbudet.

Färre enstaka kurser

Utbudet av enstaka kurser på högskolan har inte minskat så drastiskt som tidigare påståtts. Enligt UKÄ minskade antalet enstaka kurser med åtta procent mellan 2012 och 2013.
I en tidigare rapport från UKÄ framgick att minskning var nästan 40 procent. Men den siffran har nu allts reviderats.

Ökade FoU-medel

SCB:s prognos över medel till forskning och utveckling (FoU) i statsbudgeten beräknas uppgå till 32,9 miljarder kronor i år. FoU-medlen ökar med 850 miljoner jämfört med förra årets prognos. Av dessa utgör ökade FoU-medel till universitet och högskolor drygt 390 miljoner kronor.

FN-uppdrag om hållbarhetsfrågor

Anders Jidesjö, universitetslektor på Tema Vatten, har fått i uppdrag av Svenska Unescorådet m fl att skriva underlag om vad Sverige åstadkommit i frågor som rör utbildning för hållbar utveckling. En FN-konferens hålls i Japan i november för att stämma av arbetet för en hållbar utveckling i världen 2005-2015. Två svenska konferenser hålls dessförinnan, den första på Uppsala universitet den 3 juni och den andra på Rosenbad i Stockholm den 28 augusti.

LiU-professor nybliven Fellow

Åke Björck, professor emeritus i numerisk analys, har blivit utnämnd till SIAM Fellow.
SIAM, Society for Industrial and Applied Mathematics, med säte i Philadelphia, är en av de största professionella organisationerna för matematik med medlemmar över hela världen.

Skiss på hus byggt av kuber

Prisad idé om en hållbar stad

LiU-studenterna Diana Kaliff och Benjamin Gredeson tog hem förstapriset i Skanska Sustainable Cities Challenge med sitt bidrag ”CUBO”. De tänker sig en byggnad, vars yttre ram håller samman kuber som kan flyttas om eller läggas till efter behov. Priset består i en studieresa till New York.

De skrev bästa artikeln

Tre REMESO-forskare, Branka Likic-Brboric, Zoran Slavnic och Charles Woolfson, har författat årets bästa artikel 2013 i tidskriften International Journal of Sociology and Social Policy. Artikeln har titeln “Labour Migration and Informalisation: East meets West” och har av tidningens redaktionsledning utsetts till att ta emot utmärkelsen.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-04-17