Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Cosplay invaderar Campus Valla

Den 28 juli bryts sommarstiltjen på Campus Valla för några intensiva cosplaydagar. Arrangörerna av NärCon hoppas på 9 000 besökare.

Sedan 2011 har LiU varit skådeplatsen för cosplaykonventet Närcon, då upphovsmannen och LiU-alumnen Amuel Anlér flyttade till Linköping för att läsa till civilingenjör.

Närcon. Målning i Märkesbacken.För varje år har konventet för japansk populärkultur växt. NärCon Sommar är numera Nordens största spel- och cosplayfestival och i år är målet för arrangörerna 9 000 besökare.

Från smygöppningen på onsdagskvällen den 27 juli och fram till söndag den 31 juli kommer aktiviteterna att pågå i A-huset, C-huset, delar av B-huset, Key, Tema, G-huset och Campushallen och därtill utomhus, främst på gräsytan bakom C-huset.
Här kommer deltagarna, de flesta under 20 år, att sova, träffa likasinnade, visa upp sina oftast egensydda kreationer och mingla runt i största allmänhet, spela spel, leka lekar, lyssna på föreläsningar och paneler.

LiU bidrar genom att sponsra två av festivalens föreläsningar.
Fysik eller fejk i film? är rubriken på fredagens föreläsning som de filmintresserade doktoranderna Tobias Fjellström och Joel Davidsson i teoretisk fysik vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) håller. De vill gärna få besökarna att tänka ett varv till  och går igenom några filmer för att visar om fysiken stämmer utifrån enkla, grundläggande principer.

På ett helt annat spår är Albin Gustafsson och Nils-Olof Ekdahl, masterstudenter i kultur och mediegestaltning, med sin lördagsföreläsning Det artificiella könet. De tar upp filmgenren science fiction och diskuterar hur kön representeras i gestaltandet av artificiell intelligens.

För många ungdomar har juliträffen på LiU kommit att bli årets höjdpunkt och universitetet finns förstås representerat på plats med studentambassadörer och studentinformation.
Under veckan tar tre LiU-studenter engagerade i NärCon över LiU:s instagramkonto och lägger ut bilder för den som vill kolla in eventet.

Den största händelsen under NärCon, finalen i de nordiska mästerskapen i cosplay, direktsänds av SVT men Linköpingsborna kan få uppleva cosplay live genom paraden som utgår från Blå havet 16.00 på fredagen för att avslutas i Domkyrkoparken.

Mer information om NärCon
Information för LiU-anställda

Foto: NärCon facebook


Gunilla Pravitz 2016-07-26 

Fler nyheter

LiU fördömer ingrepp mot högre utbildning i Turkiet

Efter fredagens kuppförsök har den turkiska regeringen genomfört en rad ingrepp som hotar yttrandefriheten såväl som den akademiska friheten i Turkiet.

Provrör med alger märkt iGEM. Blå handske håller röret

Mot Boston med alger i bagaget

LiU:s lag i den internationella forskartävlingen iGEM satsar på att få alger producera så mycket fett att de kan bli lönsamma i tillverkningen av biodiesel. I oktober far de till Boston och MIT med sitt tävlingsbidrag.

Ulrija Erikssson och Charlotte Lundgren i ridhuset

Ridcenter bas för forskning

Nyöppnade Smedstad ridsportcenter utanför Linköping kommer att bli Sveriges, och kanske världens, första forskningsanknutna ridskola. Vinnova har gett klartecken för ett tvåårigt samverkansprojekt med LiU.

Linda Karlsson

Smuts ställer till det i tvådimensionella material

De tvådimensionella materialen får inte de fantastiska egenskaper de borde ha. Linda Karlsson har studerat både grafen och MXene, in på bara atomerna, och funnit en mängd smutspartiklar på ytan.

Anders Fridberger

Ny upptäckt om hur innerörat fungerar

Delar av innerörat som bearbetar ljud som tal och musik verkar fungera annorlunda än andra delar av innerörat. Bakom upptäckten står bland andra LiU-forskaren Anders Fridberger.

Bild: Docent Anders Eklund

LiU:s mest spridda artikel

När LiU-artikeln ”Programvaror för fMRI räknar fel” publicerades i tidskriften PNAS den 28 juni gick siffrorna i taket. På bara ett par veckor blev artikeln den som fått störst spridning i sociala medier.

Svenskakurs på LiU

Onlinekurser i svenska för nyanlända

Universitet, skolor och organisationer tilldelas drygt 14 000 licenser för språkkurser online som riktar sig till nyanlända. För LiU:s del innebär beslutet 300 licenser.

läroböcker - studier i grafisk design och kommunikation

Nära 268 000 antagna till hösten 2016

Landets lärosäten ökar sin antagning i höst med en procent jämfört med hösten 2015 – från 265 714 till 267 966. Antalet behöriga sökande minskar med två procent – från drygt 369 000 till strax över 360 000. Det visar ny statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Ted Johansson

Fyra miljoner till smart effektförstärkare

Ted Johansson, adjungerad professor Avdelningen elektroniska kretsar och system får fyra miljoner kronor från satsningen Smarta elektroniksystem. Totalt har projektet en budget på 8,2 miljoner.

Kyckling

Personlighet kan påverkas av tidigt lärande

Det finns en koppling mellan vuxna individers beteenden, personlighetsdrag och stimulans till lärande. Forskare vid LiU har låtit kycklingar genomföra en serie inlärningstester.

Familjer på flykt

Flyktingbarn i familj hamnar mellan stolarna

Barn som kommer med sina asylsökande föräldrar till Sverige riskerar att hamna mellan stolarna och inte få någon självklar hjälp till skola, hälsovård och annan omsorg. Det visar en ny rapport från LiU-forskare.

Ariel

Almedalens mest intervjuade robot

Hon heter Ariel och vill gärna vara en prinsessa. Nyss hemkommen från fotbolls-VM fick hon, precis som mänskliga sessor, ställa upp på mängder av intervjuer under Almedalsveckan.

Bo Wahlberg KTH

Wasp ska locka de bästa

100 doktorander inom autonoma system förslår inte långt, vi behöver minst 1000, sa Bo Wahlberg, KTH-professor, i ett LiU-seminarium om det uppkopplade samhället i Almedalen.

Skoldebatt i Almedalen

Kollegialt lärande kan utveckla skolan

Skolan ska bedrivas på vetenskaplig grund, men hur ska det gå till när kontakterna mellan skola och forskning är få och forskningsanslagen små? Frågorna diskuterades under Almedalsveckan.

Carlos Guerrero-Bosagna

Plast kan bidra till fetma

Miljögifter - i exempelvis plast - kan påverka vår metabolism och bidra till fetma. Det skriver Linköpingsforskaren Carlos Guerrero-Bosagna tillsammans med en rad ledande experter i tidskriften Environmental Health Perspectives.

Anders Ynnerman

Ingen mördare går säker 2020

Virtuella obduktioner och rekonstruktioner av brottsplatser och kanske också en allvetande avatar kan i framtiden bidra till att lösa ännu flera brott. I Almedalen hölls en mordutredning 2020.

Brand

Satsning på larmopertörer behövs

Gör larmoperatör till en profession och öva mer på svåra räddningar som kräver samverkan. De slutsatserna drar Rebecca Stenberg efter att ha studerat Sveriges alarmering, larm och larmkedjor.

Campus US

Första internationella sommaruniversitetet

I sommar erbjuder LiU för första gången ett sommaruniversitet för studenter från de internationella partneruniversiteten.

Framräknad hjärnaktivitet

Programvaror för fMRI räknar fel

De statistiska metoder som används för att analysera hjärnaktivitet genom bilder tagna med magnetkameror är för dåliga. Det visar LiU-forskare i högt rankade tidskriften PNAS.

Litet barn smakar på ett stetokop

Grönt ljus för specialistsjuksköterska

Utbildningen till specialistsjuksköterska för barn och ungdom vid LiU får klart godkänt av i uppföljningen av UKÄ:s granskning från 2014.

Vepor - LiU:s, Norrköpings kommun samt Mirum galleria

Topprankat samverkansarbete

Vinnova har genomfört två testpiloter där medel till universitet och högskolor fördelats efter hur de samverkar med samhället. LiU placerar sig topp två i Vinnovas bedömning och får ett anslag på 3,2 miljoner till sitt fortsatta arbete.

Kemisk signal kan underlätta personanpassad medicinering

Ett internationellt forskarlag har sökt efter icke genetiska orsaker för vanliga immunsjukdomar. De har funnit att en signal, så kallad Hydroxymetylcytosin (HMC), finns i många DNA regioner med genetiska förändringar som ses vid flera immunsjukdomar.

Solceller på fönster

Organiska solceller snart nära dig

Organiska tryckta solceller finns snart i ett fönster eller på en väska nära dig. I nyligen avslutade EU-projektet Sunflower har forskare och företag fört tekniken en bra bit närmare våra vardagsliv.

Autonoma system

Fjärde industriella revolutionen i Almedalen

East Sweden och LiU håller i Almedalen en debatt om framtidens digitaliserade och uppkopplade värld. Sara Mazur och Pontus De Laval möter LiU-rektor och WASP-forskare.

Elsa och Fredrik Löfgren

Din nästa kompis är en robot

East Sweden och LiU bjuder under Almedalsveckan in till seminarium om vad vi kan vänta oss av arbetsmarknad, ekonomi och vårt framtida liv i sällskap av robotar.

Anders Ynnerman

Från Almedalen ut i rymden

Kan rymden inspirera till teknik, forskning och affärer och öka ungdomars intresse för teknik? LiU-professor Anders Ynnerman bjuder in till en hisnande rymdresa i Almedalen.

Översvämning av strand

Klimatavtalet i Paris – och sedan?

Björn-Ola Linnér, professor vid Tema Miljöförändring, presenterar i Almedalen nya data kring vad olika länder har föreslagit för åtgärder utifrån Parisavtalet. Han diskuterar även vad Brexit innebär för avtalet och EUs klimatambitioner.

lyft ur glömskan

La Chevelure, detalj. Illustration till Baudelaires diktsamling De ondas blommorSlumpen ställde Karin Ström Lehander, konstvetare på IKK, inför en herrgårdsflygel full av det orörda arvet efter konstnären Tyra Kleen.

 

utpressarvirus

Jonathan JogenforsJonathan Jogenfors, doktorand på ISY, fick uppdrag från media att spåra bitcoinflöden till utpressare som tagit datorer som gisslan.

 

Farväl till LiU

Farewell cermony 2016. Publik tar bilder.Glädje och högtid vid Farewell-ceremonin för internationella masterstudenter.

 

vetenskaplig publicering

Christian BerggrenSkarp hjärna är inte nog för att överleva som forskare. Linköpingsprofessorn Christian Berggren har skrivit en bok om vetenskaplig publicering.utvisade LiU-studenten

Sofie AbrahamsonSofie Abrahamson, adjunkt på IKK, har engagerat sig i fallet Syed Latif, som blev utvisad sedan han fått jobb via fel kanaler.

 

Visar bredsidan

Målarbok, omslagFrån videokonst till östasiatisk keramik och målarböcker. Det är stor bredd på årets sommarutställning på länsmuseet.

 

inflyttningsklart

Bild: Bovärd Fredrik Farholt sätter nyckeln i låset. Foto: Rebecca HavedahlI augusti kan några av Campus Norrköpings studenter flytta in i ett sprillans nytt studentboende. Snart startar uthyrningen av lägenheter i Nya Dalkarlen.

 

Akademisk högtid

PromotionÅrets promotions- och installationshögtid i De Geer-hallen i Norrköping blev en högtidlig ceremoni följd av en rejäl fest.

 


Basar över apoteksbyggen

Sara Dawidson

Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat.

 

Med blick för tigern

Rebecka Le MoineMasterstudenten Rebecka Le Moine är just nu i Indien för att studera tigrar för Världsnaturfondens räkning.career talks

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen. Career talks vardagsrums-scenografi hade i år flyttats till Kåkenhus där tre tidigare studenter samtalade om vägval, karriär och livet efter studierna.

 

Ingenjörsdrömmar får fart

StudenternasracerbilDet går åt många matlådor och kvällar innan årets racingbil är klar för den prestigefyllda banan i Silverstone.

 

International Day

Asiatisk dockaIDay 2016 i Colloseum blev en världslig upplevelse med mat och kultur från 15 länder.

 

pRisregn

Joakim WrenHär är Årets miljöteknikprofil, Skapa-pristagare i Östergötland, Nordic Cleantech Open och med en åtråvärd plats på 33-listan.

 

säkrare i klassrummet

tomt klassrum med stolarna uppställda på bordMed simulering kan lärarstudenter träna klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer.

 

Barnlängtan

Bild på spädbarnFrån 1 april har ensamstående kvinnor rätt till insemination. Gunilla Sydsjö, forskare inom området, ser för- och nackdelar med det.

 

Klimat och makt

Anna Kaijser, porträttAnna Kaijser, forskare vid Tema M, lyfter fram kopplingarna mellan klimat och sociala maktrelationer.

 

30 år med konstvetenskap

Lewis Hines foto från 1930. Arbetare högt upp på bygget av Empire State Buildning

1986 gav LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

 

Forskningsfusk

Forskningslabb, händer och provrörMisstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten, det menar etikprofessor Göran Collste.

 

Fredlig samexistens enda vägen

FlyktingbarnSocialantropolog Haris Agic är en av flera LiU-forskare som deltar i debatten kring flyktingfrågan.

 

närmare verkligheten

Fältarbete vid Ensjön.För andra året i rad gav fackfolk miljövetarna respons på deras förslag till vattenförvaltning av sjöar i Norrköping.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.

 

Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Massivt stöd för medicinsk forskning

Sju av tio svenskar och åtta av tio politiker tror att forskning kan mota stigande sjukvårdskostnader, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Forska!Sverige. Åtta av tio anser också att anslagen till medicinsk forskning gott kan fördubblas.

Högt förtroende för universitet och högskolor

Svenskarnas förtroende för universitet och högskolor är högre än på många år. Det visar en ny mätning av Vetenskap & Allmänhet och SOM-institutet. Sex av tio svenskar har ganska eller mycket stort förtroende för hur universitet och högskolor sköter sitt arbete. Förtroendet för forskare och forskning påverkas i stor utsträckning av utbildningsnivå och hur intresserad man är av politik: Hög utbildning och ett stort politiskt intresse är förenat med ett högre förtroende. Kvinnor svarar i större utsträckning än män att de saknar uppfattning.

Fler högutbildade har jobb

År 2014 förvärvsarbetade 80 procent av befolkningen i åldern 25-64 år. Motsvarande andel för högutbildade var 87 procent och för lågutbildade 61 procent. Det visar siffror från SCB.

Nytänkarpris till LiU-forskare

LiU-forskaren Anna Herland, för närvarande gästforskare vid Harvard-universitetet i USA, har fått utmärkelsen Nytänkaren av organisationen Forska utan djurförsök. Hon får utmärkelsen för arbetet med organ-on-chiptekniker. Tekniken kan komma att ersätta djurförsök i medicinsk forskning, särskilt i forskning om hjärnans sjukdomar.

Konferens om utbildning och genus

Den 15-17 juni samlas forskare från hela världen i Linköping för att diskutera genus, nationalism och intersektionalitet med fokus på skola och utbildning.
– Vi vill rikta ljuset mot Sverige och Norden. Vi tycker att vi är så jämställda och synsättet ingår i vår identitet. Men den utgångspunkten kan även bidra till överlägsenhet mot människor från andra länder. Att ”vi” är så duktiga och att ”de” inte vet vad vi talar om, säger Katarina Eriksson Barajas, professor i pedagogik vid Linköpings universitet.

Klassrumsforskning i riksdagen

LiU:s klassrumsforskning hamnade på riksdagens bord torsdagen den 9 juni då det var öppen utfrågning om bristen på lärare inom naturvetenskap och teknik. Anders Jidesjö, tema M, fick redogöra för forskningen om elevers attityder. Hela utfrågningen kan följas via webb-tv.

Bild: Landsbygdsbuss. Fotograf: Göran Billeson.

Billigare buss

Från och med den 1 september kommer alla som studerar minst 50 procent kunna köpa biljetter på Östgötatrafiken till studentpris. Studentrabatten gäller på 30-dagars tätort och närtrafik. Det är studentkåren Stuff som drivit frågan om studentrabatt i kollektivtrafiken.

Konferens om barns rättigheter

Den 6-9 juni träffas ett 30-tal forskare från en rad olika länder för att diskutera barns rättigheter. Bland annat kommer man att beröra att Sverige står inför att göra barnkonventionen till lag.

Examensarbeten presenteras

Den 7-10 juni kommer Företagsekonomis civilekonomstudenter att presentera och försvara sina examensarbeten vid offentliga seminarier. Det blir ca 100 framläggningar och de innehåller såväl högaktuella teman – Lean på Migrationsverket, Bostadsmarknadens organisering, Offentlig upphandling av stödboenden för nyanlända – som klassiska teman inom management, marknadsföring, redovisning/revision och finansiering.

Fotoutställning på Vallabiblioteket

Studenter på Slöjd, hantverk och formgivning ställer ut foton av sina verk på Vallabiblioteket fram till den 7 juni. Utställningen är resultatet av kursen Gestaltning-yta och struktur där studenterna utforskat olika material och teknikers uttryck på ytor.

Årets pedagog

Rickard Wilhelmsson, universitetsadjunkt på avdelningen för företagsekonomi vid IEI har utsetts till Årets pedagog av ELIN, Ekonomföreningen vid LiU.

Ekonomstudenter får pris

LiU-studenter vann SM i ekonomi

I helgen var det final i studenttävlingen SM i ekonomi. Vinnare blev Linköpings universitet som nu kan titulera sig Svenska mästare i ekonomi 2016. Laget bestod av Pontus Kressner, Elias Bergman och Johan Nyemad, som förutom äran också fick 45 000 kronor i vinstpengar.
I finalen besegrades Handelshögskolan i Stockholm, Luleå Tekniska Universitet och Högskolan i Kristianstad.

Ung forskare prisas

Björn Wallsten, postdoktor vid Tema och nybliven filosofie doktor vid Avdelningen för Industriell miljöteknik, får ett stipendium på 100 000 kr från stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-07-26