Göm menyn

Efter utbildningen Personal- och arbetsvetenskap

Programmet Personal- och arbetsvetenskap är en bred utbildning med en beteendevetenskaplig bas – pedagogik, psykologi och sociologi – men där också kurser i arbetsrätt och personalekonomi ingår. Som utexaminerad student på programmet kan du därför söka många olika tjänster, främst inom det som kallas HR-området – det vill säga frågor som rör medarbetare och arbete med organisationsfrågor.

Som personal- och arbetsvetare kan du arbeta med allt från att attrahera och rekrytera medarbetare, till kompetensutveckling samt att arbeta med avveckling vid t ex pensioneringar och neddragningar i verksamheter. Vidare kan du arbeta med organisationsfrågor som exempelvis olika former av utveckling och förändring. Du kan också komma att arbeta med personal-sociala frågor, rehabilitering, arbetsmiljöarbete samt förhandlings- och utredningsarbete.

HR-arbete bedrivs vid såväl offentliga som privata organisationers personal- och HR-avdelningar. Som personal- och arbetsvetare kan du också arbeta på utredningsavdelningar och arbetsmarknadsenheter samt arbets- och personalförmedlande verksamhet.

Vidareutbildningar på Linköpings universitet

Masterprogrammet Human Resource Management and Development

Några jobb som tidigare studenter har

  • HR-specialist
  • HR-konsult
  • Personalsekreterare
  • HR- och personalstrateg
  • HR- eller personalchef

 


Joanna, tidigare studentJobbar med att rekrytera personal till industrin i Östergötland

- Mitt jobb består av två delar. Den ena delen innebär att jag är ansvarig för ett antal konsulter som arbetar för oss på olika företag. Som konsultansvarig jobbar jag med många olika områden såsom rekrytering, löner, arbetsmiljöfrågor med mera. Den andra delen av min tjänst innebär att jag jobbar med den framtida kompetensförsörjningen i vår region. Jag är till exempel ute på skolor och berättar om hur det är jobba inom industrin.

Till intervjun med Joanna, projektledare och konsultansvarig på Industrikompetens

Alumnibloggen

Orka bry sig…

Anna BroedersI mitt arbete som rekryterare läser jag dagligen en stor mängd CV. Allt från personer som har arbetet i 20 år till de som precis har tagit sin universitetsexamen. I dessa CV finns det alltid något som gör att det kommer ett litet leende på läpparna, det är när personerna har engagerat sig i något extra.

Läs Annas inlägg (2013-03-04)

Vandrande reklampelare och stoppa exporten!

Veronica Norén"En viktig fråga, som även är en regionfråga, är den stora exporten av examinerade ingenjörer från Linköping och Norrköping."

Läs Veronicas inlägg (2012-09-12)

Till alumnibloggen

 

Arbetsmarknadsinformation

SACOs yrken A-Ö, personalvetare

Jusek

 


Sidansvarig: webbredaktoren@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-12-29