Vill du arbeta med kommunikation och mänskligt samspel? Som logoped har du en central roll i att identifiera problem och hitta lösningar för personer med olika typer av svårigheter med tal, språk, röst, kommunikation och sväljning.

Logopedprogrammet, 240 hp

HT 2024 / Helfart / Linköping

Öppnar för sen anmälan 2024-07-15

Logopedprogrammet i Linköping erbjuder dig en varierad utbildning som förbereder dig för ett omväxlande yrkesliv där du möter både barn, vuxna och äldre. Du studerar språk, psykologi, medicin och logopedi för att kunna hjälpa människor i alla åldrar som har svårigheter med tal, språk, röst, kommunikation och sväljning. 

Du har kunskap om vilka konsekvenser problem med kommunikation och sväljning får för människans personlighet, hälsa och livskvalitet samt hur de utreds, bedöms och behandlas. 

Tillsammans med personerna du möter planerar och genomför du insatser som ska ge så bra förutsättningar som möjligt för dem i det dagliga livet.

Viktig resurs för många

Logopeder har legitimation för sitt yrke och är verksamma inom hälso- och sjukvård, på sjukhus, i primärvård eller inom barnhälsovård, ofta i team med andra yrkesgrupper. Logopeder kan också arbeta i förskola, skola och äldreomsorg, eller undervisa personer verksamma inom röstkrävande yrken. Det blir dessutom vanligare att logopeder arbetar som konsulter, i privat verksamhet eller med hjälpmedelsfrågor.

Utbildningens innehåll

Utbildningens huvudämne, logopedi, beskriver och förklarar olika former av kommunikationsproblem liksom svårigheter att svälja. Även läs- och skrivsvårigheter ingår i ämnet. För att förstå hur tal, språk, röst, kommunikation och sväljning fungerar, samt hur sjukdomar och skador kan påverka förmågorna, studerar du lingvistik, fonetik och psykologi, relevanta medicinska ämnen samt logopedi. 

Undervisningen bedrivs enligt den pedagogiska modellen problembaserat lärande (PBL), som förbereder dig för teamarbete och fortsatt lärande i yrkeslivet. Dina teoretiska kunskaper får du sedan möjlighet att tillämpa praktiskt under verksamhetsförlagd utbildning i olika kliniska verksamheter

Fyra års heltidsstudier leder till en logopedexamen och arbetsmarknaden är god.

Tal och språk är logopedens främsta arbetsverktyg. Du behöver därför ha mycket goda kunskaper i svenska språket på olika nivåer; uttal, stavning, ordböjning och meningsbyggnad, för att göra dig förstådd i tal och skrift. Språkkunskaperna behövs också för att kunna förstå och analysera vad som brister i kommunikationen hos dem som du möter i din yrkesutövning. 

Möt våra studenter

Filippa - Logoped

Filippa Alesand Lundin har nyligen tagit examen från Logopedprogrammet. Hör hur det kom sig att hon valde att plugga till logoped på Linköpings universitet.

Sofia - Logopedstudent

Sofia Luong pluggar på Logopedprogrammet. Hör henne berätta mer om vad en logoped gör och varför Linköping är en så bra studentstad.

Det här läser du

År 1

Termin 1
Introduktion till logopedi, 6 hp
Grundkurs i medicin och klinisk lingvistik, 24 hp
Termin 2
Anatomisk, fysiologisk, kognitiv och kommunikativ utveckling (inkl. IPL1), 30 hp

År 2

Termin 3
Klinisk logopedi I, 4,5 hp
Klinisk logopedi I, 4,5 hp
Tal-, språk och kommunikationsstörningar hos barn och unga I, 19,5 hp
Röst- och talflytsstörning I, 6 hp
Termin 4
Tal-, språk och kommunikationsstörning hos vuxna I, 15 hp
Ät- och sväljsvårigheter I, 4,5 hp
Klinisk logopedi II, 10,5 hp
Klinisk logopedi II, 10,5 hp

År 3

Termin 5
Tal-, språk och kommunikationsstörningar hos barn och unga II, 15 hp
Tal-, språk och kommunikationsstörningar hos vuxna II, 15 hp
Termin 6
Ät- och sväljsvårigheter II, 4,5 hp
Klinisk logopedi och professionellt förhållningssätt III, 10,5 hp
Klinisk logopedi och professionellt förhållningssätt III, 10,5 hp
Evidensbaserad praktik och utvärdering inom logopedi, 7,5 hp
Röst- och talflytsstörning II, 7,5 hp

År 4

Termin 7
Vetenskaplig metod och biostatistik (inkl. IPL2), 12 hp
Examensarbete del I, 18 hp
Termin 8
Klinisk logopedi IV, 7,5 hp
Klinisk logopedi IV, 7,5 hp
Examensarbete del II, 12 hp
Profession och interprofessionell förberedelse (inkl. IPL3), 10,5 hp
Visa mer Visa mindre

Utbildnings- och programplan

Vår pedagogik - så lär du dig

Utlandsstudier inom programmet