Förhöjda halter av bly i en patients blod eller DNA från ett hårstrå i en mössa vid en brottsplats – kemiska analyser är viktiga inom både kriminalteknik, miljöarbete och vid kvalitetskontroller. De avslöjar om ett ämne är skadligt för människors hälsa, hjälper rättsväsendet att identifiera brottslingar eller säkerställer att rätt mängd aktiv substans finns i ett läkemedel. Den analytiska kemin ger svar på många angelägna frågeställningar.
Mycket tid i labbet
De första åren är en bred basutbildning i kemi och kemiteknik. Den ger de teoretiska grunderna och den terminologi som behövs för att hantera metoder och arbetssätt. Du tillbringar mycket tid i labbet där du övar din praktiska färdighet, skriver rapporter och gör presentationer. Två viktiga ämnesområden utöver kemi är matematik och ingenjörskunskap. I utbildningen ingår även verklighetsnära grupparbeten som kan innebära eftersökning av narkotikaspår på sedlar eller analyser av C-vitaminhalter i livsmedel.
Forensisk analysteknik eller miljöteknik
Under det tredje året kan du välja kurser inom forensisk analysteknik (undersökningen av brottsspår) eller miljöteknik. Om du vill få erfarenhet från arbetslivet kan du göra en praktikperiod på något företag. Det ryms inom ramen för utbildningen.
Examensarbetet - kronan på verket
Avslutningsvis gör du ett examensarbete som kan handla om att göra en miljöutredning, analysera industriella materialflöden eller utveckla metoder inom forensisk vetenskap. Du kan genomföra det i samarbete med ett företag eller en myndighet, eller inom universitetet. Vi har många internationella samarbeten som möjliggör examensarbete utomlands, till exempel i Schweiz. Arbetet låter dig knyta ihop det du lärt dig under utbildningen och ökar din självständighet inför arbetslivet.
Karriär och framtid
En undersökning bland tidigare studenter från programmet visar att fyra av tio får jobb redan före examen. Den här yrkesgruppen är med andra ord mycket efterfrågad. Relevanta jobb finns inom polisens tekniska rotlar, hos företag som utför miljö- och livsmedelskontroller, på sjukhuslaboratorier och inom kemiteknisk tillverkningsindustri.