Hide menu

The requested page is not available in the preferred language.

To the next available page.


The requested article is available in the following languages.

Page in Swedish.

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitet publiceras på Newsdesk.

Stoppar anfallet där det uppstår (Linköpings universitet, 2016-08-24)

Forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med franska kolleger tagit fram en liten anordning som både fångar upp den första signalen av ett epileptiskt anfall och doserar en substans som effektivt stoppar anfallet. Allt sker i samma pixel där signalen uppstår – ett område på 20x20 µm.

Två dagars fokus på smarta material (Linköpings universitet, 2016-08-18)

De absolut senaste genombrotten inom materialforskningen för såväl de mjuka som de hårda materialen, liksom teori och modellering av dem, presenteras under en internationell tvådagarskonferens AFM2016 på Vildmarkshotellet, Kolmården, 23-24 augusti 2016.

Flyktingbarn i familj hamnar mellan stolarna (Linköpings universitet, 2016-08-08)

Barn som kommer med sina asylsökande föräldrar till Sverige riskerar att hamna mellan stolarna och inte få någon självklar hjälp till skola, hälsovård och annan omsorg. Något fungerande system för dem finns inte, till skillnad från de ensamkommande unga där samhället tar ett tydligare ansvar. Det visar en färsk rapport.

Ny upptäckt om hur innerörat fungerar (Linköpings universitet, 2016-07-13)

Forskare har funnit att de delar av innerörat som bearbetar ljud som tal och musik verkar fungera annorlunda än andra delar av innerörat. Bakom upptäckten står forskare från bland annat Linköpings universitet.

Personlighet kan påverkas av tidigt lärande (Linköpings universitet, 2016-07-12)

Det finns en koppling mellan vuxna individers beteenden, deras personlighetsdrag och stimulans till lärande tidigt under uppväxten. Det visar forskare från Linköpings universitet där djungelhöns fått genomföra en serie inlärningstester som kycklingar.

Satsning på larmoperatörer behövs (Linköpings universitet, 2016-07-05)

Gör larmoperatör till en profession med nationella kompetenskrav och öva mer på svåra räddningar som kräver samverkan. Det är två av de slutsatser Linköpingsforskaren Rebecca Stenberg drar efter att ha studerat Sveriges organisering av alarmering, larm och larmkedjor.

Den fjärde industriella revolutionen är här (Linköpings universitet, 2016-06-30)

Snart har vi kopplat upp hela samhället, från lyktstolpar till avloppssystem. Trafiken flyter automatiskt, bilarna kör själva, drönare är snabba och pålitliga hjälpredor och smarta kognitiva kompanjoner hjälper oss att fatta kloka beslut. Linköpings universitet och East Sweden bjuder i Almedalen, onsdag 6 juli, in till debatt om framtidens digitaliserade och uppkopplade värld.

Din nästa kompis är en robot (Linköpings universitet, 2016-06-29)

Möt Elsa, Jasmin och de andra robotarna nyss hemkomna från fotbolls-VM för robotar i Tyskland. East Sweden och Linköpings universitet bjuder under Almedalsveckan in till seminarium om vad vi kan vänta oss av arbetsmarknad, ekonomi och vårt framtida liv i sällskap av robotar.

Välkommen på en resa från Almedalen rakt ut i rymden! (Linköpings universitet, 2016-06-29)

Kunskapens gränser kittlar fantasin och leder till nyfikenhet och upptäckarlust. I det unika eventet Upprymd – universum i 3D välkomnas vi därför ut i rymden på en hisnade resa av inga mindre än Christer Fuglesang, astronaut och adjungerad KTH-professor, Anders Ynnerman, professor i visualisering vid Linköpings universitet och Marie Rådbo, astronom och författare.

Klimatavtalet i Paris – och sedan? (Linköpings universitet, 2016-06-28)

Är överenskommelsen i Paris den historiska vändpunkt som kommer att rädda vårt klimat? Vid ett seminarium i Almedalen presenterar Björn-Ola Linnér, professor vid Tema Miljöförändring på Linköpings universitet, nya data kring vad olika länder hittills har föreslagit för åtgärder utifrån Parisavtalet. Han lyfter även fram vad Brexit innebär för avtalet och EUs klimatambitioner.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Page manager: lennart.falklof@liu.se
Last updated: 2012-05-22