Hide menu

The requested page is not available in the preferred language.

To the next available page.

The requested article is available in the following languages.

Page in Swedish.

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitet publiceras på Newsdesk.

Ny upptäckt om hur innerörat fungerar (Linköpings universitet, 2016-07-13)

Forskare har funnit att de delar av innerörat som bearbetar ljud som tal och musik verkar fungera annorlunda än andra delar av innerörat. Bakom upptäckten står forskare från bland annat Linköpings universitet.

Personlighet kan påverkas av tidigt lärande (Linköpings universitet, 2016-07-12)

Det finns en koppling mellan vuxna individers beteenden, deras personlighetsdrag och stimulans till lärande tidigt under uppväxten. Det visar forskare från Linköpings universitet där djungelhöns fått genomföra en serie inlärningstester som kycklingar.

Satsning på larmoperatörer behövs (Linköpings universitet, 2016-07-05)

Gör larmoperatör till en profession med nationella kompetenskrav och öva mer på svåra räddningar som kräver samverkan. Det är två av de slutsatser Linköpingsforskaren Rebecca Stenberg drar efter att ha studerat Sveriges organisering av alarmering, larm och larmkedjor.

Den fjärde industriella revolutionen är här (Linköpings universitet, 2016-06-30)

Snart har vi kopplat upp hela samhället, från lyktstolpar till avloppssystem. Trafiken flyter automatiskt, bilarna kör själva, drönare är snabba och pålitliga hjälpredor och smarta kognitiva kompanjoner hjälper oss att fatta kloka beslut. Linköpings universitet och East Sweden bjuder i Almedalen, onsdag 6 juli, in till debatt om framtidens digitaliserade och uppkopplade värld.

Din nästa kompis är en robot (Linköpings universitet, 2016-06-29)

Möt Elsa, Jasmin och de andra robotarna nyss hemkomna från fotbolls-VM för robotar i Tyskland. East Sweden och Linköpings universitet bjuder under Almedalsveckan in till seminarium om vad vi kan vänta oss av arbetsmarknad, ekonomi och vårt framtida liv i sällskap av robotar.

Välkommen på en resa från Almedalen rakt ut i rymden! (Linköpings universitet, 2016-06-29)

Kunskapens gränser kittlar fantasin och leder till nyfikenhet och upptäckarlust. I det unika eventet Upprymd – universum i 3D välkomnas vi därför ut i rymden på en hisnade resa av inga mindre än Christer Fuglesang, astronaut och adjungerad KTH-professor, Anders Ynnerman, professor i visualisering vid Linköpings universitet och Marie Rådbo, astronom och författare.

Klimatavtalet i Paris – och sedan? (Linköpings universitet, 2016-06-28)

Är överenskommelsen i Paris den historiska vändpunkt som kommer att rädda vårt klimat? Vid ett seminarium i Almedalen presenterar Björn-Ola Linnér, professor vid Tema Miljöförändring på Linköpings universitet, nya data kring vad olika länder hittills har föreslagit för åtgärder utifrån Parisavtalet. Han lyfter även fram vad Brexit innebär för avtalet och EUs klimatambitioner.

Tillit, hopp och framtidstro avgörande för att hälsoklyftor ska minska (Linköpings universitet, 2016-06-28)

Skillnaderna i hälsa är stora mellan människor i olika livssituation. Ny forskning visar att förmågan att ha tilltro till sig själv och att känna framtidshopp påverkar hälsan i mycket stor utsträckning. Resultaten presenteras vid ett seminarium i Almedalen måndagen den 4 juli.

Programvaror för fMRI räknar fel (Linköpings universitet, 2016-06-28)

De statistiska metoder som används för att analysera hjärnaktivitet genom bilder tagna med magnetkameror är för dåliga. Det visar LiU-forskare i högt rankade tidskriften PNAS. LiU-docenten Anders Eklund, verksam vid institutionerna för datavetenskap respektive medicinsk teknik, testade analysmetoderna på kända data. Metoderna visade falsk aktivitet i hjärnan i 60 procent av fallen.

Världens fordonsexperter samlas i Kolmården (Linköpings universitet, 2016-06-17)

Experter från forskning och industri träffas under fem dagar, 19-23 juni, för att utbyta erfarenheter och få del av de senaste rönen kring framtidens rena, effektiva, säkra och självkörande fordon. LiU-professorn Lars Eriksson är värd för symposiet och ordförande i organisationskommittén som bestått av personer från Volvo, Chalmers, LiU och Sophia University i Japan.

Fler pressmeddelande på Newsdesk

Page manager: lennart.falklof@liu.se