Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Det är vår! Mössa på!

Linköpings Studentsångare ser till att våren infinner sig senast Valborgsmässoafton. Borggården kl 15.00. För uppvärmningen svarar som alltid LiTHe Blås med uppmarsch från stan.

Blåsorkester på stanI år blir det särskild skärpa i LiTHe Blås start på det akademiska Valborgsfirandet. Klockan två avgår blåsorkester jämte baletten BlåsYran från Storgatan nere vid Åhlens, i år blir det inget mindre än en försmak av den kommande Studentorkesterfestivalen och Kårtegen den 14-17 maj.
Lite före tre beräknas de vara framme vid Linköpings slott och Borggården.

En hel timme för att marschera en så kort bit?
– Jo, men så passerar vi alla stora torg som finns i Linköping, Gyllentorget, Trädgårdstorget, Stora Torget. Vi ska hinna med att spela en stund på Borggården också, säger orkesterdomptören Olle Vidner.

Studentsångarna, publik med mössor i förgrundenDärefter tar Linköpings Studentsångare över vårfirandet och ser till att de numera allt mer sällsynta studentmössorna kommer på plats och att vi får höra alla de traditionella vårsångerna.
Studentkårerna svarar som vanligt för vårtal tillsammans med Christer Knuthammar.

Och precis som alltid är det gratis inträde till evenemanget, hälsar studentsångarna – med det sedvanliga undantaget för studenter, som går in för halva priset.


2015-04-27 

Fler nyheter

Sjuksköterskestudenter i skalvets Nepal

(Uppdaterad 2015-04-29 13:29) Två HU-studenter på utbyte i Katmandu hamnade mitt i jordbävningen som drabbade Nepal på lördagen. Bägge är välbehållna och är nu hemma i Sverige igen.

Skylt olycka

Frivilliga krafter testas i räddningstjänsten

I ett kontrollerat och mätbart försök ska forskare vid Linköpings universitet studera hur frivilliga på bästa sätt kan användas som extra resurs inom räddningstjänsten.

Career Talks mikrofon

Alumner inspirerar studenter

Dags för nytt Career Talks den 7 maj: ett avslappnat soffsamtal mellan alumner om karriär och livsval. Syftet är att inspirera studenter som snart ska ut i arbetslivet.

Per Ask

Nationell satsning på medicinteknik

Vinnova satsar 97 miljoner på det strategiska forskningsområdet Medtech4Health 2015-18. ”En viktig satsning som vi hoppas ska ge ringar på vattnet”, säger LiU-professorn Per Ask.

Scen ur jubileumsspexet 2014

Spexet i extraföreställning

Linköpings Studentspex har fått ge efter för trycket och ger i maj en extraföreställning av den sanslösa publiksuccén Ludvig II och Euro­visionen.

Studenter på Welcome Fair  2013

Oförändrat söktryck till internationell master

Drygt 600 personer från 75 olika länder har antagits till höstterminens utbud av internationella masterprogram på LiU.

Tentamensskylt utanför Terra.

Nu införs digitala tentor

År 2017 ska minst 25 procent av alla tentor på LiU ske med digitala verktyg. Det är innebörden i ett nytt inriktningsbeslut. Men redan har försök med digitala tentor gjorts.

Trött deltagare på gräset efter LiU-lopp 2014

LiU-loppet vill få fler att springa

Elitlöpare eller flanör. LiU-loppet som gick den 28 april passar alla.

Storsatsning på molekylärmedicinskt centrum

Ett nytt forskningscentrum inom molekylär medicin byggs upp vid Linköpings universitet, i samarbete med Region Östergötland och med stöd av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Totalt handlar det om en satsning på 300 miljoner under nio år.

Teknikforskning som fängslar

Digitala målarfärger, använda produkter som blir till nya, sensorer som registrerar våra rörelser och visualisering av människokroppens inre presenterades under vårens sista Fängslande forskning på 15 minuter.

Tage Danielsson, tidig radioinspelning

Akademisk högtid med hommage till Tage Danielsson

Två av Sveriges hetaste unga kompositörer bidrar med specialskriven musik när LiU 40-årsjubilerar. Festkonserten inleds med ett uruppförande, en hyllning till Tage Danielsson och nyskriven promotionsmusik förgyller högtiden den 23-24 maj.

LiU-forskare i Korea

Sju LiU-forskare ingår i en svensk delegation som denna vecka är i Sydkorea för att delta i ett forskningsseminarium, Korea – Sweden Excellence Seminar. I en serie tvärvetenskapliga samtal tas bl.a. frågor om kreativitet, innovation, miljö och välfärd upp.

LinkQuad

Framtidsspaning på KVA-symposium

Energiförbrukningen hos stordatorer och obemannade flygande farkoster som redan i dag levererar paket i USA var två av de ämnen som avhandlades under KVA:s symposium på LiU.

Nya utbildningsplatser till LiU

Linköpings universitet föreslås få drygt 200 extra nybörjarplatser i regeringens vårbudget.

Minskat söktryck bryter trend

Efter ett högt utgångsläge med ett söktryck som förra året slog alla rekord, visar siffrorna för förstahandssökande till Linköpings universitet en minskning med totalt tre procent.

Del av logga

Smart! Coolt! Strålande!

Det är temat för årets Teknikåtta. Torsdag den 23 april går den rafflande regionfinalen på LiU, där tremannalag från fyra klasser ska göra upp om finalplatsen i Stockholm.

möbler, lampo mm

Malmstenstudenter stöder Stadsmissionen

Studenterna vid Carl Malmsten Furniture Studies har förvandlat ratat till smart och användbart. Nu ställer de ut på Stockholms Stadsmission.

LiU-ekonomer bäst i världen

Fyra blivande civilekonomer från Linköpings universitet tog hem segern i världens största casetävling för ekonomstudenter.

Trauma kan ge barndiabetes

Skilsmässa, dödsfall, ett nytt syskon eller andra livskriser kan trefaldiga risken att barn utvecklar diabetes typ 1. För barn med anlag för diabetes kan det innebära 12 gånger så hög risk.

Student nedböjkd framför sin dator

Färre vill in på högskolan

Minskat söktryck med 1,4 procent jämfört med våren 2014. Natten till den 16 april stängde Universitets- och högskolerådet anmälan till höstens utbildningar.

Hantverk till försäljning

Vårmarknad med hantverk

Färgglada mössor, praktiska väskor, keramik och mycket mer finns att se och köpa i Key-huset. Det är studenter från Slöjd, hantverk och formgivning som visar sina alster.

Deltagare i dansgrenen kysser sin tävlingsrobot

Rekordmånga i helgens RoboCup

Robotar som dansar, räddar och släcker bränder. På lördag den 18 april är det RoboCup på LiU. Deltagare från sju till 19 år tävlar om ära, pokaler – och en resa till VM i Kina.

Simmare i bassäng. Foto Medley

Student-SM i simning

För första gången hålls student-SM i simning i Linköping. Den 18:e april gör ett 70-tal simmare från 10 lärosäten upp om medaljerna.

Anna Odells skadade konstverk Okänd kvinna

Skadegörelse i Universitetsparken

Under helgen utsattes konstverket Okänd kvinna av Anna Odell för skadegörelse.

Historien som väckarklocka

Under 80-talet hände en rad saker på miljöområde innan omställningen mot ett grönare samhälle stannade upp. Martin Hultman visar vilka lärdomar vi i dag kan dra av det som hände då.

Skylt: här bygger vi 200 nyastudentbostäder

350 nya studentbostäder på gång

Det är byggvår i luften! 218 nya bostäder i Irrblosset, 120 i nya Vallastaden och därtill ytterligare 28 tillfälliga boenden i Ryd.

Oscar Pettersson i vårsolen

Han skuggade alumn på ABB

Oscar Pettersson upplevde en arbetsdag på ABB:s marknadsavdelning i Västerås i det nya projektet Skugga en alumn.

Hommage à Tage

En ung Tage Danielsson vid radiomikrofonen40-årsjubilaren LiU firar med ny festmusik och en hyllning till Tage Danielsson.

 

Rymdfararbesök

Internationella rymdfarare på domvisningErfarna astronauter som  imponeras av att titta på rymdbilder? Jo, det är möjligt.

 

glanskonstnärer

Fönsterputsare på stege, Campus VallaDet är en riktig konst att hitta glansen på ett universitet. Och antalet fönster att putsa är oräkneligt …

 

Fem minuter med ...

Hanne Løvlie med en svan i famnenHanna Løvlie, som tillsammans med en handfull andra etologer från LiU ska träffa hundägare under Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

 

international day

Mirheta Omerovic visar upp svensk midsommarstångTrångt, roligt och massor av mat. IDay gjorde återigen succé.

 

Husesyn

Grönskimrande glasfasad på LasarettsgatanKika in i nya huset på Lasarettsgatan på Campus US. Invigningen blir det den 24 augusti.

 

Nycirkus

Parövningar i akrobatikStudenterna i LiU:s nycirkusförening ägnade påsken åt akrobatik och jonglering.

 

Lunch med biogas

Tankställe för biogasFullsatt och frågvist på studentföreningen Navitas lunchföreläsning om biogas.

 

Pionjärer blir hedersdoktorer

Torbjörn Kronander och Jan-Olof BrüerTvå pionjärer inom medicinsk bildteknik, Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer, hedras av medicinsk fakultet.

 

världens snabbaste

Anette Philipsson vid bassängkantenAnette Philipsson, kanslichef på HU, har satt två nya världsrekord i Mastersimning 50+.

 

medieteknikdagarna

Deltagare i Medieteknikdagarna

Företagsmässa, inspirerande föreläsningar och stor bankett väntar deltagarna på Medieteknikdagarna på Campus Norrköping.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

yrkesentusiasm

Pauline utanför Key-huset. I bakgrunden kurskamrater på internationell master i utomhuspedagigik.Trött på allt gnäll om skolan peppade lärarstudenten sin pedagoglust med en rebellisk kurs.

 

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

 

Personligt om sociologi

Boel BernerBoel Berner, professor emerita, reflekterar kring sociologins roll i en ny bok.SAtsar allt på film

filminspelning i NorrköpingÄr det värt att följa sin dröm om man vet att vägen blir tuff? Tveklöst ja, menar fyra KSM-studenter.

 

Solidarisk ekonomi

Klara FrimanFör Klara Friman betyder examen i design och produktutveckling jobb med solidarisk ekonomi i Nicaragua.

 

Hållbara affärer

Lunchmingel28 små och medelstora företag har fått Almi- och forskarhjälp att vända miljöutmaningar till affärer.

 

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.
 

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

 

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

 

Immersiva miljöer

 

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

 

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

 

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Gruvforsning får stöd av Kungen

Niclas Svensson, Avdelningen för industriell miljöteknik, får 85 000 kronor från Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö för sin forskning kring metallutvinning ur deponier och soptippar som alternativ till att öppna nya gruvor.

Fler disciplinärenden

Antalet disciplinärenden på landets lärosäten ökade 2014 med fem procent jämfört med året innan, visar Universitetskanslersämbetets, UKÄ, genomgång.
Totalt 773 studenter, 0,26 procent, blev föremål för disciplinära åtgärder under 2014. På LiU ökade andelen ärenden från 0,25 procent 2013 till 0,28 procent 2014.

LiU-forskare får IEEE-pris

Professor Erik G Larsson har tillsammans med sin doktorand Hien Q Ngo och en av 2015 års hedersdoktorer Thomas L Marzetta, belönats med årets ’Stephen O Rice Prize in the Field of Communications Theory’. Det belönade arbetet handlar om effektiva antenn-system, en viktig del av 5G.

AI i Vetandets värld

Fördelarna med artificiell intelligens överväger tydligt riskerna anser LiU-forskaren Fredrik Heintz i Vetandets värld i P1, som denna gång handlar om risker och möjligheter med AI.

Vårbudgeten på plats

Regeringen satsar 125 miljoner kronor för att stärka högskoleutbildningarnas kvalitet 2015, för åren 2016-2018 med 250 miljoner kronor per år. Förstärkningen avser humaniora och samhällsvetenskap samt lärar- och förskollärarutbildning.
Fram till 2018 ska det bli cirka 14 300 nya utbildningsplatser. Jämfört med beslutad budget innebär det 1 000 ytterligare platser i år och cirka 5 000 extra platser fram till och med 2018.

Studieskulder får skrivas av

Åldersavskrivningen av studielån återinförs. Regeringen stoppar därmed den reform som skulle inneburit att personer som har haft låga inkomster och inte kunnat betala av sina studieskulder innan de fyllt 67 år förblivit skuldsatta livet ut.

Från glömska till demens

Martin Hallbecks föreläsning om demens från Forskning i framkant kans ses i SVT Kunskapskanalens Play-kanal.

Två ex av stolen Frame

Designvärldens nobelpris

Ola Giertz, möbeldesigner från LiU Malmstens, har fått den internationella designvärldens kanske mest uppmärksammade utmärkelse, Red Dot Award, för sin stol Frame.

Del av consensus logga

Consensus jubilerar

Hela vecka 16 firar Hälsouniversitets studentkår Consensus att de hunnit fylla 20 med jubileumsprylar, tårta och finsittning.

Anna Ekström leder Skolkommissionen

Regeringens nyinrättade skolkommission kommer att ledas av Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket och dessutom ordförande för universitetsstyrelsen på LiU.

Bertil Andersson till Forskningsberedningen

Förre rektorn vid LiU, Bertil Andersson, tar som en av elva ledamöter plats i regeringens nya forskningsberedning.

Ny läkarutbildning på remiss

Förslaget om en förnyad läkarutbildning är just nu ute på remiss. I den föreslås bland annat sammanhållen utbildning fram till läkarlegitimation.

27 ansökningar till Norrköpingsfond

Norrköpings fond för forskning och utveckling har räknat in 27 ansökningar, de flesta från LiU-forskare, om medel på sammanlagt 33,7 miljoner kronor. Den 1 juni fattar kommunstyrelsen beslut om vilka som får pengar ur fonden.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-04-30