Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Miljonanslag till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap

En stor andel medlemmar i svenska arbetarfackföreningar har utländsk bakgrund. Samtidigt är stödet för Sverigedemokraterna stort bland medlemmarna, speciellt inom fackförbund med en hög andel män och personer med utländsk bakgrund. Denna motsättning ska studeras i ett forskningsprojekt som nu tilldelas medel av Riksbankens jubileumsfond. Ytterligare två projekt får miljonbelopp, ett om digitalisering av museiföremål och ett om psykologisk behandling via chatt.

Anders Neergaard, biträdande professor vid REMESO, ska studera hur en av Sveriges största organisationer hanterar vad som framstår som en motsättning bland medlemmarna: att stödet för Sverigedemokraterna växer snabbt samtidigt som en stor del av medlemmarna har utländsk bakgrund.

– Hur hanterar LO att en del av medlemmarna inte vill ha de andra medlemmarna i landet?

Anders Neergaard har tidigare forskat om bland annat fackföreningsrörelsen, högerpopulism och rasism. Genom att han tilldelas drygt tre miljoner kronor av Riksbankens jubileumsfond, kan han fortsätta studera samhällsutvecklingen ur dessa perspektiv.  Under de tre år som projektet löper räknar han med att göra 70 intervjuer med personer inom LO och fem av dess förbund.

Utöver Anders Neergaard har Bodil Axelsson, universitetslektor vid ISV, tilldelats mer än fyra miljoner kronor för forskning kring vad som händer med museiföremål och dess innebörd när de digitaliseras. Bodil Axelsson ska bland annat följa hur olika yrkeskategorier kommunicerar föremål i sociala medier, hur besökarna delar bilder av föremålen och hur betydelsen av dem förändras med sammanhanget. Projektet ska mynna ut i en bok som undersöker digitala teknologier i relation till ett demokratiskt kulturarvsskapande.

Det tredje projektet leds av Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi. Han ska utvärdera om internetbehandling, som består av chatt-sessioner och texter grundade i kognitiv beteendeterapi, är effektiv vid behandling av ungdomsdepression. Gerhard Andersson tilldelas ungefär två miljoner kronor.

Totalt har Riksbankens jubileumsfond i år delat ut 300 miljoner kronor till svensk humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning som man räknar med kommer att göra avtryck både inom akademien och i samhället.


Therese Ekstrand Amaya 2016-10-21 

Fler nyheter

Gul spårvagn

LiU-forskare om skillnader mellan städer

P4 Östergötland har i veckan jämfört Linköping och Norrköping ur en rad aspekter. Fem av LiU:s forskare har intervjuats och gett nyanser.

Civilsamhället viktigt för äldre på landsbygden

Hur är det att äldras på lansbygden? I en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier har äldre medborgare och kommunala tjänstemän och politiker intervjuats i tre östgötska kommuner.

Del av kortlek, Spader Kung

Bibliskt drama med bäring på nutiden

Framgång, svek och maktmissbruk. Men också kärlek och förlåtelse. I tre konserter med start den 21 oktober framför Östgöta Kammarkör i samarbete med Östgötamusiken och Stina von Sydow från Östgötateatern ett dramatiskt oratorium om kung David.

Jan Bosch

Mjukvaruutvecklingen måste snabbas upp

Testa snarare än att fråga och utveckla snabbt och kontinuerligt. Det var några av de råd Chalmersprofessorn Jan Bosch levererade vid Swedsofts tvådagarskonferens, i år vid LiU.

Bild på böcker

Nya vägar för att sprida forskning till allmänheten

Skriften "Kunskapens nya rörelser" lyfter fram nya möjligheter att sprida humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning.

Lejon som ryter

Populärvetenskaplig vecka drar 3 000 besökare

Lejonryt, allergier, bortskämda barn, papper som leder ström, matematiken i universum eller dödskallar. 3 000 besökare väntas till Populärvetenskapliga veckan den 25-27 oktober.

Forskare arbetar i säkerhetsbänk

Därför får hiv tuberkulos att bryta ut

Hiv-infektion ökar kraftigt risken för att tuberkulosinfektion ska utvecklas till aktiv tbc-sjukdom. En ny studie av forskare vid LiU bidrar till att förklara varför det är så.

barn sitter i trappa

Våld och kränkningar mot barn med funktionsnedsättningar

Trots kritik från FN har Sverige länge saknat en samlad bild av hur barn med funktionshinder har det i Sverige. Nu har LiU-forskare tagit fram en rapport om våld och kränkningar mot dessa barn.

Cirkulär ekonomi i Almedalen

Tio miljoner till cirkulär ekonomi

LiU-forskare har tagit hem två större forskningsprojekt inom området design och konstruktion för en värld där vi hushållar med, återvinner och återbrukar naturresurser.

Spiktavla av Ellen Key

Studenter gör Ellen Key synlig i Key

Andraårsstudenterna på Slöjd, hantverk och formgivning fick ett skarpt uppdrag. Gestalta Ellen Key i Keyhuset! Nu har studenterna visat sina verk i foajén, två av dem får en permanent placering med invigning i december.

Charlotte Norrman och Per Frankelius

Grönovation på Elmia Lantbruk

LiU-forskarna Charlotte Norrman och Per Frankelius tar med sig forskningsprojektet Grönovation till Elmia Lantbruk. I programmet ingår även ett seminarium om lantbrukets innovationer.

”Kul att man gör en vidare tolkning av begreppet litteratur”

Det blev varken Adonis eller Ngũgĩ wa Thiong'o som fick årets nobelpris i litteratur. Istället plockade en låtskrivare hem priset. Jesper Olsson, docent i litteraturvetenskap, som själv lyssnat mycket på Bob Dylan kommenterar priset.

mineralen elpasolit

Artificiell intelligens hittar nya material

Artificiell intelligens hjälper forskare i jakten på nya användbara material. Forskare vid LiU har hittat 90 tidigare okända material, som de förutsäger kan skapas i laboratorier.

Tårta med ordet Formbärare

Årets Formbärare: Slöjd, hantverk och formgivning

Kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning har av Svensk Form Öst korats till Årets Formbärare.

Igor Abrikosov

Igor Abrikosov invald i KVA

Kungliga vetenskapsakademien valde i veckan in tre nya ledamöter, bland dem Igor Abrikosov, professor i teoretisk fysik vid LiU.

Maria Bäck, forskare vid institutionen för medicin och hälsa

Maria Bäck får SSMF-stipendium

Maria Bäck vid institutionen för medicin och hälsa har fått ett 2-årigt postdoktorsstipendium från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. Hon forskar om inflammation och fysisk träning för personer med hjärtsjukdom.

aldre kvinna kramar terapeutisk robot

Vart tar tekniken ålderdomen?

Sensorer som sväljs eller vävs in i kläder. Det och en mängd andra tekniska lösningar kan vara framtiden för äldre och personal inom äldrevården. För tekniken kommer att spela en allt större roll, det konstaterades under en två dagar lång konferens.

Forskare vid LiU undersöker tarmbakteriers roll för utveckling av astma och allergi

Mångfald i tarmen skydd mot astma

Barn som får astma och allergi i barndomen har redan som spädbarn förändrat immunsvar vid slemhinnorna mot bakterier i tarmen. En ny studie från LiU pekar även på att mammans immunförsvar kan spela roll för utveckling av astma och allergi hos barnet.

grävmaskin med tilt och rotor

Ett lyft för hydrauliken

Forskare vid LiU startar nära samarbete med hydraulikklustret i Hudiksvall - små och stora innovativa företag i teknikens framkant. Studenter bjöds in till träff och testkörning.

Feng Gao

Organiska solceller ett steg närmare kommersialisering

LiU-forskare har, tillsammans med amerikanska och kinesiska kolleger, demonstrerat organiska solceller med lägre drivkrafter än tidigare. Resultaten har publicerats i Nature Energy.

Baby vid dator

Elva miljoner till forskare inom hälsa och välfärd

Fyra forskarlag från LiU har fått totalt elva miljoner från forskningsrådet FORTE. Däribland till projekt om vad psykisk ohälsa betyder för unga och tillgången till assisterad befruktning.

Bild på Malaz Katie, Nora Hajar och Avin Rozbayani

Studenter tränar svenska med nyanlända

Studenter från Linköpings universitet som talar språk som exempelvis arabiska, tigrinja och kurdiska hjälper nyanlända gymnasieungdomar in i svenska språket.

Bild på spruta

Ny utbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen

Linköpings universitet får i uppdrag av regeringen att starta en kompletterande utbildning till biomedicinsk analytiker för personer med utländsk examen.

Feng Gao

Feng Gao tilldelas ERC Starting Grant

LiU-forskaren Feng Gao fick ett av årets ERC Starting Grant från det europeiska forskningsrådet i hård konkurrens. För pengarna ska han utveckla nya material för lysdioder

Vetenskapsdagen

LiU bjuder till inspirationsdag för lärare

150 högstadie- och gymnasielärare i teknik, matematik, fysik, kemi, biologi, datavetenskap och relaterade ämnen kommer den 6 oktober till LiU för att låta sig inspireras av LiU-forskare - men också av varandra.

Porträtt Martin Kylhammar

Martin Kylhammar om Heidenstam i Babel

I år är det hundra år sedan Verner von Heidenstam fick Nobelpriset i litteratur, vilket uppmärksammas av SVT:s litteraturmagasin Babel på söndag. Tema Q-professorn Martin Kylhammar medverkar i programmet och avslöjar andra sidor av nationalskalden – och en spionhistoria!

Forskning om klimatets effekter på nordliga sjöar får 37 miljoner

Professor David Bastviken tilldelas, tillsammans med sex andra forskare, nära 37 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Forskarna ska studera klimatets effekter på nordliga sjöars ekosystem.

Konferens om klimatförnekelse

Bild på jordglobMartin Hultman, idé- och miljöhistoriker, arrangerar världens första konferens om klimatförnekelse.

 

Tio år med GDK

GDK firar 10 årFör tio år sedan fick LiU ett tillskott i form av kandidatprogrammet Grafisk design och kommunikation, GDK. Jubiléet har firats av studenter, alumner och lärare.


kritik mot förslag på lag

Jonathan JosefssonFN:s barnkonvention bör inte inkorporeras i svensk lag, menar LiU-forskare. Jonathan Josefsson, doktorand vid Tema Barn, är en av skribenterna bakom LiU:s remissvar. Varför inte?

 

Lärdomar för livet i Guatemala

Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson bygger skola i Guatemala.Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson tog ett sabbatsår för att renovera en skola i Guatemala med hjälp av PET-flaskor.


café med succé

Dörte Bernhard och Tove Mattson på World café. Dörte Bernhard och Tove Mattsson på IBL träffade helt rätt när de arrangerade World café för 60 ämneslärarstudenter och 30 studenterna i Snabbspåret för lärare.

 

Lyfter vuxenutbildningen

Anna EkströmAnna Ekström, nybliven gymnasie- och kunskapslyftsminister och LiU:s tidigare styrelseordförande, tar med sig erfarenheter från universitetet och vill lyfta vuxenutbildningen.


Åke blev Ann-Christine

Ann-Christine Ruuth föreläste på Regnbågsveckan. Foto: Melinda Reyes Hiltunen”Varför skrattar vi åt män i klänning?” Det var en av frågorna som Ann-Christine Ruuth ställde till publiken vid den fullsatta föreläsningen som ingick i Linköpings Regnbågsvecka.

 

Gjorde Geofilter

Bild: Emil Svedin visar sitt geofilter. Foto: Melinda Danielsson. I våras utlyste LiU en tävling där man fick skicka in förslag på hur LiU:s geofilter skulle kunna se ut. Emil Svedin vann och nu finna hans filter på Snapchat.

 

Kalasmottagningen

Kalasmottagningen 2016

Tusentals studenter vallfärdar till Saab Arena när det är dags för Kalasmottagningen, Sveriges största evenemang för nya studenter.

 

gör roll i tv-succé

Simon Alzén i en roll i Narcos. Foto: PrivatUtbytesåret i Sydamerika blev inte vad LiU-studenten Simon Alzén hade väntat sig. I höst kan man se honom i den amerikanska succéserien Narcos.

 

nolle-P

Nolle-P ht 2016. Foto: Cecilia Olsson. Nya studenter möts av mängder av mottagningsarrangemang. Vi har bilderna!

 

Snart Kalas

Irma Hamzic Kalasgeneral 2016Det råder bråda dagar för Irma Hamzic som håller i årets Kalasmottagning den 7 september.


lyft ur glömskan

La Chevelure, detalj. Illustration till Baudelaires diktsamling De ondas blommorSlumpen ställde Karin Ström Lehander, konstvetare på IKK, inför en herrgårdsflygel full av det orörda arvet efter konstnären Tyra Kleen.

 

utpressarvirus

Jonathan JogenforsJonathan Jogenfors, doktorand på ISY, fick uppdrag från media att spåra bitcoinflöden till utpressare som tagit datorer som gisslan.

 

Farväl till LiU

Farewell cermony 2016. Publik tar bilder.Glädje och högtid vid Farewell-ceremonin för internationella masterstudenter.

 

vetenskaplig publicering

Christian BerggrenSkarp hjärna är inte nog för att överleva som forskare. Linköpingsprofessorn Christian Berggren har skrivit en bok om vetenskaplig publicering.utvisade LiU-studenten

Sofie AbrahamsonSofie Abrahamson, adjunkt på IKK, har engagerat sig i fallet Syed Latif, som blev utvisad sedan han fått jobb via fel kanaler.

 

Visar bredsidan

Målarbok, omslagFrån videokonst till östasiatisk keramik och målarböcker. Det är stor bredd på årets sommarutställning på länsmuseet.

 

inflyttningsklart

Bild: Bovärd Fredrik Farholt sätter nyckeln i låset. Foto: Rebecca HavedahlI augusti kan några av Campus Norrköpings studenter flytta in i ett sprillans nytt studentboende. Snart startar uthyrningen av lägenheter i Nya Dalkarlen.

 

Akademisk högtid

PromotionÅrets promotions- och installationshögtid i De Geer-hallen i Norrköping blev en högtidlig ceremoni följd av en rejäl fest.

 


Basar över apoteksbyggen

Sara Dawidson

Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat.

 

Med blick för tigern

Rebecka Le MoineMasterstudenten Rebecka Le Moine är just nu i Indien för att studera tigrar för Världsnaturfondens räkning.career talks

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen. Career talks vardagsrums-scenografi hade i år flyttats till Kåkenhus där tre tidigare studenter samtalade om vägval, karriär och livet efter studierna.

 

Ingenjörsdrömmar får fart

StudenternasracerbilDet går åt många matlådor och kvällar innan årets racingbil är klar för den prestigefyllda banan i Silverstone.

 

International Day

Asiatisk dockaIDay 2016 i Colloseum blev en världslig upplevelse med mat och kultur från 15 länder.

 

pRisregn

Joakim WrenHär är Årets miljöteknikprofil, Skapa-pristagare i Östergötland, Nordic Cleantech Open och med en åtråvärd plats på 33-listan.

 

säkrare i klassrummet

tomt klassrum med stolarna uppställda på bordMed simulering kan lärarstudenter träna klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer.

 

Barnlängtan

Bild på spädbarnFrån 1 april har ensamstående kvinnor rätt till insemination. Gunilla Sydsjö, forskare inom området, ser för- och nackdelar med det.

 

Klimat och makt

Anna Kaijser, porträttAnna Kaijser, forskare vid Tema M, lyfter fram kopplingarna mellan klimat och sociala maktrelationer.

 

30 år med konstvetenskap

Lewis Hines foto från 1930. Arbetare högt upp på bygget av Empire State Buildning

1986 gav LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

 

Forskningsfusk

Forskningslabb, händer och provrörMisstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten, det menar etikprofessor Göran Collste.

 

Fredlig samexistens enda vägen

FlyktingbarnSocialantropolog Haris Agic är en av flera LiU-forskare som deltar i debatten kring flyktingfrågan.

 

närmare verkligheten

Fältarbete vid Ensjön.För andra året i rad gav fackfolk miljövetarna respons på deras förslag till vattenförvaltning av sjöar i Norrköping.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.

 

Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nina Lykke blir hedersdoktor

Nina Lykke, professor emerita vid Tema Genus, blir hedersdoktor vid Karlstads universitet.Hon var med och startade Tema Genus vid LiU 1999.

Färre sökande till våren 2017

Ca 220 000 har sökt till vårens program och kurser på landets lärosäten, visar siffror från Universitets- och högskolerådet, UHR. Det är en minskning med tre procent jämfört med vårterminen 2016. Minskningen är väntad, ungdomskullarna har minskat och den goda konjunkturen gör att många väljer jobb framför studier, enligt UHR.

Examensarbeten om kollektivtrafik fick pris

Tre studenter vid civilingenjörsprogrammet Kommunikation Transport Samhälle vid LiU, Marie Hedström och Johanna Johansson samt Astrid Adelsköld, delar Kunskapscentrumet K2s förstapris om 50 000 kronor för bästa uppsats inom kollektivtrafik. Priset delades ut på persontrafikmässan i Göteborg av infrastrukturminister Anna Johansson.

Kognitionsvetare i arbetslivet

Kognitionsvetarprogrammet arrangerar den 21 oktober en dag om arbetslivet för sina nuvarande studenter. Tanken med den är att studenterna ska få en bättre bild av vart deras utbildning kan leda. Bland annat kommer åtta tidigare studenter dit och berättar om sitt yrkesliv.

LiU:s spelmän fixade bästa låten

LiU:s studentspelmanslag Strängar & Rör lyckades kamma hem priset för bästa låt i VM för studentspelmanslag som hölls under Linköpings folkmusikfestival. Totalt var det tolv tävlande lag, varav 11 var från Sverige och ett lag var från Norge.

Prisad designstudent

Linnea Olsen Anckers har fått Grafiska Leverantörernas stipendium. Hon får priset för sitt examensarbete i Grafisk design och kommunikation. Där lyfter hon fram behovet av ett standardiserat typografiskt klassificeringssystem och tar fram ett exempel på ett system som skulle kunna fungera som en standard i svensk designutbildning.

Miljöministern möter LiU-forskare

Fredagen den 7 oktober kommer nya miljöministern Karolina Skog (MP) till Norrköping för att bli informerad om arbetet med klimatanpassning i Norrköping. Hon kommer bland annat att träffa forskarna Mattias Hjerpe, Erik Glaas och Tina Neset vid Centrum för klimatpolitisk forskning.

Julia Kristeva i dagarna tre

Den berömda psykoanalytikern, lingvisten, filosofen och feministen Julia Kristeva har fått en egen konferens. Den 13-15 oktober samlas forskare från en rad olika länder i Stockholm för att diskutera Kristevas verk och tankevärld. Arrangerar gör bland annat Institutionen för kultur och kommunikation.

Detalj gesällprov, utdragen låda

Stipendium till Malmstens-alumn

Möbelsnickaralumnen Julia Greek har fått Eklunds Stora hantverksstipendium på 100 000 kronor. Under sitt examensarbete undersökte Julia Greek olika tillverkningsmetoder för komplexa parkettläggningar och fick nu stipendiet för att hon förnyat möbelsnickeriet med tekniskt tänkande.

Internationell konferens om äldre och åldrande

Världen över blir befolkningen allt äldre. Samtidigt skiljer sig de äldres erfarenheter mer och mer åt. Detta kommer att diskuteras under en internationell konferens om åldrande i Norrköping den 6-7 oktober.

Skolelever lär mer om språk

Måndagen den 26 september firas den Europeiska språkdagen. Den uppmärksammas på LiU genom att 650 elever som läser främmande språk i grundskolor och gymnasier i Östergötland kommer till Key-huset. Där får de ta del av föreläsningar och workshops inom ämnena franska, tyska och spanska på Institutionen för kultur och kommunikation, IKK.

Prisade för innovation

Civilingenjörsstudenterna Niklas Wigertz Danielsson och Henning Hall har tillsammans med de tidigare studenterna Hanna Johansson och Patrik Jutterström fått den regionala utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör. De har tagit fram ett system för att få barn och ungdomar att vilja röra sig mer.
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986.

Färre vill göra högskoleprovet

Statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR) visar att totalt 66 258 personer har anmält sig till högskoleprovet den 29 oktober. Det är sex procent färre jämfört med hösten 2015.
På Linköpings universitet har 2 793 personer anmält sig. Det är tolv procent färre än hösten 2015.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-10-21