Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Fortsatt uppåt på världsrankning

Linköpings universitet klättrar till plats 24 bland världens yngre universitet i årets rankning från QS World University Rankings.

Den aktuella QS-rankningen listar universitet i världen som är yngre än 50 år. De sex första platser innehas av asiatiska lärosäten, med Nanyang Technological University i Singapore i topp.

Det har gått snabbt uppåt för LiU som för bara tre år sedan gjorde entré på topp-50-listan i världen.

– Det är glädjande att vi stadigt klättrar uppåt, säger rektor Helen Dannetun.

Bland de unga universiteten i Europa tar Linköpings universitet en sjunde plats.

QS-rankningen baseras på indikatorer som lärosätets status, lärartäthet, citeringar av forskare och grad av internationalisering.

Den fullständiga listan – oavsett lärosätets ålder – domineras av amerikanska och brittiska universitet. Här ligger Linköpings universitet på plats 286.

Den brittiska QS-listan räknas som en av de tre stora och tunga rankningslistorna, vid sidan av likaledes brittiska Times Higher Education-listan och den kinesiska Shanghai-listan.

Totalt beräknas det idag finnas över 20.000 universitet i världen, varav 16.000 yngre än 50 år.

 

QS World University Rankings


Lennart Falklöf 2015-11-24 

Fler nyheter

Rasmus Bjerkander på Corson

Lilla Augustpriset till LiU-student

Det blev Rasmus Bjerkander, psykologstudent som fick ta emot Lilla Augustpriset 2015.

Paris med Eiffeltornet

Vågar vi hoppas på klimatavtal i Paris?

Världens ledare kommer troligen att enas, men till priset av ett urvattnat klimatavtal. Det var den gemensamma uppfattningen vid ett forskarseminarium på LiU.

Uppkopplad ros

Elektroniska växter

Med halvledande polymerer kan såväl analoga som digitala elektroniska kretsar skapas inne i levande blommor, buskar och träd, visar LiU-forskare. Resultaten publiceras i Science Advances.

Puberteten påverkar personligheten

Två omtumlande händelser under uppväxten påverkar en individs personlighet. Det visar beteendestudier på höns vid Linköpings och Stockholms universitet.

del av logga för COP21, Paris

LiU-forskare till COP21 i Paris

Fyra LiU-forskare och två studenter kommer att finnas på plats i Paris för att bevaka COP21 och inte minst fortsätta arbetet med den deltagarenkät som LiU ansvarat för sedan 2007.

vindruvor

Växtsubstanser mot cancer granskas i gigantisk studie

Giftfria kombinationer av kemiska ämnen från växter kan vara nyckeln till att stoppa obotliga och återfallande cancersjukdomar. Det är slutsatsen av en gigantisk metastudie vars resultat nu publiceras.

stetoskop

Satsning på decentraliserad läkarutbildning

Kalmar, Jönköping och Norrköping är nya orter för läkarutbildningens senare del. Från 2018 kommer läkarstudenter att göra sina fem sista terminer i dessa orter.

Avgaser

LiU-forskning stoppar avgasfusket

Volkswagen-skandalen har skyndat på arbetet att ta fram nya lagkrav för utsläpp vid körning under verkliga förhållanden. Med LiU-forskarnas metod kan nya tillförlitliga tester tas fram snabbt och enkelt.

Stipendiet

Lärarstudenter får eget stipendium

Föreningen Ingenjörer utan gränser har instiftat ett stipendium. Det ska tilldelas lärarstudenter som vill göra studier på föreningens verksamhet med läxhjälp.

Josefine Höijer studerar Run for your life

Klimatstafett som konst värd att studera

KSM-studenten Josefine Höijer gör sitt masterprojekt om Run for your life som passerar länet på tisdag.

”Nytänkare” som skippar djurförsök

Systembioologen Gunnar Cedersund använder matematiska modeller i stället för försöksdjur. Nu får han utmärkelsen ”Nytänkaren” av Stiftelsen Forska utan djurförsök.

34 miljoner till grön energi

Elektroniskt papper baserat på cellulosa kan bli ett nytt grönt alternativ till dagens elproduktion. Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) stöder projektet med 34 miljoner kronor under fem år.

Rektorer skakar hand

Kina-samarbete kring hållbar stadsutveckling

Linköpings universitet och Guangzhou University skrev på torsdagen en överenskommelse som ger ett ramverk för fortsatt samverkan.

En av fem unga utsatta för sexuella övergrepp

En av fem gymnasieelever i Sverige har utsatts för sexuella övergrepp och exploatering. Det visar en intervjustudie.

Diagnos innan sjukdomen brutit ut

Ett internationellt forskarteam lett från LiU lanserar en unik strategi för att upptäcka ett sjukdomsförlopp i dess allra tidigaste fas - redan innan några symtom dykt upp.

2,85 miljoner till forskning om hjärt-kärlsjukdom

- Jag är intresserad av immunförsvarets betydelse vid åderförkalkning, berättar Lena Jonasson, professor. Hjärt-lungfonden ger nu stöd till hennes forskningsprojekt ”Det stressade immunförsvaret vid kranskärlssjukdom”.

Tyst minut med anledning av terrordåden i Paris

På Linköpings universitet och på flera andra platser hålls en tyst minut idag kl 12.00.

18 miljoner kronor till forskning om hållbar utveckling

Sex forskare från LiU får dela på 18 miljoner kronor när Formas fördelar stöd till forskning om hållbar utveckling. Ett av projekten ska undersöka flytande hus som ett svar på klimatförändringarna.

Vy från Singapore

Mer samarbete med Singapore

En delegation från Linköpings universitet har nyligen varit i Singapore för att utveckla forskningssamarbeten och marknadsföra svensk forskning.

LiU alumni in Singapore

Alumner i Singapore utforskade universum

LiU-alumner i Singapore träffade före detta studenter från fem andra svenska toppuniversitet vid en galamiddag där astronauten Christer Fuglesang talade om sina äventyr i rymden.

Bild på ung människas ben o skor

Ungas arbetsmarknad i fokus på samverkansdag

Hur ska unga människor göra för att få jobb? Och vad kan samhället göra? Frågorna diskuterades vid en samverkansdag mellan universitetet och Linköpings kommun.

Kåkenhus

Jubileumskonferens i Kåkenhus

Linköpings universitets 40-årsfirande fortsätter. Nu på onsdag med en vetenskaplig konferens där de flesta av universitetets spjutspetsområden presenteras i korta sessioner. Rektor Helen Dannetun inleder.

prisutdelning LiU Game Awards 2015

Blanda tog hem LiU Game Awards 2015

En fyrklöver studenter med ett pusselspel för fyra tog hem segern i LiU Game Award 2015, som detta år fick en särskild jubileumsprägel med bland annat ett forskarspår kring spelutveckling som het nyhet.

Totalt 16,5 miljoner till LiU-forskare

LiU har tilldelats nära 16,5 miljoner kronor inom samhällsvetenskap och humaniora. En av de unga forskare som Vetenskapsrådet valt att ge anslag är Lisa Guntram som ska undersöka några av de första livmodertransplantationerna i världen.

Kontinuitet avgörande för bra hjärtvård

Det är stora skillnader mellan vårdcentraler i Linköping och Norrköping. Det visar en studie av Björn Grip inom Twincities-projektet.

Ranking inte säkraste vägen till bästa utbildningen

Att som student titta på resultatet från en ranking behöver inte leda till att man hittar exempelvis landets bästa läkarprogram. I flera fall rankas utbildningar olika beroende på vilka som gjort rankingen.

Jas Gripen

Avtal klart om tekniköverföring till Brasilien

Linköpings universitet och Saab har tecknat ett avtal om att studera processerna kring tekniköverföring och annan affärskunskap mellan Sverige och Brasilien.

Brinner för simningen

Camilla Lindquistvid bassängkantenCamilla Lindquist, blivande civilekonom, har fått utmärkelsen Årets eldsjäl inom studentidrott.

 

mattefinal på liu

David Wärn, vinnare i mattetvälingen21 mattekunniga gymnasieelever kom till LiU för finalskrivning i Skolornas matematiktävling.

 

sinkhole memorial party

Bild: Sinkholeparty 2014. Foto: Hanna SöderquistPå fredag hålls minnesfest för det slukhål som uppstod på Campus Valla i fjol. Och intresset är minst lika stort i år.

 

COP21 nästa

Maria JernnäsMasterstudenten Maria Jernnäs får fullt upp under klimatkonferensen i Paris, där hon ska jobba med International Negotiation Survey.

 

Kanske lilla augustpris-vinnare

Rasmus Bjerkander

Psykologstudent Rasmus Bjerkander har fått en novell om släkt och dolda familjemönster nominerad till Lilla Augustpriset.


holgerspexet

Bild: Genrep Holgerspexet.

Brynhilde och draken – ett asabra spex, har premiär den 21 november. LiU-Nytts fotograf var med på en repetition.  

 

jodel för gemenskap

Bild: Mobiltelefon med appen Jodel. Mobilapplikationen Jodel används flitigt av LiU:s studenter. Inte bara för underhållning, den fyller också en funktion i vardagen.  

 

Storslam för Studentidrottare

Vinnande lag LiU AiFVid helgens Student-SM i futsal vann LiU:s damlag guld och herrlaget brons.


Vetenskapsfest

Två rektorer, Zou Cairong och Helen DannetunNär LiU och Helen Dannetun bjöd till jubileumskonferens blev det en dag fylld av vetenskap, nya lärdomar, mycket glädje och många möten.

 

springer för miljön

Linnea Ackerfors. Foto: PrivatMiljövetaren Linnea Ackerfors är en av tusen som tagits ut för att springa världens längsta stafettlopp för miljön.

 

Årets alumner 2015 hyllades

Årets alumner 2015 med diplomÅrets alumner, Mihai Aldén och Kajsa Andersson, berättade om sina vägval och fick diplom.

 

Jubilerande arbetsterapeuter

Annika Lindh FalkArbetsterapeutprogrammet firar 50 år i år. Programansvariga Annika Lindh Falk blickar bakåt och framåt.

 

Kajsa Andersson-årets Alumn 1

Kajsa AnderssonKajsa Andersson kombinerar akademisk reflektion med praktisk verklighet i sitt rektorsarbete. Hon är en av årets alumner.
 

Mihai Aldén – årets alumn 2

Mihai AldénMihai Aldén har sitt drömjobb i Los Angeles, kan ståta med en teknisk Oscar och att vara utsedd till en av årets alumner.


Lusen i jubileumstagen

Lusen spelar på repetition.LiU:s jazzigaste orkester Lusen Big Band laddar för 30-årskonsert.

 

Räddar noshörningar

Fredrik GustafssonFredrik Gustafsson och Wildlife Security får än större tyngd då LiU numera är medlem i Clinton Global Initiative.

 

Skrivande läkare

Magnus FalkMagnus Falk, läkare, lärare och forskare har just kommit ut med sin tredje skönlitterära bok.


Syskonjordbruk

Bild: Martin Dackling, postdoktor i kulturhistoria.

Martin Dackling tog hjälp av Land-läsare för att hitta material till sin forskning om syskonjordbruk, en nu nära nog utdöd företeelse.

 

Kärleksfulla bokbärare

Camilla SmedbergCamilla Smedberg är en av tre LiU-anställda som skrivit en bok om yrkesgrupperna som gör böckerna tillgängliga för oss alla.
 

Framtidens arbetsliv

arbetslivHelix arrangerar ett seminarium som ska förbättra arbetslivet. Deltar gör arbetslivets tungviktare LO och Svenskt Näringsliv.

 

BALANSKONSTNÄR I NEW YORK

Katja-Hvenmark-NilssonEtt år i New York ledde till att gymnasieläraren Katja Hvenmark-Nilsson kom hem med två bokmanus och en levd dröm.


komplext klimatarbete

Mathias Fridahl utanför TemahusetDet är sprickorna i de internationella klimatförhandlingarna som intresserar Mathias Fridahl, forskare på Tema M.

 

Flyktingkrisen

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen är just nu överhopad av nationella och internationella medier som vill intervjua honom.


Rymdnörd

Rymdbild, jorden sedd utifrånFrida Backjanis Persson, KSM-alumn, ska hålla invigningstal på en internationell rymdkonferens i Stockholm på temat Rymdinspiration.

 

Folkbildning i fokus

Henrik NordvallFolkbildningen spelar en stor roll även i vår tid, konstaterar Henrik Nordvall som är med och arrangerar två konferenser om folkbildning i höst.bara ord räcker inte

Charlotte Lundgren vid trappa i Keyhuset.Charlotte Lundgren, kommunikationsforskare på IKK, har riggat upp kameror för att studera interaktionen mellan tränare, elitryttare och häst.

 

Globaliserad historia

Kjell O LejonHistoriebilden är inte längre bara ensidigt europeisk, menar Kjell O Lejon, som varit på världskongress för historiker.


LIU LOCKAR NIOR

LuMiNkGrupparbeten med kvalificerade mentorer ska uppmuntra högstadieelever till högre studier.


Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.

 

pris för civilkurage

Diana_Saleh, porträttDiana Saleh, nyantagen student, fick Raoul Wallenberg-priset Ungt kurage 2015. Behövs civilkurage i studentlivet?

 

Arbetskraftsmigration

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen har varit på OECD-möte om EU:s politik för arbetskraftsmigration till Europa.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Julstämning på ingång

Nu laddar LiU-studenterna upp inför jul. Först ut med julstämningen var i år Linköpings Studentsångare med en klockren julteaser på youtube.

Forskningsstipendier till två LiU-forskare

Björn Oskarsson vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) har fått 200 000 kronor för att utveckla logistikutbildningen inom högre utbildning – att kunna identifiera vilka trösklarna är för att ta till sig viktig logistikkunskap. Och Mikael Syväjärvi vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) har fått 100 000 kronor för att studera hur grafén går från forskning till marknad. Grafén resulterade i Nobelpriset i fysik 2010 och nu satsar EU och Sverige på innovation av ämnet.
Pengarna kommer från Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse.

Belönat masterprogram

Masterprogrammet Adult learning and global change har belönats med "Excellence in e-Learning award" vid en europeisk konferens. 70 program var nominerade. Programmet är ett samarbete mellan LiU, Kanada, Sydafrika och Australien och är ett av de mest populära internationella masterprogrammen på LiU.

Medicinsk teknik 5-årsjubilerar

Civilingenjörsutbildningen Medicinsk teknik firar femårsjubileum 12-14 november. Utöver festligheter av olika slag bjuds på torsdagen även på föredrag av företaget Toshiba medical och lunchföreläsningar av tre alumner.

Prisad för exjobb

Mattias Tiger, före detta civilingenjörsstudent i datavetenskap vid LiU, har fått pris för sitt exjobb av SAIS, Svenska AI-sällskapet. AI står för Artificiell Intelligens. Mattias Tiger är numera LiU-doktorand inom det området.

Anmäld professor sa upp sig

Den professor som nyligen anmäldes för olämpligt beteende med sexuell anknytning har begärt och beviljats entledigande. Linköpings universitet tar därmed tillbaka anmälan till Statens ansvarsnämnd med begäran om avsked, då professorn inte längre skulle vara anställd vid universitetet när nämnden handlagt och beslutat i ärendet.

Masters på Google+

LiU:s internationella mastersprogram lanseras nu också på Google+, en kanal som är flitigt använd framför allt i Asien och USA. Studieinformationen finns därmed parallellt på Google och Facebook; med den satsningen är förhoppningen att LiU därmed ska nå ut till en bredare målgrupp.

70 000 skriver högskoleprovet

Lördagen den 24 oktober är det dags för höstens högskoleprov. Totalt har 70 534 personer anmält sig, knappt en procent fler än hösten 2014. Över 80 procent av de anmälda är 24 år eller yngre.

Psykologstudent kan vinna Lilla Augustpriset

Rasmus Bjerkander som läser på psykologprogrammet har blivit nominerad till Lilla Augustpriset med sin novell ”Den på intet vis speciella”.

Forskning ska nå skolans värld

Frågan om hur forskningsresultat når skolan och hur de där används står i fokus under en eftermiddag i Norrköping den 22 oktober. Då träffas aktörer med koppling till skola och universitet för invigning av ett nytt nationellt centrum, NATDID.

Redaktör för litteraturhistoria

Carin Franzén, professor och föreståndare för forskarskolan Språk och kultur i Europa, blir en av två redaktörer för ett nytt standardverk om litteraturhistoria. Det beräknas utkomma 2018 på Natur & Kultur.

Dirigentens framsida

Hans Lundgren, dirigent och tidigare director musices på LiU, blir först ut i serien ”Samtal pågår” där ord och samtal kommer att stå i centrum. Samtalet äger rum på Sagateatern i Linköping den 21 oktober. Värd för talkshowen är Jan Holmbom.

Prisad för examensarbete

Isabelle Anttila, student på grundskollärarprogrammet 4–6, har fått pris för Sveriges bästa examensarbete i matematik. Priset, Göran Emanuelsson-stipendiet vid Göteborgs universitet, är instiftat för att stimulera till fler och bättre examensarbeten med inriktning mot lärande och undervisning. Examensarbetet har titeln Mellanstadieelevers användning av matematiskt språk.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-11-24