Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


LiU leder miljardsatsning

Autonoma system bil

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, universitet och företag satsar 1,8 miljarder kronor under en 11-årsperiod i forskning och utveckling av framtidens autonoma system.

Linköpings universitet är värduniversitet för Wallenberg Autonomous Systems Program, WASP, som samlar världsledande kompetens från fyra universitet. Programmet drivs i nära samverkan med svensk industri.

- Jag är naturligtvis mycket glad och stolt över att Linköpings universitet fått förtroendet att leda en satsning av den här digniteten. Vi är ett 40 år ungt universitet och det här visar att vi hittills har arbetat på rätt sätt. Det här blev en fantastiskt 40-årspresent, säger Helen Dannetun, rektor för Linköpings universitet.

Forskningsprogrammet WASP är en kraftfull satsning på grundforskning, utbildning och rekrytering inom autonoma system och mjukvaruutveckling placerat vid Chalmers, KTH, Linköpings och Lunds universitet, med Linköpings universitet som värduniversitet för programmet. Den totala satsningen uppgår till 1,8 miljarder kronor varav Knut och Alice Wallenbergs stiftelse står för 1,3 miljarder medan resterande 500 miljoner kommer från universitet och företag.

– Det är oerhört viktigt att Sverige, både som forsknings- och industrination, kan bygga upp en internationellt ledande position inom utvecklingen av autonoma system och mjukvaruutveckling. Området innebär ett teknikskifte som av många beskrivs som den fjärde industriella revolutionen, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

flygande autonoma systemStora satsningar görs runt om i världen på autonoma system och mjukvaruutveckling som inte bara handlar om självkörande bilar och produkter som kan producera sig själva utan även exempelvis smarta energisystem, intelligenta och resurseffektiva transportsystem, kvalificerade beslutsstöd eller möjliggör räddningsinsatser i katastrofområden dit människor har svårt att nå.

Forskningen inom WASP kommer att bidra med omfattande kunskapsuppbyggnad och utveckling inom ett stort antal områden där fordon, robotar och komplexa programvaruintensiva system med intelligens uppnår autonomi i växelverkan med människor.

Målet är att Sverige ska inta en internationellt erkänd och ledande position inom programmets vetenskapliga områden och behålla positionen som en stark och attraktiv industrination.

Lars Nielsen- Inom WASP samlar vi världsledande kompetens från fyra universitet för att gemensamt bygga en plattform för akademisk forskning och utbildning som kan växelverka med svensk ledande industri. Viktiga delar är forskningsprojekten men också en forskarskola där hälften av doktoranderna kommer från industrin, samt demonstratorer utvecklade i samverkan med industrin, säger Lars Nielsen, professor vid LiU och programdirektör för WASP.

Ordförande för WASP är Mille Millnert, tidigare rektor för LiU.

Programmet och satsningen välkomnas av industrin.

- Den industritransformation som pågår i världen drivs av digitalisering och mobilitet. Lösningar inom automation, som till stor del baseras på modern och effektiv programvara, kommer att ha en fundamental påverkan på svensk industris förmåga att konkurrera i framtiden. Att leda denna utveckling kräver tätt samarbete mellan industri, akademi och världsledande forskning. WASP-programmet adresserar alla dessa aspekter och kommer att vara en av de viktigaste satsningarna i Sverige kommande decennium. Det kompletterar dessutom Ericsson's pågående initiativ "5G för Sverige", säger Sara Mazur, forskningschef Ericsson.

Även Saab välkomnar satsningen.

- Programmet kommer att ha stor betydelse för svensk systembyggande industris framtida konkurrenskraft. Att behärska det komplexa samspelet mellan människan och samverkande system med varierande grad av autonomi blir allt mer centralt. Programmets fokus på industriell relevans, långsiktighet, utnyttjande av internationell kompetens och ambitiösa forskarskola är ett utmärkt upplägg, säger Pontus De Laval, teknisk chef, Saab.

Mille Millnert Helen Dannetun Peter Wallenberg jrMille Millnert, Helen Dannetun och Peter Wallenberg Jr vid dagens presskonferens. Foto Göran Billeson.

 

Relaterade länkar

Pressmeddelande från KAW, extern länk

Foto ovan: Vibeke Mathiesen (datorseende bil) , Intuitive Aerial (flygfarkost) Göran Billeson (Lars Nielsen)


Monica Westman Svenselius 2015-05-28
monica.westman@liu.se 

Fler nyheter

Logga undersökningen

Överlag nöjda LiU-studenter

Trenden över hur nöjda studenterna är med LiU som helhet fortsätter svagt uppåt. 84 procent av studenterna som deltog i årets studentundersökning är nöjda eller mycket nöjda med helheten. Men den fysiska miljön på Campus kunde vara bättre, visar enkäten.

Universitetsparken

Jubileumsmingel i universitetsparken

Att LiU fyller 40 år firas dubbelt den här veckan. Först med fest för anställda på torsdag, därefter jubileumsmingel för universitetets vänner.

Avtalsskrivning

Ny gemensam utbildning med toppuniversitet

Nu är det första avtalet klart om en ny gemensam forskarutbildning mellan LiU och Nanyang Technological University, NTU, i Singapore.

Läkarutbildningsundervisning

Linköping har Sveriges bästa läkarutbildning

Landets bästa läkarutbildning finns i Linköping. Det visar en undersökning från Sveriges läkarförbund som lyfter den som en närmast perfekt utbildning.

insomnia

Slapp sömnproblem när de fick KBT via internet

Sömnproblem är inte endast ett symtom vid annan sjukdom, utan ofta ett eget problem som är viktigt att behandla.

Årets alumner 2014, Peter Agnefjäll och Elnaz Baghlanian. Foto: Maria Karlberg.

Nominera till Årets alumn

Vilka ska bli Årets alumner 2015? LiU söker före detta studenter som har gjort avtryck i samhället. Nominera en eller flera kandidater senast den 3 juni.

Anna Malmquist

Lesbiska par möter fördomar i vården

Lesbiska familjer mår bra men möts av fördomar inom sjukvård och socialtjänst, visar en avhandling av Anna Malmquist.

Bildcollage Visualiseringscenter C

Visualiseringscenter C firar

Öppet hus och fri entré blir det i helgen 30-31 maj när Visualiseringscenter C 5-årsjubilerar.

Stipendiechecken

Stipendier tar dem ut i världen

Från praktiskt husbyggande i Filippinerna, studier av en klimatstafett eller sjukhuspraktik i Kenya. Tolv studenter fick dela på 200 000 kronor vid Alfas stipendieutdelning.

unga surfar

Unga möter sexköpare via nätet

För unga som mår dåligt är sannolikheten större att nätet blir en yta för sexuella kontakter och för en del leder bekantskapen till att de börjar sälja sex.

Konservatorsarbete, Lauri Vaher

Vår på Malmstens

Först vårutställning på Campus Lidingö, sen fortsättning i Kungsträdgården. Och fullt av affischer på Stockholms kulturstolpar. 19 Malmstensstudenter tar språnget ut till framtiden.

sara liin_hjartarytmi

Trimmade fettsyror - bot mot hjärtarytmi?

Varianter av fettsyror kan öppna en för hjärtat betydelsefull jonkanal och därmed minska risken för arytmi. I framtiden skulle fettsyrorna kunna utvecklas till läkemedel.

Schlageraffisch

Studentkör satsar på schlagerkonsert

Studentkören SKÖN i Norrköping hakar på schlageryran och bjuder in till konserten EuroviSKÖN den 30 maj.

barn surfar

Inte optimal barnvakt

Barns surfande på datorer eller läsplattor är inte skadligt, men när de är riktigt små lär de sig främst genom socialt samspel.

Bild från jubileet

Jubileum för D-linjen och IT-programmet

I år firar civilingenjörsutbildningarna i datateknik (D) och informationsteknologi (IT) jämnt. Jubileet firades med en jubileumskonferens.

FN-rollspel på LiU

I helgen arrangerades en FN-simulering. Deltagarna fick lära sig om FN:s arbete, diplomati och internationella relationer.

Kommunal stiftelse ska främja LiU:s utveckling

Linköpings och Norrköpings kommuner planerar att tillsammans med Region Östergötland bygga upp en stiftelse för att stödja Linköpings universitets framtida utveckling.

Påse med ny LiU-profil

Nu byter LiU utseende

I dag lanseras en ny grafisk profil och logotyp för Linköpings universitet. Några nyheter är att förkortningen LiU får en mer central roll och namnet Hälsouniversitetet fasas ut.

Flagga med logga

Starka reaktioner på LiU:s nya logotyp

Reaktionerna på LiU:s nya logotyp har lett till många negativa kommentarer på sociala medier, inte minst från studenter.

Linköpings innerstad

Så ska universitetsstaden Linköping utvecklas

En attraktiv stad för fler. Mer universitetsnärvaro i innerstaden. Avancerade sommarjobb för studenter. Nu finns en lokal handlingsplan för hur Linköping ska utvecklas.

Tage Danielsson, tidig radioinspelning

Akademisk fest med hommage till Tage

(Uppdaterad 2015-05-20 11:49) Två av Sveriges hetaste unga kompositörer bidrar med specialskriven musik när LiU 40-årsjubilerar. Festkonserten inleds med ett uruppförande, en hyllning till Tage Danielsson och nyskriven promotionsmusik förgyller högtiden den 23-24 maj.

sas

SAS – en landskamp i luften

Sedan omregleringen av flygmarknaden kämpar SAS om kunderna. Orsaken till att det är svårt att hålla företaget i luften beror både på kamp med de anställda och mellan ägarna.

Trio får förtjänstmedalj

Anna-Lena Eriksson Gustavsson, Hans Lundgren och Gun Mannervik får ta emot universitetets förtjänstmedalj vid promotionshögtiden på lördag.

doktorshatt

Dags för promotionshögtid

På lördag promoveras 89 doktorer och sju hedersdoktorer vid en ceremoni i Konsert & Kongress, Linköping. Samtidigt installeras 25 nya professorer.

Linda Penn

Hedersdoktorer föreläser

På fredag föreläser flera av årets hedersdoktorer. En av dem är den kanadensiska cancerforskaren Linda Penn.

Mattias Ekstedt

Mattias Ekstedt är årets pedagog

Mattias Ekstedt delar ständigt med sig av sin kunskap och sitt engagemang. Det tycker studenterna på Hälsouniversitetet som utsett honom till årets pedagog.

Skylt välkommen till studentbostäder Ryd

Trivsamt svenskt studentboende

Svenska studenter blir allt mer nöjda med sitt boende jämfört med andra europeiska studenter. Det visar undersökningen Eurostudent.

Disputerar samtidigt

Pontus och Hanna HenrikssonDietisterna Pontus och Hanna Henriksson disputerar med en dags mellanrum. Och bägge på barnfetma.

 

körliv

Mitt i kören. Joel Strand sjunger.Andratenoren Joel Strand kan sällan låta bli att gå nynnande från en repetition med kören Chorus Lin.

 

jubelhögtid

Simin Nadjm-Tehrani tar på lagerkransenStiligt och extra stort blev det på installations- och promotionshögtiden 2015.

 

MELLOYRA

Studenterna med ballongerKSM-studenter fixade eventet Melloyra i köpcentret Mirum.

 

omsvidat steg ett

Rektor Helen Dannetun avtäcker första skylten vid receptionenLiU visade upp den grafiska profilen på samtliga campus.

 

Made in linköping

Del av utställningsaffischKreativ mångfald när studenterna i slöjd, hantverk och design ställer ut examensarbeten på länsmuseet.

 

KÅRTEGETÅRTA

40-årstårta i kårtegenSOF upplaga 2015 roade gammal och ung. SOF-på-stan blev en succé.

 

Hommage à Tage

En ung Tage Danielsson vid radiomikrofonen40-årsjubilaren LiU firar med ny festmusik och en hyllning till Tage Danielsson.

 

debatt

Johan D Söderholm, deklan medfak, porträttSverige tappar rejält inom life science och måste agera snabbt, menar dekan Johan D Söderholm i en debattartikel.

 

Career talks

Deltagare i Career talks.

Ta chanser som kommer, vårda vänner och ta det lugnt! Goda råd gavs av de tre alumner som medverkade i årets Career talks.

 

delat Sverige

Josefina SyssnerJosefina Syssner forskar om kommuner som minskar i befolkning. Hon deltog nyligen i en SVT-debatt om det delade Sverige.


Rymdfararbesök

Internationella rymdfarare på domvisningErfarna astronauter som  imponeras av att titta på rymdbilder? Jo, det är möjligt.

 

glanskonstnärer

Fönsterputsare på stege, Campus VallaDet är en riktig konst att hitta glansen på ett universitet. Och antalet fönster att putsa är oräkneligt …

 

Fem minuter med ...

Hanne Løvlie med en svan i famnenHanna Løvlie, som tillsammans med en handfull andra etologer från LiU ska träffa hundägare under Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

 

international day

Mirheta Omerovic visar upp svensk midsommarstångTrångt, roligt och massor av mat. IDay gjorde återigen succé.

 

Husesyn

Grönskimrande glasfasad på LasarettsgatanKika in i nya huset på Lasarettsgatan på Campus US. Invigningen blir det den 24 augusti.

 

Nycirkus

Parövningar i akrobatikStudenterna i LiU:s nycirkusförening ägnade påsken åt akrobatik och jonglering.

 

Lunch med biogas

Tankställe för biogasFullsatt och frågvist på studentföreningen Navitas lunchföreläsning om biogas.

 

Pionjärer blir hedersdoktorer

Torbjörn Kronander och Jan-Olof BrüerTvå pionjärer inom medicinsk bildteknik, Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer, hedras av medicinsk fakultet.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

yrkesentusiasm

Pauline utanför Key-huset. I bakgrunden kurskamrater på internationell master i utomhuspedagigik.Trött på allt gnäll om skolan peppade lärarstudenten sin pedagoglust med en rebellisk kurs.

 

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

SVT sänder från NärCon

Under fyra dagar i sommar, 23-26 juli, fylls universitetsområdet av tusentals ungdomar i fantastiska utstyrslar. Det handlar om spel- och cosplayfestivalen NärCon. SVT är på plats och sänder från nordiska mästerskapen i cosplay. Cosplay kommer ursprungligen ur uttrycket “costume play” och går ut på att med hjälp av fantasifulla dräkter efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel.

Prisad som toppforskare

Elin Good, doktorand i kardiologi vid Medfak, har vunnit utmärkelsen Young Investigator Award som delades ut vid EuroPRevent-kongressen i Lissabon nu i maj.

del av affisch

Malmstens i Kungsan

Publikrekord för LiU Malmstens vårutställning på Campus Lidingö. Succén fortsätter nu i Kungsträdgården mitt i Stockholm, 30 maj – 1 juni.

Invald i Sveriges unga akademi

Magnus Jonsson, junior universitetslektor i tillämpad fysik vid LiU, har valts in som ledamot i Sverige unga akademi.

Fortsatt examenstillstånd

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har följt upp ytterligare 33 utbildningar som tidigare fått omdömet bristande kvalitet. Däribland högskoleingenjörsexamen i kemisk analysteknik och kandidatexamen i maskinteknik vid Linköpings universitet. Efter uppföljning bedömer UKÄ att bristerna är åtgärdade och de får fortsatt examenstillstånd.

LiU-lag tvåa i SM i Ekonomi

Ovisst in i finalslutet men LiU-laget Born2Crush fick nöja sig med en silverplats i nyligen avgjorda SM i Ekonomi. Uppsalastudenterna knep segern och på tredjeplats kom laget från Handelshögskolan.

Ökade FoU-satsningar

Sveriges satsningar på forskning och utveckling (FoU) uppgick till 124,6 miljarder kronor år 2013. Det är en ökning med knappt 3,5 miljarder sedan 2011, räknat i 2013 års prisnivå, enligt SCB. Företagssektorn och universitet och högskolor står för ökningen.
I jämförelse med andra länder satsar Sverige stora resurser på FoU i relation till landets ekonomi.

Klart till sommarkurserna

726 personer har antagits till årets sommarkurser vid Linköpings universitet. Totalt var det 3338 behöriga sökande till LiU, varav 945 förstahandssökande. Det finns fortfarande möjlighet att komma in med sen anmälan till några kurser.

Nominerad logopedmottagning

Den studentdrivna logopedmottagningen vid Universitetssjukhuset i Linköping är nominerad till Guldskalpellen som delas ut av tidningen Dagens Medicin. Den 20 maj avgörs det vem som får priset. Logopedmottagningen har tidigare även nominerats till Götapriset, ett pris för Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter.

Gruvforskning får stöd av kungen

Niclas Svensson, Avdelningen för industriell miljöteknik, får 85 000 kronor från Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö för sin forskning kring metallutvinning ur deponier och soptippar som alternativ till att öppna nya gruvor.

Fler disciplinärenden

Antalet disciplinärenden på landets lärosäten ökade 2014 med fem procent jämfört med året innan, visar Universitetskanslersämbetets, UKÄ, genomgång.
Totalt 773 studenter, 0,26 procent, blev föremål för disciplinära åtgärder under 2014. På LiU ökade andelen ärenden från 0,25 procent 2013 till 0,28 procent 2014.

LiU-forskare får IEEE-pris

Professor Erik G Larsson har tillsammans med sin doktorand Hien Q Ngo och en av 2015 års hedersdoktorer Thomas L Marzetta, belönats med årets ’Stephen O Rice Prize in the Field of Communications Theory’. Det belönade arbetet handlar om effektiva antenn-system, en viktig del av 5G.

AI i Vetandets värld

Fördelarna med artificiell intelligens överväger tydligt riskerna anser LiU-forskaren Fredrik Heintz i Vetandets värld i P1, som denna gång handlar om risker och möjligheter med AI.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-05-29