Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


De blir årets hedersdoktorer

Fyra utländska forskare, två svenska företagsledare och en folkbildare blir hedersdoktorer vid Linköpings universitet. De promoveras vid en ceremoni i maj.

Till medicine hedersdoktorer har utsetts Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer, den nuvarande och tidigare koncernchefen för Sectra. Med huvudkontor i Linköping försörjer företaget idag tusentals sjukhus världen över med medicinteknisk utrustning och expertis. De båda hedersdoktorerna uppmärksammas för banbrytande insatser inom medicinsk bildteknik. Sectra var med och grundade CMIV vid Linköpings universitet, som rönt stor internationell uppmärksamhet för sin verksamhet inom medicinsk bildvetenskap och visualisering. Tillsammans med LiU-forskare har företaget även utvecklat det så kallade visualiseringsbordet samt tekniker för digital patologi som bland annat ger snabbare diagnoser av bröstcancer.

Medicine hedersdoktor blir även cancerforskaren Linda Penn vid University of Toronto, Kanada. Hon samarbetar med flera forskare vid Linköpings universitet och har spelat en viktig roll vid uppbyggnaden av ett universitetsövergripande forskningsnätverk kring cancersjukdomar (LiU Cancer). 

Jon ElsterFilosofiska fakulteten har till hedersdoktor utsett den norske sociologen och politiske filosofen Jon Elster (bilden), knuten till Columbia University i USA. Han är en av de nordiska samhällsvetare som under de senaste decennierna fått störst internationellt erkännande. Som brett inriktad samhällsvetare har Elster lämnat viktiga bidrag inom ett flertal centrala områden som samhällsvetenskapliga förklaringsstrategier, rational choice-teorins begränsningar och sociala normers betydelse för samhällsutveckling. Elsters forskning har haft stor betydelse för utvecklingen av den analytiska sociologin, ett snabbt framväxande forskningsområde vid Linköpings universitet.

Till filosofie hedersdoktor har även utsetts skärgårdsforskaren och folkbildaren Per Gräslund. Han har en bred och djup kunskap om svenskt skärgårdsliv och om skärgårdsnäringarnas tillblivelse och förändring. Genom dokumentation, sammanställning och analys har Gräslund bevarat och fört vidare kunskap om livet i den östgötska skärgården och på så sätt berikat vårt kulturarv.

Till teknologie hedersdoktorer har utsetts professor Mathias Schubert vid University of Nebraska-Lincoln i USA. Han är världsledande inom spektroskopisk ellipsometri och har bland annat bidragit till utvecklingen av blåa och vita ljusdioder, snabba processorer och effektiva bio- och kemiska sensorer. Han har sedan år 2000 samarbetat med forskare vid Linköpings universitet, vilket resulterat i såväl avhandlingar, vetenskapliga artiklar och patent som student- och forskarutbyten. Professor Schubert har även haft en nyckelroll vid uppbyggnaden av laboratorier för spektroskopisk ellipsometri vid Linköpings universitet.

Teknologie hedersdoktor blir även den amerikanske forskaren Thomas L Marzetta vid Bell Laboratories, som är en internationell auktoritet inom kommunikationsteori och statistisk signalbehandling. Han är bland annat upphovsman till ett koncept för de 5G-system för trådlös kommunikation som nu är under utveckling i telekomindustrin. Dr Marzetta samarbetar med forskare inom kommunikationssystem vid Linköpings universitet, vilket resulterat i flera mycket uppmärksammade vetenskapliga artiklar.

Samtliga hedersdoktorer kommer att promoveras vid en installations- och promotionshögtid i Linköping den 23 maj.

Mer om Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer

Mer om Linda Penn


Lennart Falklöf 2015-03-26 

Fler nyheter

Pilar som bildar en grön cirkel

80 miljoner till forskning kring cirkulär ekonomi

LiU har fått uppdraget att leda ett nytt forskningsprogram och tillsammans med universitetet i Lund och Chalmers utveckla innovativa lösningar kring produktdesign och resurseffektivitet.

Kommunala folkomröstningar ifrågasätts

Kommunala folkomröstningar har blivit fler men politikerna tar sällan hänsyn till resultaten.

Mansson

Patienter med ångest kan slippa fruktlös terapi

Att förutsäga om en patient som lider av social fobi kommer att bli hjälp av behandling, kan bli verklighet.

Människa på klippa i skärgård

Ökad turism ställer krav på kommunerna

Ökad turism i Sverige kräver mer riktad samhällsplanering i kommunerna. Det visar LiU-forskare i en rapport till Tillväxtverket.

Pall på podium i utställningen. Delvis rödmålad.

Experimentell form

Studenter på Slöjd, hantverk och formgivning ställer ut resultatet av en kurs i experimentellt arbete i Key-foajén.

Hand, penna och provpapper

Färre skriver högskoleprovet

Totalt 84 418 personer har anmält sig till lördagens högskoleprov, fyra procent färre än våren 2014. Minskningen för LiU:s del ligger på knappt två procent.

Efterlyser samordnat karriärsystem

Otrygga premisser kan få många forskartalanger att välja bort en akademisk karriär. Det konstaterar Vetenskapsrådet i en färsk analys.

Samuel Edelbring

Ingen teknik utan pedagogik på Clinicum

Samuel Edelbring är ny akademisk föreståndare för Clinicum vid Hälsouniversitet. Det är en nyinrättad tjänst med uppdraget att utveckla den pedagogiska verksamheten.

Nationellt centrum om våld mot barn

(Uppdaterad 2015-03-19 09:24) Linköpings universitet blir värd för ett nationellt kunskapscentrum kring våld och andra övergrepp mot barn. Det föreslår Socialstyrelsen efter en internationell bedömning.

teater

Från teori till teater

Layal Kasselias Wiltgren undersökte i sin avhandling ungdomars uttryck av etnicitet, nationalitet och flerspråkighet. Nu tar hon frågorna med sig till teatern.

LiU-laget i Hack for Sweden uppställda

Tog hem Hack for Sweden 2015

Fyra LiU-studenter med kompetenser i programmering, grafisk design och kognitionsvetenskap vann årets Hack for Sweden Awards. Nu väntar Silicon Valley.

Makerere University, del av huvudbyggnaden

Matematikforskning i Uganda

Matematiska institutionen går in i ett nytt Sida-finansierat samarbete med Makerere University. Utvecklingen av forskarmiljöer och forskarutbildning i matematik står på programmet.

Lambert Rutaganda

Årets utmanare och Årets framtidsledare

Vid Universum Awards tog LiU-studenter hem tre av fem kategorier av Årets student. Lambert Rutaganda blev Årets Utmanare, Sara Magnusson Årets framtida ledare och Daniel Emanuelsson Årets Teknolog.

Daniel Emanuelsson

LiU-student Årets Teknolog

Daniel Emanuelsson, LiU-student på civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi hyllades som Årets Teknolog 2015 vid Universum Awards på Berns den 11 mars.

Klartecken för teknikutbildningar

Fem teknikutbildningar på LiU som 2013 fick påbackning av UKÄ vid en granskning har nu fått klartecken. De bedöms idag hålla hög kvalitet.

Di Yuan

5G kräver smarta nät

Ingen vet exakt vad 5G är, förutom att de trådlösa näten ska klara 1000 gånger mer datatrafik. LiU-professorn Di Yuan leder ett Horizon 2020-projekt kring smarta nät.

Barnbokens budskap om teknik

Barnbokens budskap om teknik

Den ambivalens som omger teknik syns sällan i läroböcker. Cecilia Axell menar att skönlitteratur skulle kunna vidga elevers syn på teknik.

Aktion mot åldersdiskriminering

Diskriminering på grund av ålder är ett vanligt fenomen, ändå talas det lite om ålderism. Nu deltar LiU-forskare i ett internationellt projekt som ska belysa problemet i Sverige.

Stoppad höstantagning till turismprogram

Det blir inga nya studenter på kandidatprogrammet i turism hösten 2015. Fakultetsstyrelsen beslöt stoppa antagningen vid sitt senaste styrelsemöte.

StiL:s emblem i Märkesbacken på Campus Valla

Starkt engagemang för hotat turismprogram

Upprop på nätet och arga studenter. Filosofiska fakultetens förslag om nedläggning av turismprogrammet väckte starka reaktioner.

Nygamla äldreboenden ska nå miljömål

En stor del av fastigheterna där det finns äldreboenden är i behov av renovering. Många inblandade aktörer med olika behov gör att det är svårare att uppfylla miljökrav vid renovering jämfört med nybyggnation. Ett tvärvetenskapligt projekt med bas vid Linköpings universitet ska försöka råda bot på detta.

Sara Gustafsson och Anna-Carin Ramsten

LiU:s samverkan ska synas

Hur visar vi vilken påverkan universitetet har på samhället? Och vad är samverkans-skicklighet? Anna-Carin Ramsten och Sara Gustafsson är engagerade i projektet LiPSS.

Kloss-projektet

Samverkan i fokus för Kloss

Nio lärosäten har gått samman för att hitta en lösning hur samverkan ska dokumenteras och synliggöras. Två projekt drivs från LiU med Anna-Carin Ramsten som projektledare.

EMC-labb till Campus Norrköping

Combitech och Norrköpings kommun har förmått Whirlpool att donera sitt avancerade EMC-labb till LiU. Labbet ska i första hand användas för utbildningar i elektronikdesign.

genrebild ämnesdidaktik. Vägskylt med med when. why och how utskrivet

Utbildningsvetenskap toppar bibliometriskt index

Förra året en andraplats – i år snäppet upp. LiU:s forskning intar en förstaplacering på Vetenskapsrådets senaste bibliometriindex, område education.

Skogsbranden i Västmanland

Branden som skakade Sverige

Det som i somras började som en liten brand på ett kalhygge utvecklades på några få dagar till en samhällskris. Forskare, polis och brand-försvar samlades på LiU för att dra lärdomar.

Utomhuspedagogik i skuggan av Fukushima

Utomhuspedagogik har blivit svårare att använda sig av efter kärnkraftsolyckan. Det berättar förskollärare på besök vid LiU.

Pionjärer blir hedersdoktorer

Torbjörn Kronander och Jan-Olof BrüerTvå pionjärer inom medicinsk bildteknik, Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer, hedras av medicinsk fakultet.

 

världens snabbaste

Anette Philipsson vid bassängkantenAnette Philipsson, kanslichef på HU, har satt två nya världsrekord i Mastersimning 50+.

 

medieteknikdagarna

Deltagare i Medieteknikdagarna

Företagsmässa, inspirerande föreläsningar och stor bankett väntar deltagarna på Medieteknikdagarna på Campus Norrköping.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

yrkesentusiasm

Pauline utanför Key-huset. I bakgrunden kurskamrater på internationell master i utomhuspedagigik.Trött på allt gnäll om skolan peppade lärarstudenten sin pedagoglust med en rebellisk kurs.

 

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

 

Personligt om sociologi

Boel BernerBoel Berner, professor emerita, reflekterar kring sociologins roll i en ny bok.SAtsar allt på film

filminspelning i NorrköpingÄr det värt att följa sin dröm om man vet att vägen blir tuff? Tveklöst ja, menar fyra KSM-studenter.

 

Solidarisk ekonomi

Klara FrimanFör Klara Friman betyder examen i design och produktutveckling jobb med solidarisk ekonomi i Nicaragua.

 

Hållbara affärer

Lunchmingel28 små och medelstora företag har fått Almi- och forskarhjälp att vända miljöutmaningar till affärer.

 

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.
 

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

 

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

 

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

 

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

 

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

 

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

 

synar ensamheten

axelågrenKan ensamhet vara positivt? En konferens om äldres ensamhet arrangerades av Axel Ågren, NISAL.

 

Affärssinne x lokalsinne

nyckel på en nyckelhållare i form av ett husFyra blivande civilingenjörer sjösätter efter nyår en digital marknadsplats för kommersiella marknadsplatser.

 

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

 

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior..

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Prisad rekryteringskampanj

Förra årets kampanj för att rekrytera studenter – kallad LiU IRL – belönades på torsdagskvällen med det s.k. Agdapriset för bästa kampanj av Marknadsföreningen i Östergötland. Kampanjen gjordes i samarbete med kommunikationsbyrån Linkin.

Pris till hörselforskare

Cecilia Nakeva von Mentzer har mottagit Arnbrinks utmärkelse för en avhandling inom kognitiv hörselvetenskap vid Linköpings universitet. I avhandlingen undersöktes fonologisk lästräning vid datorn för döva och hörselskadade barn som använde cochleaimplantat, hörapparat eller en kombination av båda. Priset delas ut av Svenska audiologiska sällskapet.

Han tog priset i Nebraska

Philipp Kühne, postdoktor vid Avdelningen för halvledarmaterial, har fått utmärkelsen Lowe R. & Mavis M. Folsom distinguished doctoral dissertation award för sin doktorsavhandling vid universitetet i Nebraska-Lincoln, USA. Avhandlingen har titeln The Optical hall effect in three- and two-dimensional materials. Kühne forskar nu i Vanya Darachievas grupp kring utveckling av nya material för ultrasnabb elektronik, bland annat grafen.

Årets lärare i affärsrätt

Studenterna på de affärsjuridiska programmen har utsett Anders Holm, lektor i affärsrätt, till Årets lärare 2015. Anders Holm undervisar och forskar i avtals- och skadeståndsrätt.

Materialforskare får Tage Erlanders pris

Johanna Rosén, docent och forskare i tunnfilmsfysik, får Tage Erlanders pris för naturvetenskap och teknik 2015 som delas ut av Kungl. Vetenskapsakademien. Hon får priset, 275 000 kronor, för sina "insatser inom plasmabaserad yt- och materialdesign ... där hon grundat en unik forskningsmiljö med en stark profil inom både grundforskning och tillämpad forskning”.

LARC blir Forum Östergötland

LARC, en stödenhet för klinisk forskning, byter namn till Forum Östergötland efter det att verksamheten fått utökat uppdrag.

Deltidssjukskriven student

Enligt ett förslag från Socialförsäkringsutredningen ska det bli möjligt för studenter att bli sjukskriven på deltid. Det har hittills inte gått. Utredningen anser också att lärosätenas ansvar för studenternas rehabilitering ska bli tydligare.

Fuskrekord

Nyhetsbyrån TT har för femte året i rad kartlagt hur många studenter som stängs av på grund av plagiat, otillåtna samarbeten eller hjälpmedel med mera. I år var de fler än någonsin, totalt 576. Topp i statistiken innebar runt 60 avstängningar per lärosäte, för LiU:s del handlade det om hälften så många.

Nytt system för utvärdering

Regeringen har lagt ett nytt förslag på hur kvaliteten på högre utbildning ska säkras genom ett nytt system i fyra delar: prövning av examenstillstånd, utvärdering av utbildningar och kvalitetssäkring samt tematiska utvärderingar. UKÄ ska ansvara för implementering i samråd med lärosäten och företrädare för studenter och arbetsliv.

Kartlägger breddad rekrytering

Regeringen har gett Universitets- och högskolerådet uppdrag att analysera lärosätenas arbete med breddad rekrytering. I uppdraget ingår att presentera goda exempel och att sprida information om dessa.

Utmärkta solcellsforskare

Olle Inganäs och Fengling Zhang har fått utmärkelsen World's Most Influential Scientific Minds award av Thomson Reuters. De bägge är professorer vid Avdelningen för biomolekylär och organisk elektronik vid IFM, där de bland annat forskar om organiska solceller.

Lyckad konsert för kvinnojourer

Drygt 6 600 kronor kunde akademiska damkören Linnea överlämna till Linköpings tjej- och kvinnojourer efter en lyckade välgörenhetskonserten den 6 mars.

Lettlands ambassadör till Campus Norrköping

Lettlands ambassadör, Gints Jegermanis, håller en öppen föreläsning riktad till studenter om Lettlands ordföranderoll i EU 2015. Täppan (TP2) 15.10, 9 mars.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-03-27