Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


De söker energin i solens osynliga svans

Hälften av solens energi finns i ”svansen”, de osynliga, infraröda strålarna som dagens solceller inte klarar av att fånga in. Nu startar ett djärvt forskningsprojekt vid Linköpings universitet med målet att exploatera denna glömda resurs.

Crispin i Org-el-labbet

– Vi vill pröva helt nya koncept, skapa nya tillstånd i solcellernas bandgap genom att tillföra olika kemikalier, men också termoelektriska celler som kan utnyttja värme, säger Xavier Crispin (bilden ovan), professor i organisk elektronik, som leder ett femårigt forskningsprojekt finansierat av Knut & Alice Wallenbergs stiftelse med drygt 33 miljoner kronor.

solceller i närbild”The Tail of the Sun” är ytterligare ett i en lång rad av projekt som stiftelsen finansierar åt Linköpings universitet.

Magnus Berggren, en av sex medsökande LiU-professorer, är tänd på att än en gång ge sig in i obanad terräng.

– Det är ett projekt med hög risk. Ansökan är djärvt, nästan aggressivt skriven, säger han.

Det synliga ljuset har en våglängd mellan 100 och 800 nanometer. I det området fungerar dagens solceller. Däröver består strålningen av IR-Ijus och värme – i en graf får denna del formen av en avsmalnande svans. Det är denna resurs forskarna vill komma åt.  

Sedan ett par decennier har flera forskargrupper vid universitetet samlat på sig ett stort kunnande inom området organisk elektronik, där komponenterna är byggda av kolföreningar. Elektronerna fraktas genom ledande plast i stället för kisel. Fördelarna ligger bland annat i tillverkningskostnad och skalbarhet – organiska solceller kan framställas på rulle i tryckpress. Alla ingredienser finns i det elektroniska bläcket och slutprodukten kan monteras på stora tomma ytor som tak, fönster och fasader.

Nästa steg på den vägen är redan på gång. I projektet Power Paper, också det med pengar från Wallenbergsstiftelsen, bakas elektroniken in i papperet i stället för att tryckas på ytan.

SolcellsprojektetLiU-Nytt träffar Xavier Crispin, Magnus Berggren och gruppens beräkningsexpert Igor Zozoulenko i forskningsavdelningens nya lokaler i Kåkenhus i Norrköping, där universitetsforskarna arbetar i öppet landskap sida vid sida med kolleger på forskningsinstitutet Acreo. Tvärs över Strömmen ligger PEA, Printed Electronics Arena där man hoppas kunna tillverka komponenterna så småningom. 

– Men det brukar ta bortåt tjugo år att få fram en ny teknologi så långt. Kanske kan det gå lite snabbare tack vare PEA, säger Xavier Crispin.

l labbet finns en stor mängd olika molekyler att starta med. Alla tänkbara koncept ska upp i luften. Först i projektets halvtid kan det bli läge att utse en vinnare. Blir det en ”rectenna”, en kombination av likriktare och antenn som förvandlar elektromagnetisk strålning till likströmsspänning, en ”ratchet” där strålningen flyttar elektroner steg för steg i samma riktning, eller kanske en termoelektrisk cell där en spänning alstras i gradienten mellan kyla och värme?

Det vet ingen idag. Men med varje procent av energin i solens svans som kan utnyttjas så minskar världens behov av fossila bränslen.

– Energifrågan är en viktig drivkraft i projektet, säger Xavier Crispin.

Övriga medsökande i projektet är professorerna Weimin Chen, Mats Fahlman, Olle Inganäs och Martijn Kemerink.

 

prof Ulf HelmerssonI höstens anslagsomgång från Knut & Alice Wallenbergs stiftelse har ytterligare LiU-forskare varit lyckosamma. Ulf Helmersson, professor i tunnfilmsfysik (bilden t v), får ett fortsättningsanslag på 23 miljoner kronor för tre års forskning i projektet Designed Nanoparticles by Pulsed Plasma. Mer om detta projekt kan läsas i en artikel från 2011.

Carl Johan Östgren, professor i allmänmedicin, är medsökande i projektet "SCAPIS", The Swedish Cardiopulmonary bioimage study, som beviljats en finansiering på med totalt 100 miljoner kronor. Huvudsökande är Lars Lind, Uppsala universitet.

Foto: Anna Nilsen
 


Åke Hjelm 2014-10-02
ake.hjelm@liu.se 

Fler nyheter

Avtalskrivning LiU och NTU

Samarbete med toppuniversitet

Ett nytt avtal mellan LiU och NTU-universitetet i Singapore öppnar för ett mer utvecklat samarbete med gemensam examen i forskarutbildningar.

EU-pengar strömmar in

Linköpings universitet har fått ett bra utfall i starten av EU:s nya forskningsprogram Horizon 2020. Tretton beviljade projekt så långt, och chansen är stor att ännu fler går igenom.

Så fick diabetespatienter bättre livskvalitet

Låghydratkost gav inte bara lägre blodsocker, utan också bättre fysik och allmän hälsa och mindre kroppslig smärta. Det visar en koststudie på patienter med typ 2-diabetes.

Bild från undervisningssituation

Ris och ros till LiU-utbildningar

Två pedagogiska utbildningar får gott betyg av Universitetskanslersämbetet, medan kandidatutbildningen i pedagogik och psykoterapeututbildningen får kritik.

Bild på ett öra

Internationell konferens om hörsel och internet

Hur kan internet hjälpa personer med hörselnedsättning? Den 3-4 oktober hålls en internationell konferens om internet och audiologi.

Rafflande uppgörelse i Programmerings-SM

På lördag är det evinnerlig ära som gäller. Hittills är 11 LiU-lag anmälda till Programmerings-SM som avgörs samtidigt i Linköping, i Göteborg, Karlstad, Luleå, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala. Därefter väntar världsfinal i Marrakech.

Leksaksrobot i grått med liten röd stickning

Slöjd skapar viktiga möten

Material, tekniker, former, dåtid och nutid. Och inte minst personlig utveckling. Över 500 deltagare kommer att diskutera Slöjdens möten på årets Slöjdbiennal 6-7 oktober.

Del av skärmdump från Venues startsida

Venue hittar ut till skolfolk och forskare

50 publicerade artiklar som rör skolans värld har nått ut till tusentals läsare. Det går stadigt uppåt för nättidskriften Venue på LiU.se.

Fortsätter som prorektor

Karin Fälth-Magnusson föreslås få fortsatt förordnande som prorektor till och med sista juli 2016.

Martin Andersson

TEAM-dagar för trettionde gången

Runt 4000 besökare och ett 80-tal utställare var på plats på arrangemanget i veckan som kan räknas till en av Sveriges största arbetsmarknadsmässor.

Vårdens svåra val

Alla har rätt till en god vård. Men resurserna räcker inte. Hur ska sjukvården prioritera när den inte räcker till för alla? Två forskare i socialt arbete har granskat prioriteringsdebatten inom vården.

iPhonebild

Slutet för skakiga videor

Suddiga bilder och skakiga videor tagna med mobilen är snart ett minne blott. Erik Ringaby, doktor i datorseende har tagit fram ett motmedel som snart är en app i din telefon.

Bild på arbetsliv

Heldag om arbetslivsforskning

Aktuell arbetslivsforskning presenterades när forskningscentret Helix i veckan arrangerade en konferens för både praktiker och forskare.

Topp-30 bland unga universitet

Linköpings universitet tar ett rejält kliv uppåt i en ny rankning från ansedda QS World University Rankings. Bland de yngre universiteten ligger LiU nu på plats 26.

Vetenskaplig experiment, forskare i laboratorium i mystiskt blått ljus

Premiär för LiU:s ForskarFredag

Forskare har ovanligt spännande jobb – och det ska nu allmänheten få veta mer om. Den 26 september deltar Linköpings universitet i ForskarFredag.

LiU medverkar på bokmässan

Flera LiU-forskare står i rampljuset under Bokmässan som pågår 25-28 september. Risken för klimatkollaps, korruption i Sverige och betydelsen av att härmas är några teman som tas upp.

Design och produktutveckling

Tjejer gillar teknik

Sedan våren 2007 har antalet studenter på LiU som läser kurser inom klassisk maskinteknik fördubblats och andelen tjejer ökat kraftigt. Detta tack vare två nya civilingenjörsprogram.

Noshörning i Ngula

LiU bidrar till Clinton Global Initiative

Att få stopp på tjuvskyttar av noshörningar i Kenya är ett prioriterat projekt inom Clinton Global Initiative. Security Link vid Linköpings universitet är teknikpartner.

Internationella studenter

Internationell vänförening jubilerar

För 30 år sedan startades en vänförening för att främja kontakten mellan svenskar och internationella studenter och forskare. I dagarna firas 30-årsjubiléum.

Kung Carl XVI Gustaf och Magnus Berggren

Prisas för papperselektronik

Magnus Berggren hyllades för sina banbrytande forskningsinsatser när han tog emot årets Marcus Wallenbergpris, utdelat av Kung Carl XVI Gustaf.

Maria Lerm får fernströmpriset

Tuberkulosforskare får stort pris

Forskaren Maria Lerm söker nya vägar att tillverka ett bättre vaccin mot tuberkulos – sjukdomen som skördar två miljoner människoliv årligen. Nu tilldelas hon Fernströmpriset på 100 000 kronor.

André Carvalho Bittencourt

Han kan kolla hur roboten mår

Med André Carvalho Bittencourts metod kan slitage i en robots leder upptäckas långt innan det leder till problem i produktionen. Metoderna i hans avhandling fungerar lika bra på andra rörliga system i industrin.

jonas-anshelm

Klimatskeptikern är en äldre framgångsrik man

De har betytt mycket inom akademi och näringsliv för att bygga det moderna industrisamhället. Nu ifrågasätts deras livsverk av klimatforskarnas rapporter. Klimatskeptikerna värjer sig genom att i sin tur ifrågasätta hela klimatforskningen.

Genetisk klocka styr hjärnans utveckling

En upptäckt av utvecklingsbiologer vid LiU banar väg för nya, säkra metoder att reparera skador på hjärnan och ryggmärgen.

Elnaz Baghlanian och Peter Agnefjäll

IKEA-vd och PEN-redaktör är Årets alumner

Peter Agnefjäll, vd och koncernchef för IKEA, och Elnaz Baghlanian, ansvarig för Svenska PEN, har utsetts till Årets alumner vid Linköpings universitet. De tar emot utmärkelsen vid en ceremoni den 3 oktober.

Öppet campus i Norrköping. Bild: Linda Fredriksson

Öppet campus i Norrköping

Efter vårens framgång med öppna föreläsningar bjuder Campus Norrköping nu återigen in allmänheten att ta del av utvalda föreläsningar på de riktiga utbildningarna.

Idrottsskador beforskas i nytt centrum

Två–tre skador per säsong – det är vardagen för en genomsnittlig friidrottare. Nu satsar Linköpings universitet på ett forskningscentrum kring problemet.

PROPÅ TILL REKTOR

Akademiska lärare måste ta sitt ansvar för sin roll som språkmentor. Allt annat är ett svek mot dagens studenter som ofta saknar tillräckliga kunskaper i akademisk svenska, skriver Ingrid Arnesdotter, professor, samt Pamela Vang, lektor i ett debattinlägg.

 

Elever från årskurs två mötte forskare

Barnen från BjörnkärrsskolanHar du jobbat på NASA? Hur startar solen? Finns det aliens? Ett regn av frågor möter forskaren Magnus Herberthson när han besöker Björnkärrsskolan årskurs två. 

 

Ett år som LiU:s styrelseordförande

Anna EkströmHögskolepolitiken fokuserar för mycket på huvuden och kronor. Satsa istället mer på studenternas kunskap, tycker LiU:s ordförande Anna Ekström.

 

LiU på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg. Foto: Patrik AnderssonOm Den pedofila blicken talade LiU-forskaren Anna Sparrman på forskartorget vid årets bokmässa i Göteborg.

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

 

mötesplats för kulturforskare

Bodil Axelsson, porträttBodil Axelsson är ny föreståndare för nyupplivade ACSIS, en mötesplats för kulturforskare.

 

Rekord i LiU-loppet

LiU-löpare värmer upp. Foto: LiU-loppet Facebook.Det åtråvärda backpriset lockade rekordmånga deltagare till höstens upplaga av LiU-loppet.Några minuter med ...

Björn Segrell ute på Omberg... Björn Segrell, lektor i kulturgeografi och ny på jobbet som landsarkivarie i Vadstena.

 

och Fem minuter med ...

Michael Felsberg... Michael Felsberg, i organisationskommittén för internationella bildanalyskonferensen ICPR som hölls nyligen, vinnare av VOT2014.

 

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

 

Kalasyra 2014

Movits! på scenKalasväder på uteområdet och Movits! på stora scenen. Tusentals studenter firade studiestarten på årets Kalasmottagning.

 

Masterstudent på uppdrag i Afghanistan

Ross DuncanRoss Duncan, kanadensisk masterstudent vid LiU, arbetar för Svenska Afghanistan-
kommittén i Kabul.

 

hälsoforskning i Sydafrika och sverige

Anette WickströmAnette Wickström, lektor i socialantropologi, drar paralleller mellan hälsoarbete i Sydafrika och Sverige.Idel matchvinnare

Jennifer Bodén, Tobias Palmér och Richard GränzeliusJennifer Bodén, Tobias Palmér och Richard Gränzelius är tre av de tjugo studenter satte 16 forskningsidéer i verket under sex veckor i årets Sommarmatch.

 

nolle-p 2014

FadderiNu börjar universitetet återigen fyllas av studenter. Den traditionella nolle-perioden har börjat.

 

Europeiskt segertåg

Jätteglad blåsartjejLiTHe Blås mötte jublande publik i EU-parlamentet och vann närapå holländska mästerskapet i Dweilmusik under sommarens EUtour.

 

lust att lära

Olle Abrahamsson vid konstverket Fjättrad i UniversitetsparkenKänslan av att befinna sig on the bleeding edge. För Olle Abrahamsson är abstrakt matematik häftig utmaning – och lycka.

 

hon vill göra skillnad

Suad AliFör ett år sedan läste hon statsvetenskap på LiU. Idag arbetar Suad Ali med flyktingfrågor på nationell och internationell nivå.utforskar ensamheten

Matilda WulfMatilda Wulf skriver en avhandling om författares ensamhet där hon även tar upp ensamhetsbegreppet i vår tid.
 

De skapar jobb åt sig själva

Johan Haglund Filip CelanderCivilingenjörerna Johan Haglund och Filip Celander tar språnget och startar eget direkt efter examen.

 

Farväl LIU!

avskedsceremoni vid Nationernas Hus, två studenter och LiU-flagganInternationella masterstudenter tog farväl av lärare, studiekamrater och livet som LiU-student.

 

Arbetslivet lockar

Sara Baumgarten och Matilda NilssonSara Baumgarten och Matilda Nilsson är Sveriges första civilingenjörer i energi - miljö - management.

 

GRATIS HYRBILSRESOR

 

Tre av studenterna bakom DriveBackLiU-studenter har startat DriveBack: kör tillbaka hyrbilar till startpunkten, få resan gratis.

 

Akademisk fest

översikt scen och publik– Ni utgör en viktig del av vår framtid, konstaterade rektor Dannetun i sitt tal till de nya professorerna, hedersdoktorerna och doktorerna.

 

campus dolda rum

Källargång med stora staniolklädda ventilationsrör överalltUpptäcksfärd i Kåkenhus till källarens vattenkanaler, en hemlig boulebana och det stängda tornet på taket.

 

Barn far illa!

vuxen håller hand med barn Forskaren Madeleine Cocozza föreslår en ny myndighet för barnskydd.

 

Fem minuter med ...

Erik Berggren… Erik Berggren. Blir det någon fortsättning för Öppet Campus i Norrköping?

 

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras inom miljöområdet ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar.

 

LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

 

utvecklar mensskydd

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.


lär barn programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Finalist till psykologpris

Gerhard Andersson, professor i psykologi vid LiU, är en av tre finalister till Stora Psykologpriset 2014. Det delas ut den 7 oktober av Sveriges Psykologförbund.

Kartläggning av karriärvägledning

Sverige deltar genom Universitets- och högskolerådet i ett internationellt forskningsprojekt som ska visa hur svenska lärosäten tar hand om sina internationella studenters övergång till svensk arbetsmarknad. Undersökningen ska bygga på svar från lärosätenas internationella enheter och karriärcenter. Även Tyskland, Nederländerna och Kanada deltar.

Bästa studien av axelsmärta

Hanna Björnsson Hallgren, läkare och forskare i ortopedi vann priset för bästa nationella publikation vid Europeiska axel- och armbågsmötet i Istanbul 17-20 september. Artikeln A specific exercise strategy reduced the need of surgery in subacromial pain patients publicerades i juni i British Journal of Sports Medicine. Medförfattare var Lars Adolfsson, Theresa Holmgren, Kajsa Johansson och Birgitta Öberg.

Fler vill skriva högskoleprovet

Antalet anmälningar till höstens högskoleprov på Linköpings universitet ökade med 13 procent jämfört med hösten 2013. Till höstens prov, den 25 oktober, har 3 489 personer anmält sig visar statistik från Universitets- och högskolerådet UHR. I hela landet är det 69 713 personer som anmält sig för att göra högskoleprovet. Det är en ökning med knappt tio procent.

DO granskar lärosäten

Diskrimineringsombudsmannen, DO, inleder i dagarna en granskning av hur Sveriges universitet och högskolor lever upp till diskrimineringslagens krav på aktiva åtgärder. Samtliga lärosäten, 43 stycken, som inte har en aktuell plan som redan granskats av DO omfattas av tillsynen. LiU är ett av universiteten som ska granskas.

Ingvar Carlsson Award

För sjätte gången utlyser Strategiska forskningsstiftelsen bidrag som ger hemvändande postdocs möjlighet att starta egen och nyskapande forskning i Sverige. Bidraget är på 4 miljoner vardera och stiftelsen har avsatt 48 miljoner i årets utlysning. Stiftelsen ser gärna fler ansökningar från postdoktorer inom teknikvetenskap. Sista ansökningsdag är 25/9 2014.

Uppåt för LiU-loppet

Tisdagen 16/9 kommer Campus Valla och Vallaskogen fyllas av människor med spring i benen. Då är det dags för höstens LiU-lopp. Även denna gång lutar det åt att deltagarrekordet slås.

Susanne Pettersson

Prisad

Susanne Pettersson på LiU:s innovations- kontor har fått Diamantpriset för sitt arbete med att utveckla Vecka45 till en nationellt uppmärksammad vecka för innovation och entreprenörskap. Priset delas årligen ut av branschorganet SNITTS.

Många spex i höst

För alla som älskar spex finns det många chanser framöver att skratta, avnjuta musik och finurliga berättelser och påverka vad som händer på scenen genom att ropa omstart, baklänges och på tyska. Först ut är två extra föreställningar denna vecka av årets spex, Stjärnornas intrig. (Torsdag 4/9 och lördag 6/9).

Ny proprefekt på IKE

Professor Jan-Ingvar Jönsson går in som proprefekt på Institutionen för klinisk och experimentell medicin (IKE). Han ersätter Folke Sjöberg, som blivit prorektor vid Linköpings universitet.

LiU-forskare i SVT om valet

Johan Wänström, kommunpolitisk forskare vid Centrum för kommun-
strategiska studier (CKS), medverkar i SVT Forum (TV2)vid flera tillfällen inför valspurten. Den 12 september ska han tala om kommunvalen och eventuellt även om lokala folkomröstningar. Sändningen pågår 15-16.55. Johan Wänström kommer också att under valrörelsen regelbundet medverka i SVT:s regionala kanal Östnytt för att kommentera valrörelsen och även delta i SVT:s regionala valvaka under valkvällen den 14 september.

Högskoleutbildade får ofta jobb

Nästan 80 procent av dem som tog examen från högskolan under läsåret 2009/10 hade etablerat sig på arbetsmarknaden under 2011. De högsta andelarna etablerade hade bland annat läkare, psykoterapeuter, yrkeslärare samt högskole- och civilingenjörer med bygginriktning. Det visar en analys från Universitets-
kanslersämbetet.

Ramadanavslut

Ramadanavslut i Campushallen

Närmare 1800 personer firade Eid al-Fitr, avslutningen på den muslimska fastemånaden Ramadan, i Campushallen på Campus Valla den 28 juli.
- Vi brukar använda Campushallen, både för det här tillfället och när vi firar en högtid i oktober. Idag samlas vi först här för bön och samtal. Sedan fortsätter festen på olika ställen i stan, säger Ali Haji, ordförande i Islamiska förbundet i Linköping.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-10-02