Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Sju projekt får forskningsmedel från Norrköping

Forskning kring ungas digitala berättande i Norrköping är ett av sju projekt som fått pengar från Norrköpings kommuns fond för forskning och utveckling.

Bild från Campus NorrköpingSedan 2012 delar kommunen ut pengar för att stödja Norrköpings långsiktiga utveckling.  I år inkom 22 ansökningar.

De projekt som fått pengar är:

  •  Energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader med växtväggar och sakernas internet.  700 000 kronor. Projektägare är professor Shaofang Gong vid Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN).
  • Demensvänligt samhälle – Norrköpingsmodellen. 1 700 000 kronor. Projektägare är universitetslektor Agneta Kullberg som forskar inom området folkhälsovetenskap vid Institutionen för medicin och hälsa.
  •  Mikrovågsenergi som tillämpning vid processandet av olika slamtyper. 300 000 kronor. Projektägare är Håkan Carlsson vid teknikkonsultbolaget Combitech AB.
  • Optimering av interaktiva pekbord som lärandeverktyg på Norrköpings Visualiseringscenter C.  650 000  kronor. Projektägare är universitetslektor Konrad Schörnborn vid Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN).
  • Entreprenöriella grupper i företagsinkubatorer. 800 000 kronor. Projektägare är Karl Wennberg, forskare vid Institutet för analytisk sociologi (IAS).
  • Digitala verktyg för levande historia. 1 300 000 kronor. Projektägare är universitetslektor Jonas Unger vid Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN).
  • Ungas digitala berättande i Norrköping. Digitalisering och mångfald inom utbildning. 500 000 kronor. Projektägare är Arianit Kurti, universitetslektor vid Institutionen för datavetenskap, Linnéuniversitetet.

Totalt delades 5 950 000 kronor ut.

Foto: David Einar

Mer om Norrköpings kommuns fond för forskning och utveckling


Eva Bergstedt 2016-05-03 

Fler nyheter

"Ensamkommande flyktingbarn ska ses som en resurs"

Sverige var det land där flest ensamkommande barn sökte asyl i under 2014 i Europa och professor emeritus Eskil Wadensjö redovisade högaktuell forskning vid ett CKS-seminarium i Motala.

LiU Brazil

Glad och stojig LiU-Brazil Open Day

Brasilianska familjer i Linköping välkomnades till LiU med ett överflöd av kakor, köttbullar, brasilianska ostbröd och brigadeiros. Universitetet presenterades av en brasiliansk student, en postdoktor och en professor.

Tre äldre damer

Temadag om äldres inkludering i samhället

Äldre personer blir allt fler och allt friskare. Hur ska de inkluderas mer i samhället? Frågan diskuterades under en heldag av forskare, representanter för kommuner, näringsliv och civilsamhälle.

Del av affisch, fantasymotiv krigare

LAO tar oss in i fantasyn

(Uppdaterad 2016-05-03 15:50) Med hundra studentmusiker på scen hyllas science fiction och fantasy i den populärkulturella konserten Far and away i Crusellhallen den 8 maj.

Civilminister Ardalan Shekarabi

Civilminstern håller seminarium i Norrköping

Välkommen till Finansdepartementets och Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) gemensamma seminarium den 16 maj. Ämnet är kommunernas utmaningar och näringslivets roll i dess lösningar.

Anders Zorns målning Söndagsmorgon (beskuren)

Blond och blåögd

Vad är svenskhet? Och hur formas det svenska ”vi-et” av den visuella kulturen? Den 12 maj föreläser konstvetaren Jeff Werner om föreställningen om det svenska sättet att vara och idén om ett svenskt utseende.

Skylt Årets studentstad

Linköping är Årets studentstad

(Uppdaterad 2016-04-25 15:59) Samverkan, studentinflytande, pedagogisk utveckling, hemkänsla. Med en lång motivering som täckte det mesta tillkännagav ordförande för Sveriges förenade studentkårer att Linköping utsetts till Årets studentstad.

Bild på Vallastaden

Dags för studentbostäder i Vallastaden

183 studentbostäder kommer att byggas i Vallastaden, stadsdelen som byggs i direkt anslutning till Campus Valla. De ska vara klara 2017.

Nytt världsrekord för plastsolceller

Solceller av plast kan göras ännu billigare och driftsäkrare tack vare ett genombrott av forskare i Linköping och Kina. Det handlar om att undvika dyrbara och instabila fullerener.

Magnetkamerabild

Autism hos pojkar avslöjas med magnetkamera

En ny studie öppnar för helt nya möjligheter att till exempel kunna mäta effekten av en behandling.

Career talks 2015

Första Career talks i Norrköping

Career talks är ett samtal mellan alumner om karriär och livsval som ska inspirera studenter på väg ut i arbetslivet. I år äger det rum den 12 maj, för första gången i Norrköping.

Logga för tävlingen

Tävling ger nyskrivet för Studentsångarna

Det är inte lätt att hitta verk för manskör skrivna av kvinnor. Linköpings studentsångare utlyste förra året en kompositionstävling för att råda bot på det. Den 4 maj är det dags för finalkonsert.

Bild på antologi

Anställningsbarhet skärskådas i antologi

Samhällsansvar eller individprojekt? Begreppet anställningsbarhet blir belyst i en antologi där sju forskare från Linköpings universitet medverkar.

Tolk och kvinna

Brist på tolkar inom äldreomsorgen

Med allt fler utlandsfödda personer på landets äldreboenden krävs kvalificerad tolkhjälp. Men den hjälpen är otillräcklig och det får konsekvenser både för individ och vård.

Skolbild med 2 plus 2=5

Stora avhopp från lärarutbildningen

Avhoppen från landets lärarutbildningar är stora, på vissa program upp mot 40 procent. Samma siffror gäller för Linköpings universitet där 37 procent hoppar av ämneslärarprogrammets inriktning mot årskurs 7-9.

Stefan Löfvén besöker förlossningsavdelningen på US

Statsministerbesök på US

Statsminister Stefan Löfven besökte Universitetssjukhuset i Linköping. Här fick han vara med på en simulerad förlossning och besöka bröstenheten som har kortat tiderna till bröstcancervården.

Publik med studentmössor på Borggården

Vår även i år!

LiThe Blås avtågar på Valborgsmässoafton traditionsenligt från S:t Lars kyrka upp mot Borggården, där Linköpings studentsångare sjunger in våren.

Mudderverk i Valdemarsvik

Opinionen svängde under saneringen

Miljöprojektet rev upp känslor och mötte kritik, men nu visar en studie av Dick Magnusson vid Tema Teknik och social förändring, att medborgarnas attityder förändrades under muddringen av Valdemarsviken.

Stoppar bidrag på grund av oetiskt handlande

Vetenskapsrådet avbryter utbetalningen av ett bidrag till en forskare verksam vid Linköpings universitet, med hänvisning till en utredning av oetiskt handlade.

Bild från Campus Valla

Färre sökande till LiU

Antalet sökande till höstens utbildningar minskar i hela landet. Samma trend finns på Linköpings universitet. Samtidigt ökar intresset för flera utbildningar vid LiU, däribland lärarprogrammen.

Helene Hellmark Knutsson på CMIV, tar av sig kappan

Mer lärartid studentfråga vid ministerbesök

Under fredagen besökte Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, LiU. Studentkåren STuFF hade banat väg för sin viktigaste fråga med en debattartikel redan på torsdagen – när ska studenterna få med lärarledd tid?

Visualiseringscenter C

Miljö och mingel på Framtidsveckan

Miljö, hållbarhet och framtid är temat under LiU:s event Sustainable Future, som blir en del av Framtidsveckan som äger rum runtom i Norrköping den 20-27 april.

Linnéa Nolér porträtt

KSM-student anordnar debatt om integration

"Bilden av Hageby, vem skapar den?" är namnet på en paneldebatt som hålls på onsdag den 20 april i Norrköping. Debatten är en del av Linnéa Nolérs masterprojekt.

Singapore Flyer, världens största pariserhjul

Regionfinal i Teknikåttan

(Uppdaterad 2016-04-20 08:52) Torsdag den 21 april är det regionfinal i tävlingen Teknikåttan. I C1 på Campus Valla kämpar sex klasser om en plats i finalen. Tävlingen arrangeras av Tekniska fakulteten.

Logga för LiU simning på tröja

LiU-studenter simmade hem nio medaljer

Studenterna från LiU AIF tog hem inte mindre än nio medaljer, varav två guld, vid helgens Student-SM i simning.

CAM-dagen sprider positiv drivkraft

För nionde gången arrangerades CAM-dagen med temat ”Samverkan för tillväxt”. Dagen visade goda exempel på hur samverkan stöttar tillväxt och hur stora företag vårdar och utvecklar entreprenörsledda verksamheter.

jerker lysell

Flera LiU-orienterare i EM-trupp

Inte mindre än tre LiU-studenter tar plats i det svenska landslag som åker till EM i orientering i slutet av maj. De ska i första hand springa sprintdistansen.

Ingenjörsdrömmar får fart

StudenternasracerbilDet går åt många matlådor och kvällar innan årets racingbil är klar för den prestigefyllda banan i Silverstone.

 

blåshuset

Lithe Blås uppträder i Kårallen. Ett hus som är en samlingspunkt för kulturintresserade studenter. Den drömmen har studentorkestern Lithe Blås. I helgen ordnade de kickoff för att samla ihop pengar till Blåshuset.

 

International Day

Asiatisk dockaIDay 2016 i Colloseum blev en världslig upplevelse med mat och kultur från 15 länder.

 

pRisregn

Joakim WrenHär är Årets miljöteknikprofil, Skapa-pristagare i Östergötland, Nordic Cleantech Open och med en åtråvärd plats på 33-listan.

 

säkrare i klassrummet

tomt klassrum med stolarna uppställda på bordMed simulering kan lärarstudenter träna klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer.

 

Nästa steg för Trappan

Ordet Trappan målat i gult på ett svart plant utanför kårhuset TrappanNej - studenterna förlorar inte kårhuset Trappan i Norrköping som rykten gör gällande. Men det blir förändringar framöver.

 

Barnlängtan

Bild på spädbarnFrån 1 april har ensamstående kvinnor rätt till insemination. Gunilla Sydsjö, forskare inom området, ser för- och nackdelar med det.


etta inom sociala medier

Niklas MyhrLiU-alumnen Niklas Myhr är känd som ”The Social Media Professor”.

 

Forskning nästa

Emilie Fälton, porträttMasterstudenten Emelie Fälton har fått sin första artikel publicerad. Nu siktar hon på en forskarkarriär.

 

Klimat och makt

Anna Kaijser, porträttAnna Kaijser, forskare vid Tema M, lyfter fram kopplingarna mellan klimat och sociala maktrelationer.

 

30 år med konstvetenskap

Lewis Hines foto från 1930. Arbetare högt upp på bygget av Empire State Buildning

1986 gav LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

 

Forskningsfusk

Forskningslabb, händer och provrörMisstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten, det menar etikprofessor Göran Collste.

 

Framtidsvecka för hållbarhet

Elinor ForsbergElinor Forsberg, master-
student i kultur- och medie-
gestaltning, arrangerar en Framtidsvecka i Norrköping.

 

Fredlig samexistens enda vägen

FlyktingbarnSocialantropolog Haris Agic är en av flera LiU-forskare som deltar i debatten kring flyktingfrågan.
 

Medvetet sänkta krav?

Läsare i soffläge. Bara bok och fot syns.LiU:s studentkårer har följt den nyligen avslutade mediedebatten om svensk högre utbildning och har synpunkter.

 

närmare verkligheten

Fältarbete vid Ensjön.För andra året i rad gav fackfolk miljövetarna respons på deras förslag till vattenförvaltning av sjöar i Norrköping.

 

Forskare och samhällskrönikör

Gissur ErlingssonGissur Erlingsson, forskare vid Centrum för kommun-
strategiska studier, CKS, är ny krönikör i tidningen Dagens Samhälle.


En studie i lera

Leriga lag i årets VSRValla Saucer Rennen 2016. Inte behövs snö för ett parallellpulkalopp. Det räcker långt med tävlingsglädje och kreativitet.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.

 

Debatterar manligt våld

Victoria ManfredVictoria Manfred, en av studenterna i projektet Mansvar, vill få fler män att diskutera våld och manlig sexualitet.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

Ada lyser i B-huset

Bubbel kakor och blås till Ada:s äraMed klang och jubel från LiTHe Blås inleddes firandet av Ada Lovelace 200-åriga födelsedag. En tapet avtäcktes till hennes ära.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.

 

Räddar noshörningar

Fredrik GustafssonFredrik Gustafsson och Wildlife Security får än större tyngd då LiU numera är medlem i Clinton Global Initiative.


komplext klimatarbete

Mathias Fridahl utanför TemahusetDet är sprickorna i de internationella klimatförhandlingarna som intresserar Mathias Fridahl, forskare på Tema M.

 

Flyktingkrisen

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen är just nu överhopad av nationella och internationella medier som vill intervjua honom.


Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Hedersdoktor i Karlstad

Nina Lykke, professor emerita inom genusvetenskap vid tema genus, LiU, har utsett till hedersdoktor vid Karlstads universitet. Hon är en central person där för ämnet Genusvetenskap. Samarbetet med henne har inneburit att Centrum för genusvetenskap vid Karlstads universitet har utvecklats mot ett internationellt, nationellt och regionalt centrum inom genusforskning.

LiU i Kunskapskanalen

Den 3 maj sänds hela LiU:s 8-mars arrangemang "I samma division?" om jämställdhet och idrott med start 14.00.

Färre män söker till högskolan

Kvinnor ökar sin andel av de sökande till högskolan med en procent. Könsfördelningen är nu 61 procent kvinnor och 39 procent män. Antalet sökande 25 år och yngre minskar med sex procent. Åldersgruppen 19-21 år minskar med åtta proccent. En förklaring är att dessa årskullar minskar och att det nu är lättare att få jobb.

Quality of Life

Studenterna på KogVet-programmet arrangerar den 28-29 april KVIT, en internationell och tvärvetenskaplig konferens med inbjudna talare och besökare från Sverige och Europa. Årets tema är Quality of Life.

Prisad pedagogforskare

Erik Nylander, postdoktor vid avdelningen för pedagogik och vuxnas lärande, IBL, har belönats för "Best Early Career Paper 2015” av den prestigefulla tidskriften British Journal of Sociology of Education för artikeln "The transnational track: state sponsorship and Singapore’s Oxbridge elite" samförfattad med Rebecca Ye, Stockholms universitet.

Gästprofessor i matematik

Professor Nageswari Shanmugalingam, University of Cincinnati, blir gästprofessor i matematik, finansierad av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Hon kommer att samarbeta med gruppen i potentialteori ledd av Jana Björn och Anders Björn under 12 månader 2017-18.

Prisad artikel

Osama A.B. Hassan, biträdande professor i byggteknik vid KTS, har tilldelats förlaget Emeralds utmärkelse "Higly Commended Paper Award" för artikeln The role of peer-learning and formative assessment in effective engineering learning environments: A case study", publicerad i Journal of Journal of Applied Research in Higher Education.

3,7 miljoner till rättsvetenskap

Postdoktorerna Hanna Almlöf och Åsa Hellstadius beviljas anslag av Ragnar Söderbergs stiftelse. Hanna Almlöf får 1 823796 kronor för projektet Minoritetsskydd i ägarledda aktiebolag – särskilt om insyn och exit och Åsa Hellstadius får 1 854023 kronor för projektet Avtal om humanbiologiskt material.

Erik Sandewall hedras

Professor Erik Sandewall får årets prestigefulla Donald E. Walker Distinguished Service Award i samband med konferensen IJCAI 2016 i New York. Priset är ett erkännande för hans stora och mångåriga bidrag till ämnet artificiell intelligens.

Mer breddad rekrytering

Engagemanget bland lärosätena att få fler studieovana att börja studera är stort, men arbetet måste bli mer strukturerat. Det visar en rapport som Universitets- och högskolerådet gjort på uppdrag av regeringen. Idag är det dubbelt så vanligt att studera vid högskolan om man har högskoleutbildade föräldrar.

Årets lärare inom affärsjuridik

Studenterna på de affärsjuridiska programmen har utsett Maria Boyce till Årets lärare 2016. Maria Boyce är universitetsadjunkt vid avdelningen för Affärsrätt och undervisar i bland annat skatterätt.

LiU-studenter välbehållna

Efter bussolyckan utanför Tarragona i Spanien har universitetet sökt de nio LiU-studenter som befinner sig i Barcelona och har nu kommit i kontakt med samtliga. Ingen av dem var med på den buss som krockade.
Det var i söndags som olyckan inträffade där minst 14 människor omkom och 43 skadades. De festa passagerare ska ha varit Erasmusstudenter.

Vill utreda antagningen

Regeringen vill utreda antagningen till högskolan och se över högskoleprovets roll. Antagningen behöver bli öppnare och mer lättbegriplig, skriver Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, på DN Debatt.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-05-03