Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Hjärtklaffar i nytt ljus till Alla hjärtans dag

Neil Ingels och Matts KarlssonMed största sannolikhet fungerar åtminstone en av hjärtats klaffar, mitralklaffen, på ett helt annat sätt än man tidigare trott. LiU:s hedersdoktor Neil Ingels och LiU:s Matts Karlsson lägger ut alla data på nätet.

– Vi kan se att de modeller som används i dag inte stämmer med våra mätresultat. Därför lägger vi nu fram en ny hypotes hur mitralklaffen fungerar i ett levande hjärta. Men detta är bara en tolkning och materialet kan kanske även tolkas på andra vis, säger Neil Ingels, professor vid Stanford University School of Medicine, ödmjukt.

Tillsammans med LiU-professorn Matts Karlsson publicerar han därför data från 40 års forskning på LiU Electronic Press.

Matts Karlsson gjorde sin postdoc hos Neil Ingels vid Stanford och de båda har varit goda vänner och arbetskollegor sedan dess. För medan Matts Karlsson har sin grundutbildning inom maskinteknik har Neil Ingels sin inom elektroteknik. Sina djupa fackkunskaper inom respektive område har de genom åren fört in i medicinforskningen kring människans kardiovaskulära system (hjärta och blodkärl), i nära samarbete med den medicinska expertisen.

Hjärta– Vi har ägnat många sena nätter med Skype-samtal kring tolkningar av mätresultaten, intygar Matts Karlsson, som ofta fått ta nattpassen på grund av den stora tidsskillnaden mellan Stanford, nära Palo Alto i Kalifornien, och Linköping.

– Men det är fritt fram för andra forskare att tolka våra data och bygga ännu bättre modeller, förtydligar han.

För en sak är säker, deras hypoteser går ibland stick i stäv med de modeller som i dag anses ligga närmast sanningen.

Mitralklaffen är, tillsammans med aortaklaffen, den hjärtklaff som oftast drabbas av skada eller sjukdom. Båda finns de på vänster sida i hjärtat där friskt syresatt blod ska pumpas ut i kroppen. Kirurgerna kan i dag antingen reparera mitralklaffen, som finns mellan vänster förmak och vänster kammare, eller ersätta den med en konstgjord, men det händer att klaffen trots detta fortsätter att läcka.

Neil Ingels har ägnat 40 års forskning åt att få fram data om hur mitralklaffen egentligen fungerar. Han har utvecklat en metod där man sätter små markörer på hjärtklaffarna hos får. Med hjälp av flerskiktsröntgen har hans forskargrupp sedan kunnat studera hur klaffen fungerar i fyra dimensioner.  Rörelsen kan de följa med 1/10 mm noggrannhet och med en tidsupplösning på 60 bilder i sekunden.

Till en början studerade han hjärtats funktion, men de senaste 20 åren har studierna av aorta- och mitralklaffarna intensifierats.

Hjärtklaffarna är uppbyggda av vävnadsflikar som kallas klaffblad. Friska klaffblad är mycket tunna men också extremt smidiga och starka. När klaffen stängs sluter klaffbladen tätt emot varandra för att hindra blodet att flöda tillbaka. De är fästa med små muskler och muskeltrådar i hjärtats muskelvägg.  Klaffarna öppnas och stängs minst en gång i sekunden i storleksordningen 100 år. I runda slängar 300 miljoner gånger.

– Vilka andra material håller för det slitaget, frågar Neil Ingels retoriskt.

Och så långt är forskare och läkarvetenskap överens. Men mätresultaten visar nu att klaffen ingalunda smäller ihop och täpper till som en ventil. Klaffbladen verkar istället rulla ihop sig i kanterna och sugas ihop i en mjuk rörelse. Exakt vilken del av det övre och det undre klaffbladet som möts till en början är inte så noga, bara de möts så suger bladen i vandra och trycket från det strömmande blodet gör sedan att klaffen stängs helt. En mjuk rörelse som kan förklara varför klaffen inte slits mer än den gör.

Neil Ingels– Skarven blir mycket stark och tät, eftersom bladet rullat ihop sig består skarven av flera vikta lager. Jämför med ett papper - viker man det dubbelt flera gånger blir det också mycket starkare, förklarar Neil Ingels.

Genom att undersöka och efterlikna naturen borde man kunna tillverka nya och förbättrade mitralklaffar, hoppas Neil Ingels och Matts Karlsson.

– Efter en hjärtinfarkt händer det att hjärtat blir förstorat, det nedre klaffbladet kommer då för långt från det övre för att de ska kunna sugas ihop. Kirurgerna sätter in en stel ring runt klaffen för att bladen ska komma närmare varandra och det fungerar ibland, men inte alltid och påfrestningen på klaffen blir stor, förklarar Matts Karlsson.

Här borde med andra ord finnas plats för nya lösningar och uppfinningar.

Boken, som innehåller 43 kapitel och mängder av data, har titeln Mitral Valve Mechanics, författare är Neil B Ingels Jr och Matts Karlsson och är  publicerad på LiU Electronic Press.

Relaterade länkar

Miltral Valve Mechanics, LiU Electronic Press

http://liu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A896325&dswid=3712

Mitralklaffen på Wikipedia, eng

Foto på hjärtat Thor Balkhed


Monica Westman Svenselius 2016-02-12 

Fler nyheter

Köraffisch

Musiken möter forskningen

Musiken och forskningen möts när Östgöta kammarkör framför konserten ”Framtiden börjar idag – ett musikaliskt möte för en hållbar värld”. Frågor om miljö och hållbarhet står i fokus.

LiU utbildar nyanlända lärare och förskollärare

Linköpings universitet blir ett av sex lärosäten som kommer att anordna så kallade snabbspår in på arbetsmarknaden för nyanlända lärare och förskollärare.

Björn Wallsten

Välkommen till urk:arnas värld

Vi fortsätter att utvinna metaller ur jordskorpan, med risker för människor och miljö, trots att bara hälften av vissa metaller vi redan utvunnit används. De oanvända fann Björn Wallsten i urk:arnas värld.

Per Aspenberg, porträtt

Varumärkesperspektiv på Macchiariniaffären

LiU-professor Per Aspenberg ger sig in i Macchiariniaffären och breddar perspektivet till en diskussion om varumärken i en debattartikel i SvD.

Starkt missnöje med utseendet kan botas med internet-KBT

Självupplevd fulhet, dysmorfofobi, kan botas med internet-baserad KBT. Studien, som publiceras i tidskriften British Medical Journal, kan bidra till att fler personer med diagnosen kan få vård.

Bild från spex

Premiärdags för spex

Linköpings studentspex utlovar en vild resa genom Egypten i sitt nya spex Lawrence i mumiedalen. Premiär lördagen den 13 februari.

studenterna jobbar med montern som går i svart

LiU Malmsten på Möbelmässan och på Auktionsverket

Nu råder en veckas högtryck för LiU Malmsten. På Stockholms Furniture Fair visar studenter upp sina arbeten, nytt i år är dessutom ett samarbete med ateljé Lyktan. På Auktionsverket ställer alumner ut och på torsdag är det Öppet hus på campus Lidingö.

Världsledande innovationsforskare

Tre LiU-forskare – Christian Berggren, Magnus Klofsten och Thomas Magnusson – finns med på en lista över världens mest inflytelserika innovationsforskare.

Mats Björkman

Saab prisar LiU:s produktionsforskning

Mats Björkman tilldelas det femte Åke-Svensson-stipendiet. ”Det här visar hur viktigt produktion är. Men vi är många som bidragit till de resultat vi prisas för” säger han.

Hjärtforskare får sju miljoner

Sara Liin, postdoktor, får 6,8 miljoner kronor i forskningsbidrag från Svenska sällskapet för medicinsk forskning (SSMF). Hon vill öka kunskapen om ärftliga rytmrubbningar i hjärtat.

Allt du behöver veta om feber

För 145 år sedan kunde människans normala kroppstemperatur slås fast: 37 grader Celsius, mätt i armhålan. Någon grad högre kallar vi det för feber – men vad är det egentligen? Två LiU-forskare reder ut begreppen i en nyutkommen bok.

Niklas Myhr, The Social Media Professor

Guru inom sociala medier besökte LiU

LiU-alumnen Niklas Myhr är expert på marknadsföring och sociala medier och känd som ”The Social Media Professor”.

transplantation

Bytt är bytt en njure kommer aldrig igen

Medicin, teknik och forskning gör det möjligt att upplåta våra kroppar, eller delar av dem, till andra människor. Men donationen är inte alltid över för att organet bytt kropp.

Behåll febern, men må bättre

Feber och dålig aptit är en sak. Men varför blir vi också deppade och mår så dåligt när influensan slår till? Neuroforskare vid LiU har på molekylnivå klarlagt hur inflammationer påverkar humöret.

amygdala

Hjärnan omformas av KBT

Med bara nio veckors KBT via nätet kan ångest mildras och vissa delar av hjärnan minska. Studien kan vara ett steg mot effektivare terapier mot social fobi.

Anonym person i tunnel

Snabbt stöd stöttar unga kriminella

Snabbt samhällsstöd är avgörande för att stötta unga kriminella som vill bryta med sin livsstil och göra en omstart. I Linköping har ett nytt arbetssätt visat sig fungera.

Mässan 2014

Rekordmånga företag deltar på LARM

Studentkåren LinTeks arbetsmarknadsmässa LARM kan i år räkna sig som södra Sveriges största med 159 utställare. Över 300 studenter engagerar sig för att evenemanget ska bli av.

bild på öga

Bordlagt ärende om oredlighet

Våren 2015 riktades en anmälan om bristande redlighet i en forskningsstudie inom regenerativ medicin. Vid torsdagens sammanträde beslöt Medicinska fakultetsstyrelsen att bordlägga ärendet i avvaktan på ytterligare utredning.

Bild på gristryne

Internationellt intresse för djurtransportforskning

Mindre smittspridning, förbättrad välfärd för djuren, färre koldioxidutsläpp och högre företagsvinster. Forskningen om djurtransporter väcker intresse både hos internationella myndigheter och kommersiella företag.

Schäfer leker

Mera lek - mindre stress

Det är välkänt att husdjur är bra för människors hälsa. Men hur mår våra hundar tillsammans med oss? Det undersöker ett forskarteam vid LiU genom att mäta mängden stresshormon som lagrats i pälshåren.

Bild på barn

Farfars livsstil spåras hos barnbarnen

Psykisk stress hos barn kan påverka hur deras gener uttrycks i cellerna. Nu går forskare vid LiU vidare för att undersöka om sådana förändringar, orsakade av miljöfaktorer, kan ärvas från generation till generation.

Lina De Geer

Tecken på hjärtsvikt hos intensivvårdspatienter

Många intensivvårdspatienter visar tecken på hjärtsvikt, som kan öka risken att avlida i ett redan svårt sjukdomstillstånd. Det visar Lina De Geers avhandling.

Jan Brynhildsen

Populär lärare prisas

Läkarstudenterna prisar Professor Jan Brynhildsen för hans "enorma engagemang och pedagogiska förmåga".

Studenter på Medicinska fakulteten

Nya studenter på plats på Medicinska fakulteten

Under måndagen var det upprop för Medicinska fakultetens utbildningar och totalt har 423 nya studenter blivit antagna till utbildningarna inom medicin, vård och hälsa.

fingeravtryck

Så skapas teknisk bevisning

I och med att tekniken ständigt utvecklas får teknisk bevisning en större roll i polisutredningar. I en ny bok visar Corinna Kruse hur olika yrkesgruppers syn i en brottsutredning ger den tekniska bevisningen mening.

Eweek

Norrköping värd för Eweek

Symbios för fossilfrihet är temat för 2016 års Eweek som drar igång tisdagen den 26 januari på Arbetets museum. På eftermiddagens hålls också Miljöteknikminglet för elfte gången.

Jakob Rehme

Småföretag får pod-tips från LiU-professor

Podden Entreprenörsdriv intervjuar Jakob Rehme, biträdande professorn i försäljning, och beskriver även LiU:s forskning och utbildning i industriell försäljning.

Idrottspod för välgörenhet

Podradions alldeles egna landslagströjaEkonomstudenten Anton Edman har en egen radiopod. Svenska idrottsprofiler berättar sin historia och skänker grejer som auktioneras ut.

 

Lämnar LiU för kolmården

Anders CarlssonEfter 14 år med miljö- och hållbarhetsfrågor på Linköpings universitet blir Anders Carlsson hållbarhetschef på Kolmårdens Djurpark.


En studie i lera

Leriga lag i årets VSRValla Saucer Rennen 2016. Inte behövs snö för ett parallellpulkalopp. Det räcker långt med tävlingsglädje och kreativitet.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.Gör egen hälsotidning

Beskuret omslagHälsa känns. Det menar KSM-studenterna som reagerar på etablerade tidningars ytliga ideal med att göra tidningen NOG.

 

Debatterar manligt våld

Victoria ManfredVictoria Manfred, en av studenterna i projektet Mansvar, vill få fler män att diskutera våld och manlig sexualitet.


Radio Skvallertorget

Radiomik, detaljStudentradion i Norrköping, Radio Skvallertorget, var snabb på att stötta Musikhjälpen.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

Ny forskarfilm

Syriska flyktingar vid tåg. Foto: WikimediaMigrationsforskaren Peo Hansen, professor vid Linköpings universitet, är kritisk till hur EU agerar i flyktingfrågan.

 

Musikhjälpen

Björn-Ola Linnér i radiostudionBjörn-Ola Linnér, professor på Tema M,  klimatchattade med Musikhjälpens lyssnare när årets tema släpptes.

 

LiU-Malmstens

scenbild: en rad med ben och händer med diplomHögtidligt med diplom- och stipendieutdelning för Malmstensstudenter i Stockholms konserthus.

 

Ada lyser i B-huset

Bubbel kakor och blås till Ada:s äraMed klang och jubel från LiTHe Blås inleddes firandet av Ada Lovelace 200-åriga födelsedag. En tapet avtäcktes till hennes ära.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.


Världens underverk

PepparkakshusÅrets Pepparkaksbus hade temat Världens underverk.


Skruvad innovation

TitanskruvLäkartidningen har gett Per Frankelius pris för en artikel om den medicinska innovationsprocessen.

 

Första Robotkuppen

Verkstad:händer, robotdelar,verktyg12 lag i alla åldrar kom till start när studentföreningen FIA arrangerade första Robotkuppen.

 

kul att programmera

Glada miner på inspirationsträffDatateknologföreningen Donna bjöd in till en inspirationsdag för gymnasietjejer med programmering, föreläsningar och fest.

 

en skön julkrock

SKÖN repeterar. Foto: Rebecca Havedal.

En krock mellan traditionella julsånger och studentikost spex. Så beskriver studentkören SKÖN sin julkonsert En SKÖN julkrock.

 

Brinner för simningen

Camilla Lindquistvid bassängkantenCamilla Lindquist, blivande civilekonom, har fått utmärkelsen Årets eldsjäl inom studentidrott.

 

mattefinal på liu

David Wärn, vinnare i mattetvälingen21 mattekunniga gymnasieelever kom till LiU för finalskrivning i Skolornas matematiktävling.

 

sinkhole memorial party

Bild: Sinkholeparty 2014. Foto: Hanna SöderquistPå fredag hålls minnesfest för det slukhål som uppstod på Campus Valla i fjol. Och intresset är minst lika stort i år.

 

COP21 nästa

Maria JernnäsMasterstudenten Maria Jernnäs får fullt upp under klimatkonferensen i Paris, där hon ska jobba med International Negotiation Survey.

 

Kanske lilla augustpris-vinnare

Rasmus Bjerkander

Psykologstudent Rasmus Bjerkander har fått en novell om släkt och dolda familjemönster nominerad till Lilla Augustpriset.


holgerspexet

Bild: Genrep Holgerspexet.

Brynhilde och draken – ett asabra spex, har premiär den 21 november. LiU-Nytts fotograf var med på en repetition.  

 

jodel för gemenskap

Bild: Mobiltelefon med appen Jodel. Mobilapplikationen Jodel används flitigt av LiU:s studenter. Inte bara för underhållning, den fyller också en funktion i vardagen.  

 

Storslam för Studentidrottare

Vinnande lag LiU AiFVid helgens Student-SM i futsal vann LiU:s damlag guld och herrlaget brons.


Vetenskapsfest

Två rektorer, Zou Cairong och Helen DannetunNär LiU och Helen Dannetun bjöd till jubileumskonferens blev det en dag fylld av vetenskap, nya lärdomar, mycket glädje och många möten.

 

springer för miljön

Linnea Ackerfors. Foto: PrivatMiljövetaren Linnea Ackerfors är en av tusen som tagits ut för att springa världens längsta stafettlopp för miljön.

 

Årets alumner 2015 hyllades

Årets alumner 2015 med diplomÅrets alumner, Mihai Aldén och Kajsa Andersson, berättade om sina vägval och fick diplom.

 

Jubilerande arbetsterapeuter

Annika Lindh FalkArbetsterapeutprogrammet firar 50 år i år. Programansvariga Annika Lindh Falk blickar bakåt och framåt.

 

Kajsa Andersson-årets Alumn 1

Kajsa AnderssonKajsa Andersson kombinerar akademisk reflektion med praktisk verklighet i sitt rektorsarbete. Hon är en av årets alumner.
 

Mihai Aldén – årets alumn 2

Mihai AldénMihai Aldén har sitt drömjobb i Los Angeles, kan ståta med en teknisk Oscar och att vara utsedd till en av årets alumner.


Lusen i jubileumstagen

Lusen spelar på repetition.LiU:s jazzigaste orkester Lusen Big Band laddar för 30-årskonsert.

 

Räddar noshörningar

Fredrik GustafssonFredrik Gustafsson och Wildlife Security får än större tyngd då LiU numera är medlem i Clinton Global Initiative.

 

Skrivande läkare

Magnus FalkMagnus Falk, läkare, lärare och forskare har just kommit ut med sin tredje skönlitterära bok.


Syskonjordbruk

Bild: Martin Dackling, postdoktor i kulturhistoria.

Martin Dackling tog hjälp av Land-läsare för att hitta material till sin forskning om syskonjordbruk, en nu nära nog utdöd företeelse.

 

Kärleksfulla bokbärare

Camilla SmedbergCamilla Smedberg är en av tre LiU-anställda som skrivit en bok om yrkesgrupperna som gör böckerna tillgängliga för oss alla.
 

Framtidens arbetsliv

arbetslivHelix arrangerar ett seminarium som ska förbättra arbetslivet. Deltar gör arbetslivets tungviktare LO och Svenskt Näringsliv.

 

BALANSKONSTNÄR I NEW YORK

Katja-Hvenmark-NilssonEtt år i New York ledde till att gymnasieläraren Katja Hvenmark-Nilsson kom hem med två bokmanus och en levd dröm.


komplext klimatarbete

Mathias Fridahl utanför TemahusetDet är sprickorna i de internationella klimatförhandlingarna som intresserar Mathias Fridahl, forskare på Tema M.

 

Flyktingkrisen

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen är just nu överhopad av nationella och internationella medier som vill intervjua honom.


Rymdnörd

Rymdbild, jorden sedd utifrånFrida Backjanis Persson, KSM-alumn, ska hålla invigningstal på en internationell rymdkonferens i Stockholm på temat Rymdinspiration.

 

Folkbildning i fokus

Henrik NordvallFolkbildningen spelar en stor roll även i vår tid, konstaterar Henrik Nordvall som är med och arrangerar två konferenser om folkbildning i höst.bara ord räcker inte

Charlotte Lundgren vid trappa i Keyhuset.Charlotte Lundgren, kommunikationsforskare på IKK, har riggat upp kameror för att studera interaktionen mellan tränare, elitryttare och häst.

 

Globaliserad historia

Kjell O LejonHistoriebilden är inte längre bara ensidigt europeisk, menar Kjell O Lejon, som varit på världskongress för historiker.


LIU LOCKAR NIOR

LuMiNkGrupparbeten med kvalificerade mentorer ska uppmuntra högstadieelever till högre studier.


Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.

 

pris för civilkurage

Diana_Saleh, porträttDiana Saleh, nyantagen student, fick Raoul Wallenberg-priset Ungt kurage 2015. Behövs civilkurage i studentlivet?

 

Arbetskraftsmigration

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen har varit på OECD-möte om EU:s politik för arbetskraftsmigration till Europa.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU-professor blir redaktör

Jan Nordström, professor och avdelningschef för beräkningsmatematik vid MAI, har utsetts till biträdande redaktör för Journal of Computational Physics, JCP, en av världens främsta tidskrifter för beräkningsmatematik.

Turner prisas i Ukraina

Tony Turner, professor och föreståndare för Biosensors & Bioelectronics centre, får Ukrainas högsta akademiska utmärkelse, Vernadsky Gold Medal. Den delas ut varje år till en ukrainsk och en utländsk forskare för insatser av stor vetenskaplig och praktisk betydelse. Professor Turner får priset för sina ”enastående framsteg på området bioelektronik”.

Vanligare med lägre utbildning än föräldrarna

Det har blivit allt mindre vanligt att ha högre utbildning än sina föräldrar. Mer än hälften av dem som är födda före 1960 har högre utbildning än den förälder som har högst utbildning.
Bland dagens 30-34-åringar har en fjärdedel högre utbildning än föräldrarna. Trenden pekar mot att det snart är lika vanligt att ha lägre som högre utbildning än sina föräldrar, visar statistik från SCB.

Pediatrik-award

Johnny Ludvigsson, senior professor i pediatrik, har utsetts att ta emot International Healthcare Award i samband med pediatrikkonferensen PGHTNCON 2016 i Jaipur, Indien. Utmärkelsen delas ut vid en ceremoni den 14 februari vid NIMS University.

Cecilia Åsberg ny expert på vetenskapsfestival

Vetenskapsfestivalen i Göteborg har inför årets festival tagit hjälp av Cecilia Åsberg, professor vid institutionen för TEMA. Som programexpert kommer Cecilia Åsberg hjälpa festivalen att hitta intressanta programpunkter på temat ”unika men lika”.

Studentinflytande kartläggs

Regeringen har gett Universitetskanslersämbetet i uppdrag att analysera studentinflytandets förutsättningar efter att kårobligatoriet avskaffades.
– Min förhoppning är att vi ska kunna visa på flera goda exempel där studentinflytandet fungerar riktigt bra, säger universitetskansler Harriet Wallberg.

UKÄ kritisk till utvärderingsmodell

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ställer sig inte bakom den föreslagna modellen för utvärdering av svensk forskning. Det framgår av myndighetens remissvar på rapporten Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige – FOKUS.

Hagdahlspris till Mats Sjöberg

2016 års Hagdahlspris går till Mats Sjöberg som har verkat som lektor vid Linköpings universitet. Motiveringen är att han ”med egna alster fört slöjden och konsthantverket närmare varandra, samt med idogt arbete fört in dessa discipliner på universitetsnivå.” Priset delas ut av Hagdahlsakademien.

Finansförbundets uppsatsstipendium

Rebecca Fallberg, masterstudent i affärsjuridik, har fått Finansförbundets stipendium och därmed 12 500 kronor för masteruppsats i affärsrätt, "Ny EU-reglering avseende finanskrishantering”.

Stipendium för ögonrörelser

Åsa Svensson, doktorand inom medie- och informationsteknik, har fått ett "uppmuntrings-
stipendium" av LFV (f d Luftfartsverket). Hon har arbetat med att utveckla en metodik för att samla in operativ data med hjälp av så kallad eye tracking. Det innebär att flygledarens ögonrörelser spelas in och sedan analyseras på olika detaljnivåer.

Utomhuspedagogik i Vallastaden

Utomhuspedagogik kommer att bli ett tema knutet till Barn, ungdom, skolan och lärande under Vallastadens bomässa 2017. Torsdagen den 21 januari intervjuas en forskare vid Nationellt centrum för utomhuspedagogik om den nyinvigda utomhusförskolan "Ur och Skur" som byggts i Vallastaden. Östnytt kl 18:30.

Tar plats i Fortes styrelse

Tiny Jaarsma, professor i omvårdnad, har blivit invald i Fortes styrelse. Forte är ett statligt forskningsråd som finansierar vetenskaplig forskning för människors hälsa, arbetsliv och välfärd.

Äldre väljer bort utlandsstudier

14 procent av de svenska studenterna har studerat eller praktiserat utomlands under sin studietid. Det är en bit från Europeiska kommissionens och regeringens mål – 20 procent före år 2020.
Det är de yngre studenterna som vill studera utomlands, bara en av tio studenter över 30 år vill studera utomlands, visar en analys från Universitets- och högskolerådet, UHR.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-02-12