Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Storsatsning på molekylärmedicinskt centrum

Ett nytt forskningscentrum inom molekylär medicin byggs upp vid Linköpings universitet, i samarbete med Region Östergötland och med stöd av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Det ingår i en nationell plan för att Sverige ska återta sin världsledande position inom medicinsk forskning.

– Vi är mycket glada och stolta över att bli en del av Stiftelsens satsning. Att dessutom kunna kombinera molekylärmedicin med teknikvetenskap förstärker vår profil och höjer satsningens potential. Det här innebär att vi kan rekrytera excellenta forskare inom dessa områden till Linköpings universitet. Här har vi också en tradition att arbeta över fakultetsgränserna som vi nu verkligen kan dra nytta av, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet.

stefan thorDet nya centrumet kallas Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning vid Linköpings universitet och ska ledas av Stefan Thor, professor i utvecklingsbiologi (bilden). Fokus kommer att ligga på molekylär medicin i gränslandet mellan människa och teknik, en unik nisch i Sverige. All modern livsvetenskap har i dag inslag av teknik både när man diagnosticerar och behandlar sjukdomstillstånd. Röntgen, ortopediska implantat och syntetiska material är några exempel.

– Inriktningen på teknik och molekylär medicin gör att vi kan fördjupa forskningen inom vissa spetsområden, till exempel neurovetenskap där forskningen på beroendesjukdomar, demenssjukdomar och hörselsjukdomar kan intensifieras. Ett annat område som är under stark utveckling och i behov av forskningsstöd är regenerativ medicin, där man bland annat forskar fram nya metoder för att ta fram ersättningsvävnader som hornhinna och hud, säger Jan Marcusson, forsknings- och utvecklingschef Region Östergötland.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse bidrar med 150 miljoner kronor under en nioårsperiod, 2016-2024, till det nya centrumet i Linköping, främst genom anslag till rekryteringar. För att ytterligare säkra excellens i translationell och klinisk forskning och öka patientvården bidrar också Linköpings universitet och Region Östergötland gemensamt med 150 miljoner kronor.

– Det är med stor tillfredsställelse som vi nu kunnat infoga Linköpings universitet i Stiftelsens satsning på livsvetenskap. Det molekylärmedicinska centret bildar tillsammans med satsningarna på liknade centrum i Göteborg, Lund och Umeå starka forskningsmiljöer som kan samverka med Science for Life-laboratoriet i Stockholm-Uppsala för att återföra svensk forskning inom molekylärmedicin till en världsledande position, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Stiftelsen har tagit ett inriktningsbeslut om att under perioden 2014-2025 totalt satsa drygt 1,7 miljarder kronor inom livsvetenskaperna.

– Stiftelsen vill på det här viset stärka svensk forsknings konkurrenskraft i den allt hårdare globala konkurrensen. Vi vill bidra till att göra det möjligt för Sverige att återta en ledande position och skapa en livskraftig grogrund för en fortsatt svensk life science-industri, säger Göran Sandberg, verkställande ledamot för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

 


2015-04-23 

Fler nyheter

Teknikforskning som fängslar

Digitala målarfärger, använda produkter som blir till nya, sensorer som registrerar våra rörelser och visualisering av människokroppens inre presenterades under vårens sista Fängslande forskning på 15 minuter.

Tage Danielsson, tidig radioinspelning

Akademisk högtid med hommage till Tage Danielsson

Två av Sveriges hetaste unga kompositörer bidrar med specialskriven musik när LiU 40-årsjubilerar. Festkonserten inleds med ett uruppförande, en hyllning till Tage Danielsson och nyskriven promotionsmusik förgyller högtiden den 23-24 maj.

LiU-forskare i Korea

Sju LiU-forskare ingår i en svensk delegation som denna vecka är i Sydkorea för att delta i ett forskningsseminarium, Korea – Sweden Excellence Seminar. I en serie tvärvetenskapliga samtal tas bl.a. frågor om kreativitet, innovation, miljö och välfärd upp.

LinkQuad

Framtidsspaning på KVA-symposium

Energiförbrukningen hos stordatorer och obemannade flygande farkoster som redan i dag levererar paket i USA var två av de ämnen som avhandlades under KVA:s symposium på LiU.

Nya utbildningsplatser till LiU

Linköpings universitet föreslås få drygt 200 extra nybörjarplatser i regeringens vårbudget.

Minskat söktryck bryter trend

Efter ett högt utgångsläge med ett söktryck som förra året slog alla rekord, visar siffrorna för förstahandssökande till Linköpings universitet en minskning med totalt tre procent.

Åtal mot LiU-anställd

Åklagaren vid åklagarkammaren i Linköping har beslutat att väcka åtal mot en anställd vid Linköpings universitet. Brottsmisstanken avser barnpornografibrott.

Del av logga

Smart! Coolt! Strålande!

Det är temat för årets Teknikåtta. Torsdag den 23 april går den rafflande regionfinalen på LiU, där tremannalag från fyra klasser ska göra upp om finalplatsen i Stockholm.

möbler, lampo mm

Malmstenstudenter stöder Stadsmissionen

Studenterna vid Carl Malmsten Furniture Studies har förvandlat ratat till smart och användbart. Nu ställer de ut på Stockholms Stadsmission.

LiU-ekonomer bäst i världen

Fyra blivande civilekonomer från Linköpings universitet tog hem segern i världens största casetävling för ekonomstudenter.

Trauma kan ge barndiabetes

Skilsmässa, dödsfall, ett nytt syskon eller andra livskriser kan trefaldiga risken att barn utvecklar diabetes typ 1. För barn med anlag för diabetes kan det innebära 12 gånger så hög risk.

Student nedböjkd framför sin dator

Färre vill in på högskolan

Minskat söktryck med 1,4 procent jämfört med våren 2014. Natten till den 16 april stängde Universitets- och högskolerådet anmälan till höstens utbildningar.

Hantverk till försäljning

Vårmarknad med hantverk

Färgglada mössor, praktiska väskor, keramik och mycket mer finns att se och köpa i Key-huset. Det är studenter från Slöjd, hantverk och formgivning som visar sina alster.

Deltagare i dansgrenen kysser sin tävlingsrobot

Rekordmånga i helgens RoboCup

Robotar som dansar, räddar och släcker bränder. På lördag den 18 april är det RoboCup på LiU. Deltagare från sju till 19 år tävlar om ära, pokaler – och en resa till VM i Kina.

Simmare i bassäng. Foto Medley

Student-SM i simning

För första gången hålls student-SM i simning i Linköping. Den 18:e april gör ett 70-tal simmare från 10 lärosäten upp om medaljerna.

Anna Odells skadade konstverk Okänd kvinna

Skadegörelse i Universitetsparken

Under helgen utsattes konstverket Okänd kvinna av Anna Odell för skadegörelse.

Historien som väckarklocka

Under 80-talet hände en rad saker på miljöområde innan omställningen mot ett grönare samhälle stannade upp. Martin Hultman visar vilka lärdomar vi i dag kan dra av det som hände då.

Skylt: här bygger vi 200 nyastudentbostäder

350 nya studentbostäder på gång

Det är byggvår i luften! 218 nya bostäder i Irrblosset, 120 i nya Vallastaden och därtill ytterligare 28 tillfälliga boenden i Ryd.

Oscar Pettersson i vårsolen

Han skuggade alumn på ABB

Oscar Pettersson upplevde en arbetsdag på ABB:s marknadsavdelning i Västerås i det nya projektet Skugga en alumn.

Bild: Istockphoto

Välkommen till jubileumssymposium

Under två dagar i april står LiU värd för ett av KVA:s sex jubileumssymposier som arrangeras för att uppmärksamma akademiens 275-årsjubileum.

LiU-studenter välbehållna i Kenya

(Uppdaterad 2015-04-07 16:34) Inga LiU-studenter är direkt berörda av den terrorattack som drabbade ett universitet i östra Kenya på torsdagsmorgonen.

Malin Ramström, lärare på Skäggetorpsskolan.

Kan matte få eleverna att fungera bättre socialt?

Förbättrade verktyg för lärarna. Bättre forskning när forskare och lärare arbetar tätt tillsammans. Det är några av ingredienserna i den stora satsningen för att förbättra matematikundervisningen i grundskolan och på gymnasiet.

Utbytesstudenter på rundtur i Norrköping.

Internationella studenter rekommenderar LiU

Varannan internationell student skulle aktivt rekommendera Linköpings universitet. Det visar den jämförande undersökningen Internationella studentbarometern 2014.

Ari Lehtonen med accordeon

Finskt gästspel på LAO:s lördagsskonsert

Sällan får man chansen att höra dragspel i orkestersammanhang. Men lördag den 11 april framträder Ari Lethonen på accordeon tillsammans med Linköpings akademiska orkester.

Carlsson Award till LiU-forskare

Två forskare vid LiU har tilldelats Ingvar Carlsson Award av Stiftelsen för strategisk forskning, SSF. Prisbeloppet uppgår till 4 miljoner kronor varav 60 000 i personligt stipendium.

beagle i språng

Generna styr när hunden ber om hjälp

En hund som ställs inför ett svårt problem söker ofta hjälp från sin ägare. Forskare vid LiU har lyckats visa att beteendet inte är inlärt utan till viss del medfött.

curie

Ny bok om Marie Curie

Marie Curie var en megakändis under sin livstid. I en ny bok visar Eva Hemmungs Wirtén hur ikonen – och varumärket – Marie Curie vuxit fram.

glanskonstnärer

Fönsterputsare på stege, Campus VallaDet är en riktig konst att hitta glansen på ett universitet. Och antalet fönster att putsa är oräkneligt …

 

Fem minuter med ...

Hanne Løvlie med en svan i famnenHanna Løvlie, som tillsammans med en handfull andra etologer från LiU ska träffa hundägare under Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

 

international day

Mirheta Omerovic visar upp svensk midsommarstångTrångt, roligt och massor av mat. IDay gjorde återigen succé.

 

Husesyn

Grönskimrande glasfasad på LasarettsgatanKika in i nya huset på Lasarettsgatan på Campus US. Invigningen blir det den 24 augusti.

 

Nycirkus

Parövningar i akrobatikStudenterna i LiU:s nycirkusförening ägnade påsken åt akrobatik och jonglering.

 

Lunch med biogas

Tankställe för biogasFullsatt och frågvist på studentföreningen Navitas lunchföreläsning om biogas.

 

Pionjärer blir hedersdoktorer

Torbjörn Kronander och Jan-Olof BrüerTvå pionjärer inom medicinsk bildteknik, Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer, hedras av medicinsk fakultet.

 

världens snabbaste

Anette Philipsson vid bassängkantenAnette Philipsson, kanslichef på HU, har satt två nya världsrekord i Mastersimning 50+.

 

medieteknikdagarna

Deltagare i Medieteknikdagarna

Företagsmässa, inspirerande föreläsningar och stor bankett väntar deltagarna på Medieteknikdagarna på Campus Norrköping.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

yrkesentusiasm

Pauline utanför Key-huset. I bakgrunden kurskamrater på internationell master i utomhuspedagigik.Trött på allt gnäll om skolan peppade lärarstudenten sin pedagoglust med en rebellisk kurs.

 

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

 

Personligt om sociologi

Boel BernerBoel Berner, professor emerita, reflekterar kring sociologins roll i en ny bok.SAtsar allt på film

filminspelning i NorrköpingÄr det värt att följa sin dröm om man vet att vägen blir tuff? Tveklöst ja, menar fyra KSM-studenter.

 

Solidarisk ekonomi

Klara FrimanFör Klara Friman betyder examen i design och produktutveckling jobb med solidarisk ekonomi i Nicaragua.

 

Hållbara affärer

Lunchmingel28 små och medelstora företag har fått Almi- och forskarhjälp att vända miljöutmaningar till affärer.

 

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.
 

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

 

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

 

Immersiva miljöer

 

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

 

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

 

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

AI i Vetandets värld

Fördelarna med artificiell intelligens överväger tydligt riskerna anser LiU-forskaren Fredrik Heintz i Vetandets värld i P1, som denna gång handlar om risker och möjligheter med AI.

Vårbudgeten på plats

Regeringen satsar 125 miljoner kronor för att stärka högskoleutbildningarnas kvalitet 2015, för åren 2016-2018 med 250 miljoner kronor per år. Förstärkningen avser humaniora och samhällsvetenskap samt lärar- och förskollärarutbildning.
Fram till 2018 ska det bli cirka 14 300 nya utbildningsplatser. Jämfört med beslutad budget innebär det 1 000 ytterligare platser i år och cirka 5 000 extra platser fram till och med 2018.

Studieskulder får skrivas av

Åldersavskrivningen av studielån återinförs. Regeringen stoppar därmed den reform som skulle inneburit att personer som har haft låga inkomster och inte kunnat betala av sina studieskulder innan de fyllt 67 år förblivit skuldsatta livet ut.

Från glömska till demens

Martin Hallbecks föreläsning om demens från Forskning i framkant kans ses i SVT Kunskapskanalens Play-kanal.

Två ex av stolen Frame

Designvärldens nobelpris

Ola Giertz, möbeldesigner från LiU Malmstens, har fått den internationella designvärldens kanske mest uppmärksammade utmärkelse, Red Dot Award, för sin stol Frame.

Del av consensus logga

Consensus jubilerar

Hela vecka 16 firar Hälsouniversitets studentkår Consensus att de hunnit fylla 20 med jubileumsprylar, tårta och finsittning.

Anna Ekström leder Skolkommissionen

Regeringens nyinrättade skolkommission kommer att ledas av Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket och dessutom ordförande för universitetsstyrelsen på LiU.

Bertil Andersson till Forskningsberedningen

Förre rektorn vid LiU, Bertil Andersson, tar som en av elva ledamöter plats i regeringens nya forskningsberedning.

Ny läkarutbildning på remiss

Förslaget om en förnyad läkarutbildning är just nu ute på remiss. I den föreslås bland annat sammanhållen utbildning fram till läkarlegitimation.

27 ansökningar till Norrköpingsfond

Norrköpings fond för forskning och utveckling har räknat in 27 ansökningar, de flesta från LiU-forskare, om medel på sammanlagt 33,7 miljoner kronor. Den 1 juni fattar kommunstyrelsen beslut om vilka som får pengar ur fonden.

Prisad rekryteringskampanj

Förra årets kampanj för att rekrytera studenter – kallad LiU IRL – belönades på torsdagskvällen med det s.k. Agdapriset för bästa kampanj av Marknadsföreningen i Östergötland. Kampanjen gjordes i samarbete med kommunikationsbyrån Linkin.

Anslag från Kommuninvest

Karl Wennberg och Åsa Bråmå, Institutet för Analytisk Sociologi, IAS, har fått ett 2-årigt forskningsanslag från Kommuninvest för projektet ”Invandring som resurs i stagnerande kommuner”.

Vinnande laget Johanna Engstam, Linköpings Universitet Maria Cetinic, Broby Grafiska Kelly Backlöf,

Guld i reklamtävling

Det blev guld i kategorin digital för studenterna Johanna Engstam och Kelly Backlöf, Grafisk design och kommunikation, som ställde upp i reklamtävlingen 48H i helgen. 12 000 kr i vinst och vinnarannonsen publiceras digitalt i DN, Sydsvenskan och GP.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-04-24