Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Tystnad omger intellektuellt funktionsnedsattas åldrande (Linköpings universitet, 2015-02-26)

Äldre personer med intellektuella funktionsnedsättningar tillåts inte åldras på samma sätt som andra och får inte det stöd de behöver. Det visar en doktorsavhandling om synen på ålderdom hos personal och boende på gruppbostäder.

Konsten att texta med molekyler (Linköpings universitet, 2015-02-24)

LiU-forskare och kolleger i München har lyckats följa och modellera termodynamiken hos en enskild molekyl, fångad i en por i nanoformat. De har till exempel kunnat koda bokstäver i alfabetet.

Moderkakan skyddar fostret mot mammans immunförsvar (Linköpings universitet, 2015-02-19)

Den blivande mammans immunförsvar är ett dödligt hot mot fostret och måste därför försvagas under graviditeten. Helt nya forskningsrön visar nu att det är moderkakan som styr denna anpassning.

Satsning på miljöhumaniora får sammanlagt 40 miljoner (Linköpings universitet, 2015-02-17)

Linköpings universitet har tilldelats ytterligare 20 miljoner kronor för bygga upp en världsledande, tvärvetenskaplig kultur- och miljöforskning. Bland annat ska pengarna satsas på forskning om de kemiska vapen som ligger dumpade på Östersjöns botten.

Framtidssatsning på Campus Valla (Linköpings universitet, 2015-02-16)

Ett nytt studenthus, en samlad universitetsförvaltning och samverkansverksamhet mitt på Campus Valla - det är Linköpings universitets nya satsning. Beslutet fattades av en enig universitetsstyrelse idag. Det nya studenthuset kommer att stå klart för inflyttning i september 2018.

Forskning på odlade celler kan slå fel (Linköpings universitet, 2015-02-16)

Celler odlade i laboratoriet uppträder mycket annorlunda än celler i kroppen. Redan efter några dagar är förändringen så stor att den kan påverka tolkningen av en studie, visar forskning vid universiteten i Linköping och Edinburgh.

Adoptivföräldrar är de ideala föräldrarna (Linköpings universitet, 2015-02-16)

​En god förälder ska vara självuppoffrande, lycklig och ha mycket tid för sina barn. Det visar en studie som bygger på hur adoptivföräldrar beskrivs i utredningsrapporter inför internationell adoption.

Svenskt teknikkonsortium ger noshörningar en framtid (Linköpings universitet, 2015-02-09)

Tjuvskytte av utrotningshotade djur, som noshörningar och elefanter, måste stoppas innan det är för sent. Tolv svenska företag, Vinnova, Linköpings universitet, Stimson Center och internationella partners, bygger en ny guldstandard för skydd av utrotningshotade djur och naturresurser. Projektet startar i reservatet Ngulia i Kenya.

Var fjärde 65+ lider av kronisk smärta (Linköpings universitet, 2015-02-09)

Var fjärde person över 65 år som deltog i en befolkningsstudie led av måttlig eller svår kronisk smärta. De konsumerade betydligt mer resurser för vård och omsorg, samtidigt som deras livskvalitet var kraftigt försämrad.

Tidiga betyg ger inte bättre studieresultat (Linköpings universitet, 2015-01-29)

Argument för tidiga betyg handlar ofta om att de skulle verka motiverande på alla elever. Men detta stämmer inte. Istället kan tidiga betyg ha motsatt effekt på vissa grupper av elever. Det visar forskare från bland annat Linköpings universitet.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2010-08-26