Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Rekordhögt tryck avslöjar materiens inre (Linköpings universitet, 2015-08-25)

En forskargrupp vid Linköpings universitet har, tillsammans med kollegor i Europa och USA visat att vid extremt högt tryck börjar även de innersta elektronerna i atomkärnorna i metallen osmium att samverka med varandra, ett fenomen man aldrig tidigare sett. Resultaten publiceras nu i Nature.

Blockerad prion kan lösa galna ko-sjukan (Linköpings universitet, 2015-08-19)

Creutzfeldt Jakobs sjukdom, galna ko-sjukan och scrapie är hjärnsjukdomar som idag saknar bot. Men nu kan forskare med hjälp av en specifik molekyl förhindra skadliga prioner från att orsaka celldöd i hjärnan. Det kan bana vägen för ett botemedel.

Lysande material avslöjar hur cellerna växer (Linköpings universitet, 2015-07-21)

Fiber av en halvledande polymer, framtagen för solceller, är ett utmärkt stödmaterial för tillväxt av ny mänsklig vävnad. Fibrerna lyser, vilket gör det möjligt att även följa cellernas tillväxt inne i levande vävnad, visar forskare vid Linköpings universitet. Resultaten har publicerats i ansedda Advanced Functional Materials.

Lugna kossor mjölkar mer (Linköpings universitet, 2015-07-16)

Det finns ett samband mellan mjölkkors personlighet och hur mycket mjölk de producerar. Det visar Louise Hedlund och Hanne Løvlie, forskare vid Linköpings universitet, i en ny studie som publicerats i tidskriften Journal of Dairy Science.

Fler överbelastningsskador på konstgräs (Linköpings universitet, 2015-07-06)

Om konstgräs skulle vara farligare att spela fotboll på än naturgräs har länge diskuterats i fotbollsvärlden. En avhandling från Linköpings universitet visar att spelare på konstgräs har fler överbelastningsskador än spelare på naturgräs.

Flygteknik i gröna näringen: Framtid för Sverige (Linköpings universitet, 2015-07-02)

Obemannade flygande farkoster kan bli Sveriges nästa stora exportprodukt, inte minst för användning inom de gröna näringarna. 70 procent mer mat måste pro-duceras inom 30 år samtidigt som fossila bränslen ska ersättas av fossilfria. I ett seminarium under Almedalsveckan visar LiU-forskarna Per Frankelius och Fredrik Gustavsson flygteknikens möjligheter.

Klimatanpassning kan drabba utsatta grupper (Linköpings universitet, 2015-07-02)

Trots det positiva med att länder anpassar samhället till ett förändrat klimat kan insatserna som görs slå fel och drabba redan utsatta grupper

Låg risk att donatorbarn med genetiska band skaffar barn ihop (Linköpings universitet, 2015-06-30)

Allt fler barn kommer till genom assisterad befruktning. Men tydliga regelverk saknas inom vården. Nu visar Linköpingsforskare att risken för att donatorbarn med genetiska band skaffar barn ihop är låg – mindre än en procent – om donatorn inte ger upphov till fler än tio barn.

LiU i Almedalen: Oligopolen tar över inom vården (Linköpings universitet, 2015-06-25)

Linköpings universitet bjuder in till ett antal angelägna seminarier under Almedalsveckan. Företagandet inom vården, alkoholberoende, boendesegregation och övergången till fossilfria bränslen är viktiga välfärdsfrågor som tas upp under eftermiddagen den 29 juni 2015.

Okey med statliga knuffar i rätt riktning (Linköpings universitet, 2015-06-24)

Acceptansen för att staten aktivt försöker påverka individer att ta beslut som är gynnsamma både för individ och samhälle – så kallad nudging – är stor både i Sverige och USA.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2010-08-26