Göm menyn

De fick Forumpriset 2008

Peter Dalenius, LiTH och Ann-Christin Gustafsson, universitetskansliet, blev årets pristagare när Forum för genusvetenskap och jämställdhet delade ut 2008 års utmärkelse.

Priset består av ett konferensbidrag på 10 000 kronor samt ett minnessmycke.

Peter Dalenius, universitetsadjunkt på Institutionen för datavetenskap, har bidragit till att genusglasögonen för det mesta sitter rätt på hos studenter och kollegor, påpekar Forum i sin prismotivering:

- Han har under många år visat intresse och engagemang för att integrera genus i grundutbildning. Han har genusgranskat kurser, föreläst om hur man kan göra genusgranskning samt hur genus kan integreras i t. ex ämnet datavetenskap.

– Han har även stöttat studentprojekt som syftar till att öka genusmedvetenhet och även bidragit till Genusdagens tillkomst, där pedagogisk personal diskuterade genusintegrering.

Årets andra pristagare tillhör gruppen oerhört vitala bakgrundspersoner som inte själv ställer sig i rampljuset, men som gör ett viktigt och engagerat arbete som leder till framgångar för andra och placerar LiU i framkant, skriver Forum om pristagaren Ann-Christin Gustafsson på universitetsförvaltningen och koordinator för Lika Villkor.

- Hon har under många år oförtrutet arbetat med jämställdhet och visat ett stort intresse för genus. Hon har tillsammans med genuslektorerna arbetat för att integrera genusperspektiv i grundutbildningen. Hon har även varit en viktig och inspirerande kraft i tillkomsten av den nationella genuskonferensen Att lyfta genus och jämställdhet.

Gunilla Pravitz 2008-12-04

Solidarisk ekonomi

Klara FrimanFör Klara Friman betyder examen i design och produktutveckling jobb med solidarisk ekonomi i Nicaragua.

Hållbara affärer

Lunchmingel28 små och medelstora företag har fått Almi- och forskarhjälp att vända miljöutmaningar till affärer.

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

inredde i is

del av inredning, isskulptur som en blommaJulia Gamborg Nielsen, möbeldesigner från Malmsten, skapade konstsviten Abject Beauty på Ishotellet.

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

synar ensamheten

axelågrenKan ensamhet vara positivt? En konferens om äldres ensamhet arrangerades av Axel Ågren, NISAL.

LiU-Elitidrott

Staffan Ek Finnkampen 2012. Foto: Peter Holgersson. SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. En framgångsrik höst för LiU:s idrottande studenter. Kanske stavas framgångsfaktorn LiU-Elitidrott?

Affärssinne x lokalsinne

nyckel på en nyckelhållare i form av ett husFyra blivande civilingenjörer sjösätter efter nyår en digital marknadsplats för kommersiella marknadsplatser.

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior..

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Bild på Afrikakarta

Nya perspektiv på global rättvisa

Ska efterlevande generationer kompensera för internationella övergrepp som begåtts i historien? Frågan lyfts i en ny bok av Göran Collste, professor i tillämpad etik.

Woolfson

Massemigration i finanskrisens kölvatten

Professor Charles Woolfson är redaktör för en bok om åtstramningarnas baksida i baltiska stater och som rönt stor uppmärksamhet.

Växtvägg med julpynt

Forskning uppåt väggarna

I Täppan på Campus Norrköping pågår just nu ett ovanligt, men trivsamt, forskningsprojekt. Bakom en vägg av växter döljer sig ett trådlöst sensornätverk som utvecklats inom Smart Stad-projektet.

grå målarfärg och en roller

2 x Malmsten på möbelmässan

Nästa vecka öppnar årets stora möbelmässa. LiU Malmsten representeras i två montrar Greenhouse och på Lidingö hålls Öppet Hus.

Veronica Brodén Gyberg i sitt arbetsrum

Ny länk mellan forskning och bistånd

Regeringens expertgrupp för biståndsanalys, EBA, har lanserat en ny skriftserie där nydisputerade forskare får sammanfatta sina slutsatser. Veronica Brodén Gyberg, Tema M, ingick premiäromgången.

Liisa Luuk och Lisa Backlund

Psykologstudenter hjälper deprimerade

Liisa Luuk och Lisa Backlund gör under våren ett examensarbete där de ska utvärdera effekter av kognitiv beteendeterapi mot depression.

Förklädda HIV-virus lurar immunförsvaret

HIV-virus undviker kroppens immunceller genom att maskera sig med proteiner som normalt medverkar i skyddet mot infektioner, visar forskning av LiU-virologer.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-01-28