Göm menyn

De fick Forumpriset 2008

Peter Dalenius, LiTH och Ann-Christin Gustafsson, universitetskansliet, blev årets pristagare när Forum för genusvetenskap och jämställdhet delade ut 2008 års utmärkelse.

Priset består av ett konferensbidrag på 10 000 kronor samt ett minnessmycke.

Peter Dalenius, universitetsadjunkt på Institutionen för datavetenskap, har bidragit till att genusglasögonen för det mesta sitter rätt på hos studenter och kollegor, påpekar Forum i sin prismotivering:

- Han har under många år visat intresse och engagemang för att integrera genus i grundutbildning. Han har genusgranskat kurser, föreläst om hur man kan göra genusgranskning samt hur genus kan integreras i t. ex ämnet datavetenskap.

– Han har även stöttat studentprojekt som syftar till att öka genusmedvetenhet och även bidragit till Genusdagens tillkomst, där pedagogisk personal diskuterade genusintegrering.

Årets andra pristagare tillhör gruppen oerhört vitala bakgrundspersoner som inte själv ställer sig i rampljuset, men som gör ett viktigt och engagerat arbete som leder till framgångar för andra och placerar LiU i framkant, skriver Forum om pristagaren Ann-Christin Gustafsson på universitetsförvaltningen och koordinator för Lika Villkor.

- Hon har under många år oförtrutet arbetat med jämställdhet och visat ett stort intresse för genus. Hon har tillsammans med genuslektorerna arbetat för att integrera genusperspektiv i grundutbildningen. Hon har även varit en viktig och inspirerande kraft i tillkomsten av den nationella genuskonferensen Att lyfta genus och jämställdhet.

Gunilla Pravitz 2008-12-04

Fem minuter med ...

Erik Berggren… Erik Berggren, som drivit Öppet Campus i Norrköping. Blir det någon fortsättning efter våren?

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna till civilingenjör inom miljöområdet.

gränslösa ingenjörer

Alexandra Andersson, ordförande i INUGStudentföreningen INUG, Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser, vid Linköpings universitet blir i vår en del av den nationella föreningen Ingenjörer utan gränser.

Hyllad LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

Debatt

Det är svårt att mäta kvalité. Ted Johansson, adjungerad professor vid ISY och som ingått i UKÄ:s bedömargrupp, ger sin syn på arbetet med att utvärdera utbildningar.

HEMMA IGEN FRÅN NEPAL

Studenter i NepalFörra året styrde Johan Alsterhag och David Falk kosan mot Nepal, på cykel. Målet var att stötta ett hem för utsatta flickor. Nu är de hemma igen (lite mindre skäggiga).

De utvecklar mensskydd till utvecklingsländer

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar bättre och miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.

Studenter lär barn att programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.

Ny Kalasgeneral

Jonathan AllvinJonathan Allvin, ny Kalasgeneral, vill satsa på en minnesvärd fest för alla nya studenter i höst.

nu lyfter flyg och miljö

FlygmotorsimulatorEn ny gasturbinsimulator har tagit plats i A-huset, när Jörg Schminder lägger på en störning påverkas flödet direkt.

brygga mellan företag och studenter

Patrik Jutterström på ett studentfikRätt jobb och rätt student. Nya studentföreningen BrandVisors vill underlätta kontakten mellan studenter och företag.

Stor kraft i lyskraft

Kåkenhus, Norrköping. Norrköpings kommun och LiU fortsätter att samverka i Lyskraft. Nu tar andra efter modellen.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Lydie Mpinganzima

Utökat matematiksamarbete med Östafrika

Lydie Mpinganzima är den andra kvinnan i Rwandas historia som disputerar inom matematik. Det sker vid Linköpings universitet som nu utökar kontakterna med flera afrikanska länder.

Hans Lundgren dirigerar

Avskedskonsert blir start för ny musikfond

Den 10 maj framför tre av LiU:s körer samt Akademiska orkestern ”Fine – en avskedskonsert”. Efter tre decennier står Hans Lundgren för sista gången som dirigent och intäkterna går till en nybildad fond för musik vid LiU.

Jody Foo med gamla telefoner

LiU:s gamla telefoner blir skulptur

Bordstelefonernas era på LiU är förbi. Synd att bara slänga dem, tycker Jody Foo på IDA som vill göra ett en minnesskulptur av några tusen telefoner.

Snedrekrytering består

Bland studenter med lågutbildade föräldrar går bara tre procent vidare till forskarstudier. Om föräldrarna däremot är forskarutbildade är andelen 14 procent, visar en ny analys från UKÄ.
Och fler män än kvinnor väljer forskarutbildning, sex procent mot fyra.

Professor i lärt sällskap

Martin Ball, nybliven professor i logopedi, har valts in i Learned Socity of Wales.

Silje Lundgren

Excellent genusforskning i nytt samarbete

Sex års samarbete mellan genusforskare vid Linköpings och Örebro universitet har fått en permanent efterföljare i GEXcel International Collegium.

Studentkören SKÖN

Universitetskörer till Estland

Flera av universitetets körer åker till Tartu i Estland för att delta i en studentsångarstämma i helgen.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-04-24