Göm menyn

Fem miljoner till tjänstedesign

LiU-forskaren Stefan Holmlid har fått fem miljoner kronor från Vinnova för tre års designforskning om tjänsteinnovation för vård och hälsa i vardagen.

I samarbete med bland andra Vinnväxt-satsningen Hälsans nya verktyg ska man utveckla och pröva designmetoder i vilka brukare och andra aktörer är involverade.

– Vi vill framför allt fokusera på vad som händer i tidiga faser av innovationsprocessen, när man inte riktigt vet vart man är på väg. Designers är ofta duktiga på, och vana vid, att jobba med den här typen av osäkerheter. Men vilka metoder lämpar sig bäst och hur fungerar de?

Forskarna ska också undersöka om olika strategier för att involvera brukare och aktörer samtidigt innebär att andra ställs utanför.

– Det finns en hel del erfarenhet av att involvera brukare och andra exempelvis i systemutveckling och byggprojekt. Men vi vet väldigt lite om vilka som samtidigt exkluderas – finns det effekter som vi inte tar hänsyn till från början? Det handlar om att se hela bilden om man ska arbeta mer systematiskt med brukarmedverkan.

För Stefan Holmlid är förstås beskedet om de nya forskningsanslagen glädjande.

– Absolut! Min strävan är ju att bygga upp en stark forskningsmiljö kring designfrågor här på LiU. Och det här är ett jättebra steg i den riktningen!

I det aktuella projektet kommer ett flertal doktorander och seniora forskare vara engagerade.

Lennart Falklöf 2008-03-03

Fem minuter med ...

Erik Berggren… Erik Berggren, som drivit Öppet Campus i Norrköping. Blir det någon fortsättning efter våren?

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna till civilingenjör inom miljöområdet.

gränslösa ingenjörer

Alexandra Andersson, ordförande i INUGStudentföreningen INUG, Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser, vid Linköpings universitet blir i vår en del av den nationella föreningen Ingenjörer utan gränser.

Hyllad LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

Debatt

Det är svårt att mäta kvalité. Ted Johansson, adjungerad professor vid ISY och som ingått i UKÄ:s bedömargrupp, ger sin syn på arbetet med att utvärdera utbildningar.

HEMMA IGEN FRÅN NEPAL

Studenter i NepalFörra året styrde Johan Alsterhag och David Falk kosan mot Nepal, på cykel. Målet var att stötta ett hem för utsatta flickor. Nu är de hemma igen (lite mindre skäggiga).

De utvecklar mensskydd till utvecklingsländer

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar bättre och miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.

Studenter lär barn att programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.

Ny Kalasgeneral

Jonathan AllvinJonathan Allvin, ny Kalasgeneral, vill satsa på en minnesvärd fest för alla nya studenter i höst.

nu lyfter flyg och miljö

FlygmotorsimulatorEn ny gasturbinsimulator har tagit plats i A-huset, när Jörg Schminder lägger på en störning påverkas flödet direkt.

brygga mellan företag och studenter

Patrik Jutterström på ett studentfikRätt jobb och rätt student. Nya studentföreningen BrandVisors vill underlätta kontakten mellan studenter och företag.

Stor kraft i lyskraft

Kåkenhus, Norrköping. Norrköpings kommun och LiU fortsätter att samverka i Lyskraft. Nu tar andra efter modellen.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Lydie Mpinganzima

Utökat matematiksamarbete med Östafrika

Lydie Mpinganzima är den andra kvinnan i Rwandas historia som disputerar inom matematik. Det sker vid Linköpings universitet som nu utökar kontakterna med flera afrikanska länder.

Hans Lundgren dirigerar

Avskedskonsert blir start för ny musikfond

Den 10 maj framför tre av LiU:s körer samt Akademiska orkestern ”Fine – en avskedskonsert”. Efter tre decennier står Hans Lundgren för sista gången som dirigent och intäkterna går till en nybildad fond för musik vid LiU.

Jody Foo med gamla telefoner

LiU:s gamla telefoner blir skulptur

Bordstelefonernas era på LiU är förbi. Synd att bara slänga dem, tycker Jody Foo på IDA som vill göra ett en minnesskulptur av några tusen telefoner.

Snedrekrytering består

Bland studenter med lågutbildade föräldrar går bara tre procent vidare till forskarstudier. Om föräldrarna däremot är forskarutbildade är andelen 14 procent, visar en ny analys från UKÄ.
Och fler män än kvinnor väljer forskarutbildning, sex procent mot fyra.

Professor i lärt sällskap

Martin Ball, nybliven professor i logopedi, har valts in i Learned Socity of Wales.

Silje Lundgren

Excellent genusforskning i nytt samarbete

Sex års samarbete mellan genusforskare vid Linköpings och Örebro universitet har fått en permanent efterföljare i GEXcel International Collegium.

Studentkören SKÖN

Universitetskörer till Estland

Flera av universitetets körer åker till Tartu i Estland för att delta i en studentsångarstämma i helgen.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-04-24