Göm menyn

Fem miljoner till tjänstedesign

LiU-forskaren Stefan Holmlid har fått fem miljoner kronor från Vinnova för tre års designforskning om tjänsteinnovation för vård och hälsa i vardagen.

I samarbete med bland andra Vinnväxt-satsningen Hälsans nya verktyg ska man utveckla och pröva designmetoder i vilka brukare och andra aktörer är involverade.

– Vi vill framför allt fokusera på vad som händer i tidiga faser av innovationsprocessen, när man inte riktigt vet vart man är på väg. Designers är ofta duktiga på, och vana vid, att jobba med den här typen av osäkerheter. Men vilka metoder lämpar sig bäst och hur fungerar de?

Forskarna ska också undersöka om olika strategier för att involvera brukare och aktörer samtidigt innebär att andra ställs utanför.

– Det finns en hel del erfarenhet av att involvera brukare och andra exempelvis i systemutveckling och byggprojekt. Men vi vet väldigt lite om vilka som samtidigt exkluderas – finns det effekter som vi inte tar hänsyn till från början? Det handlar om att se hela bilden om man ska arbeta mer systematiskt med brukarmedverkan.

För Stefan Holmlid är förstås beskedet om de nya forskningsanslagen glädjande.

– Absolut! Min strävan är ju att bygga upp en stark forskningsmiljö kring designfrågor här på LiU. Och det här är ett jättebra steg i den riktningen!

I det aktuella projektet kommer ett flertal doktorander och seniora forskare vara engagerade.

Lennart Falklöf 2008-03-03

hon vill göra skillnad

Suad AliFör ett år sedan läste hon statsvetenskap på LiU. Idag arbetar Suad Ali med flyktingfrågor på nationell och internationell nivå.

utforskar ensamheten

Matilda WulfMatilda Wulf skriver på en avhandling om författares ensamhet där hon även resonerar kring ensamhetsbegreppet i vår tid.

De skapar jobb åt sig själva

Johan Haglund Filip CelanderCivilingenjörerna Johan Haglund och Filip Celander tar språnget och startar eget direkt efter examen.

Farväl LIU!

avskedsceremoni vid Nationernas Hus, två studenter och LiU-flagganInternationella masterstudenter tog farväl av lärare, studiekamrater och livet som student vid LiU.

Arbetslivet lockar

Sara Baumgarten och Matilda NilssonSara Baumgarten och Matilda Nilsson är Sveriges första civilingenjörer i energi - miljö - management, ingenjörer som vill göra skillnad.

GRATIS HYRBILSRESOR

Tre av studenterna bakom DriveBackLiU-studenter har startat DriveBack: kör tillbaka hyrbilar till utgångspunkten, få resan gratis.

Akademisk fest

översikt scen och publik– Ni utgör en viktig del av vår framtid, konstaterade rektor Dannetun i sitt tal till de nya professorerna, hedersdoktorerna och doktorerna.

campus dolda rum

Källargång med stora staniolklädda ventilationsrör överalltUpptäcksfärd i Kåkenhus till källarens vattenkanaler, en hemlig boulebana och det stängda tornet på taket.

sista repet med Hasse

Repetition i KårallenGenrep inför sista konserten. Efter 35 år tackar director musices Hans Lundgren för sig.

Barn far illa!

vuxen håller hand med barn Forskaren Madeleine Cocozza föreslår en ny myndighet för barnskydd.

Fem minuter med ...

Erik Berggren… Erik Berggren. Blir det någon fortsättning för Öppet Campus i Norrköping?

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras inom miljöområdet. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna.

LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

Debatt

Det är svårt att mäta kvalité. Ted Johansson, adjungerad professor vid ISY och som ingått i UKÄ:s bedömargrupp, ger sin syn på arbetet med att utvärdera utbildningar.

HEMMA IGEN FRÅN NEPAL

Studenter i NepalFörra året styrde Johan Alsterhag och David Falk kosan mot Nepal, på cykel. Målet var att stötta ett hem för utsatta flickor.

utvecklar mensskydd

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.

lär barn programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.

Ny Kalasgeneral

Jonathan AllvinJonathan Allvin, ny Kalasgeneral, vill satsa på en minnesvärd fest för alla nya studenter i höst.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Tidigare tillgång till studentbostäder

Studentbostäder har infört nya regler som ger nyantagna snabbare tillträde till lediga korridorsrum.

Materialforskning

Kraftsamling i Kolmården kring nya material

Framstående materialforskning sätts i fokus när närmare 100 seniora materialforskare plus doktorander från drygt 20 avdelningar på tre institutioner vid LiU samlas till konferens.

Mats Hammar

Kvinnor över 80 får hormonbehandling

Hormonbehandling för övergångsbesvär ges i regel direkt efter menopausen, men en studie vid Linköpings universitet visar att även kvinnor som är 80 år och äldre får behandling.

Etanoltraktorn

Etanoltraktor för gröna näringar

En traktor som drivs med etanol har utvecklats inom ramen för forskningsprojektet Grönovation. Initiativtagare är Per Frankelius, Avdelningen för företagsekonomi.

NärConfestival

Dags för NärConfestival

Mellan den 24-27 juli fylls Campus Valla av 7000 unga entusiaster som älskar japansk popkultur och sällskapsspel. Det är dags för ungdomsfestivalen NärCon.

Jonas Anshelm

Forskarnätverk synar gruvnäringen

Riksbankens Jubileumsfond ger 300 000 kronor till ett tvärvetenskapligt forskarnätverk som ska sprida ljus över svensk gruvnäring. Professor Jonas Anshelm leder nätverket.

Spännande utbildningar åter öppna

Missade du att anmäla dig till en utbildning till mattelärare, master i protein science eller en 7,5-poängskurs i idrott och hälsa så finns möjligheten kvar. Massor av spännande utbildningar är åter öppna för anmälan.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-07-28