Göm menyn

Forumpris till Ulf Nilsson

Bild på Ulf Nilsson

Varje år delas Forumpriset ut vid LiU, ett pris som går till någon anställd som integrerat genusperspektivet i grund- och forskarutbildningen. Årets pris tilldelas prodekan och professor Ulf Nilsson, hemmahörande på Institutionen för datavetenskap, IDA.

Han får priset för att han ”är engagerad och visar ett seriöst intresse för genus- och jämställdhetsfrågor. Han har med ett positivt förhållningssätt och med tydlighet pekat på vikten av dessa aspekter och öppnat upp för ett intresse och aktivt lyssnande hos kollegor och studenter”, enligt juryns motivering.

- Det är förstås jättekul att få priset, och bra att den här typen av priser finns som uppmärksammar insatser av den här sorten, kommenterar Ulf Nilsson.

Han sitter i universitetets strategigrupp för Lika villkor och är ordförande i forskarutbildningsnämnden.

- Där har vi tagit initiativ till att finansiera ett nätverk för kvinnliga doktorander. Jag har också tillsammans med vår genuslektor vid LiTH jobbat med utbildning av lärarna på tekniksidan för att öka medvetenheten om genusfrågor. Själv kommer jag från ett extremt mansdominerat område, datalogi. Jag är helt övertygad om att en jämn könsfördelning i klassrummet ger bättre stämning och bättre pedagogik. Men det är svårt att komma tillrätta med den snedbalans som finns, säger Ulf Nilsson.

Det är Forum för genusvetenskap och jämställdhet som sedan 2002 delar ut priset.

Eva Bergstedt 2008-01-21

Lunch med biogas

Tankställe för biogasFullsatt och frågvist på studentföreningen Navitas lunchföreläsning om biogas.

Pionjärer blir hedersdoktorer

Torbjörn Kronander och Jan-Olof BrüerTvå pionjärer inom medicinsk bildteknik, Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer, hedras av medicinsk fakultet.

världens snabbaste

Anette Philipsson vid bassängkantenAnette Philipsson, kanslichef på HU, har satt två nya världsrekord i Mastersimning 50+.

medieteknikdagarna

Deltagare i Medieteknikdagarna

Företagsmässa, inspirerande föreläsningar och stor bankett väntar deltagarna på Medieteknikdagarna på Campus Norrköping.

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

yrkesentusiasm

Pauline utanför Key-huset. I bakgrunden kurskamrater på internationell master i utomhuspedagigik.Trött på allt gnäll om skolan peppade lärarstudenten sin pedagoglust med en rebellisk kurs.

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

Personligt om sociologi

Boel BernerBoel Berner, professor emerita, reflekterar kring sociologins roll i en ny bok.

SAtsar allt på film

filminspelning i NorrköpingÄr det värt att följa sin dröm om man vet att vägen blir tuff? Tveklöst ja, menar fyra KSM-studenter.

Solidarisk ekonomi

Klara FrimanFör Klara Friman betyder examen i design och produktutveckling jobb med solidarisk ekonomi i Nicaragua.

Hållbara affärer

Lunchmingel28 små och medelstora företag har fått Almi- och forskarhjälp att vända miljöutmaningar till affärer.

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Carlsson Award till LiU-forskare

Två forskare vid LiU har tilldelats Ingvar Carlsson Award av Stiftelsen för strategisk forskning, SSF. Prisbeloppet uppgår till 4 miljoner kronor varav 60 000 i personligt stipendium.

beagle i språng

Generna styr när hunden ber om hjälp

En hund som ställs inför ett svårt problem söker ofta hjälp från sin ägare. Forskare vid LiU har lyckats visa att beteendet inte är inlärt utan till viss del medfött.

curie

Ny bok om Marie Curie

Marie Curie var en megakändis under sin livstid. I en ny bok visar Eva Hemmungs Wirtén hur ikonen – och varumärket – Marie Curie vuxit fram.

Bild på arenan tagen nerifrån och upp.

Interaktiv studio ska underlätta beslut

En avancerad studio på LiU ska erbjuda politiker, forskare och planerare tekniskt stöd i möten där svåra beslut måste fattas.

Ett övergrepp kommer sällan ensamt

Studier vid Linköpings universitet visar att många som uppger att de blivit slagna, våldtagna eller förföljda har också utsatts för andra former av våld och av mer än en förövare, och det gäller både kvinnor och män.

Rivstart för Service Design för Innovation

Med rekrytering av nio doktorander rivstartar den europeiska forskarskolan SDIN för tjänstedesign för innovation i ett samarbete mellan sex europeiska universitet, däribland LiU.

Deltagare inför starten. Från ett tidigare lopp.

Dags för välgörenhetsloppet Elimu

För fjärde året arrangerar studenter Elimu-loppet på Campus Valla den 23 april. Intäkterna ger kenyanska ungdomar en chans till utbildning.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-04-01