Göm menyn

Forumpris till Ulf Nilsson

Bild på Ulf Nilsson

Varje år delas Forumpriset ut vid LiU, ett pris som går till någon anställd som integrerat genusperspektivet i grund- och forskarutbildningen. Årets pris tilldelas prodekan och professor Ulf Nilsson, hemmahörande på Institutionen för datavetenskap, IDA.

Han får priset för att han ”är engagerad och visar ett seriöst intresse för genus- och jämställdhetsfrågor. Han har med ett positivt förhållningssätt och med tydlighet pekat på vikten av dessa aspekter och öppnat upp för ett intresse och aktivt lyssnande hos kollegor och studenter”, enligt juryns motivering.

- Det är förstås jättekul att få priset, och bra att den här typen av priser finns som uppmärksammar insatser av den här sorten, kommenterar Ulf Nilsson.

Han sitter i universitetets strategigrupp för Lika villkor och är ordförande i forskarutbildningsnämnden.

- Där har vi tagit initiativ till att finansiera ett nätverk för kvinnliga doktorander. Jag har också tillsammans med vår genuslektor vid LiTH jobbat med utbildning av lärarna på tekniksidan för att öka medvetenheten om genusfrågor. Själv kommer jag från ett extremt mansdominerat område, datalogi. Jag är helt övertygad om att en jämn könsfördelning i klassrummet ger bättre stämning och bättre pedagogik. Men det är svårt att komma tillrätta med den snedbalans som finns, säger Ulf Nilsson.

Det är Forum för genusvetenskap och jämställdhet som sedan 2002 delar ut priset.

Eva Bergstedt 2008-01-21

Fem minuter med ...

Erik Berggren… Erik Berggren, som drivit Öppet Campus i Norrköping. Blir det någon fortsättning efter våren?

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna till civilingenjör inom miljöområdet.

gränslösa ingenjörer

Alexandra Andersson, ordförande i INUGStudentföreningen INUG, Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser, vid Linköpings universitet blir i vår en del av den nationella föreningen Ingenjörer utan gränser.

Hyllad LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

Debatt

Det är svårt att mäta kvalité. Ted Johansson, adjungerad professor vid ISY och som ingått i UKÄ:s bedömargrupp, ger sin syn på arbetet med att utvärdera utbildningar.

HEMMA IGEN FRÅN NEPAL

Studenter i NepalFörra året styrde Johan Alsterhag och David Falk kosan mot Nepal, på cykel. Målet var att stötta ett hem för utsatta flickor. Nu är de hemma igen (lite mindre skäggiga).

De utvecklar mensskydd till utvecklingsländer

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar bättre och miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.

Studenter lär barn att programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.

Ny Kalasgeneral

Jonathan AllvinJonathan Allvin, ny Kalasgeneral, vill satsa på en minnesvärd fest för alla nya studenter i höst.

nu lyfter flyg och miljö

FlygmotorsimulatorEn ny gasturbinsimulator har tagit plats i A-huset, när Jörg Schminder lägger på en störning påverkas flödet direkt.

brygga mellan företag och studenter

Patrik Jutterström på ett studentfikRätt jobb och rätt student. Nya studentföreningen BrandVisors vill underlätta kontakten mellan studenter och företag.

Stor kraft i lyskraft

Kåkenhus, Norrköping. Norrköpings kommun och LiU fortsätter att samverka i Lyskraft. Nu tar andra efter modellen.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Lydie Mpinganzima

Utökat matematiksamarbete med Östafrika

Lydie Mpinganzima är den andra kvinnan i Rwandas historia som disputerar inom matematik. Det sker vid Linköpings universitet som nu utökar kontakterna med flera afrikanska länder.

Hans Lundgren dirigerar

Avskedskonsert blir start för ny musikfond

Den 10 maj framför tre av LiU:s körer samt Akademiska orkestern ”Fine – en avskedskonsert”. Efter tre decennier står Hans Lundgren för sista gången som dirigent och intäkterna går till en nybildad fond för musik vid LiU.

Jody Foo med gamla telefoner

LiU:s gamla telefoner blir skulptur

Bordstelefonernas era på LiU är förbi. Synd att bara slänga dem, tycker Jody Foo på IDA som vill göra ett en minnesskulptur av några tusen telefoner.

Snedrekrytering består

Bland studenter med lågutbildade föräldrar går bara tre procent vidare till forskarstudier. Om föräldrarna däremot är forskarutbildade är andelen 14 procent, visar en ny analys från UKÄ.
Och fler män än kvinnor väljer forskarutbildning, sex procent mot fyra.

Professor i lärt sällskap

Martin Ball, nybliven professor i logopedi, har valts in i Learned Socity of Wales.

Silje Lundgren

Excellent genusforskning i nytt samarbete

Sex års samarbete mellan genusforskare vid Linköpings och Örebro universitet har fått en permanent efterföljare i GEXcel International Collegium.

Studentkören SKÖN

Universitetskörer till Estland

Flera av universitetets körer åker till Tartu i Estland för att delta i en studentsångarstämma i helgen.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-04-24