Göm menyn

Forumpris till Ulf Nilsson

Bild på Ulf Nilsson

Varje år delas Forumpriset ut vid LiU, ett pris som går till någon anställd som integrerat genusperspektivet i grund- och forskarutbildningen. Årets pris tilldelas prodekan och professor Ulf Nilsson, hemmahörande på Institutionen för datavetenskap, IDA.

Han får priset för att han ”är engagerad och visar ett seriöst intresse för genus- och jämställdhetsfrågor. Han har med ett positivt förhållningssätt och med tydlighet pekat på vikten av dessa aspekter och öppnat upp för ett intresse och aktivt lyssnande hos kollegor och studenter”, enligt juryns motivering.

- Det är förstås jättekul att få priset, och bra att den här typen av priser finns som uppmärksammar insatser av den här sorten, kommenterar Ulf Nilsson.

Han sitter i universitetets strategigrupp för Lika villkor och är ordförande i forskarutbildningsnämnden.

- Där har vi tagit initiativ till att finansiera ett nätverk för kvinnliga doktorander. Jag har också tillsammans med vår genuslektor vid LiTH jobbat med utbildning av lärarna på tekniksidan för att öka medvetenheten om genusfrågor. Själv kommer jag från ett extremt mansdominerat område, datalogi. Jag är helt övertygad om att en jämn könsfördelning i klassrummet ger bättre stämning och bättre pedagogik. Men det är svårt att komma tillrätta med den snedbalans som finns, säger Ulf Nilsson.

Det är Forum för genusvetenskap och jämställdhet som sedan 2002 delar ut priset.

Eva Bergstedt 2008-01-21

Hållbara affärer

Lunchmingel28 små och medelstora företag har fått Almi- och forskarhjälp att vända miljöutmaningar till affärer.

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

inredde i is

del av inredning, isskulptur som en blommaJulia Gamborg Nielsen, möbeldesigner från Malmsten, skapade konstsviten Abject Beauty på Ishotellet.

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

synar ensamheten

axelågrenKan ensamhet vara positivt? En konferens om äldres ensamhet arrangerades av Axel Ågren, NISAL.

LiU-Elitidrott

Staffan Ek Finnkampen 2012. Foto: Peter Holgersson. SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. En framgångsrik höst för LiU:s idrottande studenter. Kanske stavas framgångsfaktorn LiU-Elitidrott?

Affärssinne x lokalsinne

nyckel på en nyckelhållare i form av ett husFyra blivande civilingenjörer sjösätter efter nyår en digital marknadsplats för kommersiella marknadsplatser.

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior..

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Växtvägg med julpynt

Forskning uppåt väggarna

I Täppan på Campus Norrköping pågår just nu ett ovanligt, men trivsamt, forskningsprojekt. Bakom en vägg av växter döljer sig ett trådlöst sensornätverk som utvecklats inom Smart Stad-projektet.

Veronica Brodén Gyberg i sitt arbetsrum

Ny länk mellan forskning och bistånd

Regeringens expertgrupp för biståndsanalys, EBA, har lanserat en ny skriftserie där nydisputerade forskare får sammanfatta sina slutsatser. Veronica Brodén Gyberg, Tema M, ingick premiäromgången.

Liisa Luuk och Lisa Backlund

Psykologstudenter hjälper deprimerade

Liisa Luuk och Lisa Backlund gör under våren ett examensarbete där de ska utvärdera effekter av kognitiv beteendeterapi mot depression.

Förklädda HIV-virus lurar immunförsvaret

HIV-virus undviker kroppens immunceller genom att maskera sig med proteiner som normalt medverkar i skyddet mot infektioner, visar forskning av LiU-virologer.

Världsledande biolog till LiU

En världsledande forskare inom strukturbiologi har utsetts till 2015 års Tage Erlanderprofessur med placering vid Linköpings universitet.

hemmet

Varför mormor inte skaffar smartphone

Under den period i vårt liv som vi bygger vårt hushåll kan materiella ting spela en stor roll. Men behovet av saker avtar över tid, visar två LiU-forskare.

Peter Hedström invald i KVA

Professor Peter Hedström, föreståndare för Institutet för analytisk sociologi, IAS, har valts in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-01-27