Göm menyn

Forumpris till Ulf Nilsson

Bild på Ulf Nilsson

Varje år delas Forumpriset ut vid LiU, ett pris som går till någon anställd som integrerat genusperspektivet i grund- och forskarutbildningen. Årets pris tilldelas prodekan och professor Ulf Nilsson, hemmahörande på Institutionen för datavetenskap, IDA.

Han får priset för att han ”är engagerad och visar ett seriöst intresse för genus- och jämställdhetsfrågor. Han har med ett positivt förhållningssätt och med tydlighet pekat på vikten av dessa aspekter och öppnat upp för ett intresse och aktivt lyssnande hos kollegor och studenter”, enligt juryns motivering.

- Det är förstås jättekul att få priset, och bra att den här typen av priser finns som uppmärksammar insatser av den här sorten, kommenterar Ulf Nilsson.

Han sitter i universitetets strategigrupp för Lika villkor och är ordförande i forskarutbildningsnämnden.

- Där har vi tagit initiativ till att finansiera ett nätverk för kvinnliga doktorander. Jag har också tillsammans med vår genuslektor vid LiTH jobbat med utbildning av lärarna på tekniksidan för att öka medvetenheten om genusfrågor. Själv kommer jag från ett extremt mansdominerat område, datalogi. Jag är helt övertygad om att en jämn könsfördelning i klassrummet ger bättre stämning och bättre pedagogik. Men det är svårt att komma tillrätta med den snedbalans som finns, säger Ulf Nilsson.

Det är Forum för genusvetenskap och jämställdhet som sedan 2002 delar ut priset.

Eva Bergstedt 2008-01-21

utforskar ensamheten

Matilda WulfMatilda Wulf skriver på en avhandling om författares ensamhet där hon även resonerar kring ensamhetsbegreppet i vår tid.

De skapar jobb åt sig själva

Johan Haglund Filip CelanderCivilingenjörerna Johan Haglund och Filip Celander tar språnget och startar eget direkt efter examen.

Farväl LIU!

avskedsceremoni vid Nationernas Hus, två studenter och LiU-flagganInternationella masterstudenter tog farväl av lärare, studiekamrater och livet som student vid LiU.

Arbetslivet lockar

Sara Baumgarten och Matilda NilssonSara Baumgarten och Matilda Nilsson är Sveriges första civilingenjörer i energi - miljö - management, ingenjörer som vill göra skillnad.

GRATIS HYRBILSRESOR

Tre av studenterna bakom DriveBackLiU-studenter har startat DriveBack: kör tillbaka hyrbilar till utgångspunkten, få resan gratis.

Akademisk fest

översikt scen och publik– Ni utgör en viktig del av vår framtid, konstaterade rektor Dannetun i sitt tal till de nya professorerna, hedersdoktorerna och doktorerna.

campus dolda rum

Källargång med stora staniolklädda ventilationsrör överalltUpptäcksfärd i Kåkenhus till källarens vattenkanaler, en hemlig boulebana och det stängda tornet på taket.

sista repet med Hasse

Repetition i KårallenGenrep inför sista konserten. Efter 35 år tackar director musices Hans Lundgren för sig.

Barn far illa!

vuxen håller hand med barn Forskaren Madeleine Cocozza föreslår en ny myndighet för barnskydd.

Fem minuter med ...

Erik Berggren… Erik Berggren. Blir det någon fortsättning för Öppet Campus i Norrköping?

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras inom miljöområdet. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna.

LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

Debatt

Det är svårt att mäta kvalité. Ted Johansson, adjungerad professor vid ISY och som ingått i UKÄ:s bedömargrupp, ger sin syn på arbetet med att utvärdera utbildningar.

HEMMA IGEN FRÅN NEPAL

Studenter i NepalFörra året styrde Johan Alsterhag och David Falk kosan mot Nepal, på cykel. Målet var att stötta ett hem för utsatta flickor.

utvecklar mensskydd

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.

lär barn programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.

Ny Kalasgeneral

Jonathan AllvinJonathan Allvin, ny Kalasgeneral, vill satsa på en minnesvärd fest för alla nya studenter i höst.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Etanoltraktorn

Etanoltraktor för gröna näringar

En traktor som drivs med etanol har utvecklats inom ramen för forskningsprojektet Grönovation. Initiativtagare är Per Frankelius, Avdelningen för företagsekonomi.

NärConfestival

Dags för NärConfestival

Mellan den 24-27 juli fylls Campus Valla av 7000 unga entusiaster som älskar japansk popkultur och sällskapsspel. Det är dags för ungdomsfestivalen NärCon.

Jonas Anshelm

Forskarnätverk synar gruvnäringen

Riksbankens Jubileumsfond ger 300 000 kronor till ett tvärvetenskapligt forskarnätverk som ska sprida ljus över svensk gruvnäring. Professor Jonas Anshelm leder nätverket.

Spännande utbildningar åter öppna

Missade du att anmäla dig till en utbildning till mattelärare, master i protein science eller en 7,5-poängskurs i idrott och hälsa så finns möjligheten kvar. Massor av spännande utbildningar är åter öppna för anmälan.

Fler tjejer vill bli civilingenjörer

I första antagningen till höstens civilingenjörsutbildningar på Linköpings universitet är 35 procent tjejer och de är i majoritet på fyra av utbildningarna. Killarna dominerar dock fortfarande stort inom data- och informationsteknologi.

Hälsouniversitetets entre

Fler sökande till färre platser

I fredags fick totalt 266 000 sökande till universitet och högskolor beskedet att de antagits till höstens utbildningar. Läkar-utbildningarna har högst söktryck även i år.

Sara Magnusson

Experimentfabrikens grundare prisad

Sara Magnusson, civilingenjörsstudent vid Linköpings universitet, har fått ett stipendium som delas ut till unga samhällsentreprenörer.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-07-23