Göm menyn

Framgång för LiU:s mikroflygare

Mikrofarkosten Pingwing.

Pingwing -bäst utomhus.

En internationell tävling för obemannat flyg i mikroklassen blev en stor framgång för UAV-Tech-gruppen vid LiU. De små hembyggda farkosterna Pingwing och Link-MAV blev etta och trea i sina klasser när MAV-07 avgjordes i franska Toulouse.

MAV står för micro aerial vehicles. De kan vara antingen bevingade flygplan eller helikoptrar, högst en halv meter långa och ett halvt kilo tunga och utrustade med radiokontroll. Utvecklingen av sådana farkoster vid LiU är en fortsättning på Witas-projektet där en större helikopter helt självständigt utför avancerade flyguppdrag.

Tävlingen var indelad i två grenar. I utomhusuppdraget skulle farkosterna leta upp och identifiera olika objekt, släppa en sensor inom ett avgränsat område och flyga genom en trång passage. Här kom LiU-teamet med Pingwing på en förstaplats delad ett franskt team.

Pingwing, en 48 cm lång ”flygande vinge”, fick dessutom priset för bästa design.

Uppdraget inomhus innebar att ta sig in i ett rum genom en kvadratmeterstor fönsteröppning, lokalisera och identifiera två objekt och samtidigt undvika att krocka med en klädhängare mitt i rummet. LiU:s mikrohelikopter Link-MAV blev trea i grenen som vanns av ett norskt team.

Kapten i LiU-teamet var Simone Duranti.

- Vårt team har visat att de står i en klass för sig, säger Patrick Doherty, professor och forskningsledare inom UAV-Tech.

Åke Hjelm 2007-10-08

Lunch med biogas

Tankställe för biogasFullsatt och frågvist på studentföreningen Navitas lunchföreläsning om biogas.

Pionjärer blir hedersdoktorer

Torbjörn Kronander och Jan-Olof BrüerTvå pionjärer inom medicinsk bildteknik, Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer, hedras av medicinsk fakultet.

världens snabbaste

Anette Philipsson vid bassängkantenAnette Philipsson, kanslichef på HU, har satt två nya världsrekord i Mastersimning 50+.

medieteknikdagarna

Deltagare i Medieteknikdagarna

Företagsmässa, inspirerande föreläsningar och stor bankett väntar deltagarna på Medieteknikdagarna på Campus Norrköping.

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

yrkesentusiasm

Pauline utanför Key-huset. I bakgrunden kurskamrater på internationell master i utomhuspedagigik.Trött på allt gnäll om skolan peppade lärarstudenten sin pedagoglust med en rebellisk kurs.

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

Personligt om sociologi

Boel BernerBoel Berner, professor emerita, reflekterar kring sociologins roll i en ny bok.

SAtsar allt på film

filminspelning i NorrköpingÄr det värt att följa sin dröm om man vet att vägen blir tuff? Tveklöst ja, menar fyra KSM-studenter.

Solidarisk ekonomi

Klara FrimanFör Klara Friman betyder examen i design och produktutveckling jobb med solidarisk ekonomi i Nicaragua.

Hållbara affärer

Lunchmingel28 små och medelstora företag har fått Almi- och forskarhjälp att vända miljöutmaningar till affärer.

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

beagle i språng

Generna styr när hunden ber om hjälp

En hund som ställs inför ett svårt problem söker ofta hjälp från sin ägare. Forskare vid LiU har lyckats visa att beteendet inte är inlärt utan till viss del medfött.

curie

Ny bok om Marie Curie

Marie Curie var en megakändis under sin livstid. I en ny bok visar Eva Hemmungs Wirtén hur ikonen – och varumärket – Marie Curie vuxit fram.

Bild på arenan tagen nerifrån och upp.

Interaktiv studio ska underlätta beslut

En avancerad studio på LiU ska erbjuda politiker, forskare och planerare tekniskt stöd i möten där svåra beslut måste fattas.

Ett övergrepp kommer sällan ensamt

Studier vid Linköpings universitet visar att många som uppger att de blivit slagna, våldtagna eller förföljda har också utsatts för andra former av våld och av mer än en förövare, och det gäller både kvinnor och män.

Rivstart för Service Design för Innovation

Med rekrytering av nio doktorander rivstartar den europeiska forskarskolan SDIN för tjänstedesign för innovation i ett samarbete mellan sex europeiska universitet, däribland LiU.

Deltagare inför starten. Från ett tidigare lopp.

Dags för välgörenhetsloppet Elimu

För fjärde året arrangerar studenter Elimu-loppet på Campus Valla den 23 april. Intäkterna ger kenyanska ungdomar en chans till utbildning.

promotion

De blir årets hedersdoktorer

Fyra utländska forskare, två svenska företagsledare och en folkbildare blir hedersdoktorer vid Linköpings universitet. De promoveras vid en ceremoni i maj.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-03-31