Göm menyn

Snillrika möbler visas på LiU Malmsten

LiU Malmstens visar ett axplock av Hans Johanssons möbler, svensk nestor på monter- och demonterbara möbler utan skruv eller beslag. Vernissage den 24 april på Lidingö.

Samma dag håller Johan Knutsson, professor i möbelkultur vid Malmstens (bilden till höger) öppen föreläsning på temat "Globalt, regionalt, personligt i svenska allmogemöblers färg och form".

Dessförinnan öppnas en utställning med möbelformgivaren Hans Johanssons, som under 60-talet betraktades som en av de mest uppslagsrika och konstruktivt tänkande möbelarkitekter.

Det är möbler som inspirerar och förvånar och det är dags att han upptäcks, anser LiU Malmstens som nu ställer ut ett axplock av Johanssons strama och egensinniga möbler i ett tidsspann från 1947 till 2012 på Carl Malmsten Furniture Studies i Larsberg på Lidingö.

pallNågra modeller har tillverkats industriellt men flertalet finns i inredningar Hans Johansson gjort framförallt i svenska ambassader runt om i världen.

– Han har under 70 år förfinat och utvecklat sina idéer kring möbler, konstruerade med stor enkelhet, raffinemang och konsekvens, byggda av lätta element, utan skruvar och beslag, beskriver Kerstin Olby, designprofessor på LiU Malmstens.

Samtidigt med vernissagen blir det också release för en ny bok om Hans Johansson.

Utställningen är öppen för allmänheten lördag 28 april, torsdag den 3 maj samt lördag den 12 maj.

Läs mer på LiU Malmstens

Gunilla Pravitz 2012-04-20

Kommentera artikeln: RSS med de senaste kommentarerna på den här artikeln

Om du inte redan är inloggad på LiU kommer du att behöva godkänna/aktivera de inlägg du skriver via ett email som skickas till den adress du anger.

Meddelande
Ditt namn
Din e-postadress

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

inredde i is

del av inredning, isskulptur som en blommaJulia Gamborg Nielsen, möbeldesigner från Malmsten, skapade konstsviten Abject Beauty på Ishotellet.

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

synar ensamheten

axelågrenKan ensamhet vara positivt? En konferens om äldres ensamhet arrangerades av Axel Ågren, NISAL.

LiU-Elitidrott

Staffan Ek Finnkampen 2012. Foto: Peter Holgersson. SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. En framgångsrik höst för LiU:s idrottande studenter. Kanske stavas framgångsfaktorn LiU-Elitidrott?

Affärssinne x lokalsinne

nyckel på en nyckelhållare i form av ett husFyra blivande civilingenjörer sjösätter efter nyår en digital marknadsplats för kommersiella marknadsplatser.

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior..

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Världsledande biolog till LiU

En världsledande forskare inom strukturbiologi har utsetts till 2015 års Tage Erlanderprofessur med placering vid Linköpings universitet.

hemmet

Varför mormor inte skaffar smartphone

Under den period i vårt liv som vi bygger vårt hushåll kan materiella ting spela en stor roll. Men behovet av saker avtar över tid, visar två LiU-forskare.

Peter Hedström invald i KVA

Professor Peter Hedström, föreståndare för Institutet för analytisk sociologi, IAS, har valts in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin.

Bild på skola

Ökat samarbete med skolan

LiU utökar sin samverkan med skolan och har sedan årsskiftet en ny organisation som ska utveckla och tydliggöra samarbetet.

Pia Laskar

Sexualitet genom historien

Homo, hetero, bi eller queer? På 1850-talet fanns inte dessa begrepp. Pia Laskar är redaktör för en bok om hur sexualitet genom tiderna har praktiserats, förståtts och politiserats på olika sätt.

Hög utbildningskvalitet på LiU

Linköpings universitets utbildningar står sig mycket bra. Det visar en summering som Universitetskanslersämbetet gjort av sina resultat.

Målning industrilandskapet

Öppet Campus igen

Nu drar den populära föreläsningsserien Öppet Campus igång igen. Öppet Campus ger allmänheten möjlighet att ta del av ett urval av universitetets föreläsningar som ges i Norrköping.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-01-23