Göm menyn

Stor efterfrågan på Studenthälsans kurser

Jonas BlomStresshantering, medicinsk yoga, sömnskola samt studie- och tentaro är några av de kurser Studenthälsan erbjuder under hösten. Efterfrågan är stor och kurserna planeras efter de behov studenterna har.

- De är i regel i en fas i livet när de både vill och måste göra en massa. Studenterna har krav från sig själva, sin familj och universitetet att prestera och ska parallellt med att fixa studierna också bygga upp sitt liv i övrigt. Det finns också en schablonbild att leva upp till, att man ska vara väldigt aktiv som student. Allt sammantaget bygger säkert upp en stress bland många. Idag är det dessutom fokus på stress i hela samhället så det är naturligt att studenterna efterfrågar kurser inom det området, säger Jonas Blom.

Han är ny studentsocial kontaktperson på Studenthälsan. Det innebär att han är en länk mellan studenterna, universitetet, kommuner och andra myndigheter och organisationer.

På LiU vill han bland annat utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol och droger.

- Nästan hälften av dagens unga vuxna studerar vid universitet eller högskola. Merparten av dem är i en ålder när alkoholintaget är som störst, därför är alkoholen en viktig fråga att jobba med. Det gäller även andra droger, vi vet att de förekommer bland studenter precis som i övriga samhället.

På Studenthälsan erbjuds enskild rådgivning i frågor som rör psykisk ohälsa men också datoriserade livsstilstester kring alkohol- och drogrelaterade frågor.

- De ger en direkt återkoppling på eventuella riskbeteenden, vad man bör tänka på och hur man kan gå vidare om man vill förändra sina vanor. Att till exempel fylla i ett alkoholvanetest kan i sig vara en tankeväckare som räcker långt, säger Jonas Blom.

Studenthälsan

Hälsotest inom stress, kost, alkohol, mental hälsa, motion och tobak

Eva Bergstedt 2011-10-04

Fem minuter med ...

Erik Berggren… Erik Berggren, som drivit Öppet Campus i Norrköping. Blir det någon fortsättning efter våren?

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna till civilingenjör inom miljöområdet.

gränslösa ingenjörer

Alexandra Andersson, ordförande i INUGStudentföreningen INUG, Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser, vid Linköpings universitet blir i vår en del av den nationella föreningen Ingenjörer utan gränser.

Hyllad LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

Debatt

Det är svårt att mäta kvalité. Ted Johansson, adjungerad professor vid ISY och som ingått i UKÄ:s bedömargrupp, ger sin syn på arbetet med att utvärdera utbildningar.

HEMMA IGEN FRÅN NEPAL

Studenter i NepalFörra året styrde Johan Alsterhag och David Falk kosan mot Nepal, på cykel. Målet var att stötta ett hem för utsatta flickor. Nu är de hemma igen (lite mindre skäggiga).

De utvecklar mensskydd till utvecklingsländer

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar bättre och miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.

Studenter lär barn att programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.

Ny Kalasgeneral

Jonathan AllvinJonathan Allvin, ny Kalasgeneral, vill satsa på en minnesvärd fest för alla nya studenter i höst.

nu lyfter flyg och miljö

FlygmotorsimulatorEn ny gasturbinsimulator har tagit plats i A-huset, när Jörg Schminder lägger på en störning påverkas flödet direkt.

brygga mellan företag och studenter

Patrik Jutterström på ett studentfikRätt jobb och rätt student. Nya studentföreningen BrandVisors vill underlätta kontakten mellan studenter och företag.

Stor kraft i lyskraft

Kåkenhus, Norrköping. Norrköpings kommun och LiU fortsätter att samverka i Lyskraft. Nu tar andra efter modellen.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Lydie Mpinganzima

Utökat matematiksamarbete med Östafrika

Lydie Mpinganzima är den andra kvinnan i Rwandas historia som disputerar inom matematik. Det sker vid Linköpings universitet som nu utökar kontakterna med flera afrikanska länder.

Hans Lundgren dirigerar

Avskedskonsert blir start för ny musikfond

Den 10 maj framför tre av LiU:s körer samt Akademiska orkestern ”Fine – en avskedskonsert”. Efter tre decennier står Hans Lundgren för sista gången som dirigent och intäkterna går till en nybildad fond för musik vid LiU.

Jody Foo med gamla telefoner

LiU:s gamla telefoner blir skulptur

Bordstelefonernas era på LiU är förbi. Synd att bara slänga dem, tycker Jody Foo på IDA som vill göra ett en minnesskulptur av några tusen telefoner.

Snedrekrytering består

Bland studenter med lågutbildade föräldrar går bara tre procent vidare till forskarstudier. Om föräldrarna däremot är forskarutbildade är andelen 14 procent, visar en ny analys från UKÄ.
Och fler män än kvinnor väljer forskarutbildning, sex procent mot fyra.

Professor i lärt sällskap

Martin Ball, nybliven professor i logopedi, har valts in i Learned Socity of Wales.

Silje Lundgren

Excellent genusforskning i nytt samarbete

Sex års samarbete mellan genusforskare vid Linköpings och Örebro universitet har fått en permanent efterföljare i GEXcel International Collegium.

Studentkören SKÖN

Universitetskörer till Estland

Flera av universitetets körer åker till Tartu i Estland för att delta i en studentsångarstämma i helgen.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-04-24