Göm menyn

Kommundag om näringslivspolitik

Bo Persson

Den 11 november träffas forskare, politiker, tjänstemän och representanter för näringslivet på kommundagen, som i år hålls i Kisa. Arrangör är Centrum för Kommunstrategiska Studier, CKS och en av huvudtalarna är Bo Persson, forskare i statsvetenskap vid LiU.

Små kommuner uppskattar samarbete om regional näringslivspolitik mer än stora. Det är en av slutsatserna i en studie som Bo Persson presenterar på kommundagen.

- Kommunernas näringslivsansvariga uppfattar främst regionnivån som kompletterande till den kommunala, säger han, exempelvis inom områden som infrastruktur och utbildning.

Idag finns många aktörer inom den regionala näringslivspolitiken. Samtidigt har några av de regionala organen ganska svaga mandat och få anställda. Samarbetena är starkt personberoende och därför bräckliga, skriver Bo Persson i sin rapport.

Östsam bildades som en ideell förening 1999 av kommunerna och landstinget i Östergötland. Regionala näringslivsfrågor sköttes då av Länsstyrelsens regionalekonomiska enhet. Numera är Östsam ett regionförbund och har fått ta över en del av dessa uppgifter. Risken är uppenbar, konstaterar Bo Persson, för överlappningar. Koordinering krävs.

Ett problem är bristen på handfast kunskap. Hur uppstår och vidmakthålls ekonomisk tillväxt? Något entydigt svar finns inte. Sambanden är komplexa och utvärderingar svåra att göra. De görs heller inte. Därför kan ingen säkert veta hur effektiva olika åtgärder är.

- I brist på kunskap tittar man på vad andra har gjort. Kommunerna imiterar varandra. Risken blir att alla springer åt samma håll.

Ett annat problem är själva definitionen av regionen. Var börjar den och var slutar den? För Östergötland är detta långt ifrån självklart.

- I näringslivsfrågor vill man gärna samarbeta norrut, med Mälardalslänen, men i sjukvårdsfrågor sker samarbetet söderut.

Anika Agebjörn 2010-11-09

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och en ständig lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

inredde i is

del av inredning, isskulptur som en blommaJulia Gamborg Nielsen, möbeldesigner från Malmsten, skapade konstsviten Abject Beauty på Ishotellet.

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

synar ensamheten

axelågrenKan ensamhet vara positivt? En konferens om äldres ensamhet arrangerades av Axel Ågren, NISAL.

LiU-Elitidrott

Staffan Ek Finnkampen 2012. Foto: Peter Holgersson. SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. En framgångsrik höst för LiU:s idrottande studenter. Kanske stavas framgångsfaktorn LiU-Elitidrott?

Affärssinne x lokalsinne

nyckel på en nyckelhållare i form av ett husFyra blivande civilingenjörer sjösätter efter nyår en digital marknadsplats för kommersiella marknadsplatser.

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior..

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

Förklädda HIV-virus lurar immunförsvaret

HIV-virus undviker kroppens immunceller genom att maskera sig med proteiner som normalt medverkar i skyddet mot infektioner, visar forskning av LiU-virologer.

Världsledande biolog till LiU

En världsledande forskare inom strukturbiologi har utsetts till 2015 års Tage Erlanderprofessur med placering vid Linköpings universitet.

hemmet

Varför mormor inte skaffar smartphone

Under den period i vårt liv som vi bygger vårt hushåll kan materiella ting spela en stor roll. Men behovet av saker avtar över tid, visar två LiU-forskare.

Peter Hedström invald i KVA

Professor Peter Hedström, föreståndare för Institutet för analytisk sociologi, IAS, har valts in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin.

Bild på skola

Ökat samarbete med skolan

LiU utökar sin samverkan med skolan och har sedan årsskiftet en ny organisation som ska utveckla och tydliggöra samarbetet.

Pia Laskar

Sexualitet genom historien

Homo, hetero, bi eller queer? På 1850-talet fanns inte dessa begrepp. Pia Laskar är redaktör för en bok om hur sexualitet genom tiderna har praktiserats, förståtts och politiserats på olika sätt.

Hög utbildningskvalitet på LiU

Linköpings universitets utbildningar står sig mycket bra. Det visar en summering som Universitetskanslersämbetet gjort av sina resultat.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-01-26