Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Alkoholberoende saknar viktigt enzym

Markus Heilig och Estelle Barbier

En forskargrupp, ledd av professor Markus Heilig, har hittat ett enzym som inte produceras i tillräcklig mängd hos alkoholberoende människor. Impulskontrollen bryts ner. 

Fler nyheter

Posters på AFM 2016

Viktiga diskussioner på AFM 2016

Konferensen AFM2016 bjöd på två dagar med det absolut senaste inom materialforskningen, men också på diskussioner om samhällsnytta och svårigheten att nå ut till industrin.

Maria Björklund

Fyra miljoner till hållbara transporter

LiU-forskaren Maria Björklund söker en lösning på problemet med billiga, men socialt och miljömässigt ohållbara, transporter på våra vägar. Finansieringen kommer från Familjen Kamprads stiftelse.

India Morrison

Prisad medicinforskare

India Morrison, universitetslektor vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin, IKE, är årets Fernströmpristagare vid Linköpings universitet.

Studenter tar forskningsidéer till nästa nivå

Kunskap om forskning och inblick i hur entreprenörskap kan fungera. Det är insikter som några studenter från Linköpings universitet fått när de sommarjobbat tillsammans med forskare inom projektet Sommarmatchen.

Bakterier

Resistenta bakterier global katastrof

Var tredje patient i den vietnamesiska intensivvården har en vårdrelaterad infektion.
– Det som händer i Vietnam händer också oss, bakterier känner inga gränser, säger Håkan Hanberger, professor i infektionsmedicin.

liu-skylt

LiU har starkt varumärke

Linköpings universitet klarar sig bra i en ny undersökning av vilka lärosäten svenskar rankar högst.

Bild på jordglob,stetoskop mm

Etiska samtal i en globaliserad värld

En ny bok i etik lyfter fram vikten av att kommunicera gemensamma grundläggande värderingar över kultur- och nationsgränser.

Nervcell signalerar

Stoppar anfallet där det uppstår

En liten bioelektrisk anordning fångar upp signalen av ett epileptiskt anfall och doserar en substans som effektivt stoppar anfallet. Allt sker i samma pixel där signalen uppstår.

Jerker Lysell

LiU-student vann VM i orientering

Jerker Lysell, student vid Linköpings universitet, tog hem VM-guldet i helgens orienteringstävling.

Bild: Fadderi marscherar.

Studenterna på plats

Nu är de här. Under de närmaste veckorna kommer campusområdena åter att fyllas av nya och gamla studenter.

LiU-flaggor

Uppåt på världsrankning

Linköpings universitet tar ett kliv uppåt på den så kallade Shanghai-listan, en global rankning som framför allt mäter universitetens forskningsstyrka.

vaccination

Höstföreläsningar om medicinsk forskning

Nu startar en ny säsong med Forskning i framkant där aktuell medicinsk forskning presenteras för allmänheten. Den första föreläsningen har temat "Nerver för njutning".

Bild: Byggprojektet Vallastaden. Foto: Thor Balkhed

Nya kurser i samhällsplanering

Samhällsplanering är aktuellt ämne både i pågående stadsbyggnadsprojekt som Vallastaden och LiU:s forskning om bland annat klimatanpassning. Under höstterminen 2016 ger Tema fyra nya kurser i samhällsplanering.

Ulrija Erikssson och Charlotte Lundgren i ridhuset

Ridcenter bas för forskning

Nyöppnade Smedstad ridsportcenter utanför Linköping kommer att bli Sveriges, och kanske världens, första forskningsanknutna ridskola. Vinnova har gett klartecken för ett tvåårigt samverkansprojekt med LiU.

Familjer på flykt

Flyktingbarn i familj hamnar mellan stolarna

Barn som kommer med sina asylsökande föräldrar till Sverige riskerar att hamna mellan stolarna och inte få någon självklar hjälp till skola, hälsovård och annan omsorg. Det visar en ny rapport från LiU-forskare.

Bild på studentboende

Svårast för internationella studenter att hitta bostad

Nu börjar de internationella studenterna anlända till universitetet och många har svårt att hitta bostad.

LiU fördömer ingrepp mot högre utbildning i Turkiet

Efter fredagens kuppförsök har den turkiska regeringen genomfört en rad ingrepp som hotar yttrandefriheten såväl som den akademiska friheten i Turkiet.

Provrör med alger märkt iGEM. Blå handske håller röret

Mot Boston med alger i bagaget

LiU:s lag i den internationella forskartävlingen iGEM satsar på att få alger producera så mycket fett att de kan bli lönsamma i tillverkningen av biodiesel. I oktober far de till Boston och MIT med sitt tävlingsbidrag.

Linda Karlsson

Smuts ställer till det i tvådimensionella material

De tvådimensionella materialen får inte de fantastiska egenskaper de borde ha. Linda Karlsson har studerat både grafen och MXene, in på bara atomerna, och funnit en mängd smutspartiklar på ytan.

Närcon. Målning i Märkesbacken.

Cosplay invaderar LiU

Den 28 juli bryts sommarstiltjen på Campus Valla för några intensiva cosplaydagar. Arrangörerna av NärCon hoppas på 9 000 besökare.

Anders Fridberger

Ny upptäckt om hur innerörat fungerar

Delar av innerörat som bearbetar ljud som tal och musik verkar fungera annorlunda än andra delar av innerörat. Bakom upptäckten står bland andra LiU-forskaren Anders Fridberger.

Bild: Docent Anders Eklund

LiU:s mest spridda artikel

När LiU-artikeln ”Programvaror för fMRI räknar fel” publicerades i tidskriften PNAS den 28 juni gick siffrorna i taket. På bara ett par veckor blev artikeln den som fått störst spridning i sociala medier.

Svenskakurs på LiU

Onlinekurser i svenska för nyanlända

Universitet, skolor och organisationer tilldelas drygt 14 000 licenser för språkkurser online som riktar sig till nyanlända. För LiU:s del innebär beslutet 300 licenser.

läroböcker - studier i grafisk design och kommunikation

Nära 268 000 antagna till hösten 2016

Landets lärosäten ökar sin antagning i höst med en procent jämfört med hösten 2015 – från 265 714 till 267 966. Antalet behöriga sökande minskar med två procent – från drygt 369 000 till strax över 360 000. Det visar ny statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Ted Johansson

Fyra miljoner till smart effektförstärkare

Ted Johansson, adjungerad professor Avdelningen elektroniska kretsar och system får fyra miljoner kronor från satsningen Smarta elektroniksystem. Totalt har projektet en budget på 8,2 miljoner.

Missing People gästar LiU

Ordförande Magnus Idebro föreläser den 29 augusti om möjligheter och utmaningar i en av Sveriges snabbast växande organisationer.

Kyckling

Personlighet kan påverkas av tidigt lärande

Det finns en koppling mellan vuxna individers beteenden, personlighetsdrag och stimulans till lärande. Forskare vid LiU har låtit kycklingar genomföra en serie inlärningstester.

nolle-P

Nolle-P ht 2016. Foto: Cecilia Olsson. Nya studenter möts av mängder av mottagningsarrangemang. Vi har bilderna!

 

Snart Kalas

Irma Hamzic Kalasgeneral 2016Det råder bråda dagar för Irma Hamzic som håller i årets Kalasmottagning den 7 september.


lyft ur glömskan

La Chevelure, detalj. Illustration till Baudelaires diktsamling De ondas blommorSlumpen ställde Karin Ström Lehander, konstvetare på IKK, inför en herrgårdsflygel full av det orörda arvet efter konstnären Tyra Kleen.

 

utpressarvirus

Jonathan JogenforsJonathan Jogenfors, doktorand på ISY, fick uppdrag från media att spåra bitcoinflöden till utpressare som tagit datorer som gisslan.

 

Farväl till LiU

Farewell cermony 2016. Publik tar bilder.Glädje och högtid vid Farewell-ceremonin för internationella masterstudenter.

 

vetenskaplig publicering

Christian BerggrenSkarp hjärna är inte nog för att överleva som forskare. Linköpingsprofessorn Christian Berggren har skrivit en bok om vetenskaplig publicering.utvisade LiU-studenten

Sofie AbrahamsonSofie Abrahamson, adjunkt på IKK, har engagerat sig i fallet Syed Latif, som blev utvisad sedan han fått jobb via fel kanaler.

 

Visar bredsidan

Målarbok, omslagFrån videokonst till östasiatisk keramik och målarböcker. Det är stor bredd på årets sommarutställning på länsmuseet.

 

inflyttningsklart

Bild: Bovärd Fredrik Farholt sätter nyckeln i låset. Foto: Rebecca HavedahlI augusti kan några av Campus Norrköpings studenter flytta in i ett sprillans nytt studentboende. Snart startar uthyrningen av lägenheter i Nya Dalkarlen.

 

Akademisk högtid

PromotionÅrets promotions- och installationshögtid i De Geer-hallen i Norrköping blev en högtidlig ceremoni följd av en rejäl fest.

 


Basar över apoteksbyggen

Sara Dawidson

Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat.

 

Med blick för tigern

Rebecka Le MoineMasterstudenten Rebecka Le Moine är just nu i Indien för att studera tigrar för Världsnaturfondens räkning.career talks

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen. Career talks vardagsrums-scenografi hade i år flyttats till Kåkenhus där tre tidigare studenter samtalade om vägval, karriär och livet efter studierna.

 

Ingenjörsdrömmar får fart

StudenternasracerbilDet går åt många matlådor och kvällar innan årets racingbil är klar för den prestigefyllda banan i Silverstone.

 

International Day

Asiatisk dockaIDay 2016 i Colloseum blev en världslig upplevelse med mat och kultur från 15 länder.

 

pRisregn

Joakim WrenHär är Årets miljöteknikprofil, Skapa-pristagare i Östergötland, Nordic Cleantech Open och med en åtråvärd plats på 33-listan.

 

säkrare i klassrummet

tomt klassrum med stolarna uppställda på bordMed simulering kan lärarstudenter träna klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer.

 

Barnlängtan

Bild på spädbarnFrån 1 april har ensamstående kvinnor rätt till insemination. Gunilla Sydsjö, forskare inom området, ser för- och nackdelar med det.

 

Klimat och makt

Anna Kaijser, porträttAnna Kaijser, forskare vid Tema M, lyfter fram kopplingarna mellan klimat och sociala maktrelationer.

 

30 år med konstvetenskap

Lewis Hines foto från 1930. Arbetare högt upp på bygget av Empire State Buildning

1986 gav LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

 

Forskningsfusk

Forskningslabb, händer och provrörMisstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten, det menar etikprofessor Göran Collste.

 

Fredlig samexistens enda vägen

FlyktingbarnSocialantropolog Haris Agic är en av flera LiU-forskare som deltar i debatten kring flyktingfrågan.

 

närmare verkligheten

Fältarbete vid Ensjön.För andra året i rad gav fackfolk miljövetarna respons på deras förslag till vattenförvaltning av sjöar i Norrköping.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.

 

Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU-forskning på Elmia Lastbil

En transportbil med betydligt lägre luftmotstånd och därmed minskad bränsleförbrukning visas av PLS & Sala Kaross på årets Elmia Lastbil, framtagen i samarbete med LiU-professorn Matts Karlsson och Alfredssons transport i Norrköping.

SFS berömmer Linköping

Sveriges förenade studentkårer, SFS, lyfter fram studentstaden Linköping för sitt ”transparenta kösystem med ett varierat utbud av bostäder”. Men generellt är bostadsbristen för studenter ett fortsatt stort bekymmer, konstaterar SFS i sin bostadsrapport.

Missing People gästar LiU

Ordförande Magnus Idebro föreläser den 29 augusti om möjligheter och utmaningar i en av Sveriges snabbast växande organisationer.

Prisad professor

Anthony Turner, professor vid IFM (Institutionen för fysik, kemi och biologi), har fått priset The Datta Medal för sitt framstående arbete inom biosensorforskning. Medaljen delas ut av ”the Federation of European biochemical societies (FEBS).

Massivt stöd för medicinsk forskning

Sju av tio svenskar och åtta av tio politiker tror att forskning kan mota stigande sjukvårdskostnader, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Forska!Sverige. Åtta av tio anser också att anslagen till medicinsk forskning gott kan fördubblas.

Högt förtroende för universitet och högskolor

Svenskarnas förtroende för universitet och högskolor är högre än på många år. Det visar en ny mätning av Vetenskap & Allmänhet och SOM-institutet. Sex av tio svenskar har ganska eller mycket stort förtroende för hur universitet och högskolor sköter sitt arbete. Förtroendet för forskare och forskning påverkas i stor utsträckning av utbildningsnivå och hur intresserad man är av politik: Hög utbildning och ett stort politiskt intresse är förenat med ett högre förtroende. Kvinnor svarar i större utsträckning än män att de saknar uppfattning.

Fler högutbildade har jobb

År 2014 förvärvsarbetade 80 procent av befolkningen i åldern 25-64 år. Motsvarande andel för högutbildade var 87 procent och för lågutbildade 61 procent. Det visar siffror från SCB.

Nytänkarpris till LiU-forskare

LiU-forskaren Anna Herland, för närvarande gästforskare vid Harvard-universitetet i USA, har fått utmärkelsen Nytänkaren av organisationen Forska utan djurförsök. Hon får utmärkelsen för arbetet med organ-on-chiptekniker. Tekniken kan komma att ersätta djurförsök i medicinsk forskning, särskilt i forskning om hjärnans sjukdomar.

Konferens om utbildning och genus

Den 15-17 juni samlas forskare från hela världen i Linköping för att diskutera genus, nationalism och intersektionalitet med fokus på skola och utbildning.
– Vi vill rikta ljuset mot Sverige och Norden. Vi tycker att vi är så jämställda och synsättet ingår i vår identitet. Men den utgångspunkten kan även bidra till överlägsenhet mot människor från andra länder. Att ”vi” är så duktiga och att ”de” inte vet vad vi talar om, säger Katarina Eriksson Barajas, professor i pedagogik vid Linköpings universitet.

Klassrumsforskning i riksdagen

LiU:s klassrumsforskning hamnade på riksdagens bord torsdagen den 9 juni då det var öppen utfrågning om bristen på lärare inom naturvetenskap och teknik. Anders Jidesjö, tema M, fick redogöra för forskningen om elevers attityder. Hela utfrågningen kan följas via webb-tv.

Bild: Landsbygdsbuss. Fotograf: Göran Billeson.

Billigare buss

Från och med den 1 september kommer alla som studerar minst 50 procent kunna köpa biljetter på Östgötatrafiken till studentpris. Studentrabatten gäller på 30-dagars tätort och närtrafik. Det är studentkåren Stuff som drivit frågan om studentrabatt i kollektivtrafiken.

Konferens om barns rättigheter

Den 6-9 juni träffas ett 30-tal forskare från en rad olika länder för att diskutera barns rättigheter. Bland annat kommer man att beröra att Sverige står inför att göra barnkonventionen till lag.

Examensarbeten presenteras

Den 7-10 juni kommer Företagsekonomis civilekonomstudenter att presentera och försvara sina examensarbeten vid offentliga seminarier. Det blir ca 100 framläggningar och de innehåller såväl högaktuella teman – Lean på Migrationsverket, Bostadsmarknadens organisering, Offentlig upphandling av stödboenden för nyanlända – som klassiska teman inom management, marknadsföring, redovisning/revision och finansiering.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-08-29