Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Hedersdoktorer föreläser

Under torsdagen den 8 maj ger hedersdoktorerna offentliga föreläsningar.

Filosofiska fakultetens hedersdoktorer Ulla-Karin Hellsten och Michael Grossberg föreläser i rum Kilen, hus D, Campus Valla kl 10-12. Ulla-Karin Hellsten är designer och driver sedan drygt 30 år Östergötlands Ullspinneri, medan Michael Grossberg forskar om etiska frågor rörande barn i rättsliga processer.

Tekniska högskolans hedersdoktorer föreläser i sal C4, hus C, Campus Valla kl 15.00-16.30. Heli Jantunen är sensorforskare vid Uleåborgs universitet i Finland medan Leonid Dubrovinsky och Natalia Dubrovinskaia forskar inom kristallografi vid universitetet i Bayreuth i Tyskland.

Hälsouniversitetets hedersdoktorer föreläser i Berzeliussalen, ing 65, Campus US kl 15-17. Curt Karlsson har som tidigare universitetsdirektör bidragit till att utveckla samarbetet mellan hälso- och sjukvården och akademin. Den amerikanske professorn Paul Batalden arbetar med metoder och processer kring förbättringar i vården.

Mer om hedersdoktorerna


Lennart Falklöf 2014-05-06 

Fler nyheter

Mats Hammar

Kvinnor över 80 får hormonbehandling

Hormonbehandling för övergångsbesvär ges i regel direkt efter menopausen, men en studie vid Linköpings universitet visar att även kvinnor som är 80 år och äldre får behandling.

NärConfestival

Dags för NärConfestival

Mellan den 24-27 juli fylls Campus Valla av 7000 unga entusiaster som älskar japansk popkultur och sällskapsspel. Det är dags för ungdomsfestivalen NärCon.

Etanoltraktorn

Etanoltraktor för gröna näringar

En traktor som drivs med etanol har utvecklats inom ramen för forskningsprojektet Grönovation. Initiativtagare är Per Frankelius, Avdelningen för företagsekonomi.

Jonas Anshelm

Forskarnätverk synar gruvnäringen

Riksbankens Jubileumsfond ger 300 000 kronor till ett tvärvetenskapligt forskarnätverk som ska sprida ljus över svensk gruvnäring. Professor Jonas Anshelm leder nätverket.

Spännande utbildningar åter öppna

Missade du att anmäla dig till en utbildning till mattelärare, master i protein science eller en 7,5-poängskurs i idrott och hälsa så finns möjligheten kvar. Massor av spännande utbildningar är åter öppna för anmälan.

Fler tjejer vill bli civilingenjörer

I första antagningen till höstens civilingenjörsutbildningar på Linköpings universitet är 35 procent tjejer och de är i majoritet på fyra av utbildningarna. Killarna dominerar dock fortfarande stort inom data- och informationsteknologi.

Hälsouniversitetets entre

Fler sökande till färre platser

I fredags fick totalt 266 000 sökande till universitet och högskolor beskedet att de antagits till höstens utbildningar. Läkar-utbildningarna har högst söktryck även i år.

Sara Magnusson

Experimentfabrikens grundare prisad

Sara Magnusson, civilingenjörsstudent vid Linköpings universitet, har fått ett stipendium som delas ut till unga samhällsentreprenörer.

Bastardsvärmaren har ett budskap

Sex av Sveriges sju arter av bastardsvärmare står på rödlistan. En orsak är en ökande brist på blomsterängar. LiU-biologer undersöker vilka krav dessa fjärilar har på sin omgivning.

Hyreskontrakt

Allt fler bostadsbedrägerier

Bostadsbedrägerierna ökar. Nu varnar studenternas hyresgästorganisation KOMBO för att allt fler bostadssökande studenter kan råka illa ut.

Cybaeros helikopter

Framtidens flyg är fjärrstyrt

Cybaeros stororder till Kina och Arerospace Cluster Sweden’s ettårsjubileum satte guldkant på Flygets dag i början av juli. Inom ett par år finns det obemannade flyget i luften.

Välkommen till Sommarveckan!

LiU:s sommarvecka för högstadieelever utlovar som vanligt en mängd spännande upplevelser inom teknik och naturvetenskap.

Mattias Åkeson, konstnär och lärare på KSM.

LiU-lärare bakom prisad utställning

Mattias Åkeson är konstnär och lärare på KSM. Han står också bakom formgivningen av den prisade utställningen om den nedskjutna DC3:an på Flygvapenmuseet i Linköping.

sommarkollo 1930-talet

Vart är sommarkollo på väg?

Än lever sommarkolonin. Men de barn som skulle behöva det bäst har inte längre råd, sommartid är de hänvisade till dammiga gårdar i miljonprojektsområden.

Negar Sani

Negar Sani löste gåtan

Negar Sani, doktorand i organisk elektronik, visar hur en tryckt diod kan fungera i GHz-bandet. Dioden utgör den felande länken mellan mobiler och tryckta etiketter.

Lars Hultman

Vartannat jobb automatiserat om 20 år

”Robotiseringen och automatiseringen går snabbt nu och de flesta är inte förberedda på den utvecklingen” sa SSF:s chef, tillika LiU-professorn Lars Hultman vid ett seminarium om jobben.

Helen Dannetun

LiU utmanade i Almedalen

- Jag är både nöjd och glad över LiU:s seminarier under Almedalsveckan. Vi ser det som ett viktigt avstamp för vidare forskning och utbildning kring välfärdens utmaningar, säger rektor Helen Dannetun.

Margareta Strömstedt

Fler äldre och allt piggare

Synen på äldre människor har förändrats. Under LiU:s seminarium i Almedalen citerade Margareta Strömstedt den franske författaren Marcel Proust ”hon hade fyllt 30 och var fortfarande vacker”.

Helix bra modell för samverkan

Entreprenörskap i utbildningarna och långsiktiga samarbeten med aktörer i det omgivande samhället. Det var några av recepten som presenterades på ett seminarium i Almedalen om hur universiteten kan fungera som motorer för innovation och regional utveckling.

Anders Jidesjö

Fel fokus efter Pisa

Sätt eleven i fokus i stället för ramverken. Det viktiga är vad som sker i klassrummen. Det betonade LiU-forskare vid ett välbesökt seminarium i Almedalen.

Olivkvist ombunden av ullgarn

Kris för den fria rörligheten

Vi välkomnar rumänska läkare och kallar det för fri rörlighet men när rumänska romer utnyttjar sina rättigheter är det problem. En ullombunden olivkvist fick huvudrollen i LiU-seminarium om migration i Almedalen.

Katarina Önell

Tack och lov för invandrarna

Mångfald och tillgång till kompetents är avgörande för vår fortsatta välfärd. Fler lämnar nu arbetsmarknaden än som fylls på, visade Katarina Önell, TNS-Sifo i Almedalen.

Fyra hjärnforskare får bidrag

Hjärnfonden delar ut 28 miljoner kronor till livsviktig hjärnforskning. Pengarna går till drygt 50 svenska projekt, varav fyra vid Linköpings universitet.

Spädbarnseksem leder ofta till astma

Eksem hos spädbarn är en varningsklocka för fortsatta allergiska besvär längre upp i åldrarna. I en studie från LiU hade nästan var tredje barn med eksem utvecklat astma vid tio års ålder.

Linnea-Stenliden

Ny teknik – gamla redovisningsformer

Med visuellt berättande kan elever tränas i att med datorns hjälp få information ur stora datamängder. Men de traditionella kraven på skriftliga svar minskar chanserna till en fördjupad förståelse, visar en avhandling i pedagogiskt arbete.

Vallastaden, vinnande förslaget

Vallastaden behöver eldsjälar

Riktad utbildning, intensiv kommunikation, drivande eldsjälar och eget ägande är grundbultar för utvecklingen av hållbara lokala energisystem, visar LiU-forskare i en rapport.

Lars Johansson och Stefan Lindström

Även geckoödlor tappar taget

Inte ens geckoödlor eller spindlar kan sitta upp och ner i tak hur länge som helst, det ser nanofysiken till. Det visar mekanikforskare på LiU i en artikel i Physical Review E.

hon vill göra skillnad

Suad AliFör ett år sedan läste hon statsvetenskap på LiU. Idag arbetar Suad Ali med flyktingfrågor på nationell och internationell nivå.utforskar ensamheten

Matilda WulfMatilda Wulf skriver på en avhandling om författares ensamhet där hon även resonerar kring ensamhetsbegreppet i vår tid.
 

De skapar jobb åt sig själva

Johan Haglund Filip CelanderCivilingenjörerna Johan Haglund och Filip Celander tar språnget och startar eget direkt efter examen.

 

Farväl LIU!

avskedsceremoni vid Nationernas Hus, två studenter och LiU-flagganInternationella masterstudenter tog farväl av lärare, studiekamrater och livet som student vid LiU.

 

Arbetslivet lockar

Sara Baumgarten och Matilda NilssonSara Baumgarten och Matilda Nilsson är Sveriges första civilingenjörer i energi - miljö - management, ingenjörer som vill göra skillnad.

 

GRATIS HYRBILSRESOR

 

Tre av studenterna bakom DriveBackLiU-studenter har startat DriveBack: kör tillbaka hyrbilar till utgångspunkten, få resan gratis.

 

Akademisk fest

översikt scen och publik– Ni utgör en viktig del av vår framtid, konstaterade rektor Dannetun i sitt tal till de nya professorerna, hedersdoktorerna och doktorerna.

 

campus dolda rum

Källargång med stora staniolklädda ventilationsrör överalltUpptäcksfärd i Kåkenhus till källarens vattenkanaler, en hemlig boulebana och det stängda tornet på taket.

 

sista repet med Hasse

Repetition i KårallenGenrep inför sista konserten. Efter 35 år tackar director musices Hans Lundgren för sig.

 

Barn far illa!

vuxen håller hand med barn Forskaren Madeleine Cocozza föreslår en ny myndighet för barnskydd.

 

Fem minuter med ...

Erik Berggren… Erik Berggren. Blir det någon fortsättning för Öppet Campus i Norrköping?

 

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras inom miljöområdet. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna.

 

LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

 

Debatt

Det är svårt att mäta kvalité. Ted Johansson, adjungerad professor vid ISY och som ingått i UKÄ:s bedömargrupp, ger sin syn på arbetet med att utvärdera utbildningar.

 

HEMMA IGEN FRÅN NEPAL

Studenter i NepalFörra året styrde Johan Alsterhag och David Falk kosan mot Nepal, på cykel. Målet var att stötta ett hem för utsatta flickor.
 

utvecklar mensskydd

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.


lär barn programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.


Ny Kalasgeneral

Jonathan AllvinJonathan Allvin, ny Kalasgeneral, vill satsa på en minnesvärd fest för alla nya studenter i höst.
 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Högskoleutbildade får ofta jobb

Nästan 80 procent av dem som tog examen från högskolan under läsåret 2009/10 hade etablerat sig på arbetsmarknaden under 2011. De högsta andelarna etablerade hade bland annat läkare, psykoterapeuter, yrkeslärare samt högskole- och civilingenjörer med bygginriktning. Det visar en analys från Universitets-
kanslersämbetet.

Tillgänglighet på LiU granskad

Myndigheten för delaktighet har granskat tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. 285 statliga myndigheter har graderats på en skala mellan 1 och 14. Linköpings universitet hamnar på nivå 5 tillsammans med en rad andra myndigheter.

Nytt sätt att mäta blodtryck

Lars-Göran Lindberg på Institutionen för medicinsk teknik har fått 818.000 kronor från AFA Försäkring för att utveckla ett nytt och enkelt sätt att mäta blodtryck. Metoden kan användas redan i primärvården, vilket ökar möjligheterna till förebyggande insatser för dem som har en ökad risk för åderförkalkningssjukdomar.

Severin blir campusråd

Mattias Severin, prefekt för Institutionen för teknik och naturvetenskap vid Campus Norrköping, har förordnats som campusråd för att företräda Linköpings universitet i olika sammanhang i samspelet med det lokala samhället i Norrköping med omnejd.

Bågskytt till student-VM

Mikael Danielsson är en av deltagarna i student-VM i bågskytte i polska Legnica den 2-5 juli. Till vardags studerar han mikrobiologi på Linköpings universitet.

Högt citerade forskare

Två forskare vid Linköpings universitet, Olle Inganäs och Fengling Zhang, finns med på Thomson Reuters lista ”Highly Cited Researchers 2014”, som bygger på statistik över hur ofta vetenskapliga artiklar citeras av andra författare. De två – bägge professorer i materialvetenskap vid Institutionen för fysik, kemi och biologi – är i gott sällskap med 3 215 forskare världen över. Hela listan finns på webbplatsen http://highlycited.com/index.htm 3215.

Rekordmånga anställda vid lärosätena

Antalet anställda vid landets lärosäten upp gick 2013 till 75 700, det högsta antalet någonsin. De senaste tio åren är det främst kvinnliga lektorer som har ökat i antal, med över 80 procent, visar ny statistik från UKÄ och SCB.

Ida-projekt får pengar från Internetfonden

Projektet drivs av Annika Silvervarg från IDA vid Linköpings universitet. Det handlar om hur barn kan lära sig programmera i skolmiljö.

Jonny Ludvigsson bland topp tio

Den medicinska databasen Expertscape har rankat HU-forskaren Johnny Ludvigsson bland världens tio främsta inom diabetesforskningen, typ 1.

IMH-forskning i ny bok

Per Nilsen, biträdande professor på Institutionen för medicin och hälsa, IMH, är redaktör för en av de första böckerna på svenska om implementering av evidensbaserad praktik. Flera kolleger på IMH medverkar i boken.

Expert i statlig utredning

Lucas Gottzén, universitetslektor på Socialt arbete, har utsetts till expert i den statliga utredningen "Nationell strategi om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra". Utredningen omfattar alla former av våld mot kvinnor.

Ny genuslektor på HU

Hälsouniversitetet har fått en ny genuslektor. Gerd Röndahl ska föra in genusperspektivet på utbildningarna och bidra till ökad mångfald.

Nya ledamöter i unga akademin

Ericka Johnson, docent i tema Teknik och social förändring, har valts in som en av sju nya ledamöter i organisationen Sverige unga akademi. Den tvärvetenskapliga akademin har nu 40 ledamöter. Sedan tidigare är LiU representerat av Per Eklund, docent i tunnfilmsfysik.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-07-24