Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Queera livslopp – att leva som lhbtq-person

Bild på regnbågsparad

En ny avhandling lyfter fram livsberättelser av äldre personer som identifierar sig som homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queera. Flera är oroliga för hur de kommer att bli bemötta inom äldreomsorgen. 

Fler nyheter

Belysning

Nu synas juridiken kring funktionsförsäljning

En forskargrupp, ledd av Jan Kellgren, Avdelningen för affärsrätt, sätter luppen på juridiken kring funktionsförsäljning av belysning. Nya affärsmodeller växer fram där företag vill erbjuda funktioner, snarare än tjänster eller produkter.

Martin Hallbeck

Alzheimerfonden delar ut pengar till LiU-forskare

Martin Hallbeck, biträdande professor i patologi, har tilldelats en miljon kronor från Alzheimerfonden till forskning om nya möjligheter att diagnostisera sjukdomen. Ytterligare två forskare vid LiU får medel från fonden.

Detalj ljuskrona i trådarbete

Slöjd is the new black

Vad är slöjd? Studenterna på Slöjd, hantverk och formgivning ställer ut på Slöjdgalleriet i Linköping och inbjuder besökarna att tagga egna slöjdalster på instagram.

Förhistoriskt korn

Gömda frön avslöjar Kanarieöarnas förhistoria

De lokala bönderna på Kanarieöarna har odlat samma slags spannmål i mer än tusen år. Den slutsatsen drar forskare från LiU och universitetet i Las Palmas på Gran Canaria efter DNA-analyser av arkeologiska sädeskorn.

Forskning i framkant

Nytt år och ny omgång av föreläsningsserien Forskning i framkant. KBT på nätet för bröstsmärta, lossnande ledproteser och ett unikt forskningsprojekt om hjärta och lungor står på programmet.

David Bastviken

Prestigefyllt anslag till miljöforskning

David Bastviken, professor vid Tema Miljöförändring, har fått närmare 20 miljoner kronor via ett ERC Consolidator Grant, en bidragsform som ges till excellent forskning.

Björn-Ola Linnér

Forskar om geopolitik och hållbar utveckling

LiU-forskaren Björn-Ola Linnér blir programchef för ett nytt stort forskningsprogram om geopolitik och hållbar utveckling. Mistra satsar 48 miljoner kronor under fyra år.

Markus Heilig

Barndomstrauma ökar beroenderisk

Markus Heilig, professor vid IKE, har fått anslag från Systembolaget till forskning om kopplingen mellan barndomstrauma och ökad risk för alkoholproblem.

Bild: Studenter på LiU läser svenska. Foto: Peter Modin.

Konferens om flyktingmottagande

Under två dagar i januari arrangerar Norrköpings kommun tillsammans med LiU en konferens för att lyfta goda exempel och hitta innovativa lösningar för kommunernas flyktingmottagande.

Bild: Ann-Kari Sundberg, prefekt IKK, drar täckelset av ett av konstverken.

Två vinnare i Ellen Key-tävling

Gör Ellen Key synlig i Key-huset. Så löd tävlingsuppdraget till studenterna på Slöjd, hantverk och formgivning. Nu har inte ett utan två av tävlingsbidraget invigts och fått permanent placering i huset.

Bild på hjärna

Hopp om bättre behandling mot social ångest

Människor som lever med social ångest blir ofta hjälpta av kognitiv beteendeterapi, KBT. Det finns dock en grupp som inte blir bättre. Via en hjärnavbildningsteknik går det nu att förutse vilka som svarar på behandlingen.

Superdatorhall

Tolv miljoner var till två LiU-forskare

Två yngre LiU-forskare, Daniel Aili och Björn Alling, får tolv miljoner kronor var av Stiftelsen för strategisk forskning. Totalt har tjugo forskare valts ut inom forskningsprogrammet Framtidens forskningsledare.

Skylt med universitetets namn, Universidade Eduardo Mondlane och bild på grundaren

Nytt samarbete kring matematik i Mozambique

Med ett nytt Sida-anslag går Matematiska institutionen in i utbildningsprojekt med ett fjärde land i Afrika, Mozambique och Universidade Eduardo Mondlane.

Bell-testet

109 000 deltog i Bell-testet

Kan atomer prata med varandra? Den frågan ställer radions Vetandets värld med anledning av att det stora Bell-testet engagerade drygt 109 000 deltagare, många i Linköping.

Nils Johansson

Politik hinder för återvinning av mineraler

När vi talar om omställningen till ett hållbart samhälle innefattar det sällan resurser. Politiken leder mot ökat resursslöseri av mineraler, visar Nils Johansson i sin doktorsavhandling.

Bild på fotbollsskor

Idrottssatsningar – vår tids nya socialpolitik

De senaste åren har en lång rad idrottsprojekt startat i utsatta områden som ett sätt att hantera sociala problem och stävja brottslighet. Är de alltid av godo, är en fråga som väcks i en ny avhandling.

Atlasexperimentet vid CERN

Alumn guidar på CERN för Musikhjälpen

Sugen på en heldag i världens största partikelfysiklaboratorium? LiU-alumnen Christian Ohm är forskare på CERN och har startat en auktion till förmån för Musikhjälpen.

Stipendieregn över Campus Norrköping

Den 16 december är det högtidlig utdelning av årets Norrköpingsstipendier. I år får 14 studenter och forskare dela på 120 000 kronor.

På topplistan för Altmetrics

Första gången finns en artikel från LiU med på Altmetrics lista över de hundra mest diskuterade artiklarna i världen under 2016. LiU-forskarnas artikel handlade om programvaror för magnetröntgen som räknar fel.

Priser och diplom på årets sista fakultetskollegium på Medicinsk fakultet

Stort engagemang och tydlig närvaro. Så lyder en del av motiveringen till varför Stig Linder får Årets pris för bästa föreläsning till Andreas Rousseaus minne. Det och många andra priser, anslag och docentdiplom stod i fokus när året summerades under terminens sista fakultetskollegium.

pia rundgren

Hon blir ny HR-direktör

Pia Rundgren blir ny HR-direktör vid Linköpings universitet.

Bild: Sabine Gruber inför en grupp asylsökande akademiker.

Möte med asylsökande akademiker

I april hölls det första ”Akademiskt café” för asylsökande på Campus Norrköping. När det femte cafét nu är avklarat kan arrangörerna konstatera att universitetet är svårtillgängligt för den här gruppen.

design

Nytt masterprogram i design vid LiU

Antagningen har startat till den internationella masterutbildningen i design. Utbildningen är tvåårig, tvärvetenskaplig och i fokus ligger samhällsutmaningar.

Dekanus Johan D Söderholm klipper bandet

Wallenbergcentrum tar sig an forskning i gränslandet mellan människa och teknik

Nya Wallenberg centrum för molekylärmedicin vid LiU är nu invigt. Centrumet är en del av en storsatsning på svensk forskning inom life science-området. I samband med invigningen ges ett två dagar långt symposium.

Anna Malm

Avtalen en utmaning när Saab överför kunnande

När stora internationella affärer förhandlas uppstår ofta ett glapp mellan de övergripande avtalen och avtal på operativ nivå. Anna Malm föreslår i sin doktorsavhandling verktyg som länkar dem samman.

miniräknare, detalj

Tjejer och killar upplever undervisning i matematik på olika sätt

Elevers upplevelser av undervisning i matematik påverkar hur väl de lyckas. Pojkar tycker i högre utsträckning än flickor att de är delaktiga i undervisningen och har mer inflytande över innehållet. Det visar LiU-professorerna Marcus Samuelsson och Joakim Samuelsson i en artikel i Venue.

Ellipsometer

Drygt 46 miljoner kronor till fyra LiU-forskare

Vid Vetenskapsrådets första utdelning av det nya Konsolideringsbidragen till framstående yngre forskare gick fyra till Linköpings universitet. De får nu tillsammans drygt 46 miljoner.

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

framtidens nobelpristagare?

Bild: Elever från Skäggetorpsskolan går på Corson. I våras sökte och fick Anna Lindström och Monika Lopez på IKK medel för sitt initiativ i flyktingfrågan ”Framtidens nobelpristagare”. Nu har tre grupper med nyanlända ungdomar fått besöka universitetet. Och i vår fortsätter det.

 

Upphöjd extralektion

Jonas Bergman Ärlebäck vid tavlan i klassrummet på Skäggetorpsskolan. Foto från skolans fb.Vad blir noll upphöjt till noll? MAI-lektorn Jonas Bergman Ärlebäck ryckte ut till Skäggetorp för att diskutera matematik.

 

Bäbiskultur under luppen

Tre spädbarnAlex Orrmalm Auran skriver på en avhandling om babykultur och söker efter familjer att studera.


Tonårshjärnor

Kille sitter med mobilVi delar sorgen, men inte lyckan. Blodtillförseln avslöjar hur tonårshjärnor påverkas av sociala medier.

 

Sociala robotar

Barn gör high five med en robotRobotar kan bli en god hjälp när barn med autism ska träna sig i social interaktion.

 

Årets Alumn 1

Suad Ali, porträttSuad Ali, expert på Sveriges flyktingkvot, arbetar enträget vidare för världens flyktingar. För sitt engagemang utses hon till årets alumn 2016 vid Linköpings universitet.

 

årets alumn 2

Thomas-Lunner-i-studioThomas Lunners forskning inom området hörsel och hörapparater har hjälpt miljontals hörselskadade till en bättre hörsel. Nu blir han en av årets alumner.

 

Lärdomar för livet i Guatemala

Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson bygger skola i Guatemala.Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson tog ett sabbatsår för att renovera en skola i Guatemala med hjälp av PET-flaskor.


café med succé

Dörte Bernhard och Tove Mattson på World café. Dörte Bernhard och Tove Mattsson på IBL träffade helt rätt när de arrangerade World café för 60 ämneslärarstudenter och 30 studenterna i Snabbspåret för lärare.


Åke blev Ann-Christine

Ann-Christine Ruuth föreläste på Regnbågsveckan. Foto: Melinda Reyes Hiltunen”Varför skrattar vi åt män i klänning?” Det var en av frågorna som Ann-Christine Ruuth ställde till publiken vid den fullsatta föreläsningen som ingick i Linköpings Regnbågsvecka.

 

Gjorde Geofilter

Bild: Emil Svedin visar sitt geofilter. Foto: Melinda Danielsson. I våras utlyste LiU en tävling där man fick skicka in förslag på hur LiU:s geofilter skulle kunna se ut. Emil Svedin vann och nu finna hans filter på Snapchat.

 

gör roll i tv-succé

Simon Alzén i en roll i Narcos. Foto: PrivatUtbytesåret i Sydamerika blev inte vad LiU-studenten Simon Alzén hade väntat sig. I höst kan man se honom i den amerikanska succéserien Narcos.

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

NISAL inte längre institut

NISAL – Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande – kommer från årsskiftet inte längre att ha benämningen institut. Istället kommer verksamheten att organisatoriskt finnas på en avdelning vid Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV.
– Det här förändrar ingenting i verksamheten. All forskning, personal och ekonomi finns kvar. Det är bara en organisatorisk förändring. Från början fanns verksamheten vid Tema Äldre och åldrande, sedan gick den över i institutet NISAL och nu blir det en avdelning, kommenterar avdelningschef Annika Taghizadeh Larsson.

Prithiviraj Muthumanickam

Innovationsstipendium till LiU-doktorand

Prithiviraj Muthumanickam, doktorand vid ITN, har fått LFV:s innovationsstipendium 2016. Han har bland annat studerat hur arbetsbelastningen ser ut när flygtrafikledare sköter trafikledning på distans för flera flygplatser.

Skulder krävs via fastigheter

CSN testar en ny metod för att få in pengar från utlandsbosatta låntagare som inte betalar tillbaka studielånen. Via Lantmäteriet har CSN börjat undersöka om låntagarna har tillgångar i form av fastigheter. Och resultatet är hittills gott, 150 personer har redan betalat in totalt 733 000 kronor.

FoU-verksamheten ökar

Vid svenska universitet och högskolor fortsatte både de ekonomiska och personella resurserna till FoU-verksamhet att öka 2015. Bland de personella resurserna ökade antalet årsverken med 931 stycken, vilket motsvarar en ökning med nästan fem procent. En tredjedel av årsverken utförs av doktorander, enligt SCB.

Gazi Salah Uddin

Wallanderstipendiet till LiU

Gazi Salah Uddin, forskare i nationalekonomi vid IEI, har tilldelats Walladerstipendiet av Handelsbankens forskningsstiftelser. Han får därmed full finansiering i tre år för fortsatt forskning med målet att uppnå docentkompetens.

Snedrekryteringen fortsätter

Studenter med högutbildade föräldrar är fortsatt överrepresenterade i högskolan. Det visar ny statistik från UKÄ om föräldrarnas utbildningsnivå.

Så ska UKÄ pröva examenstillstånd

Från och med den 1 januari kommer prövningarna av examenstillstånd att se något annorlunda ut. När universiteten och högskolorna ansöker ska de bland annat motivera vad utbildningen tillför samhället.

Klart med ny vd för LEAD

Håkan Klarin, idag centrumchef för medicinsk teknik och it på Region Östergötland, blir ny vd för företagsinkubatorn LEAD som ägs av LiU. Håkan Klarin påbörjar sitt uppdrag i februari nästa år.

Familjeperspektiv gav stipendium

LiU-doktoranden Maria Liljeroos är årets mottagare av Svensk sjuksköterskeförenings doktorandstipendium. Hon får priset för sin forskning om hur man kan förbättra vård och omsorg för patienter med hjärtsvikt och deras närstående.

snus

LiU-alumn på Venture Cup:s Top 20

LiU-alumnen Bengt Wiberg (ekonomstudent 1978-81) ville inte lägga av med snusandet trots problem. Istället uppfann han ett nytt sätt att paketera snus, Sting free snus, som patentsökts i 38 länder och dessutom nu ligger på listan över Venture Cup:s 20 bästa idéer 2016.

LiU-professor med i expertgrupp

Henrik Belfrage, adjungerad professor i samhällsmedicin vid LiU, blir en av ledamöterna i en ny expertgrupp som ska arbeta för en ny paraplylagstiftning, Lex Lotta, till skydd för kvinnor som lever i våld i nära relationer.

Kvinnor mer försiktiga med att ta lån

Kvinnor som studerar med studiemedel är mer avvaktande till att ta studielån jämfört med män. Samtidigt arbetar kvinnor oftare än män vid sidan av studierna för att slippa ta lån. Det visar en ny rapport om jämställdhet bland studerande, från CSN.

Fusk på högskoleprovet

Universitets- och högskolerådet, UHR, har konstaterat 51 fall av fusk på högskoleprovet som skrevs av drygt 55 000 personer den 29 oktober. Dessa 51 personer kommer nu att stängas av från högskoleprovet i två år. En person är polisanmäld och UHR utreder om fler ska anmälas.
I Linköping handlar det om ett fall av fusk, 37 i Stockholm, nio i Lund och fyra i Göteborg.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Mon Jan 16 15:14:02 CET 2017