Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Interaktiv studio ska underlätta beslut

arenaEn avancerad interaktiv studio på Linköpings universitet ska erbjuda politiker, forskare och planerare tekniskt stöd i möten där svåra beslut måste fattas. Måndag 30 mars invigs Norrköpings beslutsarena.

– Möten där alla deltagare tittar på en persons presentation är inte effektivt vid exempelvis stadsplanering eller krishantering. Då behöver olika scenarier och åtgärder enkelt kunna jämföras. Arenan är svaret på ett behov av större interaktivitet, säger universitetslektor Tina-Simone Neset, föreståndare för arenan.

Beslutsarenan är ett resultat av forskning inom interaktiv visualisering samt deltagandeforskning. Totalt har den nio projektorer och alla deltagare kan koppla upp sig och visa information samtidigt på en cylindrisk skärmvägg som är sex meter i diameter. Data, grafik och simuleringar kan enkelt flyttas fram och tillbaka på skärmväggen.

– Vad vi vet finns ingen liknande arena i Europa, säger Tina-Simone Neset.

Men det är inte bara vid eventuella katastrofer och i stadsplanering som arenan kan fungera som beslutsstöd. Den kan också vara till hjälp i exempelvis budgetarbete, vårdärenden eller för virtuella konferenser. Den kommer också bli ett stöd vid presentation av forskning och tanken är att universitetets studenter i bland annat miljövetenskap ska få tillgång till arenan.

Norrköpings beslutsarena är utvecklad av forskare på centrum för klimatpolitisk forskning, tema miljöförändring och C-Research vid Linköpings universitet i samarbete med SMHI. Den har finansierats av Norrköpings fond för forskning och utveckling, Linköpings Universitet och genom en donation av Luftfartsverket.


Therese Ekstrand Amaya 2015-03-30 

Fler nyheter

Ett övergrepp kommer sällan ensamt

Studier vid Linköpings universitet visar att många som uppger att de blivit slagna, våldtagna eller förföljda har också utsatts för andra former av våld och av mer än en förövare, och det gäller både kvinnor och män.

Rivstart för Service Design för Innovation

Med rekrytering av nio doktorander rivstartar den europeiska forskarskolan SDIN för tjänstedesign för innovation i ett samarbete mellan sex europeiska universitet, däribland LiU.

promotion

De blir årets hedersdoktorer

Fyra utländska forskare, två svenska företagsledare och en folkbildare blir hedersdoktorer vid Linköpings universitet. De promoveras vid en ceremoni i maj.

Pilar som bildar en grön cirkel

80 miljoner till forskning kring cirkulär ekonomi

LiU har fått uppdraget att leda ett nytt forskningsprogram och tillsammans med universitetet i Lund och Chalmers utveckla innovativa lösningar kring produktdesign och resurseffektivitet.

Deltagare inför starten. Från ett tidigare lopp.

Dags för välgörenhetsloppet Elimu

För fjärde året arrangerar studenter Elimu-loppet på Campus Valla den 23 april. Intäkterna ger kenyanska ungdomar en chans till utbildning.

Kommunala folkomröstningar ifrågasätts

Kommunala folkomröstningar har blivit fler men politikerna tar sällan hänsyn till resultaten.

Mansson

Patienter med ångest kan slippa fruktlös terapi

Att förutsäga om en patient som lider av social fobi kommer att bli hjälp av behandling, kan bli verklighet.

Människa på klippa i skärgård

Ökad turism ställer krav på kommunerna

Ökad turism i Sverige kräver mer riktad samhällsplanering i kommunerna. Det visar LiU-forskare i en rapport till Tillväxtverket.

Pall på podium i utställningen. Delvis rödmålad.

Experimentell form

Studenter på Slöjd, hantverk och formgivning ställer ut resultatet av en kurs i experimentellt arbete i Key-foajén.

Hand, penna och provpapper

Färre skriver högskoleprovet

Totalt 84 418 personer har anmält sig till lördagens högskoleprov, fyra procent färre än våren 2014. Minskningen för LiU:s del ligger på knappt två procent.

Efterlyser samordnat karriärsystem

Otrygga premisser kan få många forskartalanger att välja bort en akademisk karriär. Det konstaterar Vetenskapsrådet i en färsk analys.

Samuel Edelbring

Ingen teknik utan pedagogik på Clinicum

Samuel Edelbring är ny akademisk föreståndare för Clinicum vid Hälsouniversitet. Det är en nyinrättad tjänst med uppdraget att utveckla den pedagogiska verksamheten.

Nationellt centrum om våld mot barn

(Uppdaterad 2015-03-19 09:24) Linköpings universitet blir värd för ett nationellt kunskapscentrum kring våld och andra övergrepp mot barn. Det föreslår Socialstyrelsen efter en internationell bedömning.

teater

Från teori till teater

Layal Kasselias Wiltgren undersökte i sin avhandling ungdomars uttryck av etnicitet, nationalitet och flerspråkighet. Nu tar hon frågorna med sig till teatern.

LiU-laget i Hack for Sweden uppställda

Tog hem Hack for Sweden 2015

Fyra LiU-studenter med kompetenser i programmering, grafisk design och kognitionsvetenskap vann årets Hack for Sweden Awards. Nu väntar Silicon Valley.

Makerere University, del av huvudbyggnaden

Matematikforskning i Uganda

Matematiska institutionen går in i ett nytt Sida-finansierat samarbete med Makerere University. Utvecklingen av forskarmiljöer och forskarutbildning i matematik står på programmet.

Lambert Rutaganda

Årets utmanare och Årets framtidsledare

Vid Universum Awards tog LiU-studenter hem tre av fem kategorier av Årets student. Lambert Rutaganda blev Årets Utmanare, Sara Magnusson Årets framtida ledare och Daniel Emanuelsson Årets Teknolog.

Daniel Emanuelsson

LiU-student Årets Teknolog

Daniel Emanuelsson, LiU-student på civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi hyllades som Årets Teknolog 2015 vid Universum Awards på Berns den 11 mars.

Klartecken för teknikutbildningar

Fem teknikutbildningar på LiU som 2013 fick påbackning av UKÄ vid en granskning har nu fått klartecken. De bedöms idag hålla hög kvalitet.

Di Yuan

5G kräver smarta nät

Ingen vet exakt vad 5G är, förutom att de trådlösa näten ska klara 1000 gånger mer datatrafik. LiU-professorn Di Yuan leder ett Horizon 2020-projekt kring smarta nät.

Barnbokens budskap om teknik

Barnbokens budskap om teknik

Den ambivalens som omger teknik syns sällan i läroböcker. Cecilia Axell menar att skönlitteratur skulle kunna vidga elevers syn på teknik.

Aktion mot åldersdiskriminering

Diskriminering på grund av ålder är ett vanligt fenomen, ändå talas det lite om ålderism. Nu deltar LiU-forskare i ett internationellt projekt som ska belysa problemet i Sverige.

Stoppad höstantagning till turismprogram

Det blir inga nya studenter på kandidatprogrammet i turism hösten 2015. Fakultetsstyrelsen beslöt stoppa antagningen vid sitt senaste styrelsemöte.

StiL:s emblem i Märkesbacken på Campus Valla

Starkt engagemang för hotat turismprogram

Upprop på nätet och arga studenter. Filosofiska fakultetens förslag om nedläggning av turismprogrammet väckte starka reaktioner.

Nygamla äldreboenden ska nå miljömål

En stor del av fastigheterna där det finns äldreboenden är i behov av renovering. Många inblandade aktörer med olika behov gör att det är svårare att uppfylla miljökrav vid renovering jämfört med nybyggnation. Ett tvärvetenskapligt projekt med bas vid Linköpings universitet ska försöka råda bot på detta.

Sara Gustafsson och Anna-Carin Ramsten

LiU:s samverkan ska synas

Hur visar vi vilken påverkan universitetet har på samhället? Och vad är samverkans-skicklighet? Anna-Carin Ramsten och Sara Gustafsson är engagerade i projektet LiPSS.

Kloss-projektet

Samverkan i fokus för Kloss

Nio lärosäten har gått samman för att hitta en lösning hur samverkan ska dokumenteras och synliggöras. Två projekt drivs från LiU med Anna-Carin Ramsten som projektledare.

Pionjärer blir hedersdoktorer

Torbjörn Kronander och Jan-Olof BrüerTvå pionjärer inom medicinsk bildteknik, Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer, hedras av medicinsk fakultet.

 

världens snabbaste

Anette Philipsson vid bassängkantenAnette Philipsson, kanslichef på HU, har satt två nya världsrekord i Mastersimning 50+.

 

medieteknikdagarna

Deltagare i Medieteknikdagarna

Företagsmässa, inspirerande föreläsningar och stor bankett väntar deltagarna på Medieteknikdagarna på Campus Norrköping.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

yrkesentusiasm

Pauline utanför Key-huset. I bakgrunden kurskamrater på internationell master i utomhuspedagigik.Trött på allt gnäll om skolan peppade lärarstudenten sin pedagoglust med en rebellisk kurs.

 

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

 

Personligt om sociologi

Boel BernerBoel Berner, professor emerita, reflekterar kring sociologins roll i en ny bok.SAtsar allt på film

filminspelning i NorrköpingÄr det värt att följa sin dröm om man vet att vägen blir tuff? Tveklöst ja, menar fyra KSM-studenter.

 

Solidarisk ekonomi

Klara FrimanFör Klara Friman betyder examen i design och produktutveckling jobb med solidarisk ekonomi i Nicaragua.

 

Hållbara affärer

Lunchmingel28 små och medelstora företag har fått Almi- och forskarhjälp att vända miljöutmaningar till affärer.

 

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.
 

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

 

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

 

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

 

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

 

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

 

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Prisad rekryteringskampanj

Förra årets kampanj för att rekrytera studenter – kallad LiU IRL – belönades på torsdagskvällen med det s.k. Agdapriset för bästa kampanj av Marknadsföreningen i Östergötland. Kampanjen gjordes i samarbete med kommunikationsbyrån Linkin.

Vinnande laget Johanna Engstam, Linköpings Universitet Maria Cetinic, Broby Grafiska Kelly Backlöf,

Guld i reklamtävling

Det blev guld i kategorin digital för studenterna Johanna Engstam och Kelly Backlöf, Grafisk design och kommunikation, som ställde upp i reklamtävlingen 48H i helgen. 12 000 kr i vinst och vinnarannonsen publiceras digitalt i DN, Sydsvenskan och GP.

Pris till hörselforskare

Cecilia Nakeva von Mentzer har mottagit Arnbrinks utmärkelse för en avhandling inom kognitiv hörselvetenskap vid Linköpings universitet. I avhandlingen undersöktes fonologisk lästräning vid datorn för döva och hörselskadade barn som använde cochleaimplantat, hörapparat eller en kombination av båda. Priset delas ut av Svenska audiologiska sällskapet.

Han tog priset i Nebraska

Philipp Kühne, postdoktor vid Avdelningen för halvledarmaterial, har fått utmärkelsen Lowe R. & Mavis M. Folsom distinguished doctoral dissertation award för sin doktorsavhandling vid universitetet i Nebraska-Lincoln, USA. Avhandlingen har titeln The Optical hall effect in three- and two-dimensional materials. Kühne forskar nu i Vanya Darachievas grupp kring utveckling av nya material för ultrasnabb elektronik, bland annat grafen.

Årets lärare i affärsrätt

Studenterna på de affärsjuridiska programmen har utsett Anders Holm, lektor i affärsrätt, till Årets lärare 2015. Anders Holm undervisar och forskar i avtals- och skadeståndsrätt.

Materialforskare får Tage Erlanders pris

Johanna Rosén, docent och forskare i tunnfilmsfysik, får Tage Erlanders pris för naturvetenskap och teknik 2015 som delas ut av Kungl. Vetenskapsakademien. Hon får priset, 275 000 kronor, för sina "insatser inom plasmabaserad yt- och materialdesign ... där hon grundat en unik forskningsmiljö med en stark profil inom både grundforskning och tillämpad forskning”.

LARC blir Forum Östergötland

LARC, en stödenhet för klinisk forskning, byter namn till Forum Östergötland efter det att verksamheten fått utökat uppdrag.

Deltidssjukskriven student

Enligt ett förslag från Socialförsäkringsutredningen ska det bli möjligt för studenter att bli sjukskriven på deltid. Det har hittills inte gått. Utredningen anser också att lärosätenas ansvar för studenternas rehabilitering ska bli tydligare.

Fuskrekord

Nyhetsbyrån TT har för femte året i rad kartlagt hur många studenter som stängs av på grund av plagiat, otillåtna samarbeten eller hjälpmedel med mera. I år var de fler än någonsin, totalt 576. Topp i statistiken innebar runt 60 avstängningar per lärosäte, för LiU:s del handlade det om hälften så många.

Nytt system för utvärdering

Regeringen har lagt ett nytt förslag på hur kvaliteten på högre utbildning ska säkras genom ett nytt system i fyra delar: prövning av examenstillstånd, utvärdering av utbildningar och kvalitetssäkring samt tematiska utvärderingar. UKÄ ska ansvara för implementering i samråd med lärosäten och företrädare för studenter och arbetsliv.

Kartlägger breddad rekrytering

Regeringen har gett Universitets- och högskolerådet uppdrag att analysera lärosätenas arbete med breddad rekrytering. I uppdraget ingår att presentera goda exempel och att sprida information om dessa.

Utmärkta solcellsforskare

Olle Inganäs och Fengling Zhang har fått utmärkelsen World's Most Influential Scientific Minds award av Thomson Reuters. De bägge är professorer vid Avdelningen för biomolekylär och organisk elektronik vid IFM, där de bland annat forskar om organiska solceller.

Lyckad konsert för kvinnojourer

Drygt 6 600 kronor kunde akademiska damkören Linnea överlämna till Linköpings tjej- och kvinnojourer efter en lyckade välgörenhetskonserten den 6 mars.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-03-30