Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Utökat matematiksamarbete med Östafrika

Universitetsläraren Lydie Mpinganzima är den andra kvinnan i Rwandas historia som disputerar inom matematik. Det sker vid Linköpings universitet via ett Sidasamarbete mellan Sverige och Rwanda.

Lydie Mpinganzima- Att få möjlighet att utveckla sina kunskaper som lärare betyder mycket både för mig personligen och för landet, säger Lydie Mpinganzima (bilden).

Hon har varit i Sverige i omgångar under de senaste sex åren och bland annat också passat på att ta en masterexamen i matematik.

Sedan 2007 samarbetar Matematiska institutionen, MAI, med University of Rwanda inom ett Sidafinansierat program. Bengt-Ove Turesson, universitetslektor på MAI, är Sveriges koordinator för programmet.

- Det här är det största forskningsprogrammet som Sida driver. Vi bidrar med att bygga upp matematikundervisningen i Rwanda och att utveckla matematik till ett forskningsämne. Bristen på disputerade lärare där är mycket stor, säger Bengt-Ove Turesson.

LiU:s lärare får i sin tur möjlighet att åka till Rwanda och undervisa.

- De får internationell erfarenhet och undervisar i kurser vi inte har här på LiU. Det är mycket värdefullt för oss. Dessutom har detta samarbete lett till att vi fått kontakt även med andra länder i Östafrika.

Det sker via ett delvis Sida-finansierat östafrikanskt universitetsnätverk kring matematikundervisning, forskning och forskarutbildning. Genom det har MAI nu kontakter med universitet även i Kenya, Tanzania, Uganda och Zambia. Utöver sex doktorander från Rwanda är ytterligare sex doktorander från dessa östafrikanska länder här.

- Under de närmaste åren kommer vi att anta ytterligare åtta doktorander, säger Bengt-Ove Turesson.

Sidasamarbetet med Rwanda ingår i ett nationellt program där tolv partneruniversitet ingår, däribland Uppsala, Lund och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Raymond Ndikumana är ansvarig för programmet i Rwanda.

- Utöver vad samarbetet betyder för matematikutvecklingen i vårt land så får vi också del av hur välutvecklad demokratin är i Sverige. Och Sverige, i sin tur, får direktingångar för att göra affärer med våra länder, säger han.

Institutionen för beteendevetenskap och lärande, IBL, har tidigare haft ett liknande samarbete med Rwanda.

Foto: Gunilla Pravitz

Lydie Mpinganzimas avhandling heter Iterative methods for solving the cauchy problem for the Helmholtz equation.


Eva Bergstedt 2014-04-24 

Fler nyheter

Hans Lundgren dirigerar

Avskedskonsert blir start för ny musikfond

Den 10 maj framför tre av LiU:s körer samt Akademiska orkestern ”Fine – en avskedskonsert”. Efter tre decennier står Hans Lundgren för sista gången som dirigent och intäkterna går till en nybildad fond för musik vid LiU.

Jody Foo med gamla telefoner

LiU:s gamla telefoner blir skulptur

Bordstelefonernas era på LiU är förbi. Synd att bara slänga dem, tycker Jody Foo på IDA som vill göra ett en minnesskulptur av några tusen telefoner.

Silje Lundgren

Excellent genusforskning i nytt samarbete

Sex års samarbete mellan genusforskare vid Linköpings och Örebro universitet har fått en permanent efterföljare i GEXcel International Collegium.

Studentkören SKÖN

Universitetskörer till Estland

Flera av universitetets körer åker till Tartu i Estland för att delta i en studentsångarstämma i helgen.

en som studerar

Fler vill läsa på LiU

Antalet sökande till höstens utbildningar ökar med 3,6 procent vid Linköpings universitet jämfört med ifjol. Det är mer än i landet som helhet.

Ny metod mäter turbulens i hjärtat

Ett rubbat blodflöde i hjärtat kan leda till ineffektiv och ofördelaktig pumpning av blod. LiU-forskare har nu med en ny metod kunnat mäta och avbilda turbulenta flöden.

Mösspåtagning. Foto Göran Billeson

Absolut vår

Mösspåtagning! Valborg! Borggården 15.00! Gratis inträde, studenter halva priset, meddelar Linköpings Studentsångare som står för de sedvanliga vårsångerna.

alva olsson

Framgångar för LiU-orienterare

(Uppdaterad 2014-04-16 16:10) Två EM-silver och två SM-guld – det går bra för orienterarna i LiU Elitidrott just nu. Största överraskningen var Alva Olssons EM-silver i stafetten.

Bostadsbyggande

Effektivare bygga bostadshus

Henric Jonsson, doktorand i bygglogistik, har tagit fram ett stöd för beslutsfattande som underlättar valet av produktionsprocess vid bygget av flerbostadshus.

Lampskärm för återbruk

Återbruk som temadag

Miljövetare som lär ut miljötänkande och återbruk till studenter på Slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet – det är ett exempel på hur olika utbildningsprogram kan dra nytta av varandras kunskaper.

Många gener bakom hönskammen

Tuppars och hönors röda kammar är exempel på sexuella ornament. Bakom denna intrikata egenskap ligger ett helt kluster av gener, visar ny forskning.

Leukemicellens hemlighet

Varför blir en del patienter med leukemi hjälpta av ett läkemedel, och andra inte? Svaret finns på insidan av cellerna som kan utforskas tack vare ett nytt kraftfullt instrument.

Isak Persson

LiU-student blir koncern-vd i sommar?

Sommarjobbet som student-vd för Adecco hägrar. Isak Persson, som läser maskinteknik och en master i industriell ekonomi och logistik, är en av åtta finalister.

Ydreskolan - vinnare i Teknikåttan

Ydreskolan vann i Teknikåttan

På torsdagen hölls regionfinalen i tävlingen Teknikåttan på Linköpings universitet. Vinnarna blev åttorna från Ydreskolan som kammade hem priset på 7 500 kr och nu ska få tävla i riksfinalen.

Nya populärvetenskapliga filmer

I några nyproducerade populärvetenskapliga filmer berättar LiU-forskare bland annat om hur de tar fram nya material, utvecklar djurhållningen och bidrar till bättre omvårdnad. Filmerna finns på LiU-webben.

Matthias Fischer och Hirooki Fujiwara

Samarbetsavtal tecknat med Toyota Material Handling

Toyota Material Handling Europe och Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling signerade under onsdagen ett avtal kring långsiktigt strategiskt samarbete.

Magnus Berggren

Magnus Berggren får årets Wallenberg-pris

Magnus Berggren, professor i organisk elektronik vid LiU får årets Marcus Wallenberg-pris på 2 miljoner kronor för sitt pionjärarbete kring elektronisk papper.

Kåkenhus, exteriör

Slopad bostadsgaranti för Norrköping

Bostadsgarantin för nya studenter vid Campus Norrköping slopas för att ersättas med en bostadspool driven av Kårservice.

Bild från laboratorium

Biomedicinska analytiker samverkar bra

Programmet för Biomedicinsk analytiker hamnar i topp vad gäller samverkan med arbetslivet i en undersökning om lärosätenas samarbeten med arbetsgivare.

ordet entreprenör

Deltagarrekord för Venture Arena

24 bolag på två scener under två timmar. Det var en intensiv kväll för de 333 besökarna på Venture Arena som arrangerades i Linköping Konsert & Kongress den 8 april.

Kjell O Lejon

LiU-professor ger ut bok om Bush

Kjell O. Lejon, professor i religionsvetenskap och historisk teologi, har skrivit det första verket om Bush Sr utifrån ett religionsvetenskapligt perspektiv.

Pier Jaarsma

Autism som naturlig variation

Autism uppfattas ofta som ett handikapp, men kan hos normalbegåvade personer ses som en naturlig variation. Det visar en avhandling av Pier Jaarsma om autism och etik.

diagram

Deltagarrekord för högskoleprovet

Drygt fyra tusen tog chansen att göra högskoleprovet på LiU vilket innebar deltagarrekord.Totalt i landet var 88 760 personer anmälda.

Strategisk satsning som går hem

Fem strategiska forskningsområden och 63 miljoner kronor per år. Det blev utfallet för Linköpings universitet i den statliga satsning som inleddes 2010. När ett år återstår pekar allt på att den gett valuta för pengarna.

Förlängd antagning till 16 april

Tekniska problem gjorde det omöjligt att anmäla sig till högskolestudier. Sista anmälningsdag är framskjuten ett dygn.

Biblioteket. Foto: Vibeke Mathiesen

Självstudieguide om plagiat

Nu har Biblioteket lanserat den självstudieguide, NoPlagiat, som ska underlätta för studenter och andra att undvika plagiat.

Wegners skalstol

LiU Malmsten goes Denmark

Danmark firar världskände möbelarkitekten Hans Wegner. Tre utbytesstudenter på LiU har med anledning av det gjort en av hans stolar i storformat. Den frontar nu danska Designmuseet.

Överleva på mars

Mars”Att överleva på Mars yta utan rymddräkt är helt omöjligt eftersom atmosfärstrycket är alltför lågt, och dessutom saknar atmosfären syre.” Det svaret fick Angelina från LiU:s populära webbtjänst för vetgiriga på sin undran om hur människor kan klara sig på grannplaneten.

Till Fråga forskare

 

Fem minuter med ...

Erik Berggren… Erik Berggren, som drivit Öppet Campus i Norrköping. Blir det någon fortsättning efter våren?

 

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna till civilingenjör inom miljöområdet.

 

gränslösa ingenjörer

Alexandra Andersson, ordförande i INUGStudentföreningen INUG, Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser, vid Linköpings universitet blir i vår en del av den nationella föreningen Ingenjörer utan gränser.

 

Hyllad LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

 

Debatt

Det är svårt att mäta kvalité. Ted Johansson, adjungerad professor vid ISY och som ingått i UKÄ:s bedömargrupp, ger sin syn på arbetet med att utvärdera utbildningar.

 

HEMMA IGEN FRÅN NEPAL

Studenter i NepalFörra året styrde Johan Alsterhag och David Falk kosan mot Nepal, på cykel. Målet var att stötta ett hem för utsatta flickor. Nu är de hemma igen (lite mindre skäggiga).
 

De utvecklar mensskydd till utvecklingsländer

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar bättre och miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.


Studenter lär barn att programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.


Ny Kalasgeneral

Jonathan AllvinJonathan Allvin, ny Kalasgeneral, vill satsa på en minnesvärd fest för alla nya studenter i höst.
 

nu lyfter flyg och miljö

FlygmotorsimulatorEn ny gasturbinsimulator har tagit plats i A-huset, när Jörg Schminder lägger på en störning påverkas flödet direkt.

 

brygga mellan företag och studenter

Patrik Jutterström på ett studentfikRätt jobb och rätt student. Nya studentföreningen BrandVisors vill underlätta kontakten mellan studenter och företag.

 

Stor kraft i lyskraft

Kåkenhus, Norrköping. Norrköpings kommun och LiU fortsätter att samverka i Lyskraft. Nu tar andra efter modellen.

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Snedrekrytering består

Bland studenter med lågutbildade föräldrar går bara tre procent vidare till forskarstudier. Om föräldrarna däremot är forskarutbildade är andelen 14 procent, visar en ny analys från UKÄ.
Och fler män än kvinnor väljer forskarutbildning, sex procent mot fyra.

Professor i lärt sällskap

Martin Ball, nybliven professor i logopedi, har valts in i Learned Socity of Wales.

Utbildningsutbudet utreds

Lars Haikola ska utreda vilka utbildningar högskolan erbjuder och hur väl de möter de behov som finns. Det meddelade regeringen i tisdags. Lars Haikola lämnar därmed sin post som universitetskansler redan den 1 juni, ett halvår innan hans förordnande går ut. Syftet med utredningen är att få en sammanhållen bild av vad som styr utbildningsutbudet.

Färre enstaka kurser

Utbudet av enstaka kurser på högskolan har inte minskat så drastiskt som tidigare påståtts. Enligt UKÄ minskade antalet enstaka kurser med åtta procent mellan 2012 och 2013.
I en tidigare rapport från UKÄ framgick att minskning var nästan 40 procent. Men den siffran har nu allts reviderats.

Ökade FoU-medel

SCB:s prognos över medel till forskning och utveckling (FoU) i statsbudgeten beräknas uppgå till 32,9 miljarder kronor i år. FoU-medlen ökar med 850 miljoner jämfört med förra årets prognos. Av dessa utgör ökade FoU-medel till universitet och högskolor drygt 390 miljoner kronor.

FN-uppdrag om hållbarhetsfrågor

Anders Jidesjö, universitetslektor på Tema Vatten, har fått i uppdrag av Svenska Unescorådet m fl att skriva underlag om vad Sverige åstadkommit i frågor som rör utbildning för hållbar utveckling. En FN-konferens hålls i Japan i november för att stämma av arbetet för en hållbar utveckling i världen 2005-2015. Två svenska konferenser hålls dessförinnan, den första på Uppsala universitet den 3 juni och den andra på Rosenbad i Stockholm den 28 augusti.

LiU-professor nybliven Fellow

Åke Björck, professor emeritus i numerisk analys, har blivit utnämnd till SIAM Fellow.
SIAM, Society for Industrial and Applied Mathematics, med säte i Philadelphia, är en av de största professionella organisationerna för matematik med medlemmar över hela världen.

Skiss på hus byggt av kuber

Prisad idé om en hållbar stad

LiU-studenterna Diana Kaliff och Benjamin Gredeson tog hem förstapriset i Skanska Sustainable Cities Challenge med sitt bidrag ”CUBO”. De tänker sig en byggnad, vars yttre ram håller samman kuber som kan flyttas om eller läggas till efter behov. Priset består i en studieresa till New York.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-04-24