Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Dags för Pedagogikdagarna

Bild anställda vid ett bord runt dator.

Nu är programmet spikat för årets två pedagogiska halvdagar, fulla av goda exempel, inspiration och samverkan. Sista anmälningsdag är 10 mars. 

Fler nyheter

Spårvagn i Norrköping

Studenter vässar sin kompetens

I Norrköping har ett mångårigt samarbete med LiU lett till att studenter på allt fler utbildningar involveras i projekt som Norrköpings kommun behöver hjälp med.

kahlin

Tystnad omger intellektuellt funktionsnedsattas åldrande

Äldre personer med intellektuella funktionsnedsättningar tillåts inte åldras på samma sätt som andra och får inte det stöd de behöver.

Del av logga för konserten: ett knippe kvinnokamp.

Stor välgörenhetskonsert med Linneorna

Den akademiska damkören Linnea bjuder in till välgörenhetskonsert den 6 mars, med sånger om och av kvinnor och fyra inbjudna talare på scen. Insamlade bidrag går oavkortat till kvinnojouren i Linköping.

De skriver med molekyler

LiU-forskare och kolleger i München har lyckats följa och modellera termodynamiken hos en enskild molekyl, fångad i en por i nanoformat. De har till exempel kunnat koda bokstäver i alfabetet.

Studenter i Norrköping

Mentalt förberedd för arbetslivet

Ett utökat samarbete mellan socionomprogrammet och Norrköpings kommun har lett till ökad kompetens hos studenterna.

Bild från spexet

Årets spex – krig, kärlek och Zlatan

Årets studentspex Jeanne d’Arc eller en snabblektion i ängelska lockar till många skratt. 70 studenter deltar i uppsättningen framför och bakom scenen.

barseback

Vem är vem i klimatdebatten?

Industrifatalist, grön keynesianist, eko-socialist eller klimatskeptiker? Jonas Anshelm, forskare vid LiU, reder i en bok ut klimatdebatten.

Nya LiU-siffror klara

Årsredovisningen är klar och siffrorna som beskriver LiU i korthet skiljer sig inte mycket från föregående år: knappt 27 000 studenter, drygt 1 300 doktorander, drygt 4 000 anställda och en omsättning på drygt 3,5 miljarder kronor.

Webbteve: Febrig och deppig

Hur svarar hjärnan på inflammation? Se föreläsningen med David Engblom, universitetslektor i neurobiologi. Han forskar om hur nervkretsar i hjärnan signalerar belöning och obehag.

Idéer för en bättre värld

Innovationskontorets idétävling, där studenter uppmanats att komma med lösningar som kan göra världen med hållbar, har avgjorts. Ära och en ekologisk matkasse stod på spel.

Moderkakan skyddar fostret mot mammans immunförsvar

Den blivande mammans immunförsvar är ett dödligt hot mot fostret och måste därför försvagas under graviditeten. Helt nya forskningsrön visar nu att det är moderkakan som styr denna anpassning.

Cecilia Åsberg

20 nya miljoner till grön humaniora

LiU har tilldelats ytterligare 20 miljoner kronor för bygga upp en världsledande tvärvetenskaplig kultur- och miljöforskning.

Studenthuset

Framtidssatsning på Campus Valla

Ett nytt studenthus, en samlad universitetsförvaltning och samverkan mitt på Campus Valla. Beslutet fattades av en enig universitetsstyrelse idag.

Trender styr vilken forskning som når lärare

Skolans arbete ska vila på vetenskaplig grund. Men, den väg forskningen tar för att nå skolan är inte oproblematisk, visar LiU-forskare.

studenter

Studentundersökning ger studenter chans att påverka

Nu har en enkät landat i mailboxen hos studenterna på LiU. Genom att fylla i den har de chansen att påverka sin studiemiljö. Deras synpunkter ger universitetet verktyg för att göra förbättringar.

Mia Persson

Fängslande i Vallabiblioteket

På en dryg timme spreds nya kunskaper om hundars beteende, servostyrning i lastbilar, effektivare gasturbiner, smart komposittillverkning och hungriga höns.

adoption

Adoptivföräldrar är de ideala föräldrarna

En god förälder ska vara självuppoffrande, lycklig och ha mycket tid för sina barn. Det visar en studie om hur adoptivföräldrar beskrivs inför internationell adoption.

Forskning på odlade celler kan slå fel

Celler odlade i laboratoriet uppträder mycket annorlunda än celler i kroppen. Redan efter några dagar är förändringen så stor att den kan påverka tolkningen av en studie.

PO Sjöberg

Norrköping får e-hälsolabb

Om 20 år är en fjärdedel av alla svenskar över 65 år och när vi behöver vård får vi det i hemmet. Nu invigs Digital Health Lab som ska hjälpa oss att må bättre.

Lars Vilks

Yttrandefrihet i fokus vid Vilks besök

I förra veckan, innan händelserna i Köpenhamn, besökte konstnären Lars Vilks Utrikespolitiska studentföreningen på universitetet.

Noshörning i Ngula

Smarta savanner

Tolv svenska företag, Vinnova, Linköpings universitet, Stimson Center och internationella partners, bygger en guldstandard för skydd av utrotningshotade djur och naturresurser.

Händer som håller i en kaffekopp

Var fjärde 65+ lider av kronisk smärta

Var fjärde person över 65 år som deltog i en befolkningsstudie led av måttlig eller svår kronisk smärta.

Studentdriven logopedmottagning nominerad till Götapriset

Sveriges första studentdrivna logopedmottagning startade på US i höstas. Nu är den nominerad till Göta-priset för landets bästa offentliga utvecklingsprojekt.

Norrköping

Tio utmaningar för en hållbar stad

När Mats Eklund och Sara Gustafsson gick igenom resultaten från forskningsprogrammet Hållbara Norrköping ledde det till tio utmaningar för en hållbar stad.

Jeanne d¿Arc inför kung Karl

Snabblektion i ängelska

En fantastisk uppsättning och ett fantastiskt manus. Det utlovar Linköpings Studentspex inför premiären på Jeanne d’Arc eller en snabblektion i ängelska den 14 februari.

Mariethe Larsson och Karin Fälth-Magnusson

LiU 40 firas hela året

I år är det 40 år sedan Linköping fick sitt universitet. Det kommer att uppmärksammas under hela 2015 med bland annat en extra festlig promovering, en födelsedagsfest och en vetenskaplig jubileumskonferens.

grå målarfärg och en roller

2 x Malmsten på möbelmässan

Nästa vecka öppnar årets stora möbelmässa. LiU Malmsten representeras i två montrar Greenhouse och på Lidingö hålls Öppet Hus.

yrkesentusiasm

Pauline utanför Key-huset. I bakgrunden kurskamrater på internationell master i utomhuspedagigik.Trött på allt gnäll om skolan peppade lärarstudenten sin pedagoglust med en rebellisk kurs.

 

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

 

Personligt om sociologi

Boel BernerBoel Berner, professor emerita, reflekterar kring sociologins roll i en ny bok.SAtsar allt på film

filminspelning i NorrköpingÄr det värt att följa sin dröm om man vet att vägen blir tuff? Tveklöst ja, menar fyra KSM-studenter.

 

Solidarisk ekonomi

Klara FrimanFör Klara Friman betyder examen i design och produktutveckling jobb med solidarisk ekonomi i Nicaragua.

 

Hållbara affärer

Lunchmingel28 små och medelstora företag har fått Almi- och forskarhjälp att vända miljöutmaningar till affärer.

 

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.
 

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

 

inredde i is

del av inredning, isskulptur som en blommaJulia Gamborg Nielsen, möbeldesigner från Malmsten, skapade konstsviten Abject Beauty på Ishotellet.

 

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

 

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

 

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

 

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

 

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

 

synar ensamheten

axelågrenKan ensamhet vara positivt? En konferens om äldres ensamhet arrangerades av Axel Ågren, NISAL.


LiU-Elitidrott

Staffan Ek Finnkampen 2012. Foto: Peter Holgersson. SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. En framgångsrik höst för LiU:s idrottande studenter. Kanske stavas framgångsfaktorn LiU-Elitidrott?

 

Affärssinne x lokalsinne

nyckel på en nyckelhållare i form av ett husFyra blivande civilingenjörer sjösätter efter nyår en digital marknadsplats för kommersiella marknadsplatser.

 

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

 

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior..

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

 

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Ministerbesök

Civilminister Ardalan Shekarabi genomför under våren en serie regionala kunskapsseminarier om en ny styrning av välfärden bortom New Public Management. En prioriterad fråga för regeringen är att förbättra styrmodellen i den offentliga sektorn. Tisdag 10 mars har turen kommit till LiU. Seminariet är öppet för allmänheten och äger rum klockan 13 – 15 i Sal A1, Hus A, Campus Valla.

UKÄ vill höra studenterna

Nu påbörjar UKÄ den tredje omgången av nationella Student- och Doktorandspeglarna, som senaste gjordes för 2008. Enkäten går till 11 000 studenter och 10 000 doktorander. Resultat väntas i februari 2016.

6 miljoner i Norrköpingsfonden

Norrköpings kommun har beslutat avsätta ytterligare miljoner till fonden för forskning och utveckling. Forskningsprojekten ska på något vis vara knutna till LiU/Campus Norrköping. Sista ansökningsdag är 29 mars.

Ny metod utvärdera forskarutbildning

I vår startar UKÄ pilotutvärderingar för att testa ett nytt system för utvärdering av forskarutbildning på såväl små som stora utbildningar inom naturvetenskap, teknik, medicin, humaniora, samhällsvetenskap och konstnärlig forskning, samt ett antal tvär- och/eller mångvetenskapliga utbildningar.

Doktorandernas försörjning har förbättrats

Under perioden 2001 – 2013 har andelen doktorander som får sin försörjning direkt från lärosätet ökat, medan andelen med extern finansiering minskat. Det visar en sammanställning från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Under perioden har också lärosätenas intäkter för forskning och forskarutbildning ökat.

Glimmer Bureau, detalj

Furniture of the Year

Ania Pauser, möbeldesigner från LiU Malmsten, har tilldelats utmärkelsen Årets möbel för sin Glimmer Bureau som premiärvisades på möbelmässan i februari.

Vinnare i deltävling

Ett studentlag från civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi har vunnit en deltävling i ”Tournament in management and engineering skills” i Istanbul. I slutet av mars åker de till Tyskland för final. Tävlingen är den största europeiska case-tävlingen för studenter inom det ämnet.

Ledamot i turismstiftelse

Josefina Syssner, forskare och föreståndare för Centrum för kommunstrategiska studier, har valts in som ledamot i styrelsen för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, en stiftelse som Tillväxtverket är huvudman för.

Young Investigator Award

Elin Good, forskare vid Institutionen för medicin och hälsa, är en av finalisterna till Young Investigator Award för sin studie om preventiv behandling av förträngning på halspulsådern.

Ryssar studerar utomhuspedagogik

Fredagen den 30 januari besöker ett 30-tal ryska skolledare och lärare universitetet och Fenomenmagasinet för att ta reda på mer om utomhuspedagogik.
- Det internationella intresset för ämnet växer, konstaterar Anders Szczepanski, professor i utomhuspedagogik.

Peter Hedström invald i KVA

Professor Peter Hedström, föreståndare för Institutet för analytisk sociologi, IAS, har valts in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin.

Hög utbildningskvalitet

Linköpings universitets utbildningar står sig mycket bra. Det visar en summering som Universitetskanslers-
ämbetet gjort av sina resultat.

Besök av Japans ambassadör

Den japanske ambassadören Seiji Morimoto var den 22 januari på Linköpings universitet i samband med ett besök i Östergötland. Under förmiddagen togs han emot av rektor Helen Dannetun. Universitetet erbjuder bland annat ingenjörsutbildningar med fokus på Japan. LiU har också ett samarbetsavtal med japanskägda Toyota Material Handling, för att få fram forskningsresultat som stärker den framtida industrin.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-03-04