Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Klimatanpassning kan drabba utsatta grupper

Vallar mot översvämning

Trots det positiva med att länder anpassar samhället till ett förändrat klimat kan insatserna som görs slå fel och drabba redan utsatta grupper, varnar LiU-professorn Björn-Ola Linnér. 

Fler nyheter

donatorbarn

Låg risk för donatorbarn att träffa sitt halvsyskon

Tydliga regelverk saknas vad gäller assisterad befruktning. Men risken för att donatorbarn med genetiska band skaffar barn ihop är låg – om donatorn inte ger upphov till fler än tio barn.

Markus Heilig

Bara samarbete kan mildra drogsuget

Samarbete mellan läkarvetenskapen, hjärnforskningen och psykiatrin är enda vägen framåt för att komma åt ökningen av de alkoholrelaterade sjukdomarna, säger Markus Heilig, på LiU-seminarium i Visby.

Nao

Nao vill få fler att programmera

LiU-studenten Fredrik Löfgren och Nao stod för en bejublad inledning till Coderdojo i Visby under Almedalsveckans första dag.

Rektor Helen Dannetun.

Kvinnliga LiU-ingenjörer med inflytande

När tidningen Ny Teknik rankar 30 inflytelserika inspiratörer bland landets 50 000 kvinnliga ingenjörer finns tre kvinnor med examen från Linköpings universitet med på listan, däribland LiU:s rektor Helen Dannetun.

climate change

Manlig syn på miljö under luppen

Hur angrips klimatförändringarna bäst? Och vilken roll spelar genus för klimatarbetet i rika i-länder? På en konferens delar Martin Hultman med sig av sina specialkunskaper.

Frukt

Okey med statliga knuffar i rätt riktning

Acceptansen för att staten aktivt påverkar individer att ta beslut som är gynnsamma både för individ och samhälle – så kallad nudging – är stor både i Sverige och USA.

30 miljoner till infrastruktur

Vanya Darakchieva och Per Persson, båda på IFM, Institutionen för fysik, kemi och biologi, får 15 miljoner vardera från SSF för utbyggnad av forskningsinfrastruktur.

Andreas Åhwall

Sex LiU-studenter till internationell idrottstävling

Sex studentidrottare från LiU deltar i Universiaden i Korea – studentidrottens motsvarighet till olympiskt spel. Andreas Åhwall är en av dem.

Arbetsplats

Arbetets organisation påverkar flow på jobbet

Arbetets organisation, men även det sociala klimatet på jobbet, påverkar både hälsa och produktivitet i arbetet, visar en ny avhandling.

Wisby

Nya utmaningar i Almedalen

Även i år bjuder LiU in till seminarium där forskare tar sig an välfärdens utmaningar. Drogberoende, segregation, vård och fossilfritt står på agendan.

forskola

Manligt företagande tar över i offentliga sektorn

Konkurrensutsättning av offentlig sektor skulle leda till ökning av kvinnors företagande, trodde man. Men företag i branscher som vård och skola domineras av män.

Regeringsbeslut om Barnafrid

Efter ett regeringsbeslut står det nu klart att det blir Linköpings universitet som får stå värd för ett nationellt kunskapscentrum kring våld mot barn.

Pappersbruket i Rockhammar

Miljoner till tvärvetenskaplig energiforskning

LiU-forskare bidrar till industrins omställning mot hållbara energisystem. Ett nytt, treårigt forskningsprojekt finansieras av Energimyndigheten med 4,7 miljoner kronor.

fn

Svårt hitta alternativ till tungrodda FN-förhandlingar

FN:s klimatförhandlingar kritiseras ibland för brist på resultat. Men givna alternativ saknas. Det visar LiU-forskare i tidskriften Nature Climate Change.

Ali Ahmed, porträtt

Tandlös diskrimineringslag

LiU-professorn Ali Ahmed vill se mer satsning på forskning om diskriminering och kallar diskrimineringslagstiftningen för tandlös.

Farewell Ceremony 2015

Farväl till masterstudenter

Många ville gratulera studenterna som tagit examen från LiU:s internationella masterprogram när det var dags för årets Farewell Ceremony.

Digitala molntjänster påverkar jordens resurser

Abstrakta moln – men med konsekvenser för livet på jorden. Om detta handlade inledningsanförandet på kulturforskarkonferensen ”In the flow: People, Media, Materalities” i Norrköping som startade idag, den 15 juni.

Armenien lär av LiU

Under nästa vecka gästas LiU av 38 personer från utbildningssektorn i Armenien. De är här för att lära sig skriva ett nationellt ramverk anpassat till Bolognaprocessen.

Tryckta biosensorn

Biosensor på Science museum

Är du i London i sommar så titta in på Science museum där den tryckta biosensor visas, utvecklad i ett samarbete mellan LiU-professorn Anthony Turner och Acreo.

Världsledande hörselforskare samlas i Linköping

14-17 juni samlas expertisen på hörselforskning i Linköping för en konferens om vad hjärnan spelar för roll när vi lyssnar.

Storsatsning på smärtforskning

AFA Försäkring satsar 50 miljoner kronor på nya forskningsprojekt om kronisk smärta. Drygt nio miljoner kronor tilldelas två LiU-forskare.

20 miljoner till forskning om räddningsinsatser

Forskare vid CARER, LiU, har fått ett femårigt anslag om 20 miljoner av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att bygga upp en ny forskningsmiljö.

Doktorshattar och diplom 2015

Fortsatt färre börjar doktorera

Också för 2014 fortsätter trenden med allt färre nybörjardoktorander svagt nedåt. För LiU:s del började 177 personer doktorandstudier jämfört med 272 toppåret 2010.

Lysdioder

Ny chans för lysdioder i kiselkarbid

Forskningen kring vita lysdioder tillverkade i kiselkarbid tar ny fart. Danmarks tekniska universitet driver satsningen i samarbete med bland andra LiU-forskaren Mikael Syväjärvi.

Lars Hultman och Ingvar Carlsson

Carlsson Award till LiU-forskare

(Uppdaterad 2015-06-10 14:54) Två forskare vid LiU har tilldelats Ingvar Carlsson Award av Stiftelsen för strategisk forskning, SSF. Prisbeloppet uppgår till 4 miljoner kronor varav 60 000 i personligt stipendium.

A-huset

Mekanikdagar på LiU

I dag 10 juni samlas landets mekanikforskare till den 24 upplagan av Svenska mekanikdagarna som i år hålls i A-huset på LiU.

Christian Fickler och Linnea Nedar

Studenter satsar på hållbarhet

Intresset för hållbarhet växer bland landets studenter. Det menar i alla fall Christian Fickler och Linnea Nedar som i ett nätverk samarbetar med företag kring hållbarhet.

Arbetskraftsmigration

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen har varit på OECD-möte om EU:s politik för arbetskraftsmigration till Europa.


lukt och Parkinsons

Nil Dizdar SegrellNil Dizdar Segrell ska undersöka luktsinnets betydelse för Parkinsons sjukdom.


Mjölkproduktion

Cecilia-Lovgren-och-Victoria-CarlssonBlivande civilekonomerna Victoria Carlsson och Cecilia Lövgren har skrivit ett exjobb om hur det går för den svenska mjölken.


INSTALLATION SLUTADE UTE

Jill TrewhellaDansa och sjunga är inget problem för nya gästprofessorn Jill Trewhella.

 

Kinabesök

StolMöbelintresserade kineser har nyligen besökt Carl Malmsten Furniture Studies.


Ensamkommande barn

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.


Idrottsmedicin

Fotbollspel, närkamp detalj knänVid en konferens i idrottsmedicin visade rörlig datatomografi hur det ser ut inne i en led när den rör sig.

 

KSM i Shanghai

Från utställningen i ShanghaiSkandinavien och Kina möts i utställning i Shanghai.

 

Disputerar samtidigt

Pontus och Hanna HenrikssonDietisterna Pontus och Hanna Henriksson disputerar med en dags mellanrum. Och bägge på barnfetma.

 

körliv

Mitt i kören. Joel Strand sjunger.Andratenoren Joel Strand kan sällan låta bli att gå nynnande från en repetition med kören Chorus Lin.

 

jubelhögtid

Simin Nadjm-Tehrani tar på lagerkransenStiligt och extra stort blev det på installations- och promotionshögtiden 2015.

 

MELLOYRA

Studenterna med ballongerKSM-studenter fixade eventet Melloyra i köpcentret Mirum.

 

omsvidat steg ett

Rektor Helen Dannetun avtäcker första skylten vid receptionenLiU visade upp den grafiska profilen på samtliga campus.

 

Made in linköping

Del av utställningsaffischKreativ mångfald när studenterna i slöjd, hantverk och design ställer ut examensarbeten på länsmuseet.

 

KÅRTEGETÅRTA

40-årstårta i kårtegenSOF upplaga 2015 roade gammal och ung. SOF-på-stan blev en succé.

 

Hommage à Tage

En ung Tage Danielsson vid radiomikrofonen40-årsjubilaren LiU firar med ny festmusik och en hyllning till Tage Danielsson.

 

Career talks

Deltagare i Career talks.

Ta chanser som kommer, vårda vänner och ta det lugnt! Goda råd gavs av de tre alumner som medverkade i årets Career talks.

 

delat Sverige

Josefina SyssnerJosefina Syssner forskar om kommuner som minskar i befolkning. Hon deltog nyligen i en SVT-debatt om det delade Sverige.


Rymdfararbesök

Internationella rymdfarare på domvisningErfarna astronauter som  imponeras av att titta på rymdbilder? Jo, det är möjligt.

 

Husesyn

Grönskimrande glasfasad på LasarettsgatanKika in i nya huset på Lasarettsgatan på Campus US. Invigningen blir det den 24 augusti.

 

Nycirkus

Parövningar i akrobatikStudenterna i LiU:s nycirkusförening ägnade påsken åt akrobatik och jonglering.

 

Lunch med biogas

Tankställe för biogasFullsatt och frågvist på studentföreningen Navitas lunchföreläsning om biogas.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU-alumn ger råd till regeringen

Pia Sandvik, som läst till civilingenjör i maskinteknik vid LiU, blir en av regeringens fyra nya industrikanslar som ska arbeta för att främja svensk industri.

Funktionsnedsättning hindrar studier

Sjutton procent av de svenska studenterna i en Eurostudentundersökning anger att de har en funktionsnedsättning av något slag. Två tredjedelar av dem tycker att funktions-
nedsättningen hindrar dem i studierna, visar Universitets- och högskolerådet, UHR, i en rapport om situationen för europeiska studenter.

Godkänt för konstvetenskap

Kandidatexamen i konstvetenskap och visuell kommunikation har tidigare fått omdömet bristande kvalitet vid Universitets-
kanslersämbetets (UKÄ) utvärdering. Nu är bristerna åtgärdade och UKÄ ger åter grönt ljus för utbildningen.

Anslag till hjärnforskning

Hjärnfonden har för sjätte året i rad tilldelat Fredrik Elinder, professor i molekylär neurobiologi, anslag för hans forskning kring epilepsi. Anders Blomqvist, professor i cellbiologi, tilldelades ett två-årigt anslag när fonden nu fördelade drygt 26 miljoner till svensk hjärnforskning.

Nationernas hus blir Kollektivet

Många är studenterna och många är timmarna de tillbringat på Nationernas hus. I sommar går en epok i graven, och något nytt uppstår. Efter en rejäl renovering av lokalerna öppnar de igen 14 augusti, men nu under namnet Kollektivet.

Beviljat Erasmusprojekt

Projektet Inside out - outside in. Building bridges in teacher education through encounters with diversity med LiU och Per Simfors, lektor på Institutionen för kultur och kommunikation som huvudsökande, har beviljats drygt 243 000 euro. Övriga partner är University of Chester, Europauniversität Flensburg, Jyvaskyla universitet, Universiteten i Tartu, Budapest och Malaga och Pädagogische Hochschule, Wien.

Grönt ljus för historia

Kandidatexamen i historia vid LiU, som tidigare ifrågasatts vid en granskning av UKÄ, har nu fått godkänt och bedöms hålla hög kvalitet.

Välutbildad högskolepersonal

Personalen på svenska lärosäten blir allt mer välutbildad. Antalet anställda med forskande och undervisande uppgifter ökar och könsfördelningen inom denna grupp jämnas ut. Däremot finns det löneskillnader mellan kvinnor och män, till männens fördel,visar UKÄ:s årsrapport.

SVT sänder från NärCon

Under fyra dagar i sommar, 23-26 juli, fylls universitetsområdet av tusentals ungdomar i fantastiska utstyrslar. Det handlar om spel- och cosplayfestivalen NärCon. SVT är på plats och sänder från nordiska mästerskapen i cosplay. Cosplay kommer ursprungligen ur uttrycket “costume play” och går ut på att med hjälp av fantasifulla dräkter efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel.

Prisad som toppforskare

Elin Good, doktorand i kardiologi vid Medfak, har vunnit utmärkelsen Young Investigator Award som delades ut vid EuroPRevent-kongressen i Lissabon nu i maj.

del av affisch

Malmstens i Kungsan

Publikrekord för LiU Malmstens vårutställning på Campus Lidingö. Succén fortsätter nu i Kungsträdgården mitt i Stockholm, 30 maj – 1 juni.

Invald i Sveriges unga akademi

Magnus Jonsson, junior universitetslektor i tillämpad fysik vid LiU, har valts in som ledamot i Sverige unga akademi.

Fortsatt examenstillstånd

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har följt upp ytterligare 33 utbildningar som tidigare fått omdömet bristande kvalitet. Däribland högskoleingenjörsexamen i kemisk analysteknik och kandidatexamen i maskinteknik vid Linköpings universitet. Efter uppföljning bedömer UKÄ att bristerna är åtgärdade och de får fortsatt examenstillstånd.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-07-03