Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


58 miljoner till medicinsk forskning

Forskare inom medicin och hälsa vid Linköpings universitet får tillsammans drygt 58 miljoner kronor i projektbidrag från Vetenskapsrådet.

På torsdagen offentliggjorde Vetenskapsrådet (VR) vilka bidragsansökningar som beviljats i 2014 års omgång. Av de 909 ansökningar som kom in har 180 beviljats. Totalt utbetalas drygt 631 miljoner kronor för hela den fyraåriga bidragsperioden.

Linköpings universitet hamnar på en femteplats bland de universitet som bedriver medicinsk forskning. Biokemiska analyser av muskelsmärta, styrketräning för kvinnor efter menopaus, träning mot nackbesvär, stöd åt anhöriga till hjärtpatienter och sjukdomsmekanismer vid tarmvirusinfektioner är exempel på forskningsprojekt som VR valt att finansiera.

– Målsättningen har varit att ha ungefär samma beviljandegrad som förra året och det har vi lyckats med, säger Mats Ulfendahl, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.

Medelbidraget ligger kvar på samma nivå som förra året medan storleken på de högsta bidragen sjunkit något i år.

– Förhoppningsvis kommer framtida budgetförstärkningar att möjliggöra en ökning av medelbidraget, så att ett bidrag i högre grad täcker de resursbehov som forskarna har, säger Mats Ulfendahl.


Åke Hjelm 2014-10-30
ake.hjelm@liu.se 

Fler nyheter

Bild på pengar

Forskarpengar från Vetenskapsrådet

Tre LiU-forskare inom området humaniora och samhällsvetenskap får pengar från Vetenskapsrådet. Forskningen rör bland annat svensk gruvpolitik och social kunskap hos barn och vuxna.

Lisa Guntram, porträtt

De utmanar normaliteten

Tusentals flickor får i tonåren reda på att de har en ”otypisk” könsutveckling, de kan sakna en x-kromosom eller delar av könsorganen. Lisa Guntram visar i en avhandling hur de tacklar normerna för kvinnlig kroppslighet.

Studenter på LIAM

Lärarstudenter mötte arbetsgivare

Att ta steget ut i arbetslivet är inte alltid så lätt. På Lärarutbildningarnas Inspirations- och arbetsmarknadsdagar (LIAM) fick lärarstudenterna hjälp på traven.

Holgerspexet repetition

Dags för spex

Den 1 november är det premiär för Gangstern på Stjärnornas Krog, ett skådespel arrangerat av Holgerspexet på universitetet.

Maha Buzeid

Slog hål på karriärmyter

Maha Bouzeid, Årets alumn 2013, talade om karriärmyter när hon i förra veckan gästade en alumniträff i Stockholm.

Helene Hellmark Knutsson

Satsning på grundutbildning

Fem tusen nya högskoleplatser från nästa år och en kvalitetssatsning inom humaniora, samhällsvetenskap och lärarutbildning. Nya högskoleministern Helene Hellmark Knutsson presenterade budgeten i Norrköping.

Helen Dannetun

LiU-rektor i ny roll

Helen Dannetun blir ny ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) vid årsskiftet. 37 av landets universitet och högskolor är med.

Fredrik Borgsjö

Demola uppmärksammas

Världsbanken har fått syn på ett internationellt samverkansprojekt mellan universitet och företag där LiU ingår. "Det gagnar studenterna", säger Fredrik Borgsjö.

Gerhard Andersson, porträtt

Nordiska medicinpriset till Gerhard Andersson

Gerhard Andersson, professor i psykologi, har tilldelats Nordiska Medicinpriset som i år premierar forskning om depression och ångest.

Tuggummi kan rädda liv vid strålningsolycka

Ett tuggummi i fickan kan visa om du fått en farlig stråldos i kroppen, vid en olycka eller ett terrordåd. När sötningsmedlet i tuggummit bestrålas bildas ämnen som kan detekteras flera dagar efter händelsen.

omvårdnad

Specialistsjuksköterskeexamen föll väl ut i UKÄ:s granskning

En hårsmån från helt godkänt. Fyra av fem specialistsköterskeexamina på LiU håller hög kvalité, visar en ny utvärdering.

Skulptur Medea

Forskarpengar till humaniora och samhällsvetenskap

Tre LiU-forskare har fått miljonanslag för forskning inom litteraturvetenskap, psykologi och kulturgeografi.

Ola Uhrqvist, porträtt

Miljökunskap som maktfaktor

I den första avhandlingen från nya Tema M visar Ola Uhrqvist hur olika klimatmodeller växt fram, format och formats av sin tids rådande tankesätt.

Prins Daniels i publiken

Prins Daniel inspirerade studenter

Entreprenörskapets möjligheter stod i fokus när prins Daniel och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien besökte LiU:s studenter för ett inspirationsmöte.

Fredrik Elinder och Urban Karlsson

Parkinsonlaboratoriet invigt

Parkinsonlaboratoriet, med utrustning för att studera elektrisk aktivitet i hjärnan, invigdes i dag på Campus US. Satsningen är möjlig tack vare en stor privat donation.

Vinnova-miljoner till logistikforskning

Vinnova finansierar 15 forskningsprojekt som ska bidra till att Sverige når miljömålen. Fem av projekten och närmare 20 miljoner gick till LiU. Citylogistik och effektivare djurtransporter är ett par av dem.

”Glömda” gener påverkar personligheten

Även små djur som skalbaggar har personlighet. Ny forskning visar att den påverkas av ett samspel mellan de två skilda genuppsättningar som finns hos alla organismer med cellkärna — även hos oss däggdjur.

Mattias Arvola

Ny bok om designens tidiga faser

Design är lärande, konstaterar Mattias Arvola i sin nyutkomna bok som handlar om design och om att skapa en god användarupplevelse vid utvecklingen av nya produkter och tjänster.

LiU-lag vidare i Teknik-SM

Dräggkungarna från LiU blev ett av åtta lag som gick vidare till Teknik-SM. Det stod klart efter kvaltävlingarna den 16:e oktober.

Populärvetenskaplig vecka 2013

Populärvetenskaplig vecka

Den 21-23 oktober arrangeras universitetets populärvetenskapliga vecka. Under tre späckade dagar beräknas 2.600 gymnasieelever besöka LiU.

Håkan Hua

Buller stör hörselskadade

Hörselskadade personer i arbetslivet påverkas mer negativt av buller än vad deras normalhörande kollegor gör. Det visar Håkan Hua i en ny doktorsavhandling.

Vecka45-logga

Idéer matchas under Vecka45

I början av november är det dags för årets innovations- och entreprenörskapsvecka Vecka45 med en blandning av föreläsningar, tävlingar och möten mellan människor.

Elin Nylund hoppar över ett hinder

Tar LiU till ryttar-VM för studenter

I november flyger Elin Nylund, student i industriell ekonomi, till Abu Dhabi och studentryttar-VM, en tävlingsform där deltagarna rider för dem helt okända hästar.

Prins Daniel med entreprenörer besöker LiU

Studenter och lärare är välkomna till ett scensamtal med prins Daniel och lokala entreprenörer den 17 oktober.

Kronprinsessan Victoria

Hållbarhet för Victoria

(Uppdaterad 2014-10-16 12:40) Kronprinsessan Victoria deltar i ett seminarium om hållbar utveckling på Campus Norrköping den 16 oktober.

6 miljoner för forskning med neutroner

Bygget av ESS är igång och nu vill Vetenskapsrådet uppmuntra forskare att lära sig hur man använder neutrontekniken. En av dem som valts ut är Thomas Ederth, docent i molekylär fysik vid LiU.

Festlig rebusgåta att lösa

Rask 45-åring firad

Studentsektionen för Industriell ekonomi har hunnit bli 45, vilket firades med kravall, föreläsande alumner, case-tävling och galasittning.

Myter om droger

röd flugsvampÅt vikingarna flugsvamp? Karin Persson, docent i farmakologi, tog upp myter och sanningar om droger på Populärvetenskapliga veckans sista dag.

 

Forskare i Riksdagen om skolans kris

Henrik NordvallHenrik Nordvall, forskare inom vuxenpedagogik och folkbildning, deltog nyligen i ett riksdagsseminarium om krisen i skolan.populär vecka

Besökare gör experimentTusentals nyfikna tog chansen att lyssna till föreläsningar, göra experiment eller bara prata med lärare och forskare.

 

Kunglig glans

Prins Daniels besök på LiU. Två dagar med kunglig glans fick universitetet förra veckan då kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte universitetet.  

 

Fem minuter med ...

Johan Hedrén, porträtt utomhus... Johan Hedrén, programansvarig för Miljövetenskapen som nu ligger under nya Tema M. Kommer studenterna att märka någon skillnad?

 

sjuor på besök

Sjundeklassare från EkholmsskolanKan teknikundervisningen bli roligare i skolan om eleverna har tillgång till en 3D-skrivare? Sex blivande civilingenjörer söker svaret.

 

Årets alumner talade

Rektor med årets alumnerLita på magkänslan! Peter Agnefjäll, koncernchef för IKEA, och Elnaz Baghlanian, ansvarig för Svenska PEN, höll varsitt uppskattat föredrag när de tog emot sina utmärkelser.

 

Flimmerfestivalen 2014

Cnema i NorrköpingFilm från hela världen visas när 60-åring bjuder in till festival. Flimmerfestivalens producent har en bakgrund från KSM på LiU.

 

Trampbilsrace

Tjej med skylten Övningskör på hjälmenPublikjubel och bildäckshinder. 32 lag kämpade i Le Mans 2014.

 

Rektor i debattkommentar

– Att vi, på universitetsnivå, kan rädda språket tror jag är en övermäktig uppgift, skriver Helen Dannetun i sitt debattsvar.

 

PROPÅ TILL REKTOR

Akademiska lärare måste ta sitt ansvar för sin roll som språkmentor. Allt annat är ett svek mot dagens studenter som ofta saknar tillräckliga kunskaper i akademisk svenska, skriver Ingrid Arnesdotter, professor, samt Pamela Vang, lektor i ett debattinlägg.

 

Elever mötte forskare

Barnen från BjörnkärrsskolanHar du jobbat på NASA? Hur startar solen? Finns det aliens? Ett regn av frågor möter forskaren Magnus Herberthson när han besöker Björnkärrsskolan.

 

Ett år som LiU:s styrelseordförande

Anna EkströmHögskolepolitiken fokuserar för mycket på huvuden och kronor. Satsa istället mer på studenternas kunskap, tycker LiU:s ordförande Anna Ekström.

 

LiU på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg. Foto: Patrik AnderssonOm Den pedofila blicken talade LiU-forskaren Anna Sparrman på forskartorget vid i Göteborg.

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

 

mötesplats för kulturforskare

Bodil Axelsson, porträttBodil Axelsson är ny föreståndare för nyupplivade ACSIS, en mötesplats för kulturforskare.

 

Rekord i LiU-loppet

LiU-löpare värmer upp. Foto: LiU-loppet Facebook.Det åtråvärda backpriset lockade rekordmånga deltagare till höstens upplaga av LiU-loppet.Några minuter med ...

Björn Segrell ute på Omberg... Björn Segrell, lektor i kulturgeografi och ny på jobbet som landsarkivarie i Vadstena.

 

och Fem minuter med ...

Michael Felsberg... Michael Felsberg, i organisationskommittén för internationella bildanalyskonferensen ICPR som hölls nyligen, vinnare av VOT2014.

 

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utredning om ledarskap i högskolan

En ny utredning ska kartlägga och analysera ledarskap och ledningsstrukturer i högskolan. Utredaren ska bl a beskriva och analysera rektorns respektive styrelsen roll i ledningen av lärosätena och samspelet mellan styrelsen och rektorn. Utredaren ska också undersöka ledarskapets koppling till frågor om kvalitet och effektivitet i utbildning och forskning. Utredningen ska vara klar 31 oktober 2015.

Stort intresse för högskoleprov

Lördagen den 25 oktober är det dags för högskoleprov. 3500 skriver provet i Östergötland, det är en ökning med 400 deltagare jämfört med hösten 2013. Totalt har 70 245 anmält sig till provet.

E-bok om biosensorer

Ett standardverk om biosensorer, Biosensors: Fundamentals and Applications utgiven första gången 1987, finns nu fritt tillgänglig som pdf från LiU Electronic Press. Två kapitel är skrivna av LiU-professorerna Fredrik Winquist och Anthony Turner, som också är en av bokens tre redaktörer. Boken förespår de enorma möjligheterna med biosensorer, inte minst på hälso- och miljöområdet.

Tidsbegränsade anställningar varierar

31 procent av den forskande och undervisande personalen på svenska lärosäten har en tidsbegränsad anställning visar en undersökning från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
Men andelen varierar kraftigt mellan olika lärosäten, från 12 till 58 procent. Linköpings universitet ligger på 32 procent.

Prisas för artikel

Kerstin Johansson, forskare i socialt arbete vid Centrum för kommunstrategiska studier,CKS, har fått Socialvetenskaplig tidskrifts pris för bästa artikel under 2012. Hon får priset tillsammans med Verner Denvall, professor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.

Nya riktlinjer för open access

Vetenskapsrådet har lagt ut sitt förslag till riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information på sin webbplats och tar emot synpunkter till den 22 oktober.

LiU-student vann Genikampen

Den 12 oktober avgjordes SVT:s tvprogram Genikampen. Efter att ha löst en suduku-utmaning snabbast, tog LiU-studenten Fredrik Löfgren hem segern.

Varierat högskoleintresse

Unga i storstadslänen mest studiebenägna
Högskolestudier är populärast bland ungdomar i Stockholms län och Uppsala län. Här har nästan 50 procent av 24-åring påbörjat högskolestudier. Det kan jämföras med till exempel 35 procent bland ungdomarna i Jämtland, visa nya siffror från Universitetskanslersämbetet. Det är också fortfarande betydligt fler kvinnor än män som läser vidare på högskolan.

Nobelpristagare hedersdoktor

Årets Nobelpristagare i fysik, professor Isamu Akasaki, Meijo University och Nagoya University i Japan har sedan 2001 varit hedersdoktor vid tekniska fakulteten, Linköpings universitet.

LiU-professor vann psykologpris

Gerhard Andersson, professor i psykologi vid LiU, har vunnit Stora psykologpriset 2014. Han får priset för att han på vetenskaplig grund gjort psykologiska behandlings-
metoder tillgängliga både inom det psykologiska och somatiska området. Priset delas ut av Sveriges Psykologförbund.

LiU-alumn ordförande i konstitutionsutskott

Andreas Norlén (M) är ny ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Han har läst vid LiU och fick en affärsjuridisk magisterexamen 1997 och doktorerade i affärsrätt 2005.

Utbildningsministern är LiU-alumn

Utbildningsminister Gustav Fridolin är alumn från Linköpings universitet. Han läste Folkhögskollärar-
programmet från 2008 och tog examen 2010.

Trea i designtävling

Linköpings universitet fick en hedrande tredje plats i klassen digital information när Svenska Designpriset 2014 delades ut den 2 oktober. Det var årets kampanjsajt för studentrekryteringen – LiU IRL – som hyllades. Sajten togs fram i samarbete med produktionsbyrån Linkin AB.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-10-30