Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Behåll febern, men må bättre

Feber och dålig aptit är en sak. Men varför blir vi också deppade och mår så dåligt när influensan slår till? Neuroforskare vid LiU har på molekylnivå klarlagt hur inflammationer påverkar humöret. 

Fler nyheter

amygdala

Hjärnan omformas av KBT

Med bara nio veckors KBT via nätet kan ångest mildras och vissa delar av hjärnan minska. Studien kan vara ett steg mot effektivare terapier mot social fobi.

Anonym person i tunnel

Snabbt stöd stöttar unga krimininella

Snabbt samhällsstöd är avgörande för att stötta unga kriminella som vill bryta med sin livsstil och göra en omstart. I Linköping har ett nytt arbetssätt visat sig fungera.

Mässan 2014

Rekordmånga företag deltar på LARM

Studentkåren LinTeks arbetsmarknadsmässa LARM kan i år räkna sig som södra Sveriges största med 159 utställare. Över 300 studenter engagerar sig för att evenemanget ska bli av.

Köraffisch

Musiken möter forskningen

Musiken och forskningen möts när Östgöta kammarkör framför konserten ”Framtiden börjar idag – ett musikaliskt möte för en hållbar värld”. Frågor om miljö och hållbarhet står i fokus.

bild på öga

Bordlagt ärende om oredlighet

Våren 2015 riktades en anmälan om bristande redlighet i en forskningsstudie inom regenerativ medicin. Vid torsdagens sammanträde beslöt Medicinska fakultetsstyrelsen att bordlägga ärendet i avvaktan på ytterligare utredning.

Bild på gristryne

Internationellt intresse för djurtransportforskning

Mindre smittspridning, förbättrad välfärd för djuren, färre koldioxidutsläpp och högre företagsvinster. Forskningen om djurtransporter väcker intresse både hos internationella myndigheter och kommersiella företag.

Schäfer leker

Mera lek - mindre stress

Det är välkänt att husdjur är bra för människors hälsa. Men hur mår våra hundar tillsammans med oss? Det undersöker ett forskarteam vid LiU genom att mäta mängden stresshormon som lagrats i pälshåren.

Bild på barn

Farfars livsstil spåras hos barnbarnen

Psykisk stress hos barn kan påverka hur deras gener uttrycks i cellerna. Nu går forskare vid LiU vidare för att undersöka om sådana förändringar, orsakade av miljöfaktorer, kan ärvas från generation till generation.

Lina De Geer

Tecken på hjärtsvikt hos intensivvårdspatienter

Många intensivvårdspatienter visar tecken på hjärtsvikt, som kan öka risken att avlida i ett redan svårt sjukdomstillstånd. Det visar Lina De Geers avhandling.

Jan Brynhildsen

Populär lärare prisas

Läkarstudenterna prisar Professor Jan Brynhildsen för hans "enorma engagemang och pedagogiska förmåga".

Studenter på Medicinska fakulteten

Nya studenter på plats på Medicinska fakulteten

Under måndagen var det upprop för Medicinska fakultetens utbildningar och totalt har 423 nya studenter blivit antagna till utbildningarna inom medicin, vård och hälsa.

fingeravtryck

Så skapas teknisk bevisning

I och med att tekniken ständigt utvecklas får teknisk bevisning en större roll i polisutredningar. I en ny bok visar Corinna Kruse hur olika yrkesgruppers syn i en brottsutredning ger den tekniska bevisningen mening.

Eweek

Norrköping värd för Eweek

Symbios för fossilfrihet är temat för 2016 års Eweek som drar igång tisdagen den 26 januari på Arbetets museum. På eftermiddagens hålls också Miljöteknikminglet för elfte gången.

Jakob Rehme

Småföretag får pod-tips från LiU-professor

Podden Entreprenörsdriv intervjuar Jakob Rehme, biträdande professorn i försäljning, och beskriver även LiU:s forskning och utbildning i industriell försäljning.

Brännskadevård i toppklass

Brännskadecentrum i Linköping visar världsledande överlevnadsdata för vuxna med omfattande brännskador. Resultaten presenteras i tidskriften Burns.

Bild på bokbuss

LiU-forskare i projekt om digitala bokbussar

LiU-forskare ska vara med i en studie för att ta reda på om digitala bokbussar kan få fler människor att bli digitalt kunniga och därmed inte hamna utanför internetsamhället.

Fönstret med utställda produkter

Produkter och prototyper

Från tanke till färdig produkt. 16 studenter från Slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet ställer ut på Hemslöjden i Linköping.

Levande hummer

Hummerns gåta löst

Den vetenskapliga gåtan om hummerns färgskifte från blå till röd verkar nu vara löst. Teoretiker vid LiU deltog i studien som utsetts till en av de främsta kemiska upptäckterna 2015.

Alzheimersforskningen får två miljoner

Martin Hallbeck, biträdande professor vid LiU, får 1,2 miljoner kronor i anslag av Alzheimerfonden. Han har i sin forskning visat hur Alzheimers sjukdom sprider sig mellan nervcellerna. Ytterligare fyra LiU-forskare får anslag från fonden.

Framtidens universitetssjukhus invigt

Nu har Universitetssjukhusets nya norra entré öppnat portarna och i samband med det skedde den stora invigningen av Framtidens universitetssjukhus.

Studenter som studerar

LiU-studenter får jobb snabbast

Studenter vid Linköpings universitet etablerar sig snabbast på arbetsmarknaden. Det visar en färsk rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. LiU delar förstaplatsen med Örebro universitet.

Riskfyllt känna sig tjock

Att känna sig för tjock är den starkaste riskfaktorn för att banta och att inte äta frukost, både för flickor och pojkar, visar Jolanda van Vliets doktorsavhandling.

Husen i Östra Sätra

Politik hinder för energieffektivisering

Potentialen för energieffektivisering vid renovering av miljonprogrammets hyreshus är stor, men i hög grad beroende av kommunala prioriteringar, visar Josefin Thoresson i sin doktorsavhandling.

Schizofreni-gen spåras i hönsstudie

Genom att granska rädslobeteendet hos korsningar av vilda och tama höns har forskare vid Linköpings universitet identifierat gener som påverkar schizofreni och bipolär sjukdom hos människa.

Går det ställa diagnos innan sjukdomen brutit ut?

Första föreläsningen i 2016 års Forskning i framkant tar sig an ett av sjukvårdens största problem, att behandling av sjukdom ofta inleds för sent. Den 4 februari berättar Mikael Benson och Mika Gustafsson om nya tekniker som kan möjliggöra tidig diagnostik av vanliga sjukdomar.

bastviken

Stora och ökande metanutsläpp från sjöar

De flesta av världens många sjöar ligger i klimatkänsliga områden. En studie visar att dessa vatten släpper ifrån sig betydande mängder metan, en effektivare växthusgas än koldioxid.

innovation

Samarbete för ökad innovationskapacitet

Linköpings universitet har tillsammans med universiteten i Uppsala och Örebro fått klartecken till ett projekt för att stärka innovationskapaciteten hos små och medelstora företag.

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.Gör egen hälsotidning

Beskuret omslagHälsa känns. Det menar KSM-studenterna som reagerar på etablerade tidningars ytliga ideal med att göra tidningen NOG.

 

Debatterar manligt våld

Victoria ManfredVictoria Manfred, en av studenterna i projektet Mansvar, vill få fler män att diskutera våld och manlig sexualitet.


Radio Skvallertorget

Radiomik, detaljStudentradion i Norrköping, Radio Skvallertorget, var snabb på att stötta Musikhjälpen.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

Ny forskarfilm

Syriska flyktingar vid tåg. Foto: WikimediaMigrationsforskaren Peo Hansen, professor vid Linköpings universitet, är kritisk till hur EU agerar i flyktingfrågan.

 

Musikhjälpen

Björn-Ola Linnér i radiostudionBjörn-Ola Linnér, professor på Tema M,  klimatchattade med Musikhjälpens lyssnare när årets tema släpptes.

 

LiU-Malmstens

scenbild: en rad med ben och händer med diplomHögtidligt med diplom- och stipendieutdelning för Malmstensstudenter i Stockholms konserthus.

 

Ada lyser i B-huset

Bubbel kakor och blås till Ada:s äraMed klang och jubel från LiTHe Blås inleddes firandet av Ada Lovelace 200-åriga födelsedag. En tapet avtäcktes till hennes ära.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.


Världens underverk

PepparkakshusÅrets Pepparkaksbus hade temat Världens underverk.


Skruvad innovation

TitanskruvLäkartidningen har gett Per Frankelius pris för en artikel om den medicinska innovationsprocessen.

 

Första Robotkuppen

Verkstad:händer, robotdelar,verktyg12 lag i alla åldrar kom till start när studentföreningen FIA arrangerade första Robotkuppen.

 

kul att programmera

Glada miner på inspirationsträffDatateknologföreningen Donna bjöd in till en inspirationsdag för gymnasietjejer med programmering, föreläsningar och fest.

 

en skön julkrock

SKÖN repeterar. Foto: Rebecca Havedal.

En krock mellan traditionella julsånger och studentikost spex. Så beskriver studentkören SKÖN sin julkonsert En SKÖN julkrock.

 

Brinner för simningen

Camilla Lindquistvid bassängkantenCamilla Lindquist, blivande civilekonom, har fått utmärkelsen Årets eldsjäl inom studentidrott.

 

mattefinal på liu

David Wärn, vinnare i mattetvälingen21 mattekunniga gymnasieelever kom till LiU för finalskrivning i Skolornas matematiktävling.

 

sinkhole memorial party

Bild: Sinkholeparty 2014. Foto: Hanna SöderquistPå fredag hålls minnesfest för det slukhål som uppstod på Campus Valla i fjol. Och intresset är minst lika stort i år.

 

COP21 nästa

Maria JernnäsMasterstudenten Maria Jernnäs får fullt upp under klimatkonferensen i Paris, där hon ska jobba med International Negotiation Survey.

 

Kanske lilla augustpris-vinnare

Rasmus Bjerkander

Psykologstudent Rasmus Bjerkander har fått en novell om släkt och dolda familjemönster nominerad till Lilla Augustpriset.


holgerspexet

Bild: Genrep Holgerspexet.

Brynhilde och draken – ett asabra spex, har premiär den 21 november. LiU-Nytts fotograf var med på en repetition.  

 

jodel för gemenskap

Bild: Mobiltelefon med appen Jodel. Mobilapplikationen Jodel används flitigt av LiU:s studenter. Inte bara för underhållning, den fyller också en funktion i vardagen.  

 

Storslam för Studentidrottare

Vinnande lag LiU AiFVid helgens Student-SM i futsal vann LiU:s damlag guld och herrlaget brons.


Vetenskapsfest

Två rektorer, Zou Cairong och Helen DannetunNär LiU och Helen Dannetun bjöd till jubileumskonferens blev det en dag fylld av vetenskap, nya lärdomar, mycket glädje och många möten.

 

springer för miljön

Linnea Ackerfors. Foto: PrivatMiljövetaren Linnea Ackerfors är en av tusen som tagits ut för att springa världens längsta stafettlopp för miljön.

 

Årets alumner 2015 hyllades

Årets alumner 2015 med diplomÅrets alumner, Mihai Aldén och Kajsa Andersson, berättade om sina vägval och fick diplom.

 

Jubilerande arbetsterapeuter

Annika Lindh FalkArbetsterapeutprogrammet firar 50 år i år. Programansvariga Annika Lindh Falk blickar bakåt och framåt.

 

Kajsa Andersson-årets Alumn 1

Kajsa AnderssonKajsa Andersson kombinerar akademisk reflektion med praktisk verklighet i sitt rektorsarbete. Hon är en av årets alumner.
 

Mihai Aldén – årets alumn 2

Mihai AldénMihai Aldén har sitt drömjobb i Los Angeles, kan ståta med en teknisk Oscar och att vara utsedd till en av årets alumner.


Lusen i jubileumstagen

Lusen spelar på repetition.LiU:s jazzigaste orkester Lusen Big Band laddar för 30-årskonsert.

 

Räddar noshörningar

Fredrik GustafssonFredrik Gustafsson och Wildlife Security får än större tyngd då LiU numera är medlem i Clinton Global Initiative.

 

Skrivande läkare

Magnus FalkMagnus Falk, läkare, lärare och forskare har just kommit ut med sin tredje skönlitterära bok.


Syskonjordbruk

Bild: Martin Dackling, postdoktor i kulturhistoria.

Martin Dackling tog hjälp av Land-läsare för att hitta material till sin forskning om syskonjordbruk, en nu nära nog utdöd företeelse.

 

Kärleksfulla bokbärare

Camilla SmedbergCamilla Smedberg är en av tre LiU-anställda som skrivit en bok om yrkesgrupperna som gör böckerna tillgängliga för oss alla.
 

Framtidens arbetsliv

arbetslivHelix arrangerar ett seminarium som ska förbättra arbetslivet. Deltar gör arbetslivets tungviktare LO och Svenskt Näringsliv.

 

BALANSKONSTNÄR I NEW YORK

Katja-Hvenmark-NilssonEtt år i New York ledde till att gymnasieläraren Katja Hvenmark-Nilsson kom hem med två bokmanus och en levd dröm.


komplext klimatarbete

Mathias Fridahl utanför TemahusetDet är sprickorna i de internationella klimatförhandlingarna som intresserar Mathias Fridahl, forskare på Tema M.

 

Flyktingkrisen

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen är just nu överhopad av nationella och internationella medier som vill intervjua honom.


Rymdnörd

Rymdbild, jorden sedd utifrånFrida Backjanis Persson, KSM-alumn, ska hålla invigningstal på en internationell rymdkonferens i Stockholm på temat Rymdinspiration.

 

Folkbildning i fokus

Henrik NordvallFolkbildningen spelar en stor roll även i vår tid, konstaterar Henrik Nordvall som är med och arrangerar två konferenser om folkbildning i höst.bara ord räcker inte

Charlotte Lundgren vid trappa i Keyhuset.Charlotte Lundgren, kommunikationsforskare på IKK, har riggat upp kameror för att studera interaktionen mellan tränare, elitryttare och häst.

 

Globaliserad historia

Kjell O LejonHistoriebilden är inte längre bara ensidigt europeisk, menar Kjell O Lejon, som varit på världskongress för historiker.


LIU LOCKAR NIOR

LuMiNkGrupparbeten med kvalificerade mentorer ska uppmuntra högstadieelever till högre studier.


Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.

 

pris för civilkurage

Diana_Saleh, porträttDiana Saleh, nyantagen student, fick Raoul Wallenberg-priset Ungt kurage 2015. Behövs civilkurage i studentlivet?

 

Arbetskraftsmigration

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen har varit på OECD-möte om EU:s politik för arbetskraftsmigration till Europa.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Pediatrik-award

Johnny Ludvigsson, senior professor i pediatrik, har utsetts att ta emot International Healthcare Award i samband med pediatrikkonferensen PGHTNCON 2016 i Jaipur, Indien. Utmärkelsen delas ut vid en ceremoni den 14 februari vid NIMS University.

Cecilia Åsberg ny expert på vetenskapsfestival

Vetenskapsfestivalen i Göteborg har inför årets festival tagit hjälp av Cecilia Åsberg, professor vid institutionen för TEMA. Som programexpert kommer Cecilia Åsberg hjälpa festivalen att hitta intressanta programpunkter på temat ”unika men lika”.

Studentinflytande kartläggs

Regeringen har gett Universitetskanslersämbetet i uppdrag att analysera studentinflytandets förutsättningar efter att kårobligatoriet avskaffades.
– Min förhoppning är att vi ska kunna visa på flera goda exempel där studentinflytandet fungerar riktigt bra, säger universitetskansler Harriet Wallberg.

UKÄ kritisk till utvärderingsmodell

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ställer sig inte bakom den föreslagna modellen för utvärdering av svensk forskning. Det framgår av myndighetens remissvar på rapporten Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige – FOKUS.

Hagdahlspris till Mats Sjöberg

2016 års Hagdahlspris går till Mats Sjöberg som har verkat som lektor vid Linköpings universitet. Motiveringen är att han ”med egna alster fört slöjden och konsthantverket närmare varandra, samt med idogt arbete fört in dessa discipliner på universitetsnivå.” Priset delas ut av Hagdahlsakademien.

Finansförbundets uppsatsstipendium

Rebecca Fallberg, masterstudent i affärsjuridik, har fått Finansförbundets stipendium och därmed 12 500 kronor för masteruppsats i affärsrätt, "Ny EU-reglering avseende finanskrishantering”.

Stipendium för ögonrörelser

Åsa Svensson, doktorand inom medie- och informationsteknik, har fått ett "uppmuntrings-
stipendium" av LFV (f d Luftfartsverket). Hon har arbetat med att utveckla en metodik för att samla in operativ data med hjälp av så kallad eye tracking. Det innebär att flygledarens ögonrörelser spelas in och sedan analyseras på olika detaljnivåer.

Utomhuspedagogik i Vallastaden

Utomhuspedagogik kommer att bli ett tema knutet till Barn, ungdom, skolan och lärande under Vallastadens bomässa 2017. Torsdagen den 21 januari intervjuas en forskare vid Nationellt centrum för utomhuspedagogik om den nyinvigda utomhusförskolan "Ur och Skur" som byggts i Vallastaden. Östnytt kl 18:30.

Tar plats i Fortes styrelse

Tiny Jaarsma, professor i omvårdnad, har blivit invald i Fortes styrelse. Forte är ett statligt forskningsråd som finansierar vetenskaplig forskning för människors hälsa, arbetsliv och välfärd.

Äldre väljer bort utlandsstudier

14 procent av de svenska studenterna har studerat eller praktiserat utomlands under sin studietid. Det är en bit från Europeiska kommissionens och regeringens mål – 20 procent före år 2020.
Det är de yngre studenterna som vill studera utomlands, bara en av tio studenter över 30 år vill studera utomlands, visar en analys från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Hyllad föreläsning

Preventivmedel - det är titeln på årets bästa föreläsning enligt läkarstudenterna. ”En mycket viktig del av modern medicin som inte annars får särskilt stor uppmärksamhet under vår utbildning”, tycker de. Jan Brynhildsen, professor, är föreläsaren som prisas för sitt engagemang.

Barnstugan på ett bibliotek nära dig

Mattias Åkeson, adjunkt på Kultur samhälle mediegestaltning (KSM), har fått litteratur- och distributionsstöd från Statens kulturråd för boken Barnstugan. Det betyder att den sprids till många bibliotek.

Östgöta Gille-stipendiater utsedda

Årets Östgöta Gille stipendiater är Siri Wassrin, doktorand i informatik och Björn Wallsten, doktorand i Industriell miljöteknik, båda vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, IEI. Stipendierna är på 15 000 kr styck.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-02-04