Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Dubbelt så stort dubbelt så starkt

Biogas Research Center med säte vid Linköpings universitet, har fått fortsatt förtroende från såväl Energimyndigheten som från kommuner och företag engagerade i biogasforskningen. BRC får fortsatt finansiering med cirka 80 miljoner kronor de närmaste fyra åren.

Biogas Research Center, BRC, startades under 2012, då med en total budget på cirka 21 miljoner kronor under två år och utvärderades efter halva tiden på uppdrag av Energimyndigheten.

Pilotreaktor i Rockhammar– Linköpings universitet har lyckats etablera en väl fungerande verksamhet med en tvärvetenskaplig inriktning och många engagerade aktörer. Kompetenscentrumet för biogasforskning är därför en bra bas för den fortsatta utvecklingen av innovativa och resurseffektiva biogaslösningar. Särskilt glädjande är att nya industrisektorer kommer att involveras i centrumet såsom exempelvis skogsindustrin, säger Kalle Svensson på Energimyndigheten.

Myndigheten har nu beviljat 27,6 miljoner kronor fram till 2018. Tillsammans med insatser från Linköpings universitet, företag och kommuner ger det en total budget på runt 80 miljoner kronor fördelat på fyra år.

Forskningen inom BRC bedrivs med en unik bredd:

Vid Linköpings universitet är forskare från tre institutioner och sju avdelningar engagerade i genuint tvärvetenskapliga projekt där tekniker, samhällsvetare, ekonomer och mikrobiologer forskar sida vid sida och i mycket nära samarbete med de företag och organisationer som är engagerade i BRC. För närvarande har BRC 22 partners, se nedan,

Mats Eklund- I etapp två har vi med även användarsidan i form av Östgötatrafiken och Svensk kollektivtrafik.  För några år sedan var alla överens om att det enda som behövde lösas var tillförseln av biogas, men på senare tid har vi insett att vi även måste forska om användningen och de hinder som finns där, berättar Mats Eklund, professor i Industriell miljöteknik, vetenskaplig ledare och föreståndare för BRC.

Förutom Linköpings och Norrköpings kommuner satsar nu även Västervik pengar och engagemang i centrumet:

- Vi satsade tidigt på det biogasdrivna tåg som gick mellan Linköping och Västervik/Kalmar och såg det som en profilfråga, men har nu fått upp ögonen för hur mycket nytta vi har av biogas i omställningen mot hållbarhet i kommunen. Det handlar om allt ifrån avfallshantering, rening av havsvattnet och ett effektivare jordbruk till fossilfri kollektivtrafik och transporter. Vi tror att vi också har en del att bidra med till BRC, säger Bruno Nilsson, vd för Västerviks Biogas AB.

Åtta framgångsrika forskningsprojekt i etapp ett ska nu följas av sju större projekt.

- Hälften av dem kommer att handla om biogasprocesserna, hur vi ska få ut mer biogas i de befintliga systemen, och de övriga handlar om system- och samhällsstudier. Vi breddar även verksamheten till att inte bara studera biogasen som fordonsbränsle. En annan viktig applikation finns exempelvis för vattenrening inom pappers- och massaindustrin, säger Mats Eklund.

Forskarna, företagen och kommunerna kommer också att mötas i projekt där drivkrafter och hinder för biogaslösningar i olika sektorer analyseras.

Målet för BRC är tydligt:

- Tillsammans ska vi bidra till implementeringen av ett antal resurseffektiva biogaslösningar, säger Mats Eklund.

 

Engagerade i Biogas Research center

Avdelningarna för Industriell miljöteknik, Energisystem och Företagsekonomi, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling.

Avdelningarna för Biologi och Molekylär bioteknik, Institutionen för fysik, kemi och biologi samt

Tema Miljöförändring och Tema Teknik och Social förändring, Tema-institutionen

alla vid Linköpings universitet samt

Agroöst

Biototal

Econova

Hifab Kanenergi

Holmen

Inzymes biotech

Lantmännen

Lantbrukarnas Riksförbund

Linköpings kommun

Nordvästra Skånes Renhållning

Norrköpings kommun

Purac 

Purac puregas

Rena Hav

Scandinavian Biogas Fuels

Svensk Biogas

Svensk Kollektivtrafik

Swedish Biogas International

Tekniska verken

Västblekinge Miljö AB

Västerviks kommun

Östgötatrafiken

 

Relaterade länkar

Biogas Research Center

Foto: Charlotte Perhammar och Peter Karlsson


Monica Westman Svenselius 2014-12-15
monica.westman@liu.se 

Fler nyheter

LiU ska leda storsatsning inom miljö

Linköpings universitet tilldelas 20 miljoner kronor för att bygga upp en världsledande, tvärvetenskaplig kultur- och miljöforskning.

Gustav Bohlin

Läroböcker brister i förklaring

Antibiotikaresistens nämns i kursmålen, men fem av de sex vanligaste läroböckerna tar inte upp detta visar två LiU-forskare som studerat svenska biologiböcker.

Rätt nivå på blodsockret

Stigande blodsocker hos diabetespatienter ökar risken för skador på ögon och njurar. Efter att ha följt en patientgrupp under mer än 20 år kan LiU-forskare visa vilken nivå som bör eftersträvas i behandlingen.

Bild på några Norrköpingsstipendiater

Stipendiater hyllades i Norrköping

18 studenter och en LiU-anställd har mottagit stipendier för totalt 145 000 kronor vid en ceremoni i Norrköping.

Elektronisk näsa varnar för oljespill

En elektronisk näsa utvecklad av forskare vid LiU ska trygga kvalitén på dricksvattnet för över en halv miljon invånare i norra Stor-Stockholm.

Sydkoreanska flaggan

Miljoner till Sydkoreasamarbete

Anne Henry, professor i materialfysik och Magnus Berggren, professor i organisk elektronik, får drygt 1,8 miljoner vardera för stärkt samarbete med forskare i Sydkorea.

Godkänt entreprenörskap

En ny granskning av 28 så kallade uddakurser visar att de allra flesta av dem håller måttet. Den granskade kursen Entreprenörskap på LiU tillhör de godkända.

LiU-forskare deltar under FN-förhandlingar

Hur ska FN-processen utvecklas i framtiden? Är det vettigt att flyga in ministrar från världens alla hörn för ett föredrag på tre minuter? Det är några av de frågor som Mathias Friman följt under FN-förhandlingarna.

LiTH-studenter

Studenter utbildas i genusmedvetenhet

18 teknologstudenter som vid sidan av studierna även undervisar har genomgått en ny webbaserad genuskurs. Kursen blir nu obligatorisk för alla studenter som vill undervisa på tekniska högskolan, LiTH.

Händer på ratt

Hörselnedsättning gör inte bilföraren sämre

Att ha nedsatt hörsel betyder inte att man på grund av det är en sämre bilförare. Kanske snarare tvärtom. Det visar en doktorsavhandling från LiU av Birgitta Thorslund, forskare på VTI.

Simin Nadjm-Tehrani

Saab belönar säkerhetsforskning

Simin Nadjm-Tehrani är datalogiforskaren som alltid ligger steget före. Nu får hon det fjärde forskarstipendiet som delas ut i Åke Svenssons namn.

Trappans sparbössa

Studenter i kampen mot HIV

En lång rad LiU-studenter bidrar med sång, kunskap och sitt engagemang för att samla in pengar till kampen mot HIV via Musikhjälpen.

Erik Rydén till höger, kompisen William Wang till vänster.

Ansvarsfulla investeringar inledde årets Finansdagar

Finansdagarna som pågår mellan 8-12 december erbjuder inspirationsföreläsningar och näringslivsträffar. De ger studenter en chans att lära sig mer om finansbranschen och ekonomi.

Hans Lundgren

Årets AF-pristagare: Hans Lundgren

Det blev en ovanlig julkonsert i S:t Lars för universitets avgående director musices Hans Lundgren, som fick lämna sin publikplats för att ta emot årets AF-pris.

Göran Collste och Anders Nordlund

Centrum för tillämpad etik fyller 20

Intresset för etiska frågor i samhället växer, konstaterar Göran Collste och Anders Nordgren, företrädare för Centrum för tillämpad etik som firar 20-årsjubileum.

Skärmdump ny hemsida för studentuppdrag

Hemsida för matchning

Varje år utför hundratals studenter från LiU uppdrag ute på arbetsplatser i regionen. För att bättre matcha studenter och arbetsgivare har nu en förmedlingssida öppnats.

Västerviks kommun samverkar med LiU

Västerviks kommun har skrivit ett samverkansavtal med Linköpings universitet som innebär att det lokala näringslivet får en direkt väg in till den kompetens som finns bland studenter och forskare.

Hon söker orsak till tarmcancer

En nyligen upptäckt grupp av immunceller kan förklara varför inflammatoriska tarmsjukdomar ökar risken för cancer. Forskaren Jenny Mjösberg söker sambandet.

nisal

Att bryta ensamheten bland äldre

Antalet äldre som i perioder tycker att de lider av ensamhet är 40 procent. Vad kan samhället göra för att minska ensamheten? Den frågan är i fokus för en konferens arrangerad av LiU.

Tidningsteckning: Selma Lagarlöf mottar sitt pris

Full koll på Nobel

Något av årets nobelglans emanerar från LiU! Gustav Källstrand, intendent på Nobelmuséet, doktorerade på den första mediabevakningen av priset. I år fick han chatta med tv-tittarna.

Visualiceringscenter C. Foto: Peter Holgersson

Samtal vid Strömmen

Om Fredspriset 2014 handlar sista föreläsningen i serien Samtal vid Strömmen. Varifrån kommer barna rättigheter?

Bananflugor under parning

Sådan fader, sådan son

Pappornas kost kan orsaka fetma hos deras söner – åtminstone om de är bananflugor. Det visar forskning vid Max Planck-institutet och Linköpings universitet.

Ont om tid för äldreomsorgens chefer

Kvaliteten i äldreomsorgen är ständigt aktuell. Men bristen på tid och kraven på effektivitet försvårar för cheferna att upprätthålla kvaliteten. Det visar en rapport från LiU.

Dödshot mot professor

En professor har efter sin nya studie om SD-väljare fått ta emot dödshot. Rektor Helen Dannetun säger att det är fullkomligt oacceptabelt att forskare hotas.

klubba

Studenter fällda för förtal

Högsta domstolen fäller två studenter för förtal. Deras skriftliga arbete i en kurs om ekobrottslighet innehöll osanna uppgifter om en dömd person.

Främlingsfientlighet utmärker SD:s väljare

Sverigedemokraternas väljare är mer främlingsfientliga och intoleranta än väljare som röstar på andra partier. Den slutsatsen drar fyra forskare från LiU i en studie.

33 miljoner till klinisk forskning

Per Fagerholm, ögonkirurg och professor i oftalmologi vid LiU får 24 miljoner kronor för ett kliniskt forskningsprojekt om återskapande av organ inifrån kroppen.

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

 

synar ensamheten

axelågrenKan ensamhet vara positivt? En konferens om äldres ensamhet arrangerades av Axel Ågren, NISAL.

 

Berättar om HIV

ljungcrantzDesireé Ljungcrantz  säljer sin föreläsning om att ha HIV i Sverige till högstbjudande på Tradera.

 

Sinkhole Party

Studentfest vid slukhålet utanför KårallenNyheten om LiU:s eget slukhål spreds med internetvindarna. Studenterna fixade snabbt en avloppsfest.


LiU-Elitidrott

Staffan Ek Finnkampen 2012. Foto: Peter Holgersson. SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. En framgångsrik höst för LiU:s idrottande studenter. Kanske stavas framgångsfaktorn LiU-Elitidrott?

 

Affärssinne x lokalsinne

nyckel på en nyckelhållare i form av ett husFyra blivande civilingenjörer sjösätter efter nyår en digital marknadsplats för kommersiella marknadsplatser.

 

Fem minuter med...

Maria Huge-Brodin...Maria Huge-Brodin, LiU:s, Sveriges, Europas och kanske även världens första professor i Miljölogistik.

 

och fem minuter med...

... Leif Nixon, säkerhetskoordinator vid Nationellt superdatorcentrum NSC... Leif Nixon, säkerhets-koordinator vid NSC, kändis över en natt efter DN:s avslöjande om brister i samhällsviktiga datasystem. Hur nerringd har du blivit?

 

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

 

Halloweentema på experimentfabriken

Halloween på ExperimentfabrikenLiU-studenter arrangerade en kreativa workshop om Halloween för att inspirera barn i naturvetenskap och teknik.

 

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior.

 

Myter om droger

röd flugsvampÅt vikingarna flugsvamp? Karin Persson, docent i farmakologi, tog upp myter och sanningar om droger på Populärvetenskapliga veckans sista dag.

 

Forskare i Riksdagen om skolans kris

Henrik NordvallHenrik Nordvall, forskare inom vuxenpedagogik och folkbildning, deltog nyligen i ett riksdagsseminarium om krisen i skolan.

 

sjuor på besök

Sjundeklassare från EkholmsskolanKan teknikundervisningen bli roligare i skolan om eleverna har tillgång till en 3D-skrivare? Sex blivande civilingenjörer söker svaret.

 

Årets alumner talade

Rektor med årets alumnerLita på magkänslan! Peter Agnefjäll, koncernchef för IKEA, och Elnaz Baghlanian, ansvarig för Svenska PEN, höll uppskattade föredrag när de tog emot sina utmärkelser.

 

Trampbilsrace

Publikjubel och bildäckshinder. 32 lag kämpade i Le Mans 2014.

 

Elever mötte forskare

Barnen från BjörnkärrsskolanHar du jobbat på NASA? Hur startar solen? Finns det aliens? Ett regn av frågor möter forskaren Magnus Herberthson när han besöker Björnkärrsskolan.

 

Ett år som LiU:s styrelseordförande

Anna EkströmHögskolepolitiken fokuserar för mycket på huvuden och kronor. Satsa mer på studenternas kunskap, tycker LiU:s ordförande Anna Ekström.

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

 

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Över 50 000 kronor …

… lyckades LiU-studenterna genom en lång rad olika initiativ, från fika till föreläsningar, samla in till Musikhjälpens kampanj mot HIV.

LiU-framgångar i Venture Cup

LiU-alumnerna Johan Haglund och Filip Celander, civilingenjörer i EMM, vann Venture Cup Syd och 100 000 kronor för tjänster att göra mjölkbönder självförsörjande på strö. I Venture Cup Öst tog Earnd´it hem publiken pris för bästa pitch.

Prisad föreläsning om barnmisshandel

Åsa Kastbom, överläkare och doktorand i pediatrik, har fått Andreas Rousseaus pris för sina pedagogiska insatser. Hennes föreläsning om barnmisshandel är den som berört studenterna mest.

Prisade av Filfak 2014

Årets pris för insatser inom utbildningarna, 35 000 kronor, tillföll Arne Jönsson, professor på IDA. Mathias Broth, professor på IKK, fick pris för sina internationellt uppmärksammade forskningsinsatser, 35 000 kronor. Priset för årets avhandling, 25 000 kronor, fick Layal Kasselias Wiltgren för avhandlingen Stolt! Om ungdomar, etnicitet och gemenskap.

LiU forskare bäst på optimering

Oleg Burdakov, MAI, Jonas Kvarnström och Patrick Doherty, IDA, har vunnit en prestigefylld tävling anordnad av The Center for Discrete Mathamatics and Theoretical Computer Science, Rutgers- och Princeton universiteten samt företag, som AT&T och Bell Labs. Tävlingen handlade om att lösa så kallade Steiner tree problems och med sin algoritm vann de en av de svåraste klasserna.

Allt fler betalande studenter

Antalet betalande studenter från länder utanför EU/EES och från Schweiz fortsätter att öka. Läsåret 2013/14 uppgick ökningen med cirka 400 personer, 25 procent, enligt en ny rapport från UKÄ och SCB.

Fler studenter tar sina poäng

För andra året i rad ökar studenternas prestationsgrad på lärosätena, det vill säga de tar i större utsträckning de poäng som de är registrerade för. Det visar siffror från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Prestationsgraden bland distansstudenter är dock fortfarande betydligt lägre jämfört med de som läser på plats vid ett lärosäte.

Meidnerpriset 2014 till LiU-forskare

Lena Sohl, sociolog och postdoktor vid Tema Q, har fått Rudolf Meidnerpriset som delas ut av forskningsrådet vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Hon får priset för sin avhandling "Att veta sin klass - kvinnors uppåtgående klassresor i Sverige". Avhandlingen är även prisad av Föreningen för kvinnliga forskare i Uppsala.

Färre studenter

För fjärde året i rad väntas antalet studenter att minska i högskolan. Det visar en sammanställning från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Prognoserna från landets lärosäten visar på en nedgång med 2 000 studenter 2014. Minskningen handlar inte om färre sökande utan på en anpassning till minskade anslag kommande år.

Färre kommer in på högskolan

Inför höstterminen 2014 sökte 135 000 personer till högskolan för första gången. 58 procent var kvinnor och 42 procent var män. Konkurrensen om högskoleplatserna har ökat de senaste åren. 2011 antogs över 50 procent. I år blev 43 procent antagna.Det visar siffror från UKÄ och SCB.

Vinnarelefanten i trä med skinnöron

Studentelefant tog priset

Malmstensstudenterna Linda Loland och Daniel Ericson tog hem Uppsala Stadsmissions designpris i en tävling för designstudenter. Deras leksakselefant blir nu en av produkterna som tillverkas på Stadsmissionens sociala företag Hantverksslussen.

Fler kvinnor får forskningspengar

Andelen kvinnor som beviljas forskningsmedel från Vetenskapsrådet har ökat från 29 till 35 procent de senaste fem åren. Det speglar en ökning av antalet kvinnliga sökande.

Pengar till genusforskning

Vetenskapsrådet har beviljat 117 miljoner till tjugo projekt inom landets genusforskning. Tre forskare vid LiU får pengar för genusrelaterad forskning. Pia Laskar, universitetslektor vid Tema Genus, Barbro Wijma, professor emerita vid Hälsouniversitetet och Anette Sundqvist, universitetslektor vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande. Källa: genus.se

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-12-17