Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Slapp sömnproblem när de fick KBT via internet

insomnia

Sömnproblem är inte endast ett symtom vid annan sjukdom, utan ofta ett eget problem som är viktigt att behandla. 

Fler nyheter

Stipendiechecken

Stipendier tar dem ut i världen

Från praktiskt husbyggande i Filippinerna, studier av en klimatstafett eller sjukhuspraktik i Kenya. Tolv studenter fick dela på 200 000 kronor vid Alfas stipendieutdelning.

Anna Malmquist

Lesbiska par möter fördomar i vården

Lesbiska familjer mår bra men möts av fördomar inom sjukvård och socialtjänst, visar en avhandling av Anna Malmquist.

unga surfar

Unga möter sexköpare via nätet

För unga som mår dåligt är sannolikheten större att nätet blir en yta för sexuella kontakter och för en del leder bekantskapen till att de börjar sälja sex.

Läkarutbildningsundervisning

Linköping har Sveriges bästa läkarutbildning

Landets bästa läkarutbildning finns i Linköping. Det visar en undersökning från Sveriges läkarförbund som lyfter den som en närmast perfekt utbildning.

Universitetsparken

Jubileumsmingel i universitetsparken

Att LiU fyller 40 år firas dubbelt den här veckan. Först med fest för anställda på torsdag, därefter jubileumsmingel för universitetets vänner.

sara liin_hjartarytmi

Trimmade fettsyror - bot mot hjärtarytmi?

Varianter av fettsyror kan öppna en för hjärtat betydelsefull jonkanal och därmed minska risken för arytmi. I framtiden skulle fettsyrorna kunna utvecklas till läkemedel.

Konservatorsarbete, Lauri Vaher

Vår på Malmstens

Först vårutställning på Campus Lidingö, sen fortsättning i Kungsträdgården. Och fullt av affischer på Stockholms kulturstolpar. 19 Malmstensstudenter tar språnget ut till framtiden.

Schlageraffisch

Studentkör satsar på schlagerkonsert

Studentkören SKÖN i Norrköping hakar på schlageryran och bjuder in till konserten EuroviSKÖN den 30 maj.

Bildcollage Visualiseringscenter C

Visualiseringscenter C firar

Öppet hus och fri entré blir det i helgen 30-31 maj när Visualiseringscenter C 5-årsjubilerar.

barn surfar

Inte optimal barnvakt

Barns surfande på datorer eller läsplattor är inte skadligt, men när de är riktigt små lär de sig främst genom socialt samspel.

Bild från jubileet

Jubileum för D-linjen och IT-programmet

I år firar civilingenjörsutbildningarna i datateknik (D) och informationsteknologi (IT) jämnt. Jubileet firades med en jubileumskonferens.

FN-rollspel på LiU

I helgen arrangerades en FN-simulering. Deltagarna fick lära sig om FN:s arbete, diplomati och internationella relationer.

Kommunal stiftelse ska främja LiU:s utveckling

Linköpings och Norrköpings kommuner planerar att tillsammans med Region Östergötland bygga upp en stiftelse för att stödja Linköpings universitets framtida utveckling.

Påse med ny LiU-profil

Nu byter LiU utseende

I dag lanseras en ny grafisk profil och logotyp för Linköpings universitet. Några nyheter är att förkortningen LiU får en mer central roll och namnet Hälsouniversitetet fasas ut.

Flagga med logga

Starka reaktioner på LiU:s nya logotyp

Reaktionerna på LiU:s nya logotyp har lett till många negativa kommentarer på sociala medier, inte minst från studenter.

Linköpings innerstad

Så ska universitetsstaden Linköping utvecklas

En attraktiv stad för fler. Mer universitetsnärvaro i innerstaden. Avancerade sommarjobb för studenter. Nu finns en lokal handlingsplan för hur Linköping ska utvecklas.

Tage Danielsson, tidig radioinspelning

Akademisk fest med hommage till Tage

(Uppdaterad 2015-05-20 11:49) Två av Sveriges hetaste unga kompositörer bidrar med specialskriven musik när LiU 40-årsjubilerar. Festkonserten inleds med ett uruppförande, en hyllning till Tage Danielsson och nyskriven promotionsmusik förgyller högtiden den 23-24 maj.

sas

SAS – en landskamp i luften

Sedan omregleringen av flygmarknaden kämpar SAS om kunderna. Orsaken till att det är svårt att hålla företaget i luften beror både på kamp med de anställda och mellan ägarna.

Trio får förtjänstmedalj

Anna-Lena Eriksson Gustavsson, Hans Lundgren och Gun Mannervik får ta emot universitetets förtjänstmedalj vid promotionshögtiden på lördag.

doktorshatt

Dags för promotionshögtid

På lördag promoveras 89 doktorer och sju hedersdoktorer vid en ceremoni i Konsert & Kongress, Linköping. Samtidigt installeras 25 nya professorer.

Linda Penn

Hedersdoktorer föreläser

På fredag föreläser flera av årets hedersdoktorer. En av dem är den kanadensiska cancerforskaren Linda Penn.

Mattias Ekstedt

Mattias Ekstedt är årets pedagog

Mattias Ekstedt delar ständigt med sig av sin kunskap och sitt engagemang. Det tycker studenterna på Hälsouniversitetet som utsett honom till årets pedagog.

Skylt välkommen till studentbostäder Ryd

Trivsamt svenskt studentboende

Svenska studenter blir allt mer nöjda med sitt boende jämfört med andra europeiska studenter. Det visar undersökningen Eurostudent.

Årets alumner 2014, Peter Agnefjäll och Elnaz Baghlanian. Foto: Maria Karlberg.

Nominera till Årets alumn

Vilka ska bli Årets alumner 2015? LiU söker före detta studenter som har gjort avtryck i samhället. Nominera en eller flera kandidater senast den 3 juni.

Jonpumpen

Jonpump ger kroppen egen smärtlindring

En jonpump i organisk elektronik ger nytt hopp för människor med svåra nervsmärtor. Forskare vid LiU är först i världen att blockera smärtimpulser hos fritt rörliga råttor.

Linda Olsson

Krokig väg till fossilfritt

De beslutsstrukturer vi har i dag är illa lämpade för en omställning till fossilfritt 2030, visar Linda Olsson, Avdelningen för Energisystem, i sin doktorsavhandling.

Omedelbar ambulans vid hjärtinfarkt räddar liv

Hälften av alla hjärtinfarktpatienter misslyckas med att omedelbart ringa en ambulans för att få hjälp. Det fördröjer diagnosen och kan leda till ökad dödlighet i hjärtinfarkt, visar en ny studie från Linköpings universitet.

körliv

Mitt i kören. Joel Strand sjunger.Andratenoren Joel Strand kan sällan låta bli att gå nynnande från en repetition med kören Chorus Lin.

 

jubelhögtid

Simin Nadjm-Tehrani tar på lagerkransenStiligt och extra stort blev det på installations- och promotionshögtiden 2015.

 

MELLOYRA

Studenterna med ballongerKSM-studenter fixade eventet Melloyra i köpcentret Mirum.

 

omsvidat steg ett

Rektor Helen Dannetun avtäcker första skylten vid receptionenLiU visade upp den grafiska profilen på samtliga campus.

 

Made in linköping

Del av utställningsaffischKreativ mångfald när studenterna i slöjd, hantverk och design ställer ut examensarbeten på länsmuseet.

 

KÅRTEGETÅRTA

40-årstårta i kårtegenSOF upplaga 2015 roade gammal och ung. SOF-på-stan blev en succé.

 

Hommage à Tage

En ung Tage Danielsson vid radiomikrofonen40-årsjubilaren LiU firar med ny festmusik och en hyllning till Tage Danielsson.

 

debatt

Johan D Söderholm, deklan medfak, porträttSverige tappar rejält inom life science och måste agera snabbt, menar dekan Johan D Söderholm i en debattartikel.

 

Career talks

Deltagare i Career talks.

Ta chanser som kommer, vårda vänner och ta det lugnt! Goda råd gavs av de tre alumner som medverkade i årets Career talks.

 

delat Sverige

Josefina SyssnerJosefina Syssner forskar om kommuner som minskar i befolkning. Hon deltog nyligen i en SVT-debatt om det delade Sverige.


Rymdfararbesök

Internationella rymdfarare på domvisningErfarna astronauter som  imponeras av att titta på rymdbilder? Jo, det är möjligt.

 

glanskonstnärer

Fönsterputsare på stege, Campus VallaDet är en riktig konst att hitta glansen på ett universitet. Och antalet fönster att putsa är oräkneligt …

 

Fem minuter med ...

Hanne Løvlie med en svan i famnenHanna Løvlie, som tillsammans med en handfull andra etologer från LiU ska träffa hundägare under Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

 

international day

Mirheta Omerovic visar upp svensk midsommarstångTrångt, roligt och massor av mat. IDay gjorde återigen succé.

 

Husesyn

Grönskimrande glasfasad på LasarettsgatanKika in i nya huset på Lasarettsgatan på Campus US. Invigningen blir det den 24 augusti.

 

Nycirkus

Parövningar i akrobatikStudenterna i LiU:s nycirkusförening ägnade påsken åt akrobatik och jonglering.

 

Lunch med biogas

Tankställe för biogasFullsatt och frågvist på studentföreningen Navitas lunchföreläsning om biogas.

 

Pionjärer blir hedersdoktorer

Torbjörn Kronander och Jan-Olof BrüerTvå pionjärer inom medicinsk bildteknik, Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer, hedras av medicinsk fakultet.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

yrkesentusiasm

Pauline utanför Key-huset. I bakgrunden kurskamrater på internationell master i utomhuspedagigik.Trött på allt gnäll om skolan peppade lärarstudenten sin pedagoglust med en rebellisk kurs.

 

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

del av affisch

Malmstens i Kungsan

Publikrekord för LiU Malmstens vårutställning på Campus Lidingö. Succén fortsätter nu i Kungsträdgården mitt i Stockholm, 30 maj – 1 juni.

Invald i Sveriges unga akademi

Magnus Jonsson, junior universitetslektor i tillämpad fysik vid LiU, har valts in som ledamot i Sverige unga akademi.

Fortsatt examenstillstånd

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har följt upp ytterligare 33 utbildningar som tidigare fått omdömet bristande kvalitet. Däribland högskoleingenjörsexamen i kemisk analysteknik och kandidatexamen i maskinteknik vid Linköpings universitet. Efter uppföljning bedömer UKÄ att bristerna är åtgärdade och de får fortsatt examenstillstånd.

LiU-lag tvåa i SM i Ekonomi

Ovisst in i finalslutet men LiU-laget Born2Crush fick nöja sig med en silverplats i nyligen avgjorda SM i Ekonomi. Uppsalastudenterna knep segern och på tredjeplats kom laget från Handelshögskolan.

Ökade FoU-satsningar

Sveriges satsningar på forskning och utveckling (FoU) uppgick till 124,6 miljarder kronor år 2013. Det är en ökning med knappt 3,5 miljarder sedan 2011, räknat i 2013 års prisnivå, enligt SCB. Företagssektorn och universitet och högskolor står för ökningen.
I jämförelse med andra länder satsar Sverige stora resurser på FoU i relation till landets ekonomi.

Klart till sommarkurserna

726 personer har antagits till årets sommarkurser vid Linköpings universitet. Totalt var det 3338 behöriga sökande till LiU, varav 945 förstahandssökande. Det finns fortfarande möjlighet att komma in med sen anmälan till några kurser.

Nominerad logopedmottagning

Den studentdrivna logopedmottagningen vid Universitetssjukhuset i Linköping är nominerad till Guldskalpellen som delas ut av tidningen Dagens Medicin. Den 20 maj avgörs det vem som får priset. Logopedmottagningen har tidigare även nominerats till Götapriset, ett pris för Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter.

Gruvforskning får stöd av kungen

Niclas Svensson, Avdelningen för industriell miljöteknik, får 85 000 kronor från Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö för sin forskning kring metallutvinning ur deponier och soptippar som alternativ till att öppna nya gruvor.

Fler disciplinärenden

Antalet disciplinärenden på landets lärosäten ökade 2014 med fem procent jämfört med året innan, visar Universitetskanslersämbetets, UKÄ, genomgång.
Totalt 773 studenter, 0,26 procent, blev föremål för disciplinära åtgärder under 2014. På LiU ökade andelen ärenden från 0,25 procent 2013 till 0,28 procent 2014.

LiU-forskare får IEEE-pris

Professor Erik G Larsson har tillsammans med sin doktorand Hien Q Ngo och en av 2015 års hedersdoktorer Thomas L Marzetta, belönats med årets ’Stephen O Rice Prize in the Field of Communications Theory’. Det belönade arbetet handlar om effektiva antenn-system, en viktig del av 5G.

AI i Vetandets värld

Fördelarna med artificiell intelligens överväger tydligt riskerna anser LiU-forskaren Fredrik Heintz i Vetandets värld i P1, som denna gång handlar om risker och möjligheter med AI.

Vårbudgeten på plats

Regeringen satsar 125 miljoner kronor för att stärka högskoleutbildningarnas kvalitet 2015, för åren 2016-2018 med 250 miljoner kronor per år. Förstärkningen avser humaniora och samhällsvetenskap samt lärar- och förskollärarutbildning.
Fram till 2018 ska det bli cirka 14 300 nya utbildningsplatser. Jämfört med beslutad budget innebär det 1 000 ytterligare platser i år och cirka 5 000 extra platser fram till och med 2018.

Studieskulder får skrivas av

Åldersavskrivningen av studielån återinförs. Regeringen stoppar därmed den reform som skulle inneburit att personer som har haft låga inkomster och inte kunnat betala av sina studieskulder innan de fyllt 67 år förblivit skuldsatta livet ut.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-05-27