Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Temadag om äldres inkludering i samhället

Äldre personer blir allt fler och allt friskare. Hur ska de inkluderas mer i samhället? Frågan diskuterades under en heldag av forskare, representanter för kommuner, näringsliv och civilsamhälle.  

Tre äldre damerUnder dagen i Norrköping togs olika aspekter upp kring äldre, däribland den demografiska utmaningen, äldres ensamhet som socialt problem, deras boende och äldre som outnyttjad resurs.

Av Norrköpings 137 000 invånare är 30 procent över 55 år. Den siffran stiger och det ser ungefär likadant ut i övriga landet. 16 procent av 65 – 79-åringarna i Norrköping arbetar, av dem är 37 procent egna företagare.  Forskare från Linköpings universitet studerar just nu äldre som företagare. Deras resultat visar att företagandet stiger för personer runt 60 år.

– Vi har en topp bland 66-åringarna, därefter minskar det, sade Elisabet Cedersund, forskare vid NISAL (Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande).

Hon konstaterade också att ålder är något som ofta glöms bort när det talas om exkludering av olika grupper.

– Kanske är det en anledning till att företagande ökar runt pensionsåldern. Som företagare hittar man en ny identitet.

Vikten av äldre personers delaktighet i samhället lyftes fram av flera talare.

– Över tre miljoner av befolkningen är 55-plussare. Vi har absolut inte råd att avstå från dem, framhöll Camilla Park från Riksidrottsförbundet som anlitar många 55-plussare som volontärer och funktionärer.

Anne-Christine Larsson, projektledare NorrköpingAnne-Christine Larsson (bilden t h), projektledare för ”Testmiljö Norrköping – nya digitala lösningar för äldre” berättade om hur personer från 80 år och uppåt utbildas och får pröva på ny teknik i två bostadsområden i Norrköping.

– De testar produkter, tjänster och arbetsprocesser, talar om vad de tycker och på så vis blir tekniken användarvänlig, sade Anne-Christine Larsson.

Det handlar om välfärdsteknik, alltifrån medicinappar, digital kalender och larm med GPS-funktion, till spel riktade till äldre. Tre av 80-plussarna som deltagit i projektet (se bilden ovan) fanns på plats och bekräftade att de haft och fortsätter ha stor nytta och glädje av all ny teknik de lärt sig att använda.

Eftermiddagen ägnades åt workshops för att fånga upp konkreta tankar och idéer som kan leda till nya forskningsidéer.

Arbetsterapeutstudenten Katarina Kranze efterlyste mer forskningskunskap direkt ut till de som arbetar praktiskt med äldre människor.

– Det görs så mycket inom forskningen men kunskapen stannar till viss del inom universiteten. Och även om forskare försöker nå ut och informera så har folk ute i verksamheterna inte alltid tid att lyssna, även om de är intresserade.

Michaela Dutius Söderström är frivilligsamordnare och deltog i eftermiddagens workshops.

– Det är jättebra att samordna de resurser och den kunskap som finns under en sån här dag. Och det har kommit fram massor av idéer som kan utvecklas. Det som ligger mig varmt om hjärtat är all välfärdsteknik som många äldre är rädda för att närma sig. Här har vi mycket att jobba med för att nå fler äldre och även att utbilda personal i teknik så att de i sin tur kan hjälpa till att sprida kunskapen, sade hon.

Monica Hjern från Norrköpings kommun var nöjd med att en lång rad idéer och nya frågor kommit fram som det går att jobba vidare med, däribland inom området arbetsmarknad och äldre som resurs.

– Vilken policy finns till exempel för att anställda äldre, behålla dem som finns eller kalla in pensionärer som extrapersonal? Vilka attityder finns hos arbetsgivarna, i samhället och hos arbetskamraterna? Och vilka ekonomiska konsekvenser får det att äldres kunskap inte tas tillvara?

Syftet med dagen, som kallas Society Quest, var att skapa möjligheter till samverkan mellan deltagarna. Ett Society Quest utgår från utmaningar i samhället som matchas med akademisk kompetens från LiU. Frågeställningar och idéer identifieras för att i workshopform utvecklas till gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt.

Arrangörer var LiU Relation, som arbetar med samverkan, och Norrköpings kommun.

Bilden högst upp: Marianne Carlberg, Siv Wirén och Doris Marklund är några av de närmare tvåhundra 80-plussare som utbildats i ny teknik i Norrköping. Foto: Eva Bergstedt

Bild på Anne-Christine Larsson: Sandra Weidmann


Eva Bergstedt 2016-05-02 

Fler nyheter

Civilminister Ardalan Shekarabi

Civilminstern håller seminarium i Norrköping

Välkommen till Finansdepartementets och Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) gemensamma seminarium den 16 maj. Ämnet är kommunernas utmaningar och näringslivets roll i dess lösningar.

Skylt Årets studentstad

Linköping är Årets studentstad

(Uppdaterad 2016-04-25 15:59) Samverkan, studentinflytande, pedagogisk utveckling, hemkänsla. Med en lång motivering som täckte det mesta tillkännagav ordförande för Sveriges förenade studentkårer att Linköping utsetts till Årets studentstad.

Bild på Vallastaden

Dags för studentbostäder i Vallastaden

183 studentbostäder kommer att byggas i Vallastaden, stadsdelen som byggs i direkt anslutning till Campus Valla. De ska vara klara 2017.

Nytt världsrekord för plastsolceller

Solceller av plast kan göras ännu billigare och driftsäkrare tack vare ett genombrott av forskare i Linköping och Kina. Det handlar om att undvika dyrbara och instabila fullerener.

Magnetkamerabild

Autism hos pojkar avslöjas med magnetkamera

En ny studie öppnar för helt nya möjligheter att till exempel kunna mäta effekten av en behandling.

Career talks 2015

Första Career talks i Norrköping

Career talks är ett samtal mellan alumner om karriär och livsval som ska inspirera studenter på väg ut i arbetslivet. I år äger det rum den 12 maj, för första gången i Norrköping.

Logga för tävlingen

Tävling ger nyskrivet för Studentsångarna

Det är inte lätt att hitta verk för manskör skrivna av kvinnor. Linköpings studentsångare utlyste förra året en kompositionstävling för att råda bot på det. Den 4 maj är det dags för finalkonsert.

Bild på antologi

Anställningsbarhet skärskådas i antologi

Samhällsansvar eller individprojekt? Begreppet anställningsbarhet blir belyst i en antologi där sju forskare från Linköpings universitet medverkar.

Tolk och kvinna

Brist på tolkar inom äldreomsorgen

Med allt fler utlandsfödda personer på landets äldreboenden krävs kvalificerad tolkhjälp. Men den hjälpen är otillräcklig och det får konsekvenser både för individ och vård.

Skolbild med 2 plus 2=5

Stora avhopp från lärarutbildningen

Avhoppen från landets lärarutbildningar är stora, på vissa program upp mot 40 procent. Samma siffror gäller för Linköpings universitet där 37 procent hoppar av ämneslärarprogrammets inriktning mot årskurs 7-9.

Stefan Löfvén besöker förlossningsavdelningen på US

Statsministerbesök på US

Statsminister Stefan Löfven besökte Universitetssjukhuset i Linköping. Här fick han vara med på en simulerad förlossning och besöka bröstenheten som har kortat tiderna till bröstcancervården.

Publik med studentmössor på Borggården

Vår även i år!

LiThe Blås avtågar på Valborgsmässoafton traditionsenligt från S:t Lars kyrka upp mot Borggården, där Linköpings studentsångare sjunger in våren.

Mudderverk i Valdemarsvik

Opinionen svängde under saneringen

Miljöprojektet rev upp känslor och mötte kritik, men nu visar en studie av Dick Magnusson vid Tema Teknik och social förändring, att medborgarnas attityder förändrades under muddringen av Valdemarsviken.

Stoppar bidrag på grund av oetiskt handlande

Vetenskapsrådet avbryter utbetalningen av ett bidrag till en forskare verksam vid Linköpings universitet, med hänvisning till en utredning av oetiskt handlade.

Bild från Campus Valla

Färre sökande till LiU

Antalet sökande till höstens utbildningar minskar i hela landet. Samma trend finns på Linköpings universitet. Samtidigt ökar intresset för flera utbildningar vid LiU, däribland lärarprogrammen.

Del av affisch, fantasymotiv krigare

LAO tar oss in i fantasyn

Med hundra studentmusiker på scen hyllas science fiction och fantasy i den populärkulturella konserten Far and away i Crusellhallen den 8 maj.

Helene Hellmark Knutsson på CMIV, tar av sig kappan

Mer lärartid studentfråga vid ministerbesök

Under fredagen besökte Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, LiU. Studentkåren STuFF hade banat väg för sin viktigaste fråga med en debattartikel redan på torsdagen – när ska studenterna få med lärarledd tid?

Visualiseringscenter C

Miljö och mingel på Framtidsveckan

Miljö, hållbarhet och framtid är temat under LiU:s event Sustainable Future, som blir en del av Framtidsveckan som äger rum runtom i Norrköping den 20-27 april.

Linnéa Nolér porträtt

KSM-student anordnar debatt om integration

"Bilden av Hageby, vem skapar den?" är namnet på en paneldebatt som hålls på onsdag den 20 april i Norrköping. Debatten är en del av Linnéa Nolérs masterprojekt.

Singapore Flyer, världens största pariserhjul

Regionfinal i Teknikåttan

(Uppdaterad 2016-04-20 08:52) Torsdag den 21 april är det regionfinal i tävlingen Teknikåttan. I C1 på Campus Valla kämpar sex klasser om en plats i finalen. Tävlingen arrangeras av Tekniska fakulteten.

Logga för LiU simning på tröja

LiU-studenter simmade hem nio medaljer

Studenterna från LiU AIF tog hem inte mindre än nio medaljer, varav två guld, vid helgens Student-SM i simning.

CAM-dagen sprider positiv drivkraft

För nionde gången arrangerades CAM-dagen med temat ”Samverkan för tillväxt”. Dagen visade goda exempel på hur samverkan stöttar tillväxt och hur stora företag vårdar och utvecklar entreprenörsledda verksamheter.

jerker lysell

Flera LiU-orienterare i EM-trupp

Inte mindre än tre LiU-studenter tar plats i det svenska landslag som åker till EM i orientering i slutet av maj. De ska i första hand springa sprintdistansen.

Anders Ynneman talar inne på C Awards

I vimlet på C Awards

En chans att knyta kontakter och visa upp sina innovativa studentprojekt är vad tävlingen C Awards erbjuder visualiseringsintresserade studenter varje år. Dessutom utdelas en vinstsumma på 10 000 kronor till ett flertal bidrag.

William Shakespeare

Länge leve Shakespeare!

I är är det 400 år sedan William Shakespeare dog, vilket uppmärksammas av många i världen. Så ock av LiU, som är medarrangör till ett evenemang på Cnema i Norrköping den 26 april.

Magnus Berggren

95 forskarmiljoner till LiU

Professorerna Magnus Berggren, Patrick Doherty och Erik Janzén får tillsammans mer än 95 miljoner kronor från SSF:s utlysningar Smarta system och Materialvetenskap.

Forensiska vetenskaper nytt strategiområde

Forskningen inom forensiska vetenskaper får en skjuts framåt när Linköpings universitet och Rättsmedicinalverket satsar på ett nytt strategiområde.

Ingenjörsdrömmar får fart

StudenternasracerbilDet går åt många matlådor och kvällar innan årets racingbil är klar för den prestigefyllda banan i Silverstone.

 

blåshuset

Lithe Blås uppträder i Kårallen. Ett hus som är en samlingspunkt för kulturintresserade studenter. Den drömmen har studentorkestern Lithe Blås. I helgen ordnade de kickoff för att samla ihop pengar till Blåshuset.

 

International Day

Asiatisk dockaIDay 2016 i Colloseum blev en världslig upplevelse med mat och kultur från 15 länder.

 

pRisregn

Joakim WrenHär är Årets miljöteknikprofil, Skapa-pristagare i Östergötland, Nordic Cleantech Open och med en åtråvärd plats på 33-listan.

 

säkrare i klassrummet

tomt klassrum med stolarna uppställda på bordMed simulering kan lärarstudenter träna klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer.

 

Nästa steg för Trappan

Ordet Trappan målat i gult på ett svart plant utanför kårhuset TrappanNej - studenterna förlorar inte kårhuset Trappan i Norrköping som rykten gör gällande. Men det blir förändringar framöver.

 

Barnlängtan

Bild på spädbarnFrån 1 april har ensamstående kvinnor rätt till insemination. Gunilla Sydsjö, forskare inom området, ser för- och nackdelar med det.


etta inom sociala medier

Niklas MyhrLiU-alumnen Niklas Myhr är känd som ”The Social Media Professor”.

 

Forskning nästa

Emilie Fälton, porträttMasterstudenten Emelie Fälton har fått sin första artikel publicerad. Nu siktar hon på en forskarkarriär.

 

Klimat och makt

Anna Kaijser, porträttAnna Kaijser, forskare vid Tema M, lyfter fram kopplingarna mellan klimat och sociala maktrelationer.

 

30 år med konstvetenskap

Lewis Hines foto från 1930. Arbetare högt upp på bygget av Empire State Buildning

1986 gav LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

 

Forskningsfusk

Forskningslabb, händer och provrörMisstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten, det menar etikprofessor Göran Collste.

 

Framtidsvecka för hållbarhet

Elinor ForsbergElinor Forsberg, master-
student i kultur- och medie-
gestaltning, arrangerar en Framtidsvecka i Norrköping.

 

Fredlig samexistens enda vägen

FlyktingbarnSocialantropolog Haris Agic är en av flera LiU-forskare som deltar i debatten kring flyktingfrågan.
 

Medvetet sänkta krav?

Läsare i soffläge. Bara bok och fot syns.LiU:s studentkårer har följt den nyligen avslutade mediedebatten om svensk högre utbildning och har synpunkter.

 

närmare verkligheten

Fältarbete vid Ensjön.För andra året i rad gav fackfolk miljövetarna respons på deras förslag till vattenförvaltning av sjöar i Norrköping.

 

Forskare och samhällskrönikör

Gissur ErlingssonGissur Erlingsson, forskare vid Centrum för kommun-
strategiska studier, CKS, är ny krönikör i tidningen Dagens Samhälle.


En studie i lera

Leriga lag i årets VSRValla Saucer Rennen 2016. Inte behövs snö för ett parallellpulkalopp. Det räcker långt med tävlingsglädje och kreativitet.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.

 

Debatterar manligt våld

Victoria ManfredVictoria Manfred, en av studenterna i projektet Mansvar, vill få fler män att diskutera våld och manlig sexualitet.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

Ada lyser i B-huset

Bubbel kakor och blås till Ada:s äraMed klang och jubel från LiTHe Blås inleddes firandet av Ada Lovelace 200-åriga födelsedag. En tapet avtäcktes till hennes ära.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.

 

Räddar noshörningar

Fredrik GustafssonFredrik Gustafsson och Wildlife Security får än större tyngd då LiU numera är medlem i Clinton Global Initiative.


komplext klimatarbete

Mathias Fridahl utanför TemahusetDet är sprickorna i de internationella klimatförhandlingarna som intresserar Mathias Fridahl, forskare på Tema M.

 

Flyktingkrisen

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen är just nu överhopad av nationella och internationella medier som vill intervjua honom.


Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Hedersdoktor i Karlstad

Nina Lykke, professor emerita inom genusvetenskap vid tema genus, LiU, har utsett till hedersdoktor vid Karlstads universitet. Hon är en central person där för ämnet Genusvetenskap. Samarbetet med henne har inneburit att Centrum för genusvetenskap vid Karlstads universitet har utvecklats mot ett internationellt, nationellt och regionalt centrum inom genusforskning.

LiU i Kunskapskanalen

Den 3 maj sänds hela LiU:s 8-mars arrangemang "I samma division?" om jämställdhet och idrott med start 14.00.

Färre män söker till högskolan

Kvinnor ökar sin andel av de sökande till högskolan med en procent. Könsfördelningen är nu 61 procent kvinnor och 39 procent män. Antalet sökande 25 år och yngre minskar med sex procent. Åldersgruppen 19-21 år minskar med åtta proccent. En förklaring är att dessa årskullar minskar och att det nu är lättare att få jobb.

Quality of Life

Studenterna på KogVet-programmet arrangerar den 28-29 april KVIT, en internationell och tvärvetenskaplig konferens med inbjudna talare och besökare från Sverige och Europa. Årets tema är Quality of Life.

Prisad pedagogforskare

Erik Nylander, postdoktor vid avdelningen för pedagogik och vuxnas lärande, IBL, har belönats för "Best Early Career Paper 2015” av den prestigefulla tidskriften British Journal of Sociology of Education för artikeln "The transnational track: state sponsorship and Singapore’s Oxbridge elite" samförfattad med Rebecca Ye, Stockholms universitet.

Gästprofessor i matematik

Professor Nageswari Shanmugalingam, University of Cincinnati, blir gästprofessor i matematik, finansierad av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Hon kommer att samarbeta med gruppen i potentialteori ledd av Jana Björn och Anders Björn under 12 månader 2017-18.

Prisad artikel

Osama A.B. Hassan, biträdande professor i byggteknik vid KTS, har tilldelats förlaget Emeralds utmärkelse "Higly Commended Paper Award" för artikeln The role of peer-learning and formative assessment in effective engineering learning environments: A case study", publicerad i Journal of Journal of Applied Research in Higher Education.

3,7 miljoner till rättsvetenskap

Postdoktorerna Hanna Almlöf och Åsa Hellstadius beviljas anslag av Ragnar Söderbergs stiftelse. Hanna Almlöf får 1 823796 kronor för projektet Minoritetsskydd i ägarledda aktiebolag – särskilt om insyn och exit och Åsa Hellstadius får 1 854023 kronor för projektet Avtal om humanbiologiskt material.

Erik Sandewall hedras

Professor Erik Sandewall får årets prestigefulla Donald E. Walker Distinguished Service Award i samband med konferensen IJCAI 2016 i New York. Priset är ett erkännande för hans stora och mångåriga bidrag till ämnet artificiell intelligens.

Mer breddad rekrytering

Engagemanget bland lärosätena att få fler studieovana att börja studera är stort, men arbetet måste bli mer strukturerat. Det visar en rapport som Universitets- och högskolerådet gjort på uppdrag av regeringen. Idag är det dubbelt så vanligt att studera vid högskolan om man har högskoleutbildade föräldrar.

Årets lärare inom affärsjuridik

Studenterna på de affärsjuridiska programmen har utsett Maria Boyce till Årets lärare 2016. Maria Boyce är universitetsadjunkt vid avdelningen för Affärsrätt och undervisar i bland annat skatterätt.

LiU-studenter välbehållna

Efter bussolyckan utanför Tarragona i Spanien har universitetet sökt de nio LiU-studenter som befinner sig i Barcelona och har nu kommit i kontakt med samtliga. Ingen av dem var med på den buss som krockade.
Det var i söndags som olyckan inträffade där minst 14 människor omkom och 43 skadades. De festa passagerare ska ha varit Erasmusstudenter.

Vill utreda antagningen

Regeringen vill utreda antagningen till högskolan och se över högskoleprovets roll. Antagningen behöver bli öppnare och mer lättbegriplig, skriver Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, på DN Debatt.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-05-02