Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Surbullar och grinollar

 

Del av utställning, startkit för surbullar

Med underhållande satir vill fyra KSM-studenter få vanligt folk på en galleria i Norrköping att tänka till över det problematiska med förenklade representationer.

Surbullestan, det är Norrköping det. Från början en beskrivning av den sura stank från yllefabrikerna som en gång låg som en våt filt över stan. Men trots att yllefabrikerna försvann, levde uttrycket kvar och fick en annan betydelse.

– Det kom att bli en stereotyp föreställning om Norrköpingsborna i största allmänhet. De blev surbullar allihop, bittra och griniga, beskriver Christian Gaversten, som läser på andra året på programmet Kultur, samhälle och mediegestaltning.

Lovisa, Adina, Christian, GabriellaUnder kursen Modernitet och rörelsefrihet (15 hp) fick han, Lovisa Schenning (tv i bild), Adina Henrikson och Gabriella Norenius (längst th)  idén att göra en satirisk utställning om surbullarna.

– De flesta nidbilder av folkgrupper växer fram under lång tid. Det går sällan att säga hur det blir så eller när norrköpingsborna börjar framställas som griniga typer. Eftersom vi i kursen tagit upp just förenklade representationer, tyckte vi att det var roligt att ta fasta på surbullarna, säger Gabriella Norenius.

Studenterna bestämde sig för att själva gå i generaliseringsfällan och därtill använda satir i serieform. Den 13 januari satte de upp en utställning med serieteckningar på Spiralen galleria och där ska den sitta uppe i några veckor.

Översikt utställning– Genom att förenkla vår beskrivning av Norrköpingsborna vill vi att folk ska få upp ögonen för en problematik som kanske inte så ofta dyker upp i samtalen vid köksbordet. Kan vi dessutom locka fram ett och annat asgarv är det bara en bonus, säger Gabriella Norenius.

Och publikreaktionerna kom redan när studenterna hängde sin utställning.

– Många kommenterade utställningen och tog foton. Andra var mer griniga. Det blev som vi tänkt: skratt, irritation och förhoppningsvis en eftertanke, säger Adina Henrikson.

– Arbetet med projektet har varit extremt kul. Vi valde att göra något offentligt och ville få in konst och kultur i en kommersiell miljö. Vi fick jobba på samma sätt som vi kommer att göra framöver i arbetslivet, säger Lovisa Schenning.

Bland annat blev de beställare av verk av en konstnär, William Sulka – som för övrigt själv gått samma utbildning, KSM, som studenterna.

Hur gick det att få någon annan att förverkliga era idéer?
– Det bara flöt på. Vi hade ett inledande möte med William Sulka då vi berättade hur vi tänkt oss. Därefter fick han fria händer att utforma serierna och vi blev jättenöjda med resultatet, säger Adina Henrikson.

Utställningen pågår till den 3 februari.

Programmet Kultur,samhälle och mediegestaltning


Gunilla Pravitz Fri Jan 20 09:34:57 CET 2017 

Fler nyheter

Flyktingar flyr genom taggtrådsstängsel

Goda exempel på konferens om flyktingmottagande

Den 25-27 januari hålls en konferens i Norrköping där innovativa lösningar på flyktingmottagande i Europa lyfts fram.

Norrköpings flyglats

Drönartrafiken synas

Vilka regler ska gälla för obemannade farkoster och och hur kan de samsas med den ordinarie flygtrafiken på ett säkert sätt? Det är frågor som LiU-forskare snabbt ska svara på.

Pensel styker arm

Betydelsen av beröring

Varför får vi behagliga känslor när någon smeker vår hud? LiU-forskaren India Morrison vill ta reda på hur såväl beröring som smärta påverkar vårt beteende.

Josefina Syssner femma på listan över årets lantisar

Josefina Syssner i topp fem över "årets lantisar"

CKS-föreståndaren och forskaren Josefina Syssner får en hög placering över personer som har inflytande i landsbygdsfrågor. Det är tidningen Land som årligen listar 100 personer som sätter landsbygden på kartan.

Bild på kvinna med hand för ansiktet

Stora skillnader i stöd till våldsutsatta kvinnor

Socialtjänstens hjälp till kvinnor som utsätts för våld av sin partner varierar stort. En del kommuner har ett väl utvecklat stöd, andra har knappast något. Det visar en ny avhandling.

Bild på regnbågsparad

Queera livslopp – att leva som lhbtq-person

En ny avhandling lyfter fram livsberättelser av äldre personer som identifierar sig som homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queera. Flera är oroliga för hur de kommer att bli bemötta inom äldreomsorgen.

Del av uppslag i guiden

Nystart med färsk PBL-guide på Medfak

Ny PBL-guide till vårens studenter på Medfak och nytänk kring formerna för interprofessionellt lärande. Principerna är viktigare än proceduren, säger Madeleine Abrandt Dahlgren, professor i medicinsk pedagogik.

Föreläsning på Läkarprogrammet

Prisad lärare på Läkarprogrammet

Akutläkare Frida Meyer får Kandidat Kork-priset av sistaterminsstudenterna på läkarprogrammet i Linköping. Det är första gången som priset går till akutsjukvården.

Belysning

Nu synas juridiken kring funktionsförsäljning

En forskargrupp, ledd av Jan Kellgren, Avdelningen för affärsrätt, sätter luppen på juridiken kring funktionsförsäljning av belysning. Nya affärsmodeller växer fram där företag vill erbjuda funktioner, snarare än tjänster eller produkter.

Martin Hallbeck

Alzheimerfonden delar ut pengar till LiU-forskare

Martin Hallbeck, biträdande professor i patologi, har tilldelats en miljon kronor från Alzheimerfonden till forskning om nya möjligheter att diagnostisera sjukdomen. Ytterligare två forskare vid LiU får medel från fonden.

Detalj ljuskrona i trådarbete

Slöjd is the new black

Vad är slöjd? Studenterna på Slöjd, hantverk och formgivning ställer ut på Slöjdgalleriet i Linköping och inbjuder besökarna att tagga egna slöjdalster på instagram.

Förhistoriskt korn

Gömda frön avslöjar Kanarieöarnas förhistoria

De lokala bönderna på Kanarieöarna har odlat samma slags spannmål i mer än tusen år. Den slutsatsen drar forskare från LiU och universitetet i Las Palmas på Gran Canaria efter DNA-analyser av arkeologiska sädeskorn.

Forskning i framkant

Nytt år och ny omgång av föreläsningsserien Forskning i framkant. KBT på nätet för bröstsmärta, lossnande ledproteser och ett unikt forskningsprojekt om hjärta och lungor står på programmet.

David Bastviken

Prestigefyllt anslag till miljöforskning

David Bastviken, professor vid Tema Miljöförändring, har fått närmare 20 miljoner kronor via ett ERC Consolidator Grant, en bidragsform som ges till excellent forskning.

Björn-Ola Linnér

Forskar om geopolitik och hållbar utveckling

LiU-forskaren Björn-Ola Linnér blir programchef för ett nytt stort forskningsprogram om geopolitik och hållbar utveckling. Mistra satsar 48 miljoner kronor under fyra år.

Markus Heilig

Barndomstrauma ökar beroenderisk

Markus Heilig, professor vid IKE, har fått anslag från Systembolaget till forskning om kopplingen mellan barndomstrauma och ökad risk för alkoholproblem.

Bild: Studenter på LiU läser svenska. Foto: Peter Modin.

Konferens om flyktingmottagande

Under två dagar i januari arrangerar Norrköpings kommun tillsammans med LiU en konferens för att lyfta goda exempel och hitta innovativa lösningar för kommunernas flyktingmottagande.

Bild: Ann-Kari Sundberg, prefekt IKK, drar täckelset av ett av konstverken.

Två vinnare i Ellen Key-tävling

Gör Ellen Key synlig i Key-huset. Så löd tävlingsuppdraget till studenterna på Slöjd, hantverk och formgivning. Nu har inte ett utan två av tävlingsbidraget invigts och fått permanent placering i huset.

Bild på hjärna

Hopp om bättre behandling mot social ångest

Människor som lever med social ångest blir ofta hjälpta av kognitiv beteendeterapi, KBT. Det finns dock en grupp som inte blir bättre. Via en hjärnavbildningsteknik går det nu att förutse vilka som svarar på behandlingen.

Superdatorhall

Tolv miljoner var till två LiU-forskare

Två yngre LiU-forskare, Daniel Aili och Björn Alling, får tolv miljoner kronor var av Stiftelsen för strategisk forskning. Totalt har tjugo forskare valts ut inom forskningsprogrammet Framtidens forskningsledare.

Skylt med universitetets namn, Universidade Eduardo Mondlane och bild på grundaren

Nytt samarbete kring matematik i Mozambique

Med ett nytt Sida-anslag går Matematiska institutionen in i utbildningsprojekt med ett fjärde land i Afrika, Mozambique och Universidade Eduardo Mondlane.

Bell-testet

109 000 deltog i Bell-testet

Kan atomer prata med varandra? Den frågan ställer radions Vetandets värld med anledning av att det stora Bell-testet engagerade drygt 109 000 deltagare, många i Linköping.

Nils Johansson

Politik hinder för återvinning av mineraler

När vi talar om omställningen till ett hållbart samhälle innefattar det sällan resurser. Politiken leder mot ökat resursslöseri av mineraler, visar Nils Johansson i sin doktorsavhandling.

Bild på fotbollsskor

Idrottssatsningar – vår tids nya socialpolitik

De senaste åren har en lång rad idrottsprojekt startat i utsatta områden som ett sätt att hantera sociala problem och stävja brottslighet. Är de alltid av godo, är en fråga som väcks i en ny avhandling.

Atlasexperimentet vid CERN

Alumn guidar på CERN för Musikhjälpen

Sugen på en heldag i världens största partikelfysiklaboratorium? LiU-alumnen Christian Ohm är forskare på CERN och har startat en auktion till förmån för Musikhjälpen.

Stipendieregn över Campus Norrköping

Den 16 december är det högtidlig utdelning av årets Norrköpingsstipendier. I år får 14 studenter och forskare dela på 120 000 kronor.

På topplistan för Altmetrics

Första gången finns en artikel från LiU med på Altmetrics lista över de hundra mest diskuterade artiklarna i världen under 2016. LiU-forskarnas artikel handlade om programvaror för magnetröntgen som räknar fel.

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

framtidens nobelpristagare?

Bild: Elever från Skäggetorpsskolan går på Corson. I våras sökte och fick Anna Lindström och Monika Lopez på IKK medel för sitt initiativ i flyktingfrågan ”Framtidens nobelpristagare”. Nu har tre grupper med nyanlända ungdomar fått besöka universitetet. Och i vår fortsätter det.

 

Upphöjd extralektion

Jonas Bergman Ärlebäck vid tavlan i klassrummet på Skäggetorpsskolan. Foto från skolans fb.Vad blir noll upphöjt till noll? MAI-lektorn Jonas Bergman Ärlebäck ryckte ut till Skäggetorp för att diskutera matematik.

 

Bäbiskultur under luppen

Tre spädbarnAlex Orrmalm Auran skriver på en avhandling om babykultur och söker efter familjer att studera.


Tonårshjärnor

Kille sitter med mobilVi delar sorgen, men inte lyckan. Blodtillförseln avslöjar hur tonårshjärnor påverkas av sociala medier.

 

Sociala robotar

Barn gör high five med en robotRobotar kan bli en god hjälp när barn med autism ska träna sig i social interaktion.

 

Årets Alumn 1

Suad Ali, porträttSuad Ali, expert på Sveriges flyktingkvot, arbetar enträget vidare för världens flyktingar. För sitt engagemang utses hon till årets alumn 2016 vid Linköpings universitet.

 

årets alumn 2

Thomas-Lunner-i-studioThomas Lunners forskning inom området hörsel och hörapparater har hjälpt miljontals hörselskadade till en bättre hörsel. Nu blir han en av årets alumner.

 

Lärdomar för livet i Guatemala

Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson bygger skola i Guatemala.Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson tog ett sabbatsår för att renovera en skola i Guatemala med hjälp av PET-flaskor.


café med succé

Dörte Bernhard och Tove Mattson på World café. Dörte Bernhard och Tove Mattsson på IBL träffade helt rätt när de arrangerade World café för 60 ämneslärarstudenter och 30 studenterna i Snabbspåret för lärare.


Åke blev Ann-Christine

Ann-Christine Ruuth föreläste på Regnbågsveckan. Foto: Melinda Reyes Hiltunen”Varför skrattar vi åt män i klänning?” Det var en av frågorna som Ann-Christine Ruuth ställde till publiken vid den fullsatta föreläsningen som ingick i Linköpings Regnbågsvecka.

 

Gjorde Geofilter

Bild: Emil Svedin visar sitt geofilter. Foto: Melinda Danielsson. I våras utlyste LiU en tävling där man fick skicka in förslag på hur LiU:s geofilter skulle kunna se ut. Emil Svedin vann och nu finna hans filter på Snapchat.

 

gör roll i tv-succé

Simon Alzén i en roll i Narcos. Foto: PrivatUtbytesåret i Sydamerika blev inte vad LiU-studenten Simon Alzén hade väntat sig. I höst kan man se honom i den amerikanska succéserien Narcos.

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Hjärnfondens postdok stipendium

Daniel Nätt, IKE, har fått Hjärnfondens postdoktorala stipendium för fortsatt forskning om depression och stress. Även 2016 fick Daniel Nätt finansiering från fonden.

Årets bästa avhandling

Lisa Lindén har fått utmärkelsen Årets bästa doktorsavhandling av Filosofiska fakulteten. Hon disputerade vid Tema Teknik och social förändring i juni 2016 med sin avhandling om hälsokommunikation.

212 miljarder i studieskulder

Vid den här tiden på året får cirka 1,5 miljoner personer besked om sina studieskulder hos CSN. Totalt är låntagarna skyldiga svenska staten 212 miljarder kronor.
De högsta skulderna har personer som bor i Uppsala och Stockholms län. Östergötland hamnar på sjätte plats. Här är den genomsnittliga studieskulden 132 874 kronor per person.

NISAL inte längre institut

NISAL – Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande – kommer från årsskiftet inte längre att ha benämningen institut. Istället kommer verksamheten att organisatoriskt finnas på en avdelning vid Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV.
– Det här förändrar ingenting i verksamheten. All forskning, personal och ekonomi finns kvar. Det är bara en organisatorisk förändring. Från början fanns verksamheten vid Tema Äldre och åldrande, sedan gick den över i institutet NISAL och nu blir det en avdelning, kommenterar avdelningschef Annika Taghizadeh Larsson.

Prithiviraj Muthumanickam

Innovationsstipendium till LiU-doktorand

Prithiviraj Muthumanickam, doktorand vid ITN, har fått LFV:s innovationsstipendium 2016. Han har bland annat studerat hur arbetsbelastningen ser ut när flygtrafikledare sköter trafikledning på distans för flera flygplatser.

Skulder krävs via fastigheter

CSN testar en ny metod för att få in pengar från utlandsbosatta låntagare som inte betalar tillbaka studielånen. Via Lantmäteriet har CSN börjat undersöka om låntagarna har tillgångar i form av fastigheter. Och resultatet är hittills gott, 150 personer har redan betalat in totalt 733 000 kronor.

FoU-verksamheten ökar

Vid svenska universitet och högskolor fortsatte både de ekonomiska och personella resurserna till FoU-verksamhet att öka 2015. Bland de personella resurserna ökade antalet årsverken med 931 stycken, vilket motsvarar en ökning med nästan fem procent. En tredjedel av årsverken utförs av doktorander, enligt SCB.

Gazi Salah Uddin

Wallanderstipendiet till LiU

Gazi Salah Uddin, forskare i nationalekonomi vid IEI, har tilldelats Walladerstipendiet av Handelsbankens forskningsstiftelser. Han får därmed full finansiering i tre år för fortsatt forskning med målet att uppnå docentkompetens.

Snedrekryteringen fortsätter

Studenter med högutbildade föräldrar är fortsatt överrepresenterade i högskolan. Det visar ny statistik från UKÄ om föräldrarnas utbildningsnivå.

Så ska UKÄ pröva examenstillstånd

Från och med den 1 januari kommer prövningarna av examenstillstånd att se något annorlunda ut. När universiteten och högskolorna ansöker ska de bland annat motivera vad utbildningen tillför samhället.

Klart med ny vd för LEAD

Håkan Klarin, idag centrumchef för medicinsk teknik och it på Region Östergötland, blir ny vd för företagsinkubatorn LEAD som ägs av LiU. Håkan Klarin påbörjar sitt uppdrag i februari nästa år.

Familjeperspektiv gav stipendium

LiU-doktoranden Maria Liljeroos är årets mottagare av Svensk sjuksköterskeförenings doktorandstipendium. Hon får priset för sin forskning om hur man kan förbättra vård och omsorg för patienter med hjärtsvikt och deras närstående.

snus

LiU-alumn på Venture Cup:s Top 20

LiU-alumnen Bengt Wiberg (ekonomstudent 1978-81) ville inte lägga av med snusandet trots problem. Istället uppfann han ett nytt sätt att paketera snus, Sting free snus, som patentsökts i 38 länder och dessutom nu ligger på listan över Venture Cup:s 20 bästa idéer 2016.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Fri Jan 20 11:42:42 CET 2017