Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Organiska solceller snart nära dig

Solceller på fönster

Organiska tryckta solceller finns snart i ett fönster eller på en väska nära dig. I nyligen avslutade EU-projektet Sunflower har forskare och företag fört tekniken en bra bit närmare våra vardagsliv. 

Fler nyheter

Gödselspridning

Närmare tio miljoner till lönsam återvinning av gödsel

Ett LiU-projekt om ekonomiskt lönsam hantering av bio-/stallgödsel och organiskt avfall har beviljats anslag på 9,9 miljoner kronor av Formas.

Missing people ämne för avhandling

Organisationen Missing People, som arrangerar skallgångar när personer försvinner spårlöst, står i fokus för en ny avhandling.

Olel Inganäs

Solcellspremiär

Tryckta organiska solceller producerar el från några av fönstren hos Tekniska verken i Linköping. Professor Olle Inganäs och hans forskargrupp leder utvecklingen mot framtidens hållbara energikälla.

Halv miljon till forskning om obehag och lidande

Vad är det som gör att vi uppfattar smärta och illamående som obehagligt? Och fungerar känslan av obehag på samma vis beroende på vad vi utsätts för?

Chanchal Balachadran

Hur tillväxt påverkas av etnicitet och social klass i styrelser

Etnicitet, nationalitet och klasstillhörighet är outforskade ämnen när det gäller styrelsers sammansättning i nya företag. Det ska forskare vid Linköpings universitet och Högskolan i Kristianstad ändra på.

Emil Svensk

Världsklass i orientering

Fyra LiU-studenter och en alumn är med i världseliten i orientering. Tre deltar i VM i Bohuslän, två är uttagna till Student-VM som går i Ungern.

sjuksköterska, hand

De är nöjda med sina VFU-platser

Sjuksköterske- och BMA-studenterna tycker om sina VFU-platser. LiU hamnar på fjärde plats av tjugofem lärosäten när Vårdförbundet Student presenterade sin VFU-ranking för 2016.

Bild från Coderdojo

LiU-studenter lär barn att programmera

Även i år anordnas Coderdojo för sommarlovslediga barn och ungdomar. Under en intensiv vecka får de lära sig programmering och ny teknik.

Logga Max IV

MAX IV i Lund invigs

Med pompa och ståt, med stadsministern och kung Carl XVI Gustaf på plats tillsammans med finansiärer, 500 inbjudna forskare och gäster invigs MAX IV i Lund tisdagen den 21 juni. I Linköping kommer MAX IV få en nod vid Nationellt superdatorcentrum.

Bild: Robotar spelar fotboll. Foto: Charlotte Perhammar

Video: I hårdträning inför VM

I robotlabbet tränas det nu för fullt. Den 30 juni åker Jasmine, Elsa och deras fyra lagkompisar till Leipzig och RoboCup för att tävla i fotbolls-VM för robotar.

Fordonsforskning

LiU samlar världens fordonsexperter

Experter från forskning och industri träffas under fem dagar, 19-23 juni, för att utbyta erfarenheter och få del av de senaste rönen kring framtidens rena, effektiva, säkra och självkörande fordon.

Att stärka immunförsvaret kan vara lösningen för behandling av tuberkulos

Forskare vid Linköpings universitet har gjort fynd som kan bidra till hur man i framtiden tar fram nya vaccin och behandlingsalternativ för tuberkulos. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.

bankomat

Rollspel säkrar betalsystemen

Simuleringar, mikrovärldar och spel ska hjälp oss hantera störningar och attacker mot betalsystemen. Kognitionsvetarna Peter Berggren och Björn Johansson deltar i ett femårigt forskningsprojekt.

Studenter i föreläsningssal

Mycket nöjda läkarstudenter i Linköping

LiU:s läkarstudenter hör till de som är nöjdast i landet. Det visar en undersökning som gjorts bland studenter på läkarprogrammets sjätte termin.

bild på bröd

Stanford inspirerar i företagsdesign

Ronaldos stenugnsbageri i Linköping har under våren fått hjälp av masterstudenter inom företagsekonomi för att utveckla sitt företag. Konceptet har sin grund i idéer från Stanforduniversitetet.

Marianne Dahlén talade om piracy paradox

Lyssna till två poddar om immaterialrätt

Plagiat, varumärkesskydd och så den klassiska frågan: vad är viktigast? Form eller funktion? Lyssna till två podcastsamtal mellan forskare i immaterialrätt.

Vallastaden 2017. Okidoki Arkitekter.

Vallastaden – nästa generations boexpo

Det är svårt att tanka sig att inom ett drygt år kommer Bo- och Samhällsexpot Vallastaden 2017 invigas här. Men idag visades de första pusselbitarna i utställningen upp för en samlad presskår.

Andreas Ekeskär

Nya logistikföretag underlättar byggandet

En ny typ av företag växer fram inom byggbranschen vars uppgift är att hålla reda på flöden av material, maskiner och människor. Andreas Ekeskär har i sin licavhandling studerat tredjepartslogistiken.

Bild: Fotbollar i nät på fotbollsplan.

LiU-studenter tränar nyanlända

Många nyanlända ungdomar vill börja spela fotboll. Men de flesta klubbar är redan fulla. Då fick Tina Neset på Tema M en idé, varför inte fråga LiU:s två studentfotbollsklubbar?

Bild på Almedalen

LiU-forskare medverkar i 52 Almedalsseminarier

Under Almedalsveckan 3-10 juli kommer LiU-forskare att delta i 52 seminarier. Seminarierna spänner över alltifrån klimat och åldersbedömningar till mordutredningar och förlossningsskador.

Mattias Ekstedt

Han får vårens Kandidat Kork-pris

Mattias Ekstedt, universitetslektor, tilldelats läkarstudenternas vandringspris Kandidat Kork, vårterminen 2016.

knä

Det etiska i medicinska åldersbedömningar

Om den medicinska åldersbedömningen är osäker – fria hellre än fäll. Det är ett av råden i en etisk analys av medicinska åldersbedömningar som två Linköpingsforskare tagit fram åt Socialstyrelsen.

Simin Nadjm-Terani

Säkerhet i fokus

Sveriges samlade forskarexpertis inom informationssäkerhet samlas under två dagar för att utbyta kunskaper. Värd för konferensen är LiU-professorn Simin Nadjm-Tehrani.

Bild på persienn

Ny metod ska hjälpa deprimerade

En ny behandling mot depression startar nu på Universitetssjukhuset i Linköping. Med magnetisk stimulering av nervceller djupt nere i hjärnan ska svårt deprimerade personer få hjälp. Metoden finns enbart på ett fåtal sjukhus i världen.

Frigjord forskartid för skrivande

Två LiU-forskare återfinns bland de totalt femton som beviljats medel från RJ Sabbatical till ren forskningstid för att skriva större verk.

Mark Goria med Kårallen i bakgrunden

Får jobb under utbildningen

Tjäna en slant på sin utbildning redan under studietiden är en dröm för många. Mark Goria, projektledare för Internship Program, matchar studenter i industriell ekonomi mot jobb.

Bild på prisade lärare

Fem lärare prisas för insatser

Fem lärare vid Tekniska fakulteten lyfts fram för sina framstående lärarinsatser.

utpressarvirus

Jonathan JogenforsJonathan Jogenfors, doktorand på ISY, fick uppdrag från media att spåra bitcoinflöden till utpressare som tagit datorer som gisslan.

 

Farväl till LiU

Farewell cermony 2016. Publik tar bilder.Glädje och högtid vid Farewell-ceremonin för internationella masterstudenter.

 

vetenskaplig publicering

Christian BerggrenSkarp hjärna är inte nog för att överleva som forskare. Linköpingsprofessorn Christian Berggren har skrivit en bok om vetenskaplig publicering.utvisade LiU-studenten

Sofie AbrahamsonSofie Abrahamson, adjunkt på IKK, har engagerat sig i fallet Syed Latif, som blev utvisad sedan han fått jobb via fel kanaler.

 

Visar bredsidan

Målarbok, omslagFrån videokonst till östasiatisk keramik och målarböcker. Det är stor bredd på årets sommarutställning på länsmuseet.

 

inflyttningsklart

Bild: Bovärd Fredrik Farholt sätter nyckeln i låset. Foto: Rebecca HavedahlI augusti kan några av Campus Norrköpings studenter flytta in i ett sprillans nytt studentboende. Snart startar uthyrningen av lägenheter i Nya Dalkarlen.

 

Akademisk högtid

PromotionÅrets promotions- och installationshögtid i De Geer-hallen i Norrköping blev en högtidlig ceremoni följd av en rejäl fest.

 


Basar över apoteksbyggen

Sara Dawidson

Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat.

 

Med blick för tigern

Rebecka Le MoineMasterstudenten Rebecka Le Moine är just nu i Indien för att studera tigrar för Världsnaturfondens räkning.career talks

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen. Career talks vardagsrums-scenografi hade i år flyttats till Kåkenhus där tre tidigare studenter samtalade om vägval, karriär och livet efter studierna.

 

Ingenjörsdrömmar får fart

StudenternasracerbilDet går åt många matlådor och kvällar innan årets racingbil är klar för den prestigefyllda banan i Silverstone.

 

International Day

Asiatisk dockaIDay 2016 i Colloseum blev en världslig upplevelse med mat och kultur från 15 länder.

 

pRisregn

Joakim WrenHär är Årets miljöteknikprofil, Skapa-pristagare i Östergötland, Nordic Cleantech Open och med en åtråvärd plats på 33-listan.

 

säkrare i klassrummet

tomt klassrum med stolarna uppställda på bordMed simulering kan lärarstudenter träna klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer.

 

Barnlängtan

Bild på spädbarnFrån 1 april har ensamstående kvinnor rätt till insemination. Gunilla Sydsjö, forskare inom området, ser för- och nackdelar med det.

 

Klimat och makt

Anna Kaijser, porträttAnna Kaijser, forskare vid Tema M, lyfter fram kopplingarna mellan klimat och sociala maktrelationer.

 

30 år med konstvetenskap

Lewis Hines foto från 1930. Arbetare högt upp på bygget av Empire State Buildning

1986 gav LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

 

Forskningsfusk

Forskningslabb, händer och provrörMisstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten, det menar etikprofessor Göran Collste.

 

Fredlig samexistens enda vägen

FlyktingbarnSocialantropolog Haris Agic är en av flera LiU-forskare som deltar i debatten kring flyktingfrågan.

 

närmare verkligheten

Fältarbete vid Ensjön.För andra året i rad gav fackfolk miljövetarna respons på deras förslag till vattenförvaltning av sjöar i Norrköping.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.

 

Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Fler högutbildade har jobb

År 2014 förvärvsarbetade 80 procent av befolkningen i åldern 25-64 år. Motsvarande andel för högutbildade var 87 procent och för lågutbildade 61 procent. Det visar siffror från SCB.

Nytänkarpris till LiU-forskare

LiU-forskaren Anna Herland, för närvarande gästforskare vid Harvard-universitetet i USA, har fått utmärkelsen Nytänkaren av organisationen Forska utan djurförsök. Hon får utmärkelsen för arbetet med organ-on-chiptekniker. Tekniken kan komma att ersätta djurförsök i medicinsk forskning, särskilt i forskning om hjärnans sjukdomar.

Konferens om utbildning och genus

Den 15-17 juni samlas forskare från hela världen i Linköping för att diskutera genus, nationalism och intersektionalitet med fokus på skola och utbildning.
– Vi vill rikta ljuset mot Sverige och Norden. Vi tycker att vi är så jämställda och synsättet ingår i vår identitet. Men den utgångspunkten kan även bidra till överlägsenhet mot människor från andra länder. Att ”vi” är så duktiga och att ”de” inte vet vad vi talar om, säger Katarina Eriksson Barajas, professor i pedagogik vid Linköpings universitet.

Klassrumsforskning i riksdagen

LiU:s klassrumsforskning hamnade på riksdagens bord torsdagen den 9 juni då det var öppen utfrågning om bristen på lärare inom naturvetenskap och teknik. Anders Jidesjö, tema M, fick redogöra för forskningen om elevers attityder. Hela utfrågningen kan följas via webb-tv.

Bild: Landsbygdsbuss. Fotograf: Göran Billeson.

Billigare buss

Från och med den 1 september kommer alla som studerar minst 50 procent kunna köpa biljetter på Östgötatrafiken till studentpris. Studentrabatten gäller på 30-dagars tätort och närtrafik. Det är studentkåren Stuff som drivit frågan om studentrabatt i kollektivtrafiken.

Konferens om barns rättigheter

Den 6-9 juni träffas ett 30-tal forskare från en rad olika länder för att diskutera barns rättigheter. Bland annat kommer man att beröra att Sverige står inför att göra barnkonventionen till lag.

Examensarbeten presenteras

Den 7-10 juni kommer Företagsekonomis civilekonomstudenter att presentera och försvara sina examensarbeten vid offentliga seminarier. Det blir ca 100 framläggningar och de innehåller såväl högaktuella teman – Lean på Migrationsverket, Bostadsmarknadens organisering, Offentlig upphandling av stödboenden för nyanlända – som klassiska teman inom management, marknadsföring, redovisning/revision och finansiering.

Fotoutställning på Vallabiblioteket

Studenter på Slöjd, hantverk och formgivning ställer ut foton av sina verk på Vallabiblioteket fram till den 7 juni. Utställningen är resultatet av kursen Gestaltning-yta och struktur där studenterna utforskat olika material och teknikers uttryck på ytor.

Årets pedagog

Rickard Wilhelmsson, universitetsadjunkt på avdelningen för företagsekonomi vid IEI har utsetts till Årets pedagog av ELIN, Ekonomföreningen vid LiU.

Ekonomstudenter får pris

LiU-studenter vann SM i ekonomi

I helgen var det final i studenttävlingen SM i ekonomi. Vinnare blev Linköpings universitet som nu kan titulera sig Svenska mästare i ekonomi 2016. Laget bestod av Pontus Kressner, Elias Bergman och Johan Nyemad, som förutom äran också fick 45 000 kronor i vinstpengar.
I finalen besegrades Handelshögskolan i Stockholm, Luleå Tekniska Universitet och Högskolan i Kristianstad.

Ung forskare prisas

Björn Wallsten, postdoktor vid Tema och nybliven filosofie doktor vid Avdelningen för Industriell miljöteknik, får ett stipendium på 100 000 kr från stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.

Skillnader bland högutbildade

Bland högutbildade utrikes födda hade sex av tio arbete som huvudsaklig sysselsättning medan motsvarande andel bland inrikes födda var nästan nio av tio. Undersökningen är gjord av SCB under en vecka i september 2015 och omfattar personer som invandrat till Sverige mellan 2003 och 2014.

Finalisterna med blommor och diplom. Kören i bakgrunden.

Finländsk tonsättare vann

Med verket ”At Teasdale’s” tog den finländske tonsättaren Cecilia Damström hem Linköpings Studentsångares nyinrättade pris Composition Award som avgjordes den 4 maj. Ett verk med påtaglig känsla för manskörens förutsättningar, motiverade juryn.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-06-23