Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Smarta savanner hopp för noshörningar

(Uppdaterad 2015-07-31 14:52)

Systemet i Ngulia

Tjuvskytte av utrotningshotade djur, som noshörningar och elefanter, måste stoppas innan det är för sent. Tolv svenska företag, Vinnova, Linköpings universitet, Stimson Center och internationella partners, bygger en ny guldstandard för skydd av utrotningshotade djur och naturresurser.

Nu startas projektet Smarta savanner, en svensk kraftsamling för att rädda noshörningar och elefanter, finansierat av Vinnova och företag som Axis, Fibersystem, Flexenclosure, FLIR, GPS Perimeterlarm, HiQ, Kolmårdens djurpark, Mowanamedia, SAAB, Termisk Systemteknik och Superfly.

Johan Bergenäs- Djur- och miljöskyddsorganisationer gör ett otroligt arbete för att möta de utmaningar som den nuvarande krisen för med sig. Ensam är dock inte stark och vårt bidrag till kampen är att samla ett brett konsortium av teknik och säkerhetsaktörer från de statliga, privata och akademiska sfärerna, säger Johan Bergenäs, Stimson Center och Linköpings universitet, som tillsammans med professor Fredrik Gustafsson, Linköpings universitet, leder projektet.

I projektet, som startar i naturreservatet Ngulia i Kenya, används beprövad teknik och träning som passar parkvakter – smarta telefoner, nyutvecklad mjukvara, sensorer och radar. Tekniken provkörs också i Kolmårdens djurpark innan den levereras till slutanvändarna.

Fredrik Gustafsson- En liten smart telefon med välutvecklad mjukvara kan göra stor nytta för att förhindra den pågående slakten av noshörningar och elefanter. När väl den plattformen är på plats bygger vi på med radar och sensorer. Vi kommer att till största delen utnyttja standardhårdvara men genom den innovativa programvaran vi utvecklar ger vi parkvakterna kostnadseffektiva och hållbara verktyg för både viltvård och bekämpning av tjuvskytte, säger professor Fredrik Gustafsson.

Ett kilo noshörningshorn på den svarta marknaden kan säljas till ett pris runt 65.000 amerikanska dollar. Den illegala handeln med djur och växter uppskattas vara större är den illegala handeln med vapen, diamanter, guld och olja.

2014 var ännu ett katastrofår för noshörningar och elefanter som snabbt går mot utrotning. FNs generalsekreterare, regeringar och oberoende analyser visar på samband mellan tjuvskytte, illegal handel, transnationella kriminella grupper och finansiering av terrorism.

Eftersom djur och natur är centrala delar i Afrikas möjlighet att attrahera turister är tjuvskytte också en fråga om socio-ekonomisk utveckling för många länder, inklusive Kenya. 15 procent av landets BNP är beroende på turismen.

Wildlife Security startades som ett initiativ inom det strategiska forskningscentrumet Security Link vid Linköpings universitet, initierat av professor Fredrik Gustafsson, Linköpings universitet och Johan Bergenäs, Stimson Center. Arbetet att skydda de utrotningshotade djuren har pågått under hela 2014 och projektet är upptaget i Clinton Global Initiative.  I slutet av förra året slöts ett samförståndsavtal med den Kenyanska myndigheten Kenya Wildlife Service.  Tekniktester i Kolmårdens djurpark har genomförts. Mjukvaran utvecklas av Linköpings universitet och företaget iHub i Kenya.

- Parkvakterna börjar i dagarna arbeta med de nya produkterna i fält. Om allt fortskrider som vi tänkt kan vi även ha en radar och en del sensorer på plats i parken någon gång efter sommaren, säger Fredrik Gustafsson.

Projektet ska sedan kunna skalas upp och replikeras i andra parker och länder.

 

Relaterade länkar

LiU-forskning i kampen mot tjuvjägare, LiU-nytt, mars 2014

LiU bidrar till Clinton Global Initiative, LiU-nytt, sept 2014

Wildlife Security, Linköpings universitet 

 

Kort film om projektets uppbyggnadsfas, Vimeo 

Enviro Crime, Stimson Center

Clinton Global Initiative Commitment to Action


Monica Westman Svenselius 2015-02-09
monica.westman@liu.se 

Fler nyheter

Polymeren med växande celler

Lysande material avslöjar hur cellerna växer

Fiber av en halvledande polymer, framtagen för solceller, är ett utmärkt stödmaterial för tillväxt av ny mänsklig vävnad, visar LiU-forskare i Advanced Functional Materials.

bilden med teamet på banan

ELiTH levererade på Silverstone

Studenterna i ELiTH Racing lämnade drygt sextio konkurrenter bakom sig på banan i Silverstone där ingenjörsstudenter från hela världen tävlade i racerbilsbyggande.

Corson Valla

LiU fortsatt högt internationellt rankat

Över 25 000 internationella lärosäten och universitet listas årligen efter kvalité av The Center for World University Rankings. LiU placerar sig på plats 355.

Vallar mot översvämning

Klimatanpassning kan drabba utsatta grupper

Trots det positiva med att länder anpassar samhället till ett förändrat klimat kan insatserna som görs slå fel och drabba redan utsatta grupper, varnar LiU-professorn Björn-Ola Linnér.

Skogsbranden i Västmanland

Branden som skakade Sverige

(Uppdaterad 2015-07-31 14:51) Det som i somras började som en liten brand på ett kalhygge utvecklades på några få dagar till en samhällskris. Forskare, polis och brand-försvar samlades på LiU för att dra lärdomar.

20 miljoner till forskning om räddningsinsatser

(Uppdaterad 2015-07-31 14:52) Forskare vid CARER, LiU, har fått ett femårigt anslag om 20 miljoner av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att bygga upp en ny forskningsmiljö.

East Sweden Hack 2014

Anta utmaningen i årets hackaton

- Ta chansen att delta i ett roligt hackaton där du får koppla ihop öppen data med Internet of Things, uppmanar Marcus Nygren, LiU student och projektledare för årets East Sweden Hack.

Nyfiken kossa

Lugna kossor mjölkar mer

Det finns ett samband mellan mjölkkors personlighet och hur mycket mjölk de producerar. Det visar forskare vid LiU i Journal of Dairy Science.

Brons för LiU-student på Universiaden

Staffan Ek, läkarstudent på LiU, tog hem Sveriges första friidrottsmedalj på Universiaden sedan 2009 med sitt brons på 1500 meter.

Anläggningsarbete för Vallastaden. Foto Stångåstaden.

Sex miljoner till forskning om energival i Vallastaden

Vad avgör om hyresgäster, boköpare eller byggherrar gör energieffektiva val? Vallastaden och dess blivande invånare blir nu forskningsobjekt.

Kostymerade deltagare på Corson

Fantasin intar Sommar-Valla

NärCon växer. Till Nordens största festival för japansk populärkultur och spel väntas 8 000 deltagare och fantasin intar ett annars sommarstilla Campus Valla.

Pluto

Pluto i närbild

I en fullsatt salong på Visualiseringscenter fick vi bevittna det historiska ögonblick då New Horizons passerade Pluto, tack vare OpenSpace, en mjukvara utvecklad vid LiU.

Campus Norrköping

Nya studenter på gång!

Nära 266 000 nya studenter är antagna till landets universitet och högskolor i höst, varav drygt 13 800 till Linköpings universitet, visar statistik från UHR.

Medicinska biblioteket, infodisk

Nydöpt: Medicinska biblioteket

Nu går det inte längre att HUBba på Campus US. Hälsouniversitetets bibliotek har bytt namn till Medicinska biblioteket.

Mats Eklund

Miljön kräver ny myndighetsstruktur

Om vi ska få en fossilfri fordonsflotta till 2030 behövs både en större politisk vilja och en ny myndighetsstruktur, anser LiU-professor Mats Eklund och Tekniska verkens Klas Gustafsson.

konstgras

Fler belastningsskador på konstgräs

Är konstgräs farligare att spela fotboll på än naturgräs? En avhandling från LiU visar att spelare på konstgräs har fler överbelastningsskador än spelare på naturgräs.

Anders Ynnerman

Häng med till Pluto

Idag, tisdag 14 juli, tar LiU-professor Anders Ynnerman och Visualiseringscenter med oss på en resa med rymdsonden New Horizons till planeten Pluto.

Andreas Åhwall

Sex LiU-studenter till internationell idrottstävling

Sex studentidrottare från LiU deltar i Universiaden i Korea – studentidrottens motsvarighet till olympiskt spel. Andreas Åhwall är en av dem.

donatorbarn

Låg risk för donatorbarn att träffa sitt halvsyskon

Tydliga regelverk saknas vad gäller assisterad befruktning. Men risken för att donatorbarn med genetiska band skaffar barn ihop är låg – om donatorn inte ger upphov till fler än tio barn.

Staffan Ek höjer högerhanden i en segergest vid målsnöret på 1500 meter

LiU-student finalklar på Universiaden

Staffan Ek, läkarstudent på LiU, tog en solklar seger i finalheatet på 1500 m i Universiaden som pågår i Korea.

Markus Heilig

Bara samarbete kan mildra drogsuget

Samarbete mellan läkarvetenskapen, hjärnforskningen och psykiatrin är enda vägen framåt för att komma åt ökningen av de alkoholrelaterade sjukdomarna, säger Markus Heilig, på LiU-seminarium i Visby.

Nao

Nao vill få fler att programmera

LiU-studenten Fredrik Löfgren och Nao stod för en bejublad inledning till Coderdojo i Visby under Almedalsveckans första dag.

Rektor Helen Dannetun.

Kvinnliga LiU-ingenjörer med inflytande

När tidningen Ny Teknik rankar 30 inflytelserika inspiratörer bland landets 50 000 kvinnliga ingenjörer finns tre kvinnor med examen från Linköpings universitet med på listan, däribland LiU:s rektor Helen Dannetun.

climate change

Manlig syn på miljö under luppen

Hur angrips klimatförändringarna bäst? Och vilken roll spelar genus för klimatarbetet i rika i-länder? På en konferens delar Martin Hultman med sig av sina specialkunskaper.

Frukt

Okey med statliga knuffar i rätt riktning

Acceptansen för att staten aktivt påverkar individer att ta beslut som är gynnsamma både för individ och samhälle – så kallad nudging – är stor både i Sverige och USA.

30 miljoner till infrastruktur

Vanya Darakchieva och Per Persson, båda på IFM, Institutionen för fysik, kemi och biologi, får 15 miljoner vardera från SSF för utbyggnad av forskningsinfrastruktur.

Arbetsplats

Arbetets organisation påverkar flow på jobbet

Arbetets organisation, men även det sociala klimatet på jobbet, påverkar både hälsa och produktivitet i arbetet, visar en ny avhandling.

pris för civilkurage

Diana_Saleh, porträttDiana Saleh, nyantagen student, fick Raoul Wallenberg-priset Ungt kurage 2015. Behövs civilkurage i studentlivet?

 

Ger BRC nya muskler

Linda OlssonLinda Olsson, nybliven doktor på fossilfritt, kliver nu in som koordinator för Biogas Research Center.

 

geniförklarad

Jacob Bergvall. Foto privat.Jacob Bergvall, student som sommarjobbar med LiU:s sociala medier har kallats briljant av Aftonbladet.

 

Arbetskraftsmigration

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen har varit på OECD-möte om EU:s politik för arbetskraftsmigration till Europa.


lukt och Parkinsons

Nil Dizdar SegrellNil Dizdar Segrell ska undersöka luktsinnets betydelse för Parkinsons sjukdom.


Mjölkproduktion

Cecilia-Lovgren-och-Victoria-CarlssonBlivande civilekonomerna Victoria Carlsson och Cecilia Lövgren har skrivit ett exjobb om hur det går för den svenska mjölken.

 

Kinabesök

 

StolMöbelintresserade kineser har nyligen besökt Carl Malmsten Furniture Studies.


Ensamkommande barn

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.


Idrottsmedicin

Fotbollspel, närkamp detalj knänRörlig datatomografi visar hur det ser ut inne i en led när den rör sig.

 

KSM i Shanghai

Från utställningen i ShanghaiSkandinavien och Kina möts i utställning i Shanghai.

 

Disputerar samtidigt

Pontus och Hanna HenrikssonDietisterna Pontus och Hanna Henriksson disputerar med en dags mellanrum. Och bägge på barnfetma.

 

körliv

Mitt i kören. Joel Strand sjunger.Andratenoren Joel Strand kan sällan låta bli att gå nynnande från en repetition med kören Chorus Lin.

 

jubelhögtid

Simin Nadjm-Tehrani tar på lagerkransenStiligt och extra stort blev det på installations- och promotionshögtiden 2015.

 

Made in linköping

Del av utställningsaffischKreativ mångfald när studenterna i slöjd, hantverk och design ställer ut examensarbeten på länsmuseet.

 

KÅRTEGETÅRTA

40-årstårta i kårtegenSOF upplaga 2015 roade gammal och ung. SOF-på-stan blev en succé.

 

Hommage à Tage

En ung Tage Danielsson vid radiomikrofonen40-årsjubilaren LiU firar med ny festmusik och en hyllning till Tage Danielsson.

 

Career talks

Deltagare i Career talks.

Ta chanser som kommer, vårda vänner och ta det lugnt! Goda råd gavs av de tre alumner som medverkade i årets Career talks.


Rymdfararbesök

Internationella rymdfarare på domvisningErfarna astronauter som  imponeras av att titta på rymdbilder? Jo, det är möjligt.

 

Husesyn

Grönskimrande glasfasad på LasarettsgatanKika in i nya huset på Lasarettsgatan på Campus US. Invigningen blir det den 24 augusti.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

lust att lära

Nils Isacssons öga syns bakom en bokhögSom bäst är lärandet självbelönande. Nils Isacsson, psykologstudent, ser varje kunskapslucka som en utmaning.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Snäv syn på internationalisering

Kvalitetsfrågor och djupare värdena får stå tillbaka för en fixering på antal in- och utresande studenter respektive undervisning på engelska språket i de nordiska länderna. Det är några av slutsatserna man kan dra av en ny nordisk studie av Erasmus Charter-ansökningarna.

Lägre kostnader för antagning

Universitets- och högskolerådet, UHR, sänker lärosätenas årliga avgifter för antagningssystemet NyA med sammanlagt 22 miljoner kronor. Från 2016 blir förvaltningen 15 miljoner kronor billigare och kostnaden för antagningstjänsten, som används gemensamt av 37 lärosäten, minskar med 7 miljoner kronor.

LiU-alumn ger råd till regeringen

Pia Sandvik, som läst till civilingenjör i maskinteknik vid LiU, blir en av regeringens fyra nya industrikanslar som ska arbeta för att främja svensk industri.

Funktionsnedsättning hindrar studier

Sjutton procent av de svenska studenterna i en Eurostudentundersökning anger att de har en funktionsnedsättning av något slag. Två tredjedelar av dem tycker att funktions-
nedsättningen hindrar dem i studierna, visar Universitets- och högskolerådet, UHR, i en rapport om situationen för europeiska studenter.

Godkänt för konstvetenskap

Kandidatexamen i konstvetenskap och visuell kommunikation har tidigare fått omdömet bristande kvalitet vid Universitets-
kanslersämbetets (UKÄ) utvärdering. Nu är bristerna åtgärdade och UKÄ ger åter grönt ljus för utbildningen.

Anslag till hjärnforskning

Hjärnfonden har för sjätte året i rad tilldelat Fredrik Elinder, professor i molekylär neurobiologi, anslag för hans forskning kring epilepsi. Anders Blomqvist, professor i cellbiologi, tilldelades ett två-årigt anslag när fonden nu fördelade drygt 26 miljoner till svensk hjärnforskning.

Nationernas hus blir Kollektivet

Många är studenterna och många är timmarna de tillbringat på Nationernas hus. I sommar går en epok i graven, och något nytt uppstår. Efter en rejäl renovering av lokalerna öppnar de igen 14 augusti, men nu under namnet Kollektivet.

Beviljat Erasmusprojekt

Projektet Inside out - outside in. Building bridges in teacher education through encounters with diversity med LiU och Per Simfors, lektor på Institutionen för kultur och kommunikation som huvudsökande, har beviljats drygt 243 000 euro. Övriga partner är University of Chester, Europauniversität Flensburg, Jyvaskyla universitet, Universiteten i Tartu, Budapest och Malaga och Pädagogische Hochschule, Wien.

Grönt ljus för historia

Kandidatexamen i historia vid LiU, som tidigare ifrågasatts vid en granskning av UKÄ, har nu fått godkänt och bedöms hålla hög kvalitet.

Välutbildad högskolepersonal

Personalen på svenska lärosäten blir allt mer välutbildad. Antalet anställda med forskande och undervisande uppgifter ökar och könsfördelningen inom denna grupp jämnas ut. Däremot finns det löneskillnader mellan kvinnor och män, till männens fördel,visar UKÄ:s årsrapport.

SVT sänder från NärCon

Under fyra dagar i sommar, 23-26 juli, fylls universitetsområdet av tusentals ungdomar i fantastiska utstyrslar. Det handlar om spel- och cosplayfestivalen NärCon. SVT är på plats och sänder från nordiska mästerskapen i cosplay. Cosplay kommer ursprungligen ur uttrycket “costume play” och går ut på att med hjälp av fantasifulla dräkter efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel.

Prisad som toppforskare

Elin Good, doktorand i kardiologi vid Medfak, har vunnit utmärkelsen Young Investigator Award som delades ut vid EuroPRevent-kongressen i Lissabon nu i maj.

del av affisch

Malmstens i Kungsan

Publikrekord för LiU Malmstens vårutställning på Campus Lidingö. Succén fortsätter nu i Kungsträdgården mitt i Stockholm, 30 maj – 1 juni.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-07-31