Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Lena Sommestad ny styrelseordförande för LiU

Regeringen har utsett Lena Sommestad till ny styrelseordförande för LiU. Lena Sommestad har tidigare varit miljöminister och är idag landshövding i Halland.

Lena Sommestad, porträttLiU:s nya styrelseordförande tillträder omedelbart och redan i nästa vecka är det dags för henne att ta plats på sitt första styrelsemöte på universitetet.

– Jag känner mig väldigt hedrad över uppdraget och är riktigt glad för att genom det få återvända till universitetsvärlden. Jag hoppas att jag genom mina erfarenheter som forskare och lärare, från politiken, näringslivet och statlig förvaltning kan bidra till utvecklingen av LiU tillsammans med universitetsstyrelsen. Det är ett teamwork, säger Lena Sommestad.

– Jag ser fram emot att få jobba tillsammans med Lena Sommestad. Hon har ett brett kunnande. Idag som landshövding och dessutom med erfarenhet från såväl akademin som politiken, kommenterar rektor Helen Dannetun regeringens beslut.

Och Lena Sommestad har en diger meritlista.
Som professor i ekonomisk historia har hon varit verksam vid Uppsala universitet, åren 1998 - 2002 var hon chef för Institutet för Framtidsstudier för att därefter axla posten som miljöminister (S) mellan åren 2002 - 2006. Efter två år som riksdagsledamot utsågs Lena Sommestad 2014 till landshövding i Halland.

Som ung var Lena Sommestad verksam som folkhögskollärare och journalist. På meritlistan står även tre år som vd för Svensk Fjärrvärme.

Vilken bild har du av det universitet du nu ska leda som ordförande?
– Det är för det första ett av de stora lärosätena, det sjätte största, i Sverige. För mig har LiU alltid varit förknippat med nytänkande och med bredd och hög nivå både på forskning och utbildning. Uppbyggnaden av Tema, problembaserat lärande och nya innovativa utbildningar som civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi är några tidiga exempel på det. Över huvud taget blir jag, som är samhällsvetare, inspirerad av det tvärvetenskapligt arbetssätt som präglat min bild av LiU. Det är ett universitet jag ser fram emot att närmare få lära känna.

Lena Sommestad har också haft en rad uppdrag för Socialdemokraterna och var under åren 2011 - 2013 ordförande för S-kvinnorna, då hon arbetade med politiska frågor om jämställdhet och feminism.

Lena Sommestad efterträder Anna Ekström, nu under hösten utsågs till gymnasie- och kunskapsminister.

 

Foto: Länsstyrelsen Halland


Fri Dec 02 11:20:00 CET 2016 

Fler nyheter

Daniel Aili och Sasan Zandi

Två nya Wallenberg Fellows på LiU

LiU har fått två nya Wallenberg Academy Fellows, Daniel Aili och Sasan Zandi. Utmaningarna som de tar sig an handlar om återfall i cancersjukdomen akut leukemi, respektive material som kan hjälpa oss att skapa nya organ med 3D-skrivare.

Helene Hellmark Knutsson

Tre miljarder extra till forskning

Samhällsnytta, ökad jämställdhet och satsningar på samhällsutmaningar ligger i den forskningspolitiska propositionen. LiU föreslås få extra pengar för forskning inom 5G och digitalisering.

Elektroniskt papper

20 miljoner till energiforskning

Fem LiU-forskare får en miljon kronor vardera i fyra år från Energimyndighetens och Vetenskapsrådets satsning på energiinriktad grundforskning.

Tomteluvor i luften

Jul - både lite här och där

Jul utan julkonsert – en omöjlig tanke för LiU:s körer. Sju ensembler framför julmusik vid inte mindre än sammanlagt 18 framträdanden.

Bild på avtalsskrivning

Mer samverkan mellan LiU och Linköpings kommun

Ett avtal om strategisk samverkan har tecknats mellan Linköpings universitet och Linköpings kommun. Det kommer att underlätta ett långsiktigt samarbete.

Jan-Åke Larsson

Bidra till det stor Bell-testet

30 november är dagen för det stora Bell testet, du kan bidra under hela dagen, från bussen. tåget eller soffhörnet. Så här går det till.

En höna blir klappad

Kan stress mätas i blodet hos hönor?

Hur påverkas djur inom livsmedelsproduktionen av stressande upplevelser tidigt i livet? Per Jensen vill ta reda på om det går att läsa av spår av stress långt senare.

Moa Mannheimer

Ny chef för Barnafrid

Psykologen Moa Mannheimer blir ny chef för det nationella centrumet Barnafrid, placerat i Linköping. Barnafrid invigs den 7 december.

Första Linköping Neuroscience Award delas ut

Forskning inom neuro-området är sedan tidigare ett strategiområde vid Linköpings universitet och Region Östergötland. Inom den satsningen delas nu ut ett årligt pris, det första tilldelas Dr. Pier Vincenzo Piazza, en av de ledande nerouforskarna i världen.

Nio miljoner till demensforskning

Forskare knutna till Centrum för Demensforskning, CEDER, får nio miljoner för att ytterligare fördjupa sin forskning om hur det är att leva med demens.

Svante Landgraf, doktorand Tema Q, har skrivit avhandlingen "Fångenskap och flykt"

Litteraturen ger ord åt frihetskänslan

Genom den subjektiva skönlitterära skildringen blir frihetsbegreppet universellt. Det menar Svante Landgraf, doktorand vid Tema Q i sin avhandling "Fångenskap och flykt".

Timmerbil med sköld

Miljoner till grönare timmerbilar

Med hjälp av superdatorberäkningar, en vindtunnel och 5,7 miljoner kronor ska landets 2000 timmerbilar få minskad bränsleförbrukning och därmed bli lite grönare.

person i föreläsningssal

Studentlarm om för lite undervisning

De lärarledda timmarna är för få. Det tycker studentkåren StuFF som i en kartläggning larmar om situationen på utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap.

laboratoriearbete

Molekylära kameleonter avslöjar bakteriell biofilm

Molekyler som byter färg kan användas för att följa i realtid hur bakterier bildar en skyddande biofilm omkring sig. Forskare vid LiU och Karolinska Institutet har tagit fram den nya metoden.

Björn Grip har studerat skillnaderna i hjärtdödlighet mellan stadsdelar i Linköping och Norrköping

Större skillnader i hjärtdödlighet när ojämlikheten ökar

Trots att hjärtdödligheten generellt sjunkit sedan 1980-talet har skillnaderna ökat mellan stadsdelar i Linköping och Norrköping under 2000-talet. Det visar en ny avhandling från Linköpings universitet.

Kommunerna står inför stora utmaningar och investeringsbehov

CKS kommundag handlade om reinvesteringar, hållbarhet och kommunernas roll som samhällsbyggare. Politiker, tjänstemän och forskare möttes på Vadstena slott för att tala om framtidens utmaningar.

sjukhussäng

Vårdsponsring medför etiska problem i sjukvården

Det uppstår flera etiska problem med sponsring av offentligt finansierad hälso- och sjukvård. Det visar en rapport från Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet.

Johan Wänström, CKS

Kommunerna finner nya vägar i nytt politiskt landskap

Det parlamentariska landskapet har ritats om och kommunpolitiken har hittat nya lösningar för att styra. Det visar forskning från Centrum för kommunstrategiska studier vid LiU.

Cecilia Åsbert

Fyra miljoner kronor ska belysa miljöproblem ur humanioraperspektiv

Forskningsprogrammet The Seed Box är Sveriges största inom miljöorienterad humaniora och förlagt till Linköpings universitet. Nu delar The Seed box ut bidrag till forskare, författare och konstnärer världen över.

Fackeltåg, Musikhjälpen 2015

Repris på Stad i ljus

Minns någon stämningen på Stora torget i Linköping för ett år sedan? Den 26 november är det dags igen. Det är studentföreningar på LiU som tagit initiativet till allsång i samband med att Linköpings julbelysning invigs.

småben i burk

Snabbare uppe på benen efter höftfraktur

Ett befintligt läkemedel kan bidra till att patienter snabbare kommer på benen efter en höftfraktur, enligt en ny studie. Fyndet pekar på att behandlingen kan påskynda läkningen av benbrott.

antikropp illustration

Miljonregn över forskning om biosensorer

Biosensorer med nanopartiklar av guld ska hjälpa forskare att förbättra utvecklingen av biologiska läkemedel och diagnostik av olika sjukdomar. Daniel Aili vid IFM deltar i två samarbetsprojekt som får flera miljoner kronor.

Fler drabbas av blodförgiftning i Östergötland

En ny studie utförd av forskare från Linköpings universitet visar att blodförgiftning blir allt vanligare i Östergötland.

Webbtv: När hjärtat tappar takten

Vad händer när hjärtat helt tappar sin rytm och börjar flimra? Det talade Sara Liin om vid terminens sista Forskning i framkant.

Jan-Åke Larsson

Hjälp forskningen med det stora Bell-testet

Genom ett stort antal exakt lika experiment på nio platser i världen ska människans förmåga att vara oberäknelig användas i ett kvantfysiskt experiment. LiU är svensk nod.

Hållbart byggande

20 miljoner till hållbar utveckling

Åtta LiU-forskare får cirka tre miljoner vardera från Formas för forskning för en hållbar utveckling. Ett av projekten ska ge svar på frågan om det är bäst och billigast att renovera eller bygga nytt.

prover på kolsyreis

Cancerforskning vid LiU får 14 miljoner

Åtta LiU-forskare får pengar från Cancerfonden till forskning som på olika sätt handlar om cancer.

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

framtidens nobelpristagare?

Bild: Elever från Skäggetorpsskolan går på Corson. I våras sökte och fick Anna Lindström och Monika Lopez på IKK medel för sitt initiativ i flyktingfrågan ”Framtidens nobelpristagare”. Nu har tre grupper med nyanlända ungdomar fått besöka universitetet. Och i vår fortsätter det.

 

Upphöjd extralektion

Jonas Bergman Ärlebäck vid tavlan i klassrummet på Skäggetorpsskolan. Foto från skolans fb.Vad blir noll upphöjt till noll? MAI-lektorn Jonas Bergman Ärlebäck ryckte ut till Skäggetorp för att diskutera matematik.

 

Vill förändra världen

Diana bakom boken. Titeln Det har aldrig varit lättare att förändra världen syns.Diana Saleh åkte till Stockholm för att överräcka en guide om socialt entreprenörskap till gymnasieministern.

 

Bäbiskultur under luppen

Tre spädbarnAlex Orrmalm Auran skriver på en avhandling om babykultur och söker efter familjer att studera.


Tonårshjärnor

Kille sitter med mobilVi delar sorgen, men inte lyckan. Blodtillförseln avslöjar hur tonårshjärnor påverkas av sociala medier.

 

Sociala robotar

Barn gör high five med en robotRobotar kan bli en god hjälp när barn med autism ska träna sig i social interaktion.

 

Årets Alumn 1

Suad Ali, porträttSuad Ali, expert på Sveriges flyktingkvot, arbetar enträget vidare för världens flyktingar. För sitt engagemang utses hon till årets alumn 2016 vid Linköpings universitet.

 

årets alumn 2

Thomas-Lunner-i-studioThomas Lunners forskning inom området hörsel och hörapparater har hjälpt miljontals hörselskadade till en bättre hörsel. Nu blir han en av årets alumner.Konferens om klimatförnekelse

Bild på jordglobMartin Hultman, idé- och miljöhistoriker, arrangerar världens första konferens om klimatförnekelse.

 

Tio år med GDK

GDK firar 10 årFör tio år sedan fick LiU ett tillskott i form av kandidatprogrammet Grafisk design och kommunikation, GDK. Jubiléet har firats av studenter, alumner och lärare.


kritik mot förslag på lag

Jonathan JosefssonFN:s barnkonvention bör inte inkorporeras i svensk lag, menar LiU-forskare. Jonathan Josefsson, doktorand vid Tema Barn, är en av skribenterna bakom LiU:s remissvar. Varför inte?

 

Lärdomar för livet i Guatemala

Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson bygger skola i Guatemala.Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson tog ett sabbatsår för att renovera en skola i Guatemala med hjälp av PET-flaskor.


café med succé

Dörte Bernhard och Tove Mattson på World café. Dörte Bernhard och Tove Mattsson på IBL träffade helt rätt när de arrangerade World café för 60 ämneslärarstudenter och 30 studenterna i Snabbspåret för lärare.

 

Lyfter vuxenutbildningen

Anna EkströmAnna Ekström, nybliven gymnasie- och kunskapslyftsminister och LiU:s tidigare styrelseordförande, tar med sig erfarenheter från universitetet och vill lyfta vuxenutbildningen.


Åke blev Ann-Christine

Ann-Christine Ruuth föreläste på Regnbågsveckan. Foto: Melinda Reyes Hiltunen”Varför skrattar vi åt män i klänning?” Det var en av frågorna som Ann-Christine Ruuth ställde till publiken vid den fullsatta föreläsningen som ingick i Linköpings Regnbågsvecka.

 

Gjorde Geofilter

Bild: Emil Svedin visar sitt geofilter. Foto: Melinda Danielsson. I våras utlyste LiU en tävling där man fick skicka in förslag på hur LiU:s geofilter skulle kunna se ut. Emil Svedin vann och nu finna hans filter på Snapchat.

 

Kalasmottagningen

Kalasmottagningen 2016

Tusentals studenter vallfärdar till Saab Arena när det är dags för Kalasmottagningen, Sveriges största evenemang för nya studenter.

 

gör roll i tv-succé

Simon Alzén i en roll i Narcos. Foto: PrivatUtbytesåret i Sydamerika blev inte vad LiU-studenten Simon Alzén hade väntat sig. I höst kan man se honom i den amerikanska succéserien Narcos.

 

nolle-P

Nolle-P ht 2016. Foto: Cecilia Olsson. Nya studenter möts av mängder av mottagningsarrangemang. Vi har bilderna!

 

Snart Kalas

Irma Hamzic Kalasgeneral 2016Det råder bråda dagar för Irma Hamzic som håller i årets Kalasmottagning den 7 september.


lyft ur glömskan

La Chevelure, detalj. Illustration till Baudelaires diktsamling De ondas blommorSlumpen ställde Karin Ström Lehander, konstvetare på IKK, inför en herrgårdsflygel full av det orörda arvet efter konstnären Tyra Kleen.

 

utpressarvirus

Jonathan JogenforsJonathan Jogenfors, doktorand på ISY, fick uppdrag från media att spåra bitcoinflöden till utpressare som tagit datorer som gisslan.

 

Farväl till LiU

Farewell cermony 2016. Publik tar bilder.Glädje och högtid vid Farewell-ceremonin för internationella masterstudenter.

 

vetenskaplig publicering

Christian BerggrenSkarp hjärna är inte nog för att överleva som forskare. Linköpingsprofessorn Christian Berggren har skrivit en bok om vetenskaplig publicering.utvisade LiU-studenten

Sofie AbrahamsonSofie Abrahamson, adjunkt på IKK, har engagerat sig i fallet Syed Latif, som blev utvisad sedan han fått jobb via fel kanaler.

 

Visar bredsidan

Målarbok, omslagFrån videokonst till östasiatisk keramik och målarböcker. Det är stor bredd på årets sommarutställning på länsmuseet.

 

inflyttningsklart

Bild: Bovärd Fredrik Farholt sätter nyckeln i låset. Foto: Rebecca HavedahlI augusti kan några av Campus Norrköpings studenter flytta in i ett sprillans nytt studentboende. Snart startar uthyrningen av lägenheter i Nya Dalkarlen.

 

Akademisk högtid

PromotionÅrets promotions- och installationshögtid i De Geer-hallen i Norrköping blev en högtidlig ceremoni följd av en rejäl fest.

 


Basar över apoteksbyggen

Sara Dawidson

Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat.

 

Med blick för tigern

Rebecka Le MoineMasterstudenten Rebecka Le Moine är just nu i Indien för att studera tigrar för Världsnaturfondens räkning.career talks

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen. Career talks vardagsrums-scenografi hade i år flyttats till Kåkenhus där tre tidigare studenter samtalade om vägval, karriär och livet efter studierna.

 

Ingenjörsdrömmar får fart

StudenternasracerbilDet går åt många matlådor och kvällar innan årets racingbil är klar för den prestigefyllda banan i Silverstone.

 

International Day

Asiatisk dockaIDay 2016 i Colloseum blev en världslig upplevelse med mat och kultur från 15 länder.

 

pRisregn

Joakim WrenHär är Årets miljöteknikprofil, Skapa-pristagare i Östergötland, Nordic Cleantech Open och med en åtråvärd plats på 33-listan.

 

säkrare i klassrummet

tomt klassrum med stolarna uppställda på bordMed simulering kan lärarstudenter träna klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer.

 

Barnlängtan

Bild på spädbarnFrån 1 april har ensamstående kvinnor rätt till insemination. Gunilla Sydsjö, forskare inom området, ser för- och nackdelar med det.

 

Klimat och makt

Anna Kaijser, porträttAnna Kaijser, forskare vid Tema M, lyfter fram kopplingarna mellan klimat och sociala maktrelationer.

 

30 år med konstvetenskap

Lewis Hines foto från 1930. Arbetare högt upp på bygget av Empire State Buildning

1986 gav LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

 

Forskningsfusk

Forskningslabb, händer och provrörMisstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten, det menar etikprofessor Göran Collste.

 

Fredlig samexistens enda vägen

FlyktingbarnSocialantropolog Haris Agic är en av flera LiU-forskare som deltar i debatten kring flyktingfrågan.

 

närmare verkligheten

Fältarbete vid Ensjön.För andra året i rad gav fackfolk miljövetarna respons på deras förslag till vattenförvaltning av sjöar i Norrköping.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.

 

Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Kvinnor mer försiktiga med att ta lån

Kvinnor som studerar med studiemedel är mer avvaktande till att ta studielån jämfört med män. Samtidigt arbetar kvinnor oftare än män vid sidan av studierna för att slippa ta lån. Det visar en ny rapport om jämställdhet bland studerande, från CSN.

Fusk på högskoleprovet

Universitets- och högskolerådet, UHR, har konstaterat 51 fall av fusk på högskoleprovet som skrevs av drygt 55 000 personer den 29 oktober. Dessa 51 personer kommer nu att stängas av från högskoleprovet i två år. En person är polisanmäld och UHR utreder om fler ska anmälas.
I Linköping handlar det om ett fall av fusk, 37 i Stockholm, nio i Lund och fyra i Göteborg.

Doktorand prisas

Maria Liljeroos, sjuksköterska och doktorand vid Institutionen för medicin och hälsa, IMH, får svensk sjuksköterskeförenings doktorandstipendium på 106 000 kronor för sin forskning om hur man kan förbättra vård och omsorg för personer med hjärtsvikt. Forskningen har ett banbrytande familjeperspektiv på hur man kan stödja patienter och närstående som får allt större ansvar för vård och behandling i det egna hemmet.

Marcus Heilig

Markus Heilig ny i Läkemedelsverkets råd

Markus Heilig, professor i psykiatri och centrumchef for Social och Affektiv Neurovetenskap (CSAN) vid LiU, har utsetts till ny ledamot till Läkemedelsverkets Vetenskapliga råd. Därmed ingår nu tre LiU-forskare i rådet.

Bra svar på praktikplatser

Myndigheterna har svarat väl mot regeringens krav på praktikplatser till nyanlända och funktionsnedsatta. Det tycker Statskontoret som gjort en enkätundersökning. Bäst är Skogsstyrelsen som tagit emot 150 nyanlända under april till augusti. Bland de undersökta universiteten hamnar LiU som god tvåa med 13 praktikplatser, skriver fackförbundet ST:s tidning Publikt.

Fler inbetalningar från utlandsbosatta

CSN har under de senaste åren intensifierat arbetet med att driva in inbetalningar av studielån från utlandsbosatta låntagare. Arbetet har nu gett resultat och en högre andel låntagare betalar in när CSN får kontakt med dem och utökade inkassoåtgärder världen över genererar mer inbetalningar.

Juni Fagerholm och Adam Hallborg vid prisutdelningen på Swedish House of Finance

Skandias uppsatspris gick till LiU-ekonomer

Civilekonomerna Juni Fagerman och Adam Hallborg har fått Skandias pris för bästa masteruppsats om 30 000 kronor. Uppsatsen från våren 2016 handlade om Aktiv fondförvaltning, förekomsten av dolda indexfonder på den svenska marknaden och vad som påverkar aktiviteten i en fond.

Arbetsmiljöpris till LiU-lektor

Sveriges Ingenjörers årliga arbetsmiljöpris, Levipriset, tillföll i år Martina Berglund, Avdelningen logistik och kvalitetsutveckling, LiU, och Anette Karltun vid Jönköpings tekniska högskola för deras djupa engagemang som lärare för blivande ingenjörer i arbetsmiljöfrågor.

LiU-alumn fick hantverkspris

Möbelsnickaren Julia Greek, alumn från Carl Malmstens Furniture Studies vid LiU, har fått Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium på 100.000 kronor samt en silvermedalj för sitt gesällarbete.

Effektiva preventivmedel

Professor Jan Brynhildsen är 2015 års mottagare av Andreas Rousseaus pris för föreläsningen "Effektiva preventivmedel – en förutsättning för reproduktiv hälsa", som därmed utsetts till årets bästa föreläsning på läkarprogrammet.

Prisad Singapore-rektor

Bertil Andersson, före detta rektor på LiU och nu rektor för för Nanyang Technological University, NTU, i Singapore, har fått presidentens medalj för stora insatser i republiken. Han har på 10-15 år lyft universitetet NTU till en internationell topp-position och har gjort stora insatser inom vetenskaplig forskning.

66 000 skriver högskoleprovet

Lördagen den 29 oktober är det dags för höstens högskoleprov på 120 orter i Sverige. Sex procent färre skriver det jämfört med för ett år sedan. 79 procent av de anmälda är 24 år eller yngre, visar siffror från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Anslag till idrottsforskning

Johanna Kvist, professor i fysioterapi vid LiU, har fått anslag om 600 000 kronor från Centrum för idrottsforskning för att skapa ett webbaserat verktyg som ska underlätta rehabiliteringen efter en allvarlig skada.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Fri Dec 02 11:27:29 CET 2016