Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Världsledande biolog till LiU

En världsledande forskare inom strukturbiologi har utsetts till 2015 års Tage Erlanderprofessur med placering vid Linköpings universitet.

Professor Jill TrewhellaJill Trewhella är professor och prorektor för forskning vid University of Sydney i Australien. I sin egen forskning studerar hon proteiner som koordinerar den myriad av processer som äger rum i en levande cell.

En viktig anledning för henne att söka sig till Sverige är den pågående uppbyggnaden av laboratorierna Max IV och European Spallation Source, som kommer att erbjuda unika möjligheter för experiment med så kallad lågvinkelspridning.

– Jag ser fram emot att få arbeta med svenska forskare, framförallt i den yngre generationen, för att utnyttja dessa resurser fullt ut, skriver professor Trewhella via epost till LiU-Nytt.

I maj kommer hon till Linköping för att arbeta nära professor Maria Sunnerhagens forskargrupp inom strukturbiologi. På agendan står projekt om hjärtmuskelns funktion, genreglering, signalering vid cancer och immunsvar, antibiotikaresistens, inflammation, neurodegenerativa sjukdomar och biomaterial.

Syftet med Tage Erlanderprofessuren är att ge en internationellt framstående utländsk forskare möjlighet att tillbringa ett år vid universitet, högskola eller forskningsinstitut i Sverige.

Innehavare av professuren utses av Vetenskapsrådet bland internationellt mycket framstående forskare. Den inrättades 1981 för att hedra Sveriges förre statsminister Tage Erlander (1901–1985) på dennes 80-årsdag.

 


Åke Hjelm 2015-01-23
ake.hjelm@liu.se 

Fler nyheter

hemmet

Varför mormor inte skaffar smartphone

Under den period i vårt liv som vi bygger vårt hushåll kan materiella ting spela en stor roll. Men behovet av saker avtar över tid, visar två LiU-forskare.

Bild på skola

Ökat samarbete med skolan

LiU utökar sin samverkan med skolan och har sedan årsskiftet en ny organisation som ska utveckla och tydliggöra samarbetet.

Pia Laskar

Sexualitet genom historien

Homo, hetero, bi eller queer? På 1850-talet fanns inte dessa begrepp. Pia Laskar är redaktör för en bok om hur sexualitet genom tiderna har praktiserats, förståtts och politiserats på olika sätt.

Hög utbildningskvalitet på LiU

Linköpings universitets utbildningar står sig mycket bra. Det visar en summering som Universitetskanslersämbetet gjort av sina resultat.

Målning industrilandskapet

Öppet Campus igen

Nu drar den populära föreläsningsserien Öppet Campus igång igen. Öppet Campus ger allmänheten möjlighet att ta del av ett urval av universitetets föreläsningar som ges i Norrköping.

Karin Varverud

Sjunde miljöteknikprofilen korad

Karin Varverud och hennes kollegor i Energifabriken fick ta emot utmärkelsen Årets Miljöteknikprofil 2015 i samband med tioårsjubilerande Miljöteknikminglet.

Bild på Oscarspris

Oscarspris till LiU-alumner

(Uppdaterad 2015-01-16 08:41) Magnus Wrenninge, före detta medieteknik-
student, får filmvärldens finaste pris vid en Oscarsgala den 7 februari. Han får en teknisk Oscar för ett dataprogram som blivit viktigt för filmindustrin. Pris i samma kategori får också Mihai Alden och Ken Museth, även de med LiU-kopplingar.

Liselotte Bonerfält, textil Andas

LiU-studenter på Formex i Älvsjö

Andraårs-studenterna på Slöjd, hantverk och formgivning ställer ut på Nordens största inredningsmässa som pågår till lördag den 17 januari.

White paper, deltagare

Fem företagsledare säger ifrån

Fem företrädare för tunga industriföretag i länet presenterade under tisdagen en gemensam avsiktsförklaring för ett ekonomiskt starkt, attraktivt och hållbart Sverige.

Universitetssjukhuset utsett till bästa sjukhus

Tidningen Dagens medicin har utsett Universitetssjukhuset i Linköping till landets bästa sjukhus 2014. Även bland mellanstora och små sjukhus har sjukhus inom den östra regionen fått topplaceringar.

Marie Blomberg

Läkarstudenterna prisar förebild

En förebild för oss som läkare inom vilket fält vi än må välja. Så tycker läkarstudenterna om Marie Blomberg som belönats med läkarprogrammets vandringspris ”Kandidat Kork”.

exit scape

Vägar till gemenskap i transfilm

Transpersoner på film möts ofta av våld och förnedring. Med sin avhandling riktar Wibke Straube ljuset mot filmer som erbjuder ögonblick av acceptans.

Slöjdutställning

Hantverksstudenter ställer ut

Under januari ställer förstaårsstudenter på Slöjd, hantverk och formgivning ut föremål i Keyhusets entréhall på Campus Valla. Alltifrån skulptur till skål.

Aktuell medicinsk forskning presenteras

Hälsouniversitetets föreläsningsserie Forskning i framkant fortsätter i vår. Det första temat är ”Febrig och deppig: Hur svarar hjärnan på inflammation?” Start 29 januari.

Sedlar

Byxfickans hemlighet

Går du omkring med sedlar i fickan eller plånboken? Då är sannolikheten stor att du bär på en dos kokain – om än aldrig så liten.

Pilotreaktor i labbet

BRC blir dubbelt så stort

Biogas Research Center vid Linköpings universitet blir dubbelt så stort och dubbelt så starkt med 22 partners och cirka 80 miljoner kronor de närmaste fyra åren.

E-week

LiU laddar för E-week

Linköpings universitet och regionen kraftsamlar för en hållbar framtid - teknisk, miljömässig, ekonomisk. Miljöteknikminglet firar också 10-årsjubileum.

LiU ska leda storsatsning inom miljö

Linköpings universitet tilldelas 20 miljoner kronor för att bygga upp en världsledande, tvärvetenskaplig kultur- och miljöforskning.

Martin Hallbeck

Alzheimerfondens pris till HU-forskare

Martin Hallbeck, biträdande professor vid LiU, är en av två mottagare till Alzheimerfondens stora forskningspris. Han har i sin forskning visat hur Alzheimers sjukdom sprider sig mellan nervcellerna.

Gustav Bohlin

Läroböcker brister i förklaring

Antibiotikaresistens nämns i kursmålen, men fem av de sex vanligaste läroböckerna tar inte upp detta visar två LiU-forskare som studerat svenska biologiböcker.

Rätt nivå på blodsockret

Stigande blodsocker hos diabetespatienter ökar risken för skador på ögon och njurar. Efter att ha följt en patientgrupp under mer än 20 år kan LiU-forskare visa vilken nivå som bör eftersträvas i behandlingen.

Bild på några Norrköpingsstipendiater

Stipendiater hyllades i Norrköping

18 studenter och en LiU-anställd har mottagit stipendier för totalt 145 000 kronor vid en ceremoni i Norrköping.

Elektronisk näsa varnar för oljespill

En elektronisk näsa utvecklad av forskare vid LiU ska trygga kvalitén på dricksvattnet för över en halv miljon invånare i norra Stor-Stockholm.

Sydkoreanska flaggan

Miljoner till Sydkoreasamarbete

Anne Henry, professor i materialfysik och Magnus Berggren, professor i organisk elektronik, får drygt 1,8 miljoner vardera för stärkt samarbete med forskare i Sydkorea.

Godkänt entreprenörskap

En ny granskning av 28 så kallade uddakurser visar att de allra flesta av dem håller måttet. Den granskade kursen Entreprenörskap på LiU tillhör de godkända.

LiU-forskare deltar under FN-förhandlingar

Hur ska FN-processen utvecklas i framtiden? Är det vettigt att flyga in ministrar från världens alla hörn för ett föredrag på tre minuter? Det är några av de frågor som Mathias Friman följt under FN-förhandlingarna.

LiTH-studenter

Studenter utbildas i genusmedvetenhet

18 teknologstudenter som vid sidan av studierna även undervisar har genomgått en ny webbaserad genuskurs. Kursen blir nu obligatorisk för alla studenter som vill undervisa på tekniska högskolan, LiTH.

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

 

inredde i is

del av inredning, isskulptur som en blommaJulia Gamborg Nielsen, möbeldesigner från Malmsten, skapade konstsviten Abject Beauty på Ishotellet.

 

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

 

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

 

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

 

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

 

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

 

synar ensamheten

axelågrenKan ensamhet vara positivt? En konferens om äldres ensamhet arrangerades av Axel Ågren, NISAL.


LiU-Elitidrott

Staffan Ek Finnkampen 2012. Foto: Peter Holgersson. SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. En framgångsrik höst för LiU:s idrottande studenter. Kanske stavas framgångsfaktorn LiU-Elitidrott?

 

Affärssinne x lokalsinne

nyckel på en nyckelhållare i form av ett husFyra blivande civilingenjörer sjösätter efter nyår en digital marknadsplats för kommersiella marknadsplatser.

 

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

 

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior..

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

 

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Peter Hedström invald i KVA

Professor Peter Hedström, föreståndare för Institutet för analytisk sociologi, IAS, har valts in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin.

Hög utbildningskvalitet på LiU

Linköpings universitets utbildningar står sig mycket bra. Det visar en summering som Universitetskanslersämbetet gjort av sina resultat.

Besök av Japans ambassadör

Den japanske ambassadören Seije Morimoto var den 22 januari på Linköpings universitet i samband med ett besök i Östergötland. Under förmiddagen togs han emot av rektor Helen Dannetun. Universitetet erbjuder bland annat ingenjörsutbildningar med fokus på Japan. LiU har också ett samarbetsavtal med japanskägda Toyota Material Handling, för att få fram forskningsresultat som stärker den framtida industrin.

LinTeks arbetsmarknadsdagar

Nu drar det ihop sig till LARM - Linköpings teknologers studentkår arbetsmarknadsdagar. Då fylls C-huset, Kårallens matsal och ett tält på blå havet på Campus Valla med företagsrepresentanter och studenter från LiTH som vill knyta kontakter med varandra.

Lånedelen i studiemedlet höjs

När studiemedlet höjdes från och med 1 januari blir det mer i plånboken, men också mer i studieskulder för studenter som tar studielån. Lånedelen höjs med 234kr per vecka. En heltidsstudent får nu ut 9 948kr för fyra veckor.

Miljöstipendium

Fyra LiU-studenter, Elin Andersson, Benjamin Gredeson, Elin Ledskog samt Luki Zhao har fått totalt 80 000 kronor från Sveriges Ingenjörers miljöfond.

Fler vill bli civil-ingenjör och läkare

Universitets- och högskolerådet har jämfört ansökningsläget i år jämfört med för ett år sedan. Rapporten visar bland annat att antalet utbildningar och behöriga sökande minskar generellt. På individnivå ökar intresset för civilingenjörs- och läkarutbildningar och antagningen till lärar- och förskollärarutbildningar ökar.

Stipendium till IKK-doktorand

Johanna Vernqvist, doktorand i språk och kultur, har fått 100 000 kronor från Vetenskapsakademien för studier vid University of Virginia.

Mer pengar till FoU

Satsningarna på forskning och utveckling (FoU) inom universitet och högskolor fortsatte att öka 2013. Utgifterna för FoU uppgick till 33,8 miljarder kronor, en ökning med 1,9 miljarder jämfört med 2011, visar statistik från SCB. De ökade intäkterna beror framförallt på högre direkta statsanslag.

Kårer om klagomål

Studentkårer efterlyser riktlinjer och högskolegemensamma system för hantering av klagomål. Det framkommer i en rapport där Universitetskanslersämbetet UKÄ bjudit in studentkårer att besvara ett antal frågor om hur klagomål från studenter hanteras vid deras lärosäten.

Öppet brev till Juncker

Sveriges unga akademi har skickat ett öppet brev till EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker. De kritiserar att kommissionens post som vetenskaplig chefsrådgivare avskaffats.

Erkänd pedagogisk tidskrift

Den pedagogiska elektroniska tidskriften RELA, European journal for research on the education and learning of adults, får gott internationellt erkännande i indexerings-
databasen SCOPUS utvärdering. I omdömet står bland annat att många av artiklarna på ett innovativt sätt studerar vuxnas lärande med utgångspunkt i olika filosofiska resonemang.

Forskning om kommunala bolag

Gissur Erlingsson, forskare vid Centrum för kommun-
strategiska studier (CKS), har fått 3,2 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för ett treårigt projekt om styrning och ledning av kommunala bolag.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-01-23