Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Julstämning på ingång

levande ljusDussinet fullt med julkonserter! Sex av LiU:s körer sjunger in julen med start i advent.

Först ut är Norrköpingsstudenterna i SKÖN som stilenligt utlovar ”En riktigt SKÖN jul” med två konserter i Immanuelskyrkan i Norrköping den 28:e – 29:e november. SKÖN sjunger också julsånger kl 12.30 på kårhuset Trappan den 30:e november, då studenterna på programmet Grafisk design och kommunikation, GDK, håller sin julmarknad som vid det här laget hunnit bli en etablerad tradition.

För många är det minst sagt tradition att höra Linköpings Studentsångare sjunga in julen i S:t Lars kyrka i Linköping.

I år överraskar studentsångarna med damsällskap och konserterar tillsammans med den akademiska damkören Linnea. Första konserten hålls den 3 december då det också blir utdelning av AF-priset – den konserten blev på tidigt stadium utsåld.

Men det kommer några chanser till. Körerna fortsätter med julkonserter torsdag den 4:e december samt i dubbla upplagor lördagen den 6:e december. Dirigerar gör Merete Ellegaard.

Chorus Lin, Linköpings blandade studentkör under dirigenten Anna-Carin Strand, håller också en rad konserter: Törnevalla kyrka 3:e december, i Heda kyrka den 6:e och i S:t Lars kyrka blir det två konserter den 7:e december.

Del av affisch för Pink X-masPink X-mas – två julkonserter av det rockigare slaget bjuder LiHtösen, Linköpings Studentsångerskor på i Baptistkyrkan den 6:e och 7:e december.

Musik vid Lucia blir det förstås med.
Kören Linneas Luciatåg gör två stopp i Baptistkyrkan, kl 17.30 samt 19.00 den 13:e december.

Linköpings Indiekör sjunger på stan på Luciadagen, till förmån för Musikhjälpen och tar första ton på Tanneforsgatan kl 10.00.

 

Mer information om tider, biljetter med mera:

Linköpings Studentsångare

Den akademiska damkören Linnea

Chorus Lin

LiHtösen

Linköpings indiekör

SKÖN, studentkören i Norrköping


Gunilla Pravitz 2014-11-28 

Fler nyheter

Påse med Spice

LiU-kemister i jakten på Spice

Den dödliga nätdrogen Spice uppträder i ständigt nya skepnader. Kemister och forensiska experter i Linköping jobbar hårt för att hinna med i den snabba utvecklingen av nya aktiva substanser.

First Stop: Seoul

LiU är ett av sex universitet i nystartade Swedish Academic Collaboration Forum med uppdrag att utveckla internationella samarbeten. Redan i april 2015 har LiU och Chalmers ansvaret för ett första seminarium i Seoul.

Slukhålet vid Kårallen med nedhasad lyktstolpe

Slukhål blev dagens snackis

Onsdagskvällens slukhål utanför Kårallen blev snabbt fotomålet för dagen. Det var den stora avloppsledningen från större delen av södra Linköping som frätts sönder.

Vem är vem? Bokomslag

Vem är vem på nätet?

Att identifiera sig på nätet är långt ifrån lika oproblematiskt som att sätta en nyckel i låset. eID ställer många frågor på sin spets, visar sju LiU-forskare i en nyutkommen bok.

Signalen som startar feber

Forskare vid LiU visar för första gången vad som händer när en liten signalmolekyl, på order av immunsystemet, startar feber i kroppen. Publikationen i The Journal of Neuroscience har valts ut som veckans "Featured article".

Roboten David

LiU-robot bäst på matlagning

Studentlaget FIA Robotics och roboten David från LiU segrade i en internationell matlagningstävling för robotar som avgjordes i Madrid i veckan.

Bilkö

Energieffektiva transporter

Bättre citylogistik, effektivare kollektivtrafik och smartare modeller för trängsel i storstäder är tre LiU-drivna projekt som får sammanlagt 9,6 miljoner kronor från Energimyndigheten.

Rikare flora när hygget varit äng

Floran på skogshyggen är tydligt påverkad av den tidigare markanvändningen, enligt en forskningsstudie vid Linköpings universitet

Bild från sammanträde

Brist på insyn i kommunala bolag

De kommunala bolagen blir allt fler. Det ställer höga krav på styrning och insyn av dem. Men här finns brister som behöver uppmärksammas, visar en färsk rapport.

Bild på LiU Malmstens skola

Femårsjubileum för LiU Malmsten

LiU Malmsten har varit fem år i sina lokaler på Lidingö och firar med öppet hus, föreläsningar och fest.

6,5 miljoner till digital patologi

Projektet digital patologi går går vidare med ett nytt bidrag från VINNOVA. Målet är att göra svensk patologi världsledande inom digitalisering för ökad effektivitet och höjd vårdkvalitet.

Klimatvecka, logo

Dags för Klimatvecka

Näringslivet och klimatfrågorna står i fokus när teknologstudenterna denna vecka arrangerar sin sjätte årliga klimatvecka.

LINKS Logga

LINK-dagarna 2014

LINK-dagarna är arbetsmarknadsdagar för studenter inom data och IT vid Linköpings universitet. Föreläsningar, tävlingar, en bankett och en stor arbetsmarknadsmässa står på programmet.

Spexbild

Spex firar 35 år

Linköpings Studentspex fyller 35 år och firar i slutet av november jubileumsföreställningen ”Ludvig II och Euro-visionen”.

Dräggkungarnas officiella lagbild, uppställda med eld i bakgrunden

Brons i Teknik-SM till LiU

LiU-laget Dräggkungarna tog sig inte bara till årets final i Teknik-SM – de tog också hem priset som tredje bästa lag.

hand som klipper prockigt möbeltyg

Se, hör och gör på LiU Malmsten

Den 27-28 november blir det prova på-workshops på Carl Malmstens Furniture Studies för alla som är nyfikna på möbelutbildningarna.

Stefan Blomqvist och Simon Nyberg

Årets ex-jobb om fjärrvärme

Stefan Blomqvist och Simon Nyberg skrev sitt ex-jobb med utgångspunkt från Tekniska Verkens markvärmesystem och tog med det hem fjärrvärmebranschens pris Årets ex-jobb.

Projektansvarig Anna Strömberg, professor vid LiU

20 miljoner till vårdteknik

Kan teknik hjälpa äldre med minnessvårigheter till egenvård? Det är en av frågeställningarna i ett forskningsprogram för informations- och kommunikationsteknik (IKT) i vården som nu får 20 miljoner av FORTE.

Skydda huset mot förändrat klimat

Ett webbverktyg för klimatanpassning har tagits fram av nordiska forskare. Knappa in uppgifterna för ett hus och direkt får du råd om hur det bör skyddas mot kommande klimathändelser.

Janerik Lundquist

LiU bidrar i Armenien

Janerik Lundquist får åter EU-kommissionens förtroende att sprida kunskap till Europas östra grannländer. Projektet ska hjälpa till att värdera de högre utbildningarna i Armenien.

Självdopning - nyckeln till "varm" supraledning?

Med supraledning kan man leda ström utan energiförlust. Forskare vid bland andra Linköpings universitet har nu gjort en upptäckt som kan vara ett steg på vägen mot målet: supraledning vid rumstemperatur.

medeltida trubadur

Kärlek och död

Östgöta Kammarkör framför den 22 november musik på temat Smärtsamma sånger om kärlek och död med Christina Hörnell, LiU:s nya director musices som dirigent.

14 miljoner till forskning om cancer

Sju forskare vid Linköpings universitet får medel från Cancerfonden för forskning kring cancer och hur man kan förbättra för cancerpatienter.

landsbygd

Sju miljoner till forskning för hållbar utveckling

Två LiU-forskare har fått anslag från forskningsrådet Formas som främjar forskning för hållbar utveckling.

En doft som luktar blod

Lukten av blod är obehaglig för människor, men för rovdjur betyder den mat. Men vilka substanser i blodet är det som triggar djurens reaktioner? Den frågan fick ett oväntat svar.

Venture Arena

Stort sug efter vd-kompetens

28 företag presenterade sina idéer inför tänkbara finansiärer, vd:ar och intresserade på Venture Arena. Bakom ett stort antal av de smarta idéerna finns LiU-forskare och alumner.

Publikens pris

Studenter tävlar i idéer

På bara 48 timmar ska studentlagen i Business Rally komma på en affärsidé på ett givet ämne och presentera den för Draknästet - en jury av erfarna entreprenörer.

LiU-Elitidrott

Staffan Ek Finnkampen 2012. Foto: Peter Holgersson. SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. Det har varit en framgångsrik höst för universitetets idrottande studenter. Kanske stavas framgångsfaktorn LiU-Elitidrott?

 

Fem minuter med...

Maria Huge-Brodin...Maria Huge-Brodin, LiU:s, Sveriges, Europas och kanske även världens första professor i Miljölogistik.

 

och fem minuter med...

... Leif Nixon, säkerhetskoordinator vid Nationellt superdatorcentrum NSC... Leif Nixon, säkerhets-koordinator vid NSC, kändis över en natt efter DN:s avslöjande om säkerhets-brister i samhällsviktiga datasystem. Hur nerringd har du blivit?

 

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

 

Halloweentema på experimentfabriken

Halloween på ExperimentfabrikenNärmare 30 barn och föräldrar deltog i den kreativa workshop om Halloween som arrangerades av LiU-studenter för att inspirera barn i naturvetenskap och teknik.

 

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior.

 

Myter om droger

röd flugsvampÅt vikingarna flugsvamp? Karin Persson, docent i farmakologi, tog upp myter och sanningar om droger på Populärvetenskapliga veckans sista dag.

 

Forskare i Riksdagen om skolans kris

Henrik NordvallHenrik Nordvall, forskare inom vuxenpedagogik och folkbildning, deltog nyligen i ett riksdagsseminarium om krisen i skolan.

 

sjuor på besök

Sjundeklassare från EkholmsskolanKan teknikundervisningen bli roligare i skolan om eleverna har tillgång till en 3D-skrivare? Sex blivande civilingenjörer söker svaret.

 

Årets alumner talade

Rektor med årets alumnerLita på magkänslan! Peter Agnefjäll, koncernchef för IKEA, och Elnaz Baghlanian, ansvarig för Svenska PEN, höll varsitt uppskattat föredrag när de tog emot sina utmärkelser.

 

Trampbilsrace

 

Tjej med skylten Övningskör på hjälmenPublikjubel och bildäckshinder. 32 lag kämpade i Le Mans 2014.

 

Elever mötte forskare

Barnen från BjörnkärrsskolanHar du jobbat på NASA? Hur startar solen? Finns det aliens? Ett regn av frågor möter forskaren Magnus Herberthson när han besöker Björnkärrsskolan.

 

Ett år som LiU:s styrelseordförande

Anna EkströmHögskolepolitiken fokuserar för mycket på huvuden och kronor. Satsa istället mer på studenternas kunskap, tycker LiU:s ordförande Anna Ekström.

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

 

mötesplats för kulturforskare

Bodil Axelsson, porträttBodil Axelsson är ny föreståndare för nyupplivade ACSIS, en mötesplats för kulturforskare.

 

Rekord i LiU-loppet

LiU-löpare värmer upp. Foto: LiU-loppet Facebook.Det åtråvärda backpriset lockade rekordmånga deltagare till höstens upplaga av LiU-loppet.

 

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Färre kommer in på högskolan

Inför höstterminen 2014 sökte 135 000 personer till högskolan för första gången. 58 procent var kvinnor och 42 procent var män. Konkurrensen om högskoleplatserna har ökat de senaste åren. 2011 antogs över 50 procent. I år blev 43 procent antagna.Det visar siffror från UKÄ och SCB.

Vinnarelefanten i trä med skinnöron

Studentelefant tog priset

Malmstensstudenterna Linda Loland och Daniel Ericson tog hem Uppsala Stadsmissions designpris i en tävling för designstudenter. Deras leksakselefant blir nu en av produkterna som tillverkas på Stadsmissionens sociala företag Hantverksslussen.

Fler kvinnor får forskningspengar

Andelen kvinnor som beviljas forskningsmedel från Vetenskapsrådet har ökat från 29 till 35 procent de senaste fem åren. Det speglar en ökning av antalet kvinnliga sökande.

Pengar till genusforskning

Vetenskapsrådet har beviljat 170 miljoner till tjugo projekt inom landets genusforskning. Tre forskare vid LiU får pengar för genusrelaterad forskning. Pia Laskar, universitetslektor vid Tema Genus, Barbro Wijma, professor emerita vid Hälsouniversitetet och Anette Sundqvist, universitetslektor vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande. Källa: genus.se

Arbete vanligast efter gymnasiet

Arbete är den vanligaste sysselsättningen både efter ett och tre år efter gymnasieskolan visar en undersökning från SCB. Två av tre med slutbetyg från yrkesförberedande program hade arbete som huvudsaklig sysselsättning. Motsvarande andel av de som läst ett studieförberedande program var en av tre. Högskolestudier var den näst vanligaste sysselsättningen bland ungdomar som avgått med slutbetyg.

Visar Vallastaden

Kom till Stora torget och kliv in i Vallastaden! Från 15 – 23 november visar LinköpingsBo2017 tillsammans med Tekniska verken upp den nya stadsdelen Vallastaden, som kommer att bli universitetets nya granne.

Vinnande kommunuppsats

Victor Nilsson, tidigare affärsjuriststudent, har vunnit ett uppsatspris för sin masteruppsats Det allmännas skadeståndsansvar vid underlåtenhet. Priset är på 20000 kronor och delas ut av Centrum för kommun-
strategiska studier, CKS.

Mentor4Research

Nu är det dags för en ny omgång av mentorprogrammet Mentor4Research. Målet är att forskaren ska få konkret och verklighetsnära stöd att nyttiggöra sitt arbete.
M4R vänder sig till kvalificerade forskare och erbjuder handplockade mentorer med lång erfarenhet av näringslivet och kommersialisering av forskningsresultat.
Sista anmälningsdag är fredag 14 november.

Vinnande juridikuppsats

Peter Riiga som läst till affärsjurist vid LiU har vunnit första pris i juridikklassen för sin uppsats om offentlig upphandling. Priset på 25 000 kronor delas ut av Konkurrensverket.

Stärkt samverkan prioriteras

Samverkan mellan akademin och det omgivande samhället ska prioriteras. Vetenskaps-
rådet och VINNOVA ska i var sitt regeringsuppdrag föreslå modeller för fördelning av pengar utifrån forskningens kvalitet och samhällsrelevans, respektive lärosätenas samverkan med samhället. Vid ett seminarium i riksdagen den 19 november ska modellerna diskuteras och vad som kan göras för att stärka samverkan. LiU:s rektor Helen Dannetun är en av de medverkande.

Nominerad till Planpriset

Lars Albinsson, industri-
doktorand på IEI/Informatik, är nominerad till Planpriset. Det delas ut av Sveriges Arkitekter till projekt som står för god svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad. Lars Albinsson är nominerad för arbetet med Malmberget/Nya Gällivare.

Prisas för psoriasisforskning

Charlotta Enerbäck, professor i dermatologi vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin, får Schlasbergs pris på 20 000 kr för framstående forskning om genetiska mekanismer vid psoriasis och cancer. Priset delas ut av av Svenska Läkaresällskapet.

Global förening för genusforskning

En ny global förening för ledande genusforskningscentra har bildats. International Research Association of Institutions of Advanced Gender Studies – Rings - samlar forskningsinstitut och centra från Afrika, Australien, Europa och Nord- och Centralamerika. Syftet är att underlätta samarbete och kontakter inom genusforskning världen över. Interimstyrelsen består av representanter från sju forskningscentra, däribland det svenska GEXcel-kollegiet där Linköpings universitet ingår.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-11-28