Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Satsning på grundutbildning i årets budget

Fem tusen nya högskoleplatser från nästa år och en kvalitetssatsning inom humaniora, samhällsvetenskap och lärarutbildning. Det är några av förslagen i regeringens budgetproposition.

Regeringen föreslår en utbyggnad av förskollärarutbildningen, grundskollärarutbildningen F-3 och den kompletterande pedagogiska utbildning som leder till ämneslärarexamen. Pengar kommer också att avsättas för en utbyggnad av speciallärar- och specialpedagogutbildningar. Utbildningarna byggs ut för att möta behoven på arbetsmarknaden.

Ett annat område där fler utbildade behövs är sjukvården. Regeringen vill därför satsa på en utbyggnad av utbildningarna till sjuksköterska, barnmorska och specialistsjuksköterska.

Helene Hellmark KnutssonHur många av de nya utbildningsplatserna som hamnar på Linköpings universitet kunde inte Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, ge besked om när hon presenterade budgetpropositionen vid en pressträff på Campus Norrköping.

- Det kommer att avgöras i dialog med olika lärosäten efter det att budgeten tagits, sade hon.

Under valrörelsen beräknade dock statsminister Stefan Löfven att det kunde handla om 1200 platser sett över hela mandatperioden.

- Och vi skulle med glädje ta emot 1200 platser, sade Helen Dannetun, rektor för Linköpings universitet. Vi är väl förberedda. Vi har ett högt söktryck och kommer mycket väl ut i de kvalitetsutvärderingar som görs. Den satsning vi nu gör i Norrköping på välfärdens utmaningar - till exempel kring en åldrande befolkning, yngre barns lärande och samhällsbyggnad - kommer också leda till förändringar i vårt utbildningsutbud.

Budgetpropositionen föreslår även en förstärkning med 125 miljoner till utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap samt till lärar- och förskollärarutbildningar, detta som ett sätt att stärka kvalitén.

- Det är viktigt att inte bara öka antalet platser, utan samtidigt se till att vi håller hög kvalitet. Inom humaniora och samhällsvetenskap handlar det främst om att studenterna ska få mer tid för undervisning. Inom lärarutbildningarna kan det även innefatta sådant som att rekrytera fler forskarutbildade lärare och att stärka praktikinslagen, kommenterade Helene Hellmark Knutsson.

Regeringen lyfter också fram betydelsen av en snabb genomströmning av studenter och uppmuntrar därför lärosätena att erbjuda en större andel sommarkurser som ger ökade möjligheter till en tidigare examen.

De statliga anslagen för forskning och innovation ökas med 345 miljoner kronor för 2015, enligt förslaget. Regeringen vill även avsätta ytterligare 10 miljoner för att stärka samverkan i forskning och även öka Vetenskapsrådets forskningsanslag med 30 miljoner under 2015 för att attrahera internationellt framstående forskare.

Budgetpropositionen

Bilden: Helene Hellmark Knutsson, Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping, och Helen Dannetun Foto: Peter Holgersson


Eva Bergstedt 2014-10-23



 

Fler nyheter

Helen Dannetun

Helen Dannetun ny SUHF-ordförande

LiU-rektorn Helen Dannetun blir ny ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) vid årsskiftet.

Fredrik Borgsjö

Demola uppmärksammas av Världsbanken

Världsbanken har fått syn på Demola, ett internationellt samverkansprojekt mellan universitet och företag där LiU ingår.
– Det gagnar studenterna, säger verksamhetsansvariga Fredrik Borgsjö .

Gerhard Andersson, porträtt

Nordiska medicinpriset till Gerhard Andersson

Gerhard Andersson, professor i psykologi vid LiU, har tilldelats Nordiska Medicinpriset som i år premierar forskning om depression och ångest. Det är andra gången på kort tid som hans forskning uppmärksammas, nyligen med Stora Psykologpriset.

Tuggummi kan rädda liv vid strålningsolycka

Ett tuggummi i fickan kan visa om du fått en farlig stråldos i kroppen, vid en olycka eller ett terrordåd. När sötningsmedlet i tuggummit bestrålas bildas ämnen som kan detekteras flera dagar efter händelsen.

omvårdnad

Specialistsjuksköterskeexamen föll väl ut i UKÄ:s granskning

En hårsmån från helt godkänt. Fyra av fem specialistsköterskeexamina på Linköpings universitet håller hög kvalité, visar en ny utvärdering. Den femte föll på ett av sex utvärderingsmål.

Skulptur Medea

Forskarpengar till humaniora och samhällsvetenskap

Tre LiU-forskare har fått miljonanslag för forskning inom litteraturvetenskap, psykologi och kulturgeografi.

Ola Uhrqvist, porträtt

Kunskap som maktfaktor i global miljöforskning och miljöpolitik

I den första avhandlingen från nya Tema M visar Ola Uhrqvist hur olika klimatmodeller växt fram, format och formats av sin tids rådande tankesätt.

Prins Daniels i publiken

Prins Daniel inspirerade studenter

Entreprenörskapets möjligheter stod i fokus när prins Daniel och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien besökte LiU:s studenter för ett inspirationsmöte.

Fredrik Elinder och Urban Karlsson

Parkinsonlaboratoriet invigt

Parkinsonlaboratoriet, med utrustning för att studera elektrisk aktivitet i hjärnan, invigdes i dag på Campus US. Satsningen är möjlig tack vare en stor privat donation.

Vinnova-miljoner till logistikforskning

Vinnova finansierar 15 forskningsprojekt som ska bidra till att Sverige når miljömålen. Fem av projekten och närmare 20 miljoner gick till LiU. Citylogistik och effektivare djurtransporter är ett par av dem.

”Glömda” gener påverkar personligheten

Även små djur som skalbaggar har personlighet. Ny forskning visar att den påverkas av ett samspel mellan de två skilda genuppsättningar som finns hos alla organismer med cellkärna — även hos oss däggdjur.

Mattias Arvola

Ny bok om designens tidiga faser

Design är lärande, konstaterar Mattias Arvola i sin nyutkomna bok som handlar om design och om att skapa en god användarupplevelse vid utvecklingen av nya produkter och tjänster.

LiU-lag vidare i Teknik-SM

Dräggkungarna från LiU blev ett av åtta lag som gick vidare till Teknik-SM. Det stod klart efter kvaltävlingarna den 16:e oktober.

Populärvetenskaplig vecka 2013

Populärvetenskaplig vecka

Den 21-23 oktober arrangeras universitetets populärvetenskapliga vecka. Under tre späckade dagar beräknas 2.600 gymnasieelever besöka LiU.

Håkan Hua

Buller stör hörselskadade

Hörselskadade personer i arbetslivet påverkas mer negativt av buller än vad deras normalhörande kollegor gör. De mår sämre fysiskt och mentalt, visar Håkan Hua i sin doktorsavhandling.

Vecka45-logga

Idéer matchas under Vecka45

I början av november är det dags för årets innovations- och entreprenörskapsvecka Vecka45 med en blandning av föreläsningar, tävlingar och möten mellan människor.

Elin Nylund hoppar över ett hinder

Tar LiU till ryttar-VM för studenter

I november flyger Elin Nylund, student i industriell ekonomi, till Abu Dhabi och studentryttar-VM, en tävlingsform där deltagarna rider för dem helt okända hästar.

Prins Daniel med entreprenörer besöker LiU

Studenter och lärare är välkomna till ett scensamtal med prins Daniel och lokala entreprenörer den 17 oktober.

Kronprinsessan Victoria

Hållbarhet för Victoria

(Uppdaterad 2014-10-16 12:40) Kronprinsessan Victoria deltar i ett seminarium om hållbar utveckling på Campus Norrköping den 16 oktober.

6 miljoner för forskning med neutroner

Bygget av ESS är igång och nu vill Vetenskapsrådet uppmuntra forskare att lära sig hur man använder neutrontekniken. En av dem som valts ut är Thomas Ederth, docent i molekylär fysik vid LiU.

Festlig rebusgåta att lösa

Rask 45-åring firad

Studentsektionen för Industriell ekonomi har hunnit bli 45, vilket firades med kravall, föreläsande alumner, case-tävling och galasittning.

Klockfodral av Johan Bäckström, östgötsk allmogekonstnär

Folkkonst i Östergötland

Centrum för lokalhistoria vid LiU breddar sin verksamhet och riktar nu även in sig mot folklig konst. Den 15 oktober hölls ett första seminarium tillsammans med Östergötlands museum.

Bild på delar av Strängar och Rör

Folkmusikfestival med LiU-kopplingar

Spelmanslaget Strängar och Rör, som främst består av studenter vid Linköpings universitet, var några av deltagarna vid årets upplaga av Linköpings folkmusikfestival.

Tema M-skylt på plats i taket inne i Tema-huset

Tema Miljöförändring har hittat formen

Det är dags för formell invigning av Tema Miljöförändring. Den 16 oktober inleds den med premiär för en öppen föreläsningsserie med världsledande miljöforskare.

Gamla händer

Konferens om demens och relationer

Den 15-17 november hålls en konferens i Norrköping om forskning kring demenssjukdomar, något som ökar i takt med en åldrande befolkning.

Bild på vuxen- o barnhand

Miljoner till samhällsforskare

Åtta LiU-forskare har fått pengar för forskning inom området hälsa, arbetsliv och välfärd, en stor del går till barnforskning.

Defekt gen gör diarrévaccin odugligt

Rotavirus orsakar varje år en halv miljon dödsfall i diarréer bland barn i utvecklingsländer, och de vacciner som finns ger dåligt skydd. Orsaken kan vara en utbredd genetisk resistens hos barnen.

Forskare i Riksdagen om skolans kris

Henrik NordvallHenrik Nordvall, forskare inom vuxenpedagogik och folkbildning, deltog nyligen i ett riksdagsseminarium om krisen i skolan.



populär vecka

Besökare gör experimentTusentals nyfikna tog chansen att lyssna till föreläsningar, göra experiment eller bara prata med lärare och forskare.

 

Kunglig glans

Prins Daniels besök på LiU. Två dagar med kunglig glans drabbade universitetet förra veckan då kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte universitetet.  

 

Fem minuter med ...

Johan Hedrén, porträtt utomhus... Johan Hedrén, programansvarig för Miljövetenskapen som nu ligger under nya Tema M. Kommer studenterna att märka någon skillnad?

 

sjuor på besök

Sjundeklassare från EkholmsskolanKan teknikundervisningen bli roligare i skolan om eleverna har tillgång till en 3D-skrivare? Sex blivande civilingenjörer söker svaret.

 

Årets alumner talade

Rektor med årets alumnerLita på magkänslan! Peter Agnefjäll, koncernchef för IKEA, och Elnaz Baghlanian, ansvarig för Svenska PEN, höll varsitt uppskattat föredrag när de tog emot sina utmärkelser.

 

Flimmerfestivalen 2014

Cnema i NorrköpingFilm från hela världen visas när 60-åring bjuder in till festival. Flimmerfestivalens producent har en bakgrund från KSM på LiU.

 

Trampbilsrace

Tjej med skylten Övningskör på hjälmenPublikjubel och bildäckshinder. 32 lag kämpade i Le Mans 2014.

 

Rektor i debattkommentar

– Att vi, på universitetsnivå, kan rädda språket tror jag är en övermäktig uppgift, skriver Helen Dannetun i sitt debattsvar.

 

PROPÅ TILL REKTOR

Akademiska lärare måste ta sitt ansvar för sin roll som språkmentor. Allt annat är ett svek mot dagens studenter som ofta saknar tillräckliga kunskaper i akademisk svenska, skriver Ingrid Arnesdotter, professor, samt Pamela Vang, lektor i ett debattinlägg.

 

Elever mötte forskare

Barnen från BjörnkärrsskolanHar du jobbat på NASA? Hur startar solen? Finns det aliens? Ett regn av frågor möter forskaren Magnus Herberthson när han besöker Björnkärrsskolan.

 

Ett år som LiU:s styrelseordförande

Anna EkströmHögskolepolitiken fokuserar för mycket på huvuden och kronor. Satsa istället mer på studenternas kunskap, tycker LiU:s ordförande Anna Ekström.

 

LiU på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg. Foto: Patrik AnderssonOm Den pedofila blicken talade LiU-forskaren Anna Sparrman på forskartorget vid i Göteborg.

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

 

mötesplats för kulturforskare

Bodil Axelsson, porträttBodil Axelsson är ny föreståndare för nyupplivade ACSIS, en mötesplats för kulturforskare.

 

Rekord i LiU-loppet

LiU-löpare värmer upp. Foto: LiU-loppet Facebook.Det åtråvärda backpriset lockade rekordmånga deltagare till höstens upplaga av LiU-loppet.



Några minuter med ...

Björn Segrell ute på Omberg... Björn Segrell, lektor i kulturgeografi och ny på jobbet som landsarkivarie i Vadstena.

 

och Fem minuter med ...

Michael Felsberg... Michael Felsberg, i organisationskommittén för internationella bildanalyskonferensen ICPR som hölls nyligen, vinnare av VOT2014.

 

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Dags för högskoleprov

Lördagen den 25 oktober är det dags för högskoleprov. 3500 skriver provet i Östergötland, det är en ökning med 400 deltagare jämfört med hösten 2013. Totalt har 70 245 anmält sig till provet.

E-bok om biosensorer

Ett standardverk om biosensorer, Biosensors: Fundamentals and Applications utgiven första gången 1987, finns nu fritt tillgänglig som pdf från LiU Electronic Press. Två kapitel är skrivna av LiU-professorerna Fredrik Winquist och Anthony Turner, som också är en av bokens tre redaktörer. Boken förespår de enorma möjligheterna med biosensorer, inte minst på hälso- och miljöområdet.

Tidsbegränsade anställningar varierar

31 procent av den forskande och undervisande personalen på svenska lärosäten har en tidsbegränsad anställning visar en undersökning från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
Men andelen varierar kraftigt mellan olika lärosäten, från 12 till 58 procent. Linköpings universitet ligger på 32 procent.

Prisas för artikel

Kerstin Johansson, forskare i socialt arbete vid Centrum för kommunstrategiska studier,CKS, har fått Socialvetenskaplig tidskrifts pris för bästa artikel under 2012. Hon får priset tillsammans med Verner Denvall, professor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.

Nya riktlinjer för open access

Vetenskapsrådet har lagt ut sitt förslag till riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information på sin webbplats och tar emot synpunkter till den 22 oktober.

LiU-student vann Genikampen

Den 12 oktober avgjordes SVT:s tvprogram Genikampen. Efter att ha löst en suduku-utmaning snabbast, tog LiU-studenten Fredrik Löfgren hem segern.

Varierat högskoleintresse

Unga i storstadslänen mest studiebenägna
Högskolestudier är populärast bland ungdomar i Stockholms län och Uppsala län. Här har nästan 50 procent av 24-åring påbörjat högskolestudier. Det kan jämföras med till exempel 35 procent bland ungdomarna i Jämtland, visa nya siffror från Universitetskanslersämbetet. Det är också fortfarande betydligt fler kvinnor än män som läser vidare på högskolan.

Nobelpristagare hedersdoktor

Årets Nobelpristagare i fysik, professor Isamu Akasaki, Meijo University och Nagoya University i Japan har sedan 2001 varit hedersdoktor vid tekniska fakulteten, Linköpings universitet.

LiU-professor vann psykologpris

Gerhard Andersson, professor i psykologi vid LiU, har vunnit Stora psykologpriset 2014. Han får priset för att han på vetenskaplig grund gjort psykologiska behandlings-
metoder tillgängliga både inom det psykologiska och somatiska området. Priset delas ut av Sveriges Psykologförbund.

LiU-alumn ordförande i konstitutionsutskott

Andreas Norlén (M) är ny ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Han har läst vid LiU och fick en affärsjuridisk magisterexamen 1997 och doktorerade i affärsrätt 2005.

Utbildningsministern är LiU-alumn

Utbildningsminister Gustav Fridolin är alumn från Linköpings universitet. Han läste Folkhögskollärar-
programmet från 2008 och tog examen 2010.

Trea i designtävling

Linköpings universitet fick en hedrande tredje plats i klassen digital information när Svenska Designpriset 2014 delades ut den 2 oktober. Det var årets kampanjsajt för studentrekryteringen – LiU IRL – som hyllades. Sajten togs fram i samarbete med produktionsbyrån Linkin AB.

...och tvåa i annan

Linköpings universitets kampanj för att rekrytera nya studenter uppskattades även av juryn till Publishing-Priset. I klassen utbildningsprogramsajter hamnade LiU och Linkin AB på andra plats, knappt slagna av Utbildningsförvaltningen i Stockholm.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.




Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-10-24