Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Nya perspektiv på global rättvisa

Går det att kompensera för internationella övergrepp som gjordes för länge sedan? Har efterlevande generationer skyldigheter mot de människor och länder som drabbats? Frågorna diskuteras i en ny bok av Göran Collste, professor i tillämpad etik.

göran CollsteHan har under några år fördjupat sig i frågorna med hjälp av forskningsanslag från Vetenskapsrådet.

- Global rättvisa har diskuterats under lång tid men jag har saknat det historiska perspektivet i den diskussionen, säger Göran Collste (bilden ovan).

Forskningen resulterade i den nyutkomna boken Global rectificatory justice (Global gottgörande rättvisa).

Den övergripande frågeställningen i boken är om och hur man kan gottgöra, dvs ställa till rätta och kompensera, för tidigare koloniala övergrepp.

Bild på tysk kolonisatör-Jag belyser också hur dagens globala ordning avspeglar den koloniala strukturen, som till exempel över - och underordning, makt, välfärd och fattigdom. Vad får detta för följder för våra skyldigheter idag?

Ett av många exempel på kolonialismens mörka historia är Tysklands folkmord på herero- och namafolken i Namibia i början av 1900-talet. Före tyskarnas anfall var deras antal 80 000. De flesta dödades eller drevs ut i öknen för att dö där. Efter tre år fanns 16 000 kvar.

Bild på AfrikakartaEtt annat exempel är Storbritanniens koloniala krig mot den kenyanska Mau Mau-rörelsen på 1950-talet då hundra-
tusentals kenyaner sattes i koncentrationsläger under mycket svåra förhållanden.

- Intressant nog erkände den brittiska regeringen förra året dessa övergrepp, bad om förlåtelse och gav kenyaner som fängslades på 1950-talet ekonomisk kompensation.

Ännu ett exempel är de karibiska statschefernas krav på gottgörelse från de länder som deltog i slavhandeln på 1700-talet, däribland Sverige.

- De hävdar att slaveriet bidrog till ekonomisk utveckling i Europa, samtidigt som den befäste fattigdomen i Karibien.

Kan då människor som lever idag, 2015, vara ansvariga för vad deras förfäder gjorde?

Det är en svår fråga, tycker etikprofessorn.

- Det kan ju tyckas orimligt att någon ska ta ansvar för en annan persons handlande för länge sedan.  Men om våra liv gynnas av det som hände då, att vi drar nytta av en orätt som gjordes för länge sedan och andra fortfarande lider av det – ja då är det inte orimligt att hävda att vi har ett moraliskt ansvar även idag, är Göran Collstes svar.

Vad innebär då gottgörelse för historiskt våld som slavhandel, förintelsen, andra folkmord och övergrepp?

Göran Collste diskuterar detta i sin bok och lyfter fram tre grundläggande villkor för att offer och deras efterlevande ska kunna känna att de fått upprättelse. Det första villkoret är att de länder som begått övergreppen erkänner historien.

-Det är kanske allra viktigast, att offrens lidande erkänns av förövaren.

Villkor nummer två är att länderna, och enskilda människor om de fortfarande är i livet, ber om förlåtelse.

Och det tredje villkoret är att offren eller deras efterlevande om möjligt ska kompenseras för det som hänt.

- När det gäller gottgörelse efter kolonialismen handlar det nog mindre om ekonomisk kompensation och mer om att bryta de mönster som den gav upphov till. Som till exempel att etablera nya jämlika relationer mellan de forna kolonialmakterna och deras tidigare kolonier.

Boken kommer ut i en tid med kanske ovanligt mycket oro i världen. Vad hoppas Göran Collste kunna tillföra med den?

Han har inga förhoppningar om att den ska förändra världen, däremot att den ska utgöra ett tillskott till etikforskningen.

 - Bokens bidrag är framförallt att den ger nya perspektiv på frågan om global rättvisa. Och kanske kan etikforskning, liksom annan forskning, också på sikt påverka politiska beslutsfattare.

Global rectificatory justice är utgiven på Palgrave Macmillan förlag. Boken presenteras vid en bokrelease på Akademibokhandeln i hus Zenit, Campus Valla den 11 februari kl 15.30.


Eva Bergstedt 2015-01-28 

Fler nyheter

Woolfson

Massemigration i finanskrisens kölvatten

Professor Charles Woolfson är redaktör för en bok om åtstramningarnas baksida i baltiska stater och som rönt stor uppmärksamhet.

Växtvägg med julpynt

Forskning uppåt väggarna

I Täppan på Campus Norrköping pågår just nu ett ovanligt, men trivsamt, forskningsprojekt. Bakom en vägg av växter döljer sig ett trådlöst sensornätverk som utvecklats inom Smart Stad-projektet.

grå målarfärg och en roller

2 x Malmsten på möbelmässan

Nästa vecka öppnar årets stora möbelmässa. LiU Malmsten representeras i två montrar Greenhouse och på Lidingö hålls Öppet Hus.

Veronica Brodén Gyberg i sitt arbetsrum

Ny länk mellan forskning och bistånd

Regeringens expertgrupp för biståndsanalys, EBA, har lanserat en ny skriftserie där nydisputerade forskare får sammanfatta sina slutsatser. Veronica Brodén Gyberg, Tema M, ingick premiäromgången.

Liisa Luuk och Lisa Backlund

Psykologstudenter hjälper deprimerade

Liisa Luuk och Lisa Backlund gör under våren ett examensarbete där de ska utvärdera effekter av kognitiv beteendeterapi mot depression.

Förklädda HIV-virus lurar immunförsvaret

HIV-virus undviker kroppens immunceller genom att maskera sig med proteiner som normalt medverkar i skyddet mot infektioner, visar forskning av LiU-virologer.

Världsledande biolog till LiU

En världsledande forskare inom strukturbiologi har utsetts till 2015 års Tage Erlanderprofessur med placering vid Linköpings universitet.

hemmet

Varför mormor inte skaffar smartphone

Under den period i vårt liv som vi bygger vårt hushåll kan materiella ting spela en stor roll. Men behovet av saker avtar över tid, visar två LiU-forskare.

Bild på skola

Ökat samarbete med skolan

LiU utökar sin samverkan med skolan och har sedan årsskiftet en ny organisation som ska utveckla och tydliggöra samarbetet.

Pia Laskar

Sexualitet genom historien

Homo, hetero, bi eller queer? På 1850-talet fanns inte dessa begrepp. Pia Laskar är redaktör för en bok om hur sexualitet genom tiderna har praktiserats, förståtts och politiserats på olika sätt.

Hög utbildningskvalitet

Linköpings universitets utbildningar står sig mycket bra. Det visar en summering som Universitetskanslers-
ämbetet gjort av sina resultat.

Målning industrilandskapet

Öppet Campus igen

Nu drar den populära föreläsningsserien Öppet Campus igång igen. Öppet Campus ger allmänheten möjlighet att ta del av ett urval av universitetets föreläsningar som ges i Norrköping.

Karin Varverud

Sjunde miljöteknikprofilen korad

Karin Varverud och hennes kollegor i Energifabriken fick ta emot utmärkelsen Årets Miljöteknikprofil 2015 i samband med tioårsjubilerande Miljöteknikminglet.

Bild på Oscarspris

Oscarspris till LiU-alumner

(Uppdaterad 2015-01-16 08:41) Magnus Wrenninge, före detta medieteknik-
student, får filmvärldens finaste pris vid en Oscarsgala den 7 februari. Han får en teknisk Oscar för ett dataprogram som blivit viktigt för filmindustrin. Pris i samma kategori får också Mihai Alden och Ken Museth, även de med LiU-kopplingar.

Liselotte Bonerfält, textil Andas

LiU-studenter på Formex i Älvsjö

Andraårs-studenterna på Slöjd, hantverk och formgivning ställer ut på Nordens största inredningsmässa som pågår till lördag den 17 januari.

White paper, deltagare

Fem företagsledare säger ifrån

Fem företrädare för tunga industriföretag i länet presenterade under tisdagen en gemensam avsiktsförklaring för ett ekonomiskt starkt, attraktivt och hållbart Sverige.

Universitetssjukhuset utsett till bästa sjukhus

Tidningen Dagens medicin har utsett Universitetssjukhuset i Linköping till landets bästa sjukhus 2014. Även bland mellanstora och små sjukhus har sjukhus inom den östra regionen fått topplaceringar.

Marie Blomberg

Läkarstudenterna prisar förebild

En förebild för oss som läkare inom vilket fält vi än må välja. Så tycker läkarstudenterna om Marie Blomberg som belönats med läkarprogrammets vandringspris ”Kandidat Kork”.

exit scape

Vägar till gemenskap i transfilm

Transpersoner på film möts ofta av våld och förnedring. Med sin avhandling riktar Wibke Straube ljuset mot filmer som erbjuder ögonblick av acceptans.

Slöjdutställning

Hantverksstudenter ställer ut

Under januari ställer förstaårsstudenter på Slöjd, hantverk och formgivning ut föremål i Keyhusets entréhall på Campus Valla. Alltifrån skulptur till skål.

Aktuell medicinsk forskning presenteras

Hälsouniversitetets föreläsningsserie Forskning i framkant fortsätter i vår. Det första temat är ”Febrig och deppig: Hur svarar hjärnan på inflammation?” Start 29 januari.

Sedlar

Byxfickans hemlighet

Går du omkring med sedlar i fickan eller plånboken? Då är sannolikheten stor att du bär på en dos kokain – om än aldrig så liten.

Pilotreaktor i labbet

BRC blir dubbelt så stort

Biogas Research Center vid Linköpings universitet blir dubbelt så stort och dubbelt så starkt med 22 partners och cirka 80 miljoner kronor de närmaste fyra åren.

E-week

LiU laddar för E-week

Linköpings universitet och regionen kraftsamlar för en hållbar framtid - teknisk, miljömässig, ekonomisk. Miljöteknikminglet firar också 10-årsjubileum.

LiU ska leda storsatsning inom miljö

Linköpings universitet tilldelas 20 miljoner kronor för att bygga upp en världsledande, tvärvetenskaplig kultur- och miljöforskning.

Martin Hallbeck

Alzheimerfondens pris till HU-forskare

Martin Hallbeck, biträdande professor vid LiU, är en av två mottagare till Alzheimerfondens stora forskningspris. Han har i sin forskning visat hur Alzheimers sjukdom sprider sig mellan nervcellerna.

Gustav Bohlin

Läroböcker brister i förklaring

Antibiotikaresistens nämns i kursmålen, men fem av de sex vanligaste läroböckerna tar inte upp detta visar två LiU-forskare som studerat svenska biologiböcker.

Solidarisk ekonomi

Klara FrimanFör Klara Friman betyder examen i design och produktutveckling jobb med solidarisk ekonomi i Nicaragua.

 

Hållbara affärer

Lunchmingel28 små och medelstora företag har fått Almi- och forskarhjälp att vända miljöutmaningar till affärer.

 

Student och pensionär

Wiwi Samuelsson

Nyfikenhet och lust till lärande har gjort att Wiwi Samuelsson, pensionär, börjat läsa på universitetet.
 

framtidens mat

proteinkorv och larvmjöl på tallrikKanske proteinkorv med gräshoppa? KSM-studenter ställde ut framtidens nyårssupé i ett köpcentrum.

 

inredde i is

del av inredning, isskulptur som en blommaJulia Gamborg Nielsen, möbeldesigner från Malmsten, skapade konstsviten Abject Beauty på Ishotellet.

 

Arrangerar Östgötamaran

Nina SvenmanNina Svenman vill få oss att springa långt den 6 september.

 

studenter med makt

Kårallen speglad i A-husets fönsterVad gör de egentligen hela dagarna, ordförandena för LiU:s studentkårer?

 

Immersiva miljöer

Anna Öst, vd IxelOmsluten av ljud och bild. Startup-bolaget Ixel satsar på virtuella miljöer.

 

in i svenska finrum

Keramikmålning i SydafrikaMöbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm skapar jobb för hantverkare världen över.

 

Schyssta scheman

Elina Rönnberg visar avanverade beräkningarEtt exjobb i optimering gav Elina Rönnberg idén till företaget Schemagi.

 

synar ensamheten

axelågrenKan ensamhet vara positivt? En konferens om äldres ensamhet arrangerades av Axel Ågren, NISAL.


LiU-Elitidrott

Staffan Ek Finnkampen 2012. Foto: Peter Holgersson. SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. En framgångsrik höst för LiU:s idrottande studenter. Kanske stavas framgångsfaktorn LiU-Elitidrott?

 

Affärssinne x lokalsinne

nyckel på en nyckelhållare i form av ett husFyra blivande civilingenjörer sjösätter efter nyår en digital marknadsplats för kommersiella marknadsplatser.

 

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

 

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior..

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

 

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Peter Hedström invald i KVA

Professor Peter Hedström, föreståndare för Institutet för analytisk sociologi, IAS, har valts in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin.

Hög utbildningskvalitet

Linköpings universitets utbildningar står sig mycket bra. Det visar en summering som Universitetskanslers-
ämbetet gjort av sina resultat.

Besök av Japans ambassadör

Den japanske ambassadören Seije Morimoto var den 22 januari på Linköpings universitet i samband med ett besök i Östergötland. Under förmiddagen togs han emot av rektor Helen Dannetun. Universitetet erbjuder bland annat ingenjörsutbildningar med fokus på Japan. LiU har också ett samarbetsavtal med japanskägda Toyota Material Handling, för att få fram forskningsresultat som stärker den framtida industrin.

LinTeks arbetsmarknadsdagar

Nu drar det ihop sig till LARM - Linköpings teknologers studentkår arbetsmarknadsdagar. Då fylls C-huset, Kårallens matsal och ett tält på blå havet på Campus Valla med företagsrepresentanter och studenter från LiTH som vill knyta kontakter med varandra.

Lånedelen i studiemedlet höjs

När studiemedlet höjdes från och med 1 januari blir det mer i plånboken, men också mer i studieskulder för studenter som tar studielån. Lånedelen höjs med 234kr per vecka. En heltidsstudent får nu ut 9 948kr för fyra veckor.

Miljöstipendium

Fyra LiU-studenter, Elin Andersson, Benjamin Gredeson, Elin Ledskog samt Luki Zhao har fått totalt 80 000 kronor från Sveriges Ingenjörers miljöfond.

Fler vill bli civil-ingenjör och läkare

Universitets- och högskolerådet har jämfört ansökningsläget i år jämfört med för ett år sedan. Rapporten visar bland annat att antalet utbildningar och behöriga sökande minskar generellt. På individnivå ökar intresset för civilingenjörs- och läkarutbildningar och antagningen till lärar- och förskollärarutbildningar ökar.

Stipendium till IKK-doktorand

Johanna Vernqvist, doktorand i språk och kultur, har fått 100 000 kronor från Vetenskapsakademien för studier vid University of Virginia.

Mer pengar till FoU

Satsningarna på forskning och utveckling (FoU) inom universitet och högskolor fortsatte att öka 2013. Utgifterna för FoU uppgick till 33,8 miljarder kronor, en ökning med 1,9 miljarder jämfört med 2011, visar statistik från SCB. De ökade intäkterna beror framförallt på högre direkta statsanslag.

Kårer om klagomål

Studentkårer efterlyser riktlinjer och högskolegemensamma system för hantering av klagomål. Det framkommer i en rapport där Universitetskanslersämbetet UKÄ bjudit in studentkårer att besvara ett antal frågor om hur klagomål från studenter hanteras vid deras lärosäten.

Öppet brev till Juncker

Sveriges unga akademi har skickat ett öppet brev till EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker. De kritiserar att kommissionens post som vetenskaplig chefsrådgivare avskaffats.

Erkänd pedagogisk tidskrift

Den pedagogiska elektroniska tidskriften RELA, European journal for research on the education and learning of adults, får gott internationellt erkännande i indexerings-
databasen SCOPUS utvärdering. I omdömet står bland annat att många av artiklarna på ett innovativt sätt studerar vuxnas lärande med utgångspunkt i olika filosofiska resonemang.

Forskning om kommunala bolag

Gissur Erlingsson, forskare vid Centrum för kommun-
strategiska studier (CKS), har fått 3,2 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för ett treårigt projekt om styrning och ledning av kommunala bolag.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-01-28