Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Hattar och kransar på!

På lördag installeras 26 professorer och promoveras 86 doktorer och sex hedersdoktorer vid Linköpings universitet.

promotionDen gemensamma doktorspromotionen och professorsinstallationen är universitetets största akademiska högtid. Den hålls i år den 28 maj i De Geer-hallen i Norrköping kl 16-18 med efterföljande bankett i Flygeln.

De nya professorerna forskar inom en rad områden, exempelvis design, energi, företagsekonomi, fysioterapi, genusvetenskap, IT, miljö, tunnfilmsfysik, psykiatri och visualisering. Tretton professorer är verksamma inom Tekniska fakulteten, tio inom Medicinska fakulteten och tre inom Filosofiska fakulteten. Det är sexton män och tio kvinnor.

På samma sätt spänner även de nya doktorernas insatser över breda fält. 38 har disputerat inom Tekniska fakulteten, 28 inom Medicinska fakulteten, 16 inom Filosofiska fakulteten och 4 inom Utbildningsvetenskap. Drygt hälften är kvinnor.

Till hedersdoktorer promoveras konstintendenten Stefan Hammenbeck, den tyska filosofen Sybille Krämer, den australiensiska biofysikern Jill Trewhella, den tekniska animatören Drew Berry, ABB Sveriges vd Johan Söderström samt Ingrid Asp, initiativtagare till två forskningsinriktade stiftelser.

Vid ceremonin delas även Linköpings universitets förtjänstmedalj ut.

Linköpings Akademiska Orkester medverkar under ledning av biträdande director musices Merete Ellegaard.

På fredagskvällen, kl 19.00, är det Akademisk festkonsert i De Geer-hallen, Norrköping. Sopranen Susanna Stern och Östgöta Kammarkör framför tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester musik av Hugo Alfvén, Lars-Erik Larsson, Ulrika Emanuelsson och Elfrida Andrèe. Dirigent är director musices Christina Hörnell.


Lennart Falklöf 2016-05-25 

Fler nyheter

Luftningsdamm

I avloppen finns 1TWh biogas

En terawattimme biogas finns i pappers- och massabrukens avloppsströmmar. En biogasanläggning vid ett bruk ger även en rad andra fördelar visar en ny forskningsrapport.

Bild på MargaretaKristenson

Prisad folkhälsoforskare

Margareta Kristenson, professor i folkhälsovetenskap vid Linköpings universitet, har fått 100 000 kronor i pris för sina populärvetenskapliga insatser.

Studenter i samarbete med USA-studenter

Deras kandidatprojekt vann i Maryland

Ingenjörsstudenter på LiU gjorde sitt kandidatprojekt på distans ihop med två studenter från University of Maryland. På plats i USA vann de universitetets pris för bästa projekt.

Horisont 2020

Tre Horisont 2020 till LiU

Cirkulär ekonomi, resursutvinning ur deponier och universitetens regionala påverkan är tre projekt med LiU-deltagande som beviljats medel inom Marie Sklodowska Curie Actions.

Hög kvalitet på forskarutbildningen vid Tema T

Forskarutbildningarna har inte granskats av UKÄ på flera år och därför planeras en ny omgång. Men UKÄ har redan tjuvstartat med en pilotgrupp för att testa den nya utvärderingsmodellen. Bland de som stod i startblocken fanns Tema teknik och social förändring.

Ordet Innebandy mot blå bakgrund

SM-guld i innebandy till LiU

Efter en rafflande final spelade LiU AiF innebandyherrar hem SM-guldet vid Studentiaden i Växjö den 13-15maj.

Ardalan Shekarabi inledningstalade

Civilministern samlade till dialog om utmaningar

Hur kan samverkan mellan kommuner och näringsliv växa? Det diskuterades vid ett seminarium i Norrköping som civilminister Ardalan Shekarabi bjudit in till tillsammans med CKS vid Linköpings universitet.

Del av affisch

Vårutställning 2016 på Malmsten

Examensarbeten och inte mindre än 13 gesällprov! Avgångsstudenterna på Carl Malmsten Furniture Studies håller vernissage på sin vårutställning den 18 maj.

Arne Jönsson

Lättläst på webben

Modern språkteknologi och maskininlärning ska hjälpa svenska myndigheter att göra sig förstådda på nätet. Vinnova satsar drygt nio miljoner. Arne Jönsson leder projektet.

Hedersdoktorerna föreläser

Fredagen den 27 maj finns möjlighet att lyssna till årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet.

Svante Axelsson

Praktisk kunskap ska berika miljöforskningen

Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, kommer under ett år att gästforska vid Linköpings universitet.

Helix får 35 miljoner av Vinnova

Forskningscentret Helix, med fokus på arbetslivsfrågor, tilldelas 35 miljoner kronor av Vinnova. Helix har under sina tio år enbart fått lovord vid utvärderingar – och nu har finansieringen säkerställts för ytterligare fem år.

Spontan körsång vid vattenfallet Gulfoss

Spontansång och mastodontkonsert

Studentsångarna avslutade sin körresa till Island med en konsert i mastodontformat. Ett tusen korister på scen i Harpa Consert Hall.

Karin Ström Lehander med blomsterkvast

En morot för pedagoger

Karin Ström Lehander,lärare i konstvetenskap och varumärkesbyggande, är den som får LinTeks pedagogiska pris, Gyllene Moroten 2016.

brasilien

Rekordstort svenskt-brasilianskt forskarmöte

Den här veckan gästar den största svenska forskardelegationen någonsin Brasilien. Delegationen leds av LiU:s rektor Helen Dannetun och det finns ett 20-tal LiU-forskare med i gruppen.

Ekhiotz Jon Vergara

Även mobilappar och spel är energibovar

Ekhiotz Jon Vergara har utvecklat EnergyBox, ett verktyg som mäter och beräknar hur mycket energi spel och appar drar. Han fann stora möjligheter till effektivisering.

Bild: Pallkrage med ärtskott och spadar.

Stadsodling i A-huset

Ida Åberg är doktorand i Statsvetenskap och forskar på stadsodlingar. Men hur funkar det i praktiken? I A-husets innergård bygger hon nu upp en stadsodling där vem som vill får vara med.

Vårdinfektion

Sjukhus drar inte lärdom av att mäta infektioner

Att drabbas av en infektion under sin sjukhusvistelse är en vanlig vårdskada. För att förhindra utbredningen mäter alla sjukhus förekomsten av vårdrelaterade infektioner. Men de tidsödande mätningarna följs inte upp.

cyklar

Studentkår arrangerar livsstilsvecka

Studentkåren StuFF arrangerar en livsstilsvecka 16 – 20 maj med aktiviteter kopplade till begreppet livsstil. Allt från sex och genus till entreprenörskap och företagande.

Handeln med barn ökar i Europa

I dag publicerar barnrättsorganisationen ECPAT en global studie om turism och sexuellt utnyttjande av barn. En av de forskare som hjälpt till med studien är Elif Härkönen vid Linköpings universitet.

Tyst minut vid Kårallen

Tyst minut för avliden student

(Uppdaterad 2016-05-19 13:47) Studenten Victor Karlsson Sehlin, som i fredags återfanns död i en damm nära universitetet, hedrades på studentkårernas initiativ med en tyst minut vid Blå Havet utanför Kårallen och på Campus US utanför Papaver i Växthuset.

Vinnarna

Magic Brush prisas i Venture Cup Öst

LiU-forskare vann med sin Magic Brush kategorin Människa och Samhälle i årets Venture Cup öst. Tekniken föddes i en doktorsavhandling i reglerteknik, företaget stöttas av LiU Innovation.

De blir förtjänstmedaljörer

Mats Arwidson och Karin Lohm är årets förtjänstmedaljörer vid Linköpings universitet. De tar emot sina medaljer vid promotions- och installationshögtiden den 28 maj.

Årets alumner 2015

Nominera till Årets alumn

Utmärkelsen Årets alumn ges varje år till två före detta studenter som har gjort avtryck i samhället. Studenter, alumner och medarbetare vid LiU är välkomna att nominera kandidater.

Flera lärare prisas

Maria Mauritz , distriktsläkare i Jönköping och handledare för läkarstudenter, har utsetts till "Årets pedagog" av studenterna vid Medicinska fakulteten och studentkåren Consensus.

Studenter i korridoren på en undervisningsavdelning

KUA firar jämnt

För tjugo år sedan var de en världsnyhet – i dag är de ett givet inslag för studenter på Medfak. De klinisk undervisningsavdelningarna, KUA, fortsätter att svetsa samman olika vårdroller.

Bild från Campus Norrköping

Sju forskningsprojekt får pengar från Norrköping

Forskning kring ungas digitala berättande i Norrköping är ett av sju projekt som fått pengar från Norrköpings kommuns fond för forskning och utveckling.

 

Med blick för tigern

Rebecka Le MoineMasterstudenten Rebecka Le Moine är just nu i Indien för att studera tigrar för Världsnaturfondens räkning.career talks

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen. Career talks vardagsrums-scenografi hade i år flyttats till Kåkenhus där tre tidigare studenter samtalade om vägval, karriär och livet efter studierna.

 

Unesco-pris

Anders JidesjöAnders Jidesjö, Tema M, är forskningssamordnare för nationella Kunskapslänken som blivit nominerade till ett Unesco-Japanpris för hållbar utveckling.

 

Ingenjörsdrömmar får fart

StudenternasracerbilDet går åt många matlådor och kvällar innan årets racingbil är klar för den prestigefyllda banan i Silverstone.

 

blåshuset

Lithe Blås uppträder i Kårallen. Ett hus som är en samlingspunkt för kulturintresserade studenter. Den drömmen har studentorkestern Lithe Blås. I helgen ordnade de kickoff för att samla ihop pengar till Blåshuset.

 

International Day

Asiatisk dockaIDay 2016 i Colloseum blev en världslig upplevelse med mat och kultur från 15 länder.

 

pRisregn

Joakim WrenHär är Årets miljöteknikprofil, Skapa-pristagare i Östergötland, Nordic Cleantech Open och med en åtråvärd plats på 33-listan.

 

säkrare i klassrummet

tomt klassrum med stolarna uppställda på bordMed simulering kan lärarstudenter träna klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer.

 

Nästa steg för Trappan

Ordet Trappan målat i gult på ett svart plant utanför kårhuset TrappanNej - studenterna förlorar inte kårhuset Trappan i Norrköping som rykten gör gällande. Men det blir förändringar framöver.

 

Barnlängtan

Bild på spädbarnFrån 1 april har ensamstående kvinnor rätt till insemination. Gunilla Sydsjö, forskare inom området, ser för- och nackdelar med det.


etta inom sociala medier

Niklas MyhrLiU-alumnen Niklas Myhr är känd som ”The Social Media Professor”.

 

Forskning nästa

Emilie Fälton, porträttMasterstudenten Emelie Fälton har fått sin första artikel publicerad. Nu siktar hon på en forskarkarriär.

 

Klimat och makt

Anna Kaijser, porträttAnna Kaijser, forskare vid Tema M, lyfter fram kopplingarna mellan klimat och sociala maktrelationer.

 

30 år med konstvetenskap

Lewis Hines foto från 1930. Arbetare högt upp på bygget av Empire State Buildning

1986 gav LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

 

Forskningsfusk

Forskningslabb, händer och provrörMisstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten, det menar etikprofessor Göran Collste.

 

Framtidsvecka för hållbarhet

Elinor ForsbergElinor Forsberg, master-
student i kultur- och medie-
gestaltning, arrangerar en Framtidsvecka i Norrköping.

 

Fredlig samexistens enda vägen

FlyktingbarnSocialantropolog Haris Agic är en av flera LiU-forskare som deltar i debatten kring flyktingfrågan.
 

Medvetet sänkta krav?

Läsare i soffläge. Bara bok och fot syns.LiU:s studentkårer har följt den nyligen avslutade mediedebatten om svensk högre utbildning och har synpunkter.

 

närmare verkligheten

Fältarbete vid Ensjön.För andra året i rad gav fackfolk miljövetarna respons på deras förslag till vattenförvaltning av sjöar i Norrköping.

 

Forskare och samhällskrönikör

Gissur ErlingssonGissur Erlingsson, forskare vid Centrum för kommun-
strategiska studier, CKS, är ny krönikör i tidningen Dagens Samhälle.


En studie i lera

Leriga lag i årets VSRValla Saucer Rennen 2016. Inte behövs snö för ett parallellpulkalopp. Det räcker långt med tävlingsglädje och kreativitet.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.

 

Debatterar manligt våld

Victoria ManfredVictoria Manfred, en av studenterna i projektet Mansvar, vill få fler män att diskutera våld och manlig sexualitet.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

Ada lyser i B-huset

Bubbel kakor och blås till Ada:s äraMed klang och jubel från LiTHe Blås inleddes firandet av Ada Lovelace 200-åriga födelsedag. En tapet avtäcktes till hennes ära.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.

 

Räddar noshörningar

Fredrik GustafssonFredrik Gustafsson och Wildlife Security får än större tyngd då LiU numera är medlem i Clinton Global Initiative.


komplext klimatarbete

Mathias Fridahl utanför TemahusetDet är sprickorna i de internationella klimatförhandlingarna som intresserar Mathias Fridahl, forskare på Tema M.

 

Flyktingkrisen

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen är just nu överhopad av nationella och internationella medier som vill intervjua honom.


Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Årets pedagog

Rickard Wilhelmsson, universitetsadjunkt på avdelningen för företagsekonomi vid IEI har utsetts till Årets pedagog av ELIN, Ekonomföreningen vid LiU.

Ekonomstudenter får pris

LiU-studenter vann SM i ekonomi

I helgen var det final i studenttävlingen SM i ekonomi. Vinnare blev Linköpings universitet som nu kan titulera sig Svenska mästare i ekonomi 2016. Laget bestod av Pontus Kressner, Elias Bergman och Johan Nyemad, som förutom äran också fick 45 000 kronor i vinstpengar.
I finalen besegrades Handelshögskolan i Stockholm, Luleå Tekniska Universitet och Högskolan i Kristianstad.

Ung forskare prisas

Björn Wallsten, postdoktor vid Tema och nybliven filosofie doktor vid Avdelningen för Industriell miljöteknik, får ett stipendium på 100 000 kr från stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.

Hållbar utveckling på Helixdagen

Hållbar utveckling i organisationer står i fokus på Helixdagen den 12 maj där även den nya boken Sustainable Development in Organizations kommer att presenteras.

Skillnader bland högutbildade

Bland högutbildade utrikes födda hade sex av tio arbete som huvudsaklig sysselsättning medan motsvarande andel bland inrikes födda var nästan nio av tio. Undersökningen är gjord av SCB under en vecka i september 2015 och omfattar personer som invandrat till Sverige mellan 2003 och 2014.

Finalisterna med blommor och diplom. Kören i bakgrunden.

Finländsk tonsättare vann

Med verket ”At Teasdale’s” tog den finländske tonsättaren Cecilia Damström hem Linköpings Studentsångares nyinrättade pris Composition Award som avgjordes den 4 maj. Ett verk med påtaglig känsla för manskörens förutsättningar, motiverade juryn.

Hedersdoktor i Karlstad

Nina Lykke, professor emerita inom genusvetenskap vid tema genus, LiU, har utsett till hedersdoktor vid Karlstads universitet. Hon är en central person där för ämnet Genusvetenskap. Samarbetet med henne har inneburit att Centrum för genusvetenskap vid Karlstads universitet har utvecklats mot ett internationellt, nationellt och regionalt centrum inom genusforskning.

LiU i Kunskapskanalen

Den 3 maj sänds hela LiU:s 8-mars arrangemang "I samma division?" om jämställdhet och idrott med start 14.00.

Färre män söker till högskolan

Kvinnor ökar sin andel av de sökande till högskolan med en procent. Könsfördelningen är nu 61 procent kvinnor och 39 procent män. Antalet sökande 25 år och yngre minskar med sex procent. Åldersgruppen 19-21 år minskar med åtta proccent. En förklaring är att dessa årskullar minskar och att det nu är lättare att få jobb.

Quality of Life

Studenterna på KogVet-programmet arrangerar den 28-29 april KVIT, en internationell och tvärvetenskaplig konferens med inbjudna talare och besökare från Sverige och Europa. Årets tema är Quality of Life.

Prisad pedagogforskare

Erik Nylander, postdoktor vid avdelningen för pedagogik och vuxnas lärande, IBL, har belönats för "Best Early Career Paper 2015” av den prestigefulla tidskriften British Journal of Sociology of Education för artikeln "The transnational track: state sponsorship and Singapore’s Oxbridge elite" samförfattad med Rebecca Ye, Stockholms universitet.

Gästprofessor i matematik

Professor Nageswari Shanmugalingam, University of Cincinnati, blir gästprofessor i matematik, finansierad av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Hon kommer att samarbeta med gruppen i potentialteori ledd av Jana Björn och Anders Björn under 12 månader 2017-18.

Prisad artikel

Osama A.B. Hassan, biträdande professor i byggteknik vid KTS, har tilldelats förlaget Emeralds utmärkelse "Higly Commended Paper Award" för artikeln The role of peer-learning and formative assessment in effective engineering learning environments: A case study", publicerad i Journal of Journal of Applied Research in Higher Education.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-05-25