Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Framtidens psykolog – en entreprenör?

Psykologer av idag behöver inte bara vara bra på att behandla människor, de behöver även vara entreprenörer och skapa sina egna jobb. Det var ett av ämnena som diskuterades när LiU:s psykologprogram den 2 oktober firade 20 år.

– Vi är duktiga på forskning i Sverige. Men, vi är sämre på innovation och vi utbildar inte studenter enligt arbetsmarknadens behov. Därför behöver psykologer veta hur man skapar egna jobb, säger Lena Adamson, direktör på den nya myndigheten skolforskningsinstitutet sagerhard anderssonmt före detta lärare på psykologprogrammet vid LiU.

Hon är en av det 300-tal psykologer, blivande psykologer och forskare som samlats för att fira att Linköpings universitets psykologprogram nu når den aktningsvärda åldern 20 år. Hon är också en av de många föreläsare som tar upp entreprenörskap i sitt tal.

– Jag tycker att varje psykologstudent efter sin utbildning ska veta hur man skriver en affärsplan, säger Lena Adamson.

Oskar Henriksson är en av de alumner från psykologprogrammet som har lyckats skapa ett framgångsrikt företag. Han driver bland annat ett ”psykologiskt gym” som hjälper företag och individer att utmana sina vanor. Hans gym presenterar varje dag en psykologisk utmaning på webben, det kan röra sig om allt från att ge feedback till sin chef till att ge någon i sin närhet en komplimang.

– Psykologisk träning borde vara lika vanlig som fysisk, menar Oskar Henriksson.

Psykologprogrammet i Linköping har fått högsta betyg i Högskoleverkets utvärderingar och ligger på första plats på U-rank, Sveriges universitetsranking. Framgången stavas bland annat PBL, problembaserat lärande, som LiU:s psykologprogram var först i Norden mepsykologd. Inom problembaserat lärande ges studenten mycket ansvar för sitt kunskapsinhämtande och mycket av undervisningen bedrivs i basgrupp.

Många av de forna studenterna som idag äntrar scenen på Konsert och Kongress vittnar om vad det problembaserade lärandet betytt för dem och deras utveckling.

– PBL tvingar studenterna att utmana både sig själva och andra. I en sådan lärandesituation kan man inte gå sin väg om det blir jobbigt, man måste reda ut missförstånd. Och jag tror att det är PBL som format många av de duktiga talare vi har här idag, säger Karin Zetterqvist Nelson, professor på tema Barn vid Linköpings universitet.

Under dagen presenterade också de lärare som undervisar på programmet idag sin forskning. Bland dessa fanns bland annat Gerhard Andersson som forskar om internetbehandlingar, Anna Malmquist som forskar om lesbiska familjers situation och Mikael Heimann som forskar om barns kognitiva utveckling.

 

Bilder
Övre: Forskaren Gerhard Andersson. Fotograf: Göran Billeson
Nedre: Psykologen Oskar Henriksson uppmanade publiken att hålla en främling i hand. Fotograf: Therese Ekstrand Amaya
 


Therese Ekstrand Amaya 2015-10-06 

Fler nyheter

Sabina Nordén och Sofie Folkesson

Studenter skapar skolprojekt i Guatemala

Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson har tagit ett sabbatsår för att stötta en byskola i Guatemala.

Mjölby ett gott exempel

Stora industriföretag påverkar mindre kommuner på många sätt. Nu vill ett pågående forsksningsprojekt fokusera på de goda exemplen.

Vad gör en kommun attraktiv?

Det är en av frågeställningarna när Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) ska följa ett av Tillväxtverkets projekt.

Predatorn överlever men ekosystemet kraschar

Späckhuggaren, isbjörnen och människan är predatorer som lyckats välja nya byten när favoritfödan tryter. Men en sådan anpassningsförmåga kan bli ett hot mot hela ekosystem.

Bild på prof Markus Heilig

Unik metod testas på alkoholberoende

För första gången i världen ska alkoholberoende behandlas med magnetisk stimulering i hjärnan. Studien leds av professor Markus Heilig, som rekryterats till LiU från en toppost i USA.

Campus Valla

LiU klättrar uppåt på världsranking

Linköpings universitet klättrar stadigt uppåt i världsrankingen The Times Higher education. Nu rankas LiU bland de 300 bästa lärosätena i världen.

Del av logga för Linköpings Folkmusikfestival

VM-dags för studentspelmän

Tolv spelmanslag utmanar LiU-studenternas Strängar & Rör i striden om VM-titeln den 10 oktober under Linköpings Folkmusikfestival på kårhuset Kollektivet.

Fritidshemsbiennal-banner

Fritidshem i fokus

Den 5-6 oktober arrangeras en fritidshemsbiennal i Norrköping. 450 deltagare möts och diskuterar fritidshemmen och deras verksamhet.

Mats Söderström

Nystart för Forskarskolan energisystem

Forskarskolan program energisystem avslutas nu efter 18 år och närmare 80 avhandlingar. Föds gör istället nya Forskarskolan energisystem med 10 pinfärska doktorander från sex universitet.

OpenModelica

LiU-mjukvara effektiviserar tysk elproduktion

OpenModelica, en gratismjukvara som bygger på öppen källkod, används till att generera kod för effektiviserande styrning av närmare en tiondel av den tyska elproduktionen.

Kejsarens nya kläder

Linköpings Akademiska Orkester, LAO, låter höra kejserliga toner tillsammans med pianosolisten Terés Löf på sin höstkonsert den 11 oktober.

Bild från akutmottagning

Prioriteringskunskap införs i vårdutbildningarna

Alla studenter på Medicinska fakulteten ska från och med i höst lära sig mer om prioriteringar inom vården.

Helen Dannetun får pris

LiU:s rektor Årets visionär

Rektor Helen Dannetun har utsetts till Årets visionär för universitetets stora intresse för utveckling och förmåga att tänka nytt.

Publik på Forskarfredag

Populär Forskarfredag

Forskarfredag, där universitetet visar upp sin forskning för allmänheten, drog till sig storpublik på flera ställen.

Barnteckning

Barntävlingar på gott och ont

Varför ska barn tävla? Har synen på barns tävlan skiftat över tid? Det var frågor som diskuterades när Tema Barn arrangerade en forskardag om barn och tävlingar.

Norrköpings konstmuseum

Möte mellan Malmsten och Chambert

På Norrköpings konstmuseum möts möbeldesignern Erik Chambert och framtidens möbeldesigners från LiU Malmsten furniture studies i en utställning som invigdes av rektor Helen Dannetun under kulturnatten.

Ny möjlighet behandla Alzheimers

Ett protein som ingår i vårt medfödda immunförsvar, lysozym, kan användas för att behandla och ställa diagnos på Alzheimers sjukdom.

Del av Affisch Vetenskapsdagen

Vetenskapsdag vill inspirera lärare

Den 1 oktober arrangeras Vetenskapsdagen, ett nytt årligt arrangemang för grund- och gymnasieskolans lärare i naturvetenskap, teknik, matematik och datavetenskap.

Patricia Berndt, driftchef på Kollektivet och Niclas Söör, projektledare för konceptarbetet.

Från NH till KK

För snart två år sen hölls en idétävling där studenter fick släppa loss kreativiteten kring hur de ville göra om Nationernas Hus. Nu har idéerna blivit verklighet i nya Kårhuset Kollektivet.

Smartare alkoholkultur i studentlivet

Studentkåren StuFF har blivit antagna till ett nationellt projekt, Bästa festen, som är ett initiativ för att skapa en smartare alkoholkultur i studentlivet.

utomhuspedagogik

Barns brist på bra utemiljö i fokus för pedagoger

Hur påverkar skolgårdarnas utformning barnens utveckling och hur gör man för att flytta ut klassrummet i naturen? Det var några av frågorna som diskuterades under en konferens i utomhuspedagogik.

LiU syns på Bokmässan

Ett tjugotal LiU-forskare är i farten vid årets bokmässa i Göteborg, som pågår 24-27 september. Det är fler än någonsin.

Del av affisch med rött hjärta

Under fracken ett hjärta

Klassisk manskörsrepertoar och sceniska överraskningar. Den 26 september visar Linköpings Studentsångare att det finns klappande hjärtan under stela frackar i årets första höstkonsert.

Poem, Erik Chambert, Norrköpings Stadsmuseum. Fotograf: Björn Dahlgren.

LiU på Kulturnatten

Linköpings universitet finns med bland aktörerna när Kulturnatten i Norrköping går av stapeln för trettionde gången den 26 september.

Guide ska underlätta klimatanpassning

Ett förändrat klimat gör att samhället måste anpassa sig och vidta åtgärder vid exempelvis översvämningar och värmeböljor. Nu lanseras en guide på webben för hur man kan arbeta med klimatanpassning.

Sångahyllning med dramatiska inslag

Sångarhyllning till KITE

Efter fler än 100 vetenskapliga artiklar, 50 bokkapitel, 10 böcker och tre specialnummer av internationell tidskrifter höll det åttaåriga forskningsprogrammet KITE slutkonferens.

Här ska kulturvetenskapliga frön växa

Vi människor lever i naturen och naturen lever i oss. Det är en av utgångspunkterna för det samarbete inom genus- och miljöhumaniora som LiU tidigare i år fick 40 miljoner kronor för att sjösätta. Under torsdagen invigdes The Seed Box.

komplext klimatarbete

Mathias Fridahl utanför TemahusetDet är sprickorna i de internationella klimatförhandlingarna som intresserar Mathias Fridahl, forskare på Tema M.

 

Flyktingkrisen

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen är just nu överhopad av nationella och internationella medier som vill intervjua honom.


Rymdnörd

Rymdbild, jorden sedd utifrånFrida Backjanis Persson, KSM-alumn, ska hålla invigningstal på en internationell rymdkonferens i Stockholm på temat Rymdinspiration.

 

Folkbildning i fokus

Henrik NordvallFolkbildningen spelar en stor roll även i vår tid, konstaterar Henrik Nordvall som är med och arrangerar två konferenser om folkbildning i höst.bara ord räcker inte

Charlotte Lundgren vid trappa i Keyhuset.Charlotte Lundgren, kommunikationsforskare på IKK, har riggat upp kameror för att studera interaktionen mellan tränare, elitryttare och häst.

 

Kalasyra

Publikhav framför scenen på KalasmottagningenMässvimmel, oväntade möten och publikyra framför scen. Årets Kalas blev riktigt kalasbra.

 

Globaliserad historia

Kjell O LejonHistoriebilden är inte längre bara ensidigt europeisk, menar Kjell O Lejon, som varit på världskongress för historiker.

LIU LOCKAR NIOR

LuMiNkGrupparbeten med kvalificerade mentorer ska uppmuntra högstadieelever till högre studier.

 

Dags för Kalas

Alexandra A. HolmströmKalasgeneral Alexandra A. Holmström har bråda dagar inför årets kalasmottagning för nya studenter den 2 september.


Droger och hjärna

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.

 

pris för civilkurage

Diana_Saleh, porträttDiana Saleh, nyantagen student, fick Raoul Wallenberg-priset Ungt kurage 2015. Behövs civilkurage i studentlivet?

 

världsrekordhållare

anette philipssonAnette Philipsson har simmat hem inte mindre än fem guldmedaljer under Masters VM i Kazan i Ryssland. 

 

Ger BRC nya muskler

Linda OlssonLinda Olsson, nybliven doktor på fossilfritt, kliver nu in som koordinator för Biogas Research Center.

 

geniförklarad

Jacob Bergvall. Foto privat.Jacob Bergvall, student som sommarjobbar med LiU:s sociala medier har kallats briljant av Aftonbladet.

 

Arbetskraftsmigration

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen har varit på OECD-möte om EU:s politik för arbetskraftsmigration till Europa.


lukt och Parkinsons

Nil Dizdar SegrellNil Dizdar Segrell ska undersöka luktsinnets betydelse för Parkinsons sjukdom.


Mjölkproduktion

Cecilia-Lovgren-och-Victoria-CarlssonBlivande civilekonomerna Victoria Carlsson och Cecilia Lövgren har skrivit ett exjobb om hur det går för den svenska mjölken.

 

Kinabesök

 

StolMöbelintresserade kineser har nyligen besökt Carl Malmsten Furniture Studies.


Ensamkommande barn

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.


Idrottsmedicin

Fotbollspel, närkamp detalj knänRörlig datatomografi visar hur det ser ut inne i en led när den rör sig.

 

KSM i Shanghai

Från utställningen i ShanghaiSkandinavien och Kina möts i utställning i Shanghai.

 

Disputerar samtidigt

Pontus och Hanna HenrikssonDietisterna Pontus och Hanna Henriksson disputerar med en dags mellanrum. Och bägge på barnfetma.

 

körliv

Mitt i kören. Joel Strand sjunger.Andratenoren Joel Strand kan sällan låta bli att gå nynnande från en repetition med kören Chorus Lin.

 

jubelhögtid

Simin Nadjm-Tehrani tar på lagerkransenStiligt och extra stort blev det på installations- och promotionshögtiden 2015.

 

Made in linköping

Del av utställningsaffischKreativ mångfald när studenterna i slöjd, hantverk och design ställer ut examensarbeten på länsmuseet.

 

KÅRTEGETÅRTA

40-årstårta i kårtegenSOF upplaga 2015 roade gammal och ung. SOF-på-stan blev en succé.

 

Hommage à Tage

En ung Tage Danielsson vid radiomikrofonen40-årsjubilaren LiU firar med ny festmusik och en hyllning till Tage Danielsson.

 

Career talks

Deltagare i Career talks.

Ta chanser som kommer, vårda vänner och ta det lugnt! Goda råd gavs av de tre alumner som medverkade i årets Career talks.


Rymdfararbesök

Internationella rymdfarare på domvisningErfarna astronauter som  imponeras av att titta på rymdbilder? Jo, det är möjligt.

 

Husesyn

Grönskimrande glasfasad på LasarettsgatanKika in i nya huset på Lasarettsgatan på Campus US. Invigningen blir det den 24 augusti.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Talstörningsforskare samlas

Den 14-16 oktober samlas forskare som undersöker talstörningar hos barn och vuxna för ett seminarium på LiU. Tanken är att starta ett nätverk och inrätta ett elektroniskt arkiv kring talstörning. Ännu ett seminarium kommer att hållas på LiU i maj nästa år.

Traineepris till LiU-student

Sandra Offesson, masterstudent i nationalekonomi, har tagit hem Traineepriset som Årets Student. Över 1 800 studenter konkurrerade om utmärkelsen.

Prisad för möbeldesign

Erika Wiberg, student på civilingenjörsprogrammet Design och produktutveckling (DPU) har vunnit en ”Red dot design award” för möbelprojektet Bended Tea Table, gjort i Kina.

Intresse för socionomstudenter

Den 30/9-2/10 pågår Socialchefsdagarna i Norrköping där nära 700 socialchefer samlas. Ett av de seminarier som väckt störst förhandsintresse har rubriken ”Ni som är chefer idag: Så här tänker vi som ska arbeta i socialtjänsten i framtiden!”. Det är tre studenter från socionomprogrammet som medverkar och seminariet leds av universitetslektor Martin Börjeson.

Anna Ekström i På spåret

LiU:s styrelseordförande Anna Ekström, tillika generaldirektör för Skolverket, är en av de tävlande i årets upplaga av TV-programmet På spåret.
Hon tävlar tillsammans med Kristdemokraternas fd partiledare Göran Hägglund. Paret får bland annat möta de tidigare regerande mästarna Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl.

Få betalande studenter

Antalet studenter ökar från länder utanför EU/EES som inte studerar inom ett utbytesprogram. Men fortfarande är antalet lågt i förhållande till innan studieavgiftsreformen 2011. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Bästa mastern inom AI

Svenska sammanslutningen av forskare inom artificiell intelligens, Swedish AI Society, har tilldelat Mattias Tiger en utmärkelse för årets bästa masteruppsats inom artificiell intelligens. Mattias Tiger läste Datateknik vid LiU och är nu doktorand inom artificiell intelligens och integrerade datorsystem, IDA.

Prisad avhandling

Elin Nyman prisas för årets bästa prekliniska avhandling av Svensk Förening för Diabetologi. Hon har i sin avhandling studerat fettceller och hur de reagerar på insulin.

Student prisad för ungt företag

Gustav Eriksson, student som läser civilingenjörsutbildningen med inriktning mot design och produktutveckling, är en av fyra unga som fått Ung Företagsamhets Teknikstipendium. De har tillsammans drivit företaget Nocturnal där de utvecklat en ljusstark ficklampa.

70 000 vill skriva högskoleprovet

Statistik från Universitets- och högskolerådet visar att 70 534 personer har anmält sig till högskoleprovet den 24 oktober. Det är knappt en procent fler än hösten 2014.
3 180 personer har anmält sig till högskoleprovet på LiU. Det är 8,9 procent färre än förra hösten.

LiU-rektor årets visionär?

Till Näringslivsgalan är LiU:s rektor Helen Dannetun nominerad i priskategorin Årets visionär. I totalt sju kategorier prisas de företag och aktörer som genom stor insats för samhället, stort engagemang och gott ambassadörskap positionerar Linköping på den svenska och internationella marknaden. Näringslivsgalan äger rum på Konsert och Kongress den 25 september.

LiU på QS World University Ranking

LiU håller ställningarna på QS World University Ranking, med plats 286 bland världens 400 högst rankade universitet. Förra årets placering var 283. Åtta svenska lärosäten klarade sig in på topp 400-listan.

Inresande studenter presterar allt bättre

Prestationsgraden för inresande studenter fortsätter att öka, visar en rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Ökningen gäller framför allt freemovers på generella campusprogram som läsåret 2012/13 enligt statistiken presterar i paritet med svenska studenter. Men för fristående kurser ligger de inresande bättre till än de svenska.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-10-06