Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


LiU-robot bäst på matlagning

Nao-roboten David

Studentlaget FIA Robotics och roboten David från LiU segrade i en internationell matlagningstävling för robotar som avgjordes i Madrid i veckan.  Laget vann med knapp marginal över tvåan från Mexiko.

Robottävlingen, Humabot Challenge, är den första i sitt slag och lockade åtta lag från hela världen. Tävlingen gick ut på att programmera en robot att utföra tre förutbestämda sysslor i köket. Den ska kunna stänga av en varm spisplatta, identifiera vilka varor som finns i ett skafferi och sedan skriva en inköpslista samt slutligen också laga tomatsoppa.

Efter den första grenen ledde LiU-lagets robot David med stor marginal.

- David gick snabbt fram till spisen, såg vilken platta som var påslagen och stängde av den. Vi fick full poäng plus en tidsbonus, berättar Fredrik Löfgren, en av de tävlande LiU-studenterna.

Nästa gren visade sig vara svårare. Roboten hittade i köket och öppnade skafferidörren, men hade sedan problem att identifiera vad som fanns däri. David klarade ett av objekten, ett paket müsli, medan den mexikanska roboten identifierade två. De övriga lagen hade ännu större problem med uppgiften vilket innebar att LiU-laget behöll ledningen efter den andra grenen, om än en knapp sådan.

Den tredje uppgiften, att laga tomatsoppa, hade David klarat bra på träning så grabbarna i FIA Robotics kände sig relativt säkra. Tyvärr tappade roboten tomaten på golvet.

 – Roboten David blev väl nervös. Men lyckligtvis hade alla de andra lagen också problem och ingen robot klarade uppgiften. Domarna lät alla lagen göra ett par försök till, men ingen lyckades. Vi vann därför tävlingen med de poäng vi fått i de två första grenarna, berättar Fredrik Löfgren.

Fredrik Heintz, universitetslektor och docent i datalogi på Institutionen för Datavetenskap, är mer än nöjd med lagets insats.

- Flera av studenterna går andra och tredje årskursen och det är härligt att de upptäcker att de trots begränsade resurser kan göra resultat som står sig i konkurrensen, säger han.

Det är heller inte någon enkel uppgift att koordinera en robots händer, fötter, armar och ben och bedöma avstånd utifrån data som kommer in från kameror.

- Visst kan vi bygga robotar idag som klarar detta under vissa typer av förhållanden. Utmaningen är att bygga robusta system som fungerar i alla miljöer och situationer. Där har vi en bit kvar inom forskningen, säger Fredrik Heintz. 

Det vinnande lagetDet tävlande LiU-laget har nu kommit hem efter ett par intensiva dagar.

- Vi hade jätteroligt! Det är psykiskt påfrestande med sådana här tävlingar när man startar roboten och sedan bara kan stå bredvid och titta på. Men det ger samtidigt en stor tillfredsställelse när roboten gör som man har sagt åt honom att göra. Vi har också fått se många häftiga robotar och pratat med flera framstående forskare! Där fanns verkligen det absolut senaste inom humanoida robotar, berättar Fredrik Löfgren.

LiU-laget på plats i Madrid bestod, förutom av Fredrik Löfgren, också av Fredrik Bengtsson, Tore Haglund, David Bergström och roboten David. På hemmaplan dessutom Jon Dybeck, Mikael Szreder, Daniel Rapp och Sebastian Gustafsson. Alla är de studenter vid Linköpings universitet, förutom robot-David som arbetar på Institutionen för Datavetenskap.

Tävlingen ingick som en del i den vetenskapliga konferensen 2014 IEEE-RAS International Conference on Humanoid Robots, som i år hölls i Madrid, Spanien, 18-20 november.

Foto Tore Haglund

Relaterade länkar

Humabot challenge, extern länk

Fredrik Löfgren tävlade även i RoboCup junior

Tävlar i robotik, LiU-nytt november 2014

och vann dessutom Genikampen

Att memorera i fritt fall, LiU-student oktober 2014


Monica Westman Svenselius 2014-11-26



 

Fler nyheter

Bilkö

Energieffektiva transporter

Bättre citylogistik, effektivare kollektivtrafik och smartare modeller för trängsel i storstäder är tre LiU-drivna projekt som får sammanlagt 9,6 miljoner kronor från Energimyndigheten.

Rikare flora när hygget varit äng

Floran på skogshyggen är tydligt påverkad av den tidigare markanvändningen, enligt en forskningsstudie vid Linköpings universitet

Bild från sammanträde

Brist på insyn i kommunala bolag

De kommunala bolagen blir allt fler. Det ställer höga krav på styrning och insyn av dem. Men här finns brister som behöver uppmärksammas, visar en färsk rapport.

Bild på LiU Malmstens skola

Femårsjubileum för LiU Malmsten

LiU Malmsten har varit fem år i sina lokaler på Lidingö och firar med öppet hus, föreläsningar och fest.

6,5 miljoner till digital patologi

Projektet digital patologi går går vidare med ett nytt bidrag från VINNOVA. Målet är att göra svensk patologi världsledande inom digitalisering för ökad effektivitet och höjd vårdkvalitet.

Klimatvecka, logo

Dags för Klimatvecka

Näringslivet och klimatfrågorna står i fokus när teknologstudenterna denna vecka arrangerar sin sjätte årliga klimatvecka.

LINKS Logga

LINK-dagarna 2014

LINK-dagarna är arbetsmarknadsdagar för studenter inom data och IT vid Linköpings universitet. Föreläsningar, tävlingar, en bankett och en stor arbetsmarknadsmässa står på programmet.

Spexbild

Spex firar 35 år

Linköpings Studentspex fyller 35 år och firar i slutet av november jubileumsföreställningen ”Ludvig II och Euro-visionen”.

Dräggkungarnas officiella lagbild, uppställda med eld i bakgrunden

Brons i Teknik-SM till LiU

LiU-laget Dräggkungarna tog sig inte bara till årets final i Teknik-SM – de tog också hem priset som tredje bästa lag.

hand som klipper prockigt möbeltyg

Se, hör och gör på LiU Malmsten

Den 27-28 november blir det prova på-workshops på Carl Malmstens Furniture Studies för alla som är nyfikna på möbelutbildningarna.

Stefan Blomqvist och Simon Nyberg

Årets ex-jobb om fjärrvärme

Stefan Blomqvist och Simon Nyberg skrev sitt ex-jobb med utgångspunkt från Tekniska Verkens markvärmesystem och tog med det hem fjärrvärmebranschens pris Årets ex-jobb.

Projektansvarig Anna Strömberg, professor vid LiU

20 miljoner till vårdteknik

Kan teknik hjälpa äldre med minnessvårigheter till egenvård? Det är en av frågeställningarna i ett forskningsprogram för informations- och kommunikationsteknik (IKT) i vården som nu får 20 miljoner av FORTE.

Skydda huset mot förändrat klimat

Ett webbverktyg för klimatanpassning har tagits fram av nordiska forskare. Knappa in uppgifterna för ett hus och direkt får du råd om hur det bör skyddas mot kommande klimathändelser.

Janerik Lundquist

LiU bidrar i Armenien

Janerik Lundquist får åter EU-kommissionens förtroende att sprida kunskap till Europas östra grannländer. Projektet ska hjälpa till att värdera de högre utbildningarna i Armenien.

Självdopning - nyckeln till "varm" supraledning?

Med supraledning kan man leda ström utan energiförlust. Forskare vid bland andra Linköpings universitet har nu gjort en upptäckt som kan vara ett steg på vägen mot målet: supraledning vid rumstemperatur.

medeltida trubadur

Kärlek och död

Östgöta Kammarkör framför den 22 november musik på temat Smärtsamma sånger om kärlek och död med Christina Hörnell, LiU:s nya director musices som dirigent.

14 miljoner till forskning om cancer

Sju forskare vid Linköpings universitet får medel från Cancerfonden för forskning kring cancer och hur man kan förbättra för cancerpatienter.

landsbygd

Sju miljoner till forskning för hållbar utveckling

Två LiU-forskare har fått anslag från forskningsrådet Formas som främjar forskning för hållbar utveckling.

En doft som luktar blod

Lukten av blod är obehaglig för människor, men för rovdjur betyder den mat. Men vilka substanser i blodet är det som triggar djurens reaktioner? Den frågan fick ett oväntat svar.

Venture Arena

Stort sug efter vd-kompetens

28 företag presenterade sina idéer inför tänkbara finansiärer, vd:ar och intresserade på Venture Arena. Bakom ett stort antal av de smarta idéerna finns LiU-forskare och alumner.

Publikens pris

Studenter tävlar i idéer

På bara 48 timmar ska studentlagen i Business Rally komma på en affärsidé på ett givet ämne och presentera den för Draknästet - en jury av erfarna entreprenörer.

Välkommen Chewbacca!

Möt Linköpings nyaste tekniska underverk: Chewbacca! Döpt efter den grymtande jätten i Star Wars invigdes den maskin som ska förse "supermikroskopet" ESS med neutrondetektorer.

Johan Söderström, vd ABB Sverige, och Helen Dannetun, rektor Linköpings universitet

ABB och LiU skrev samverkansavtal

Dubbelt så många exjobb, fler sommarjobb och praktikplatser och forskningssamarbeten inom nya områden. Det och mycket annat blir det när Linköpings universitet och ABB fördjupar sitt samarbete.

Lars Stjernkvist

4,5 nya miljoner från Norrköping

Forskning för ett säkrare Norrköping, onlinespel för unga med intellektuell funktionsnedsättning, visualiseringsverktyg för lärare och ett nytt labb för bioelektronik har beviljats pengar från Norrköpingsfonden.

Erik Sundin

EU-miljoner till återtillverkning

Inom EU:s stora forskningssatsning Horizon 2020 läggs nu 1,5 miljoner euro på att sätta Europa på kartan inom återtillverkning. Erik Sundin leder den svenska delen.

Åtta forskare får anslag från Hjärt-lungfonden

Hjärt-Lungfonden har beviljat anslag på totalt nio miljoner till åtta forskare vid Hälsouniversitetet. 2,7 miljoner går till Olle Stendahl för forskning om immunförsvar mot tuberkulos.

Logo LiU Nest

Nya bolag mötte snälla drakar

Att stå framför en panel experter och dra sin företagsidé kan vara skrämmande för vem som helst. Därför har det lite mer hjälpsamma draknästet nu introducerats under Vecka45 – LiU Nest.

Fem minuter med...

Maria Huge-Brodin...Maria Huge-Brodin, LiU:s, Sveriges, Europas och kanske även världens första professor i Miljölogistik.

 

och fem minuter med...

... Leif Nixon, säkerhetskoordinator vid Nationellt superdatorcentrum NSC... Leif Nixon, säkerhets-koordinator vid NSC, kändis över en natt efter DN:s avslöjande om säkerhets-brister i samhällsviktiga datasystem. Hur nerringd har du blivit?

 

Bok om stress hos barn och unga

Evalotte MöreliusMånga unga drabbas av långvarig stress. Evalotte Mörelius har skrivit en lärobok om stress hos barn och unga.

 

Halloweentema på experimentfabriken

Halloween på ExperimentfabrikenNärmare 30 barn och föräldrar deltog i den kreativa workshop om Halloween som arrangerades av LiU-studenter för att inspirera barn i naturvetenskap och teknik.

 

Tävlar i robotik

Fredrik Löfgren med en robot

Mer motiverande att plugga till en tävling än till en tenta, tycker Fredrik Löfgren, LiU-student som själv tävlar i robotik och arrangerar tävlingen RoboCup Junior.

 

Myter om droger

röd flugsvampÅt vikingarna flugsvamp? Karin Persson, docent i farmakologi, tog upp myter och sanningar om droger på Populärvetenskapliga veckans sista dag.

 

Forskare i Riksdagen om skolans kris

Henrik NordvallHenrik Nordvall, forskare inom vuxenpedagogik och folkbildning, deltog nyligen i ett riksdagsseminarium om krisen i skolan.



populär vecka

Besökare gör experimentTusentals nyfikna tog chansen att lyssna till föreläsningar, göra experiment eller bara prata med lärare och forskare.

 

Kunglig glans

Prins Daniels besök på LiU. Två dagar med kunglig glans fick universitetet förra veckan då kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte universitetet.  

 

Fem minuter med ...

Johan Hedrén, porträtt utomhus... Johan Hedrén, programansvarig för Miljövetenskapen som nu ligger under nya Tema M. Kommer studenterna att märka någon skillnad?

 

sjuor på besök

Sjundeklassare från EkholmsskolanKan teknikundervisningen bli roligare i skolan om eleverna har tillgång till en 3D-skrivare? Sex blivande civilingenjörer söker svaret.

 

Årets alumner talade

Rektor med årets alumnerLita på magkänslan! Peter Agnefjäll, koncernchef för IKEA, och Elnaz Baghlanian, ansvarig för Svenska PEN, höll varsitt uppskattat föredrag när de tog emot sina utmärkelser.

 

Flimmerfestivalen 2014

Cnema i NorrköpingFilm från hela världen visas när 60-åring bjuder in till festival. Flimmerfestivalens producent har en bakgrund från KSM på LiU.

 

Trampbilsrace

Tjej med skylten Övningskör på hjälmenPublikjubel och bildäckshinder. 32 lag kämpade i Le Mans 2014.

 

Rektor i debattkommentar

– Att vi, på universitetsnivå, kan rädda språket tror jag är en övermäktig uppgift, skriver Helen Dannetun i sitt debattsvar.

 

PROPÅ TILL REKTOR

Akademiska lärare måste ta sitt ansvar för sin roll som språkmentor. Allt annat är ett svek mot dagens studenter som ofta saknar tillräckliga kunskaper i akademisk svenska, skriver Ingrid Arnesdotter, professor, samt Pamela Vang, lektor i ett debattinlägg.

 

Elever mötte forskare

Barnen från BjörnkärrsskolanHar du jobbat på NASA? Hur startar solen? Finns det aliens? Ett regn av frågor möter forskaren Magnus Herberthson när han besöker Björnkärrsskolan.

 

Ett år som LiU:s styrelseordförande

Anna EkströmHögskolepolitiken fokuserar för mycket på huvuden och kronor. Satsa istället mer på studenternas kunskap, tycker LiU:s ordförande Anna Ekström.

 

LiU på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg. Foto: Patrik AnderssonOm Den pedofila blicken talade LiU-forskaren Anna Sparrman på forskartorget vid i Göteborg.

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

 

mötesplats för kulturforskare

Bodil Axelsson, porträttBodil Axelsson är ny föreståndare för nyupplivade ACSIS, en mötesplats för kulturforskare.

 

Rekord i LiU-loppet

LiU-löpare värmer upp. Foto: LiU-loppet Facebook.Det åtråvärda backpriset lockade rekordmånga deltagare till höstens upplaga av LiU-loppet.



Några minuter med ...

Björn Segrell ute på Omberg... Björn Segrell, lektor i kulturgeografi och ny på jobbet som landsarkivarie i Vadstena.

 

och Fem minuter med ...

Michael Felsberg... Michael Felsberg, i organisationskommittén för internationella bildanalyskonferensen ICPR som hölls nyligen, vinnare av VOT2014.

 

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Färre kommer in på högskolan

Inför höstterminen 2014 sökte 135 000 personer till högskolan för första gången. 58 procent var kvinnor och 42 procent var män. Konkurrensen om högskoleplatserna har ökat de senaste åren. 2011 antogs över 50 procent. I år blev 43 procent antagna.Det visar siffror från UKÄ och SCB.

Vinnarelefanten i trä med skinnöron

Studentelefant tog priset

Malmstensstudenterna Linda Loland och Daniel Ericson tog hem Uppsala Stadsmissions designpris i en tävling för designstudenter. Deras leksakselefant blir nu en av produkterna som tillverkas på Stadsmissionens sociala företag Hantverksslussen.

Fler kvinnor får forskningspengar

Andelen kvinnor som beviljas forskningsmedel från Vetenskapsrådet har ökat från 29 till 35 procent de senaste fem åren. Det speglar en ökning av antalet kvinnliga sökande.

Pengar till genusforskning

Vetenskapsrådet har beviljat 170 miljoner till tjugo projekt inom landets genusforskning. Tre forskare vid LiU får pengar för genusrelaterad forskning. Pia Laskar, universitetslektor vid Tema Genus, Barbro Wijma, professor emerita vid Hälsouniversitetet och Anette Sundqvist, universitetslektor vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande. Källa: genus.se

Arbete vanligast efter gymnasiet

Arbete är den vanligaste sysselsättningen både efter ett och tre år efter gymnasieskolan visar en undersökning från SCB. Två av tre med slutbetyg från yrkesförberedande program hade arbete som huvudsaklig sysselsättning. Motsvarande andel av de som läst ett studieförberedande program var en av tre. Högskolestudier var den näst vanligaste sysselsättningen bland ungdomar som avgått med slutbetyg.

Visar Vallastaden

Kom till Stora torget och kliv in i Vallastaden! Från 15 – 23 november visar LinköpingsBo2017 tillsammans med Tekniska verken upp den nya stadsdelen Vallastaden, som kommer att bli universitetets nya granne.

Vinnande kommunuppsats

Victor Nilsson, tidigare affärsjuriststudent, har vunnit ett uppsatspris för sin masteruppsats Det allmännas skadeståndsansvar vid underlåtenhet. Priset är på 20000 kronor och delas ut av Centrum för kommun-
strategiska studier, CKS.

Mentor4Research

Nu är det dags för en ny omgång av mentorprogrammet Mentor4Research. Målet är att forskaren ska få konkret och verklighetsnära stöd att nyttiggöra sitt arbete.
M4R vänder sig till kvalificerade forskare och erbjuder handplockade mentorer med lång erfarenhet av näringslivet och kommersialisering av forskningsresultat.
Sista anmälningsdag är fredag 14 november.

Vinnande juridikuppsats

Peter Riiga som läst till affärsjurist vid LiU har vunnit första pris i juridikklassen för sin uppsats om offentlig upphandling. Priset på 25 000 kronor delas ut av Konkurrensverket.

Stärkt samverkan prioriteras

Samverkan mellan akademin och det omgivande samhället ska prioriteras. Vetenskaps-
rådet och VINNOVA ska i var sitt regeringsuppdrag föreslå modeller för fördelning av pengar utifrån forskningens kvalitet och samhällsrelevans, respektive lärosätenas samverkan med samhället. Vid ett seminarium i riksdagen den 19 november ska modellerna diskuteras och vad som kan göras för att stärka samverkan. LiU:s rektor Helen Dannetun är en av de medverkande.

Nominerad till Planpriset

Lars Albinsson, industri-
doktorand på IEI/Informatik, är nominerad till Planpriset. Det delas ut av Sveriges Arkitekter till projekt som står för god svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad. Lars Albinsson är nominerad för arbetet med Malmberget/Nya Gällivare.

Prisas för psoriasisforskning

Charlotta Enerbäck, professor i dermatologi vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin, får Schlasbergs pris på 20 000 kr för framstående forskning om genetiska mekanismer vid psoriasis och cancer. Priset delas ut av av Svenska Läkaresällskapet.

Global förening för genusforskning

En ny global förening för ledande genusforskningscentra har bildats. International Research Association of Institutions of Advanced Gender Studies – Rings - samlar forskningsinstitut och centra från Afrika, Australien, Europa och Nord- och Centralamerika. Syftet är att underlätta samarbete och kontakter inom genusforskning världen över. Interimstyrelsen består av representanter från sju forskningscentra, däribland det svenska GEXcel-kollegiet där Linköpings universitet ingår.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.




Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-11-26