Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Populärvetenskaplig vecka lockar gymnasieungdomar

Den 21-23 oktober arrangeras universitetets populärvetenskapliga vecka. Under tre späckade dagar beräknas 2.600 gymnasieelever besöka LiU.

Populärvetenskaplig vecka 2013Tanken med de tre dagarna är både att visa upp universitets forskning och att inspirera gymnasieungdomar till fortsatta studier.

- Gymnasieeleverna och deras lärare är vår primära målgrupp, men även allmänheten är välkommen, säger projektledare Maria Rydström.

Arrangemanget är årligen återkommande och intresset för det är stort, nästan alla föreläsningar är redan fullbokade.

Urvalet av forskning som presenteras är brett, alltifrån naturvetenskap, teknik och medicin till samhällsfrågor, pedagogik och humaniora.

- Vi försöker hitta ämnen som kan väcka ungdomarnas intresse och det verkar ju som att vi lyckas med tanke på det stora intresset.

I år ska till exempel Karin Persson, forskare inom farmakologi, föreläsa på temat ”Sanningar och myter om droger”, Johanna Rosén, forskare inom tunnfilmsfysik, talar om ”Hur man skapar nya material” och David Ekholm, doktorand i socialt arbete, föreläser om ”Idrott som en lösning på sociala problem”.

Det kommer också att finnas utställningar i samband med föreläsningarna där besökarna mer praktiskt kan ta del av forskningen och undervisningen via exempelvis ett visualiseringsbord och en docka där de kan pröva på att ta sprutor och göra hjärt- och lungräddning. Även studenternas sektioner visar mer av sina aktiviteter.

Nytt för i år är att det även satsas på de besökande gymnasielärarna.

Vi skapar en mötesplats för dem via Lärarrummet, där de kan träffa kollegor och även universitetslärare, de kommer till exempel att kunna samtala med forskare inom pedagogik och även få pröva på populärvetenskapligt skrivande, om de vill. Det här gör vi tillsammans med den pedagogiska nättidskriften Venue, säger Maria Rydström.

Bilden är från förra årets populärvetenskapliga vecka. Foto: Hanna Söderquist

Populärvetenskapliga veckan


Eva Bergstedt 2014-10-16 

Fler nyheter

Tuggummi kan rädda liv vid strålningsolycka

Ett tuggummi i fickan kan visa om du fått en farlig stråldos i kroppen, vid en olycka eller ett terrordåd. När sötningsmedlet i tuggummit bestrålas bildas ämnen som kan detekteras flera dagar efter händelsen.

Skulptur Medea

Forskarpengar till humaniora och samhällsvetenskap

Tre LiU-forskare har fått miljonanslag för forskning inom litteraturvetenskap, psykologi och kulturgeografi.

Ola Uhrqvist, porträtt

Kunskap som maktfaktor i global miljöforskning och miljöpolitik

I den första avhandlingen från nya Tema M visar Ola Uhrqvist hur olika klimatmodeller växt fram, format och formats av sin tids rådande tankesätt.

Prins Daniels i publiken

Prins Daniel inspirerade studenter

Entreprenörskapets möjligheter stod i fokus när prins Daniel och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien besökte LiU:s studenter för ett inspirationsmöte.

Fredrik Elinder och Urban Karlsson

Parkinsonlaboratoriet invigt

Parkinsonlaboratoriet, med utrustning för att studera elektrisk aktivitet i hjärnan, invigdes i dag på Campus US. Satsningen är möjlig tack vare en stor privat donation.

Vinnova-miljoner till logistikforskning

Vinnova finansierar 15 forskningsprojekt som ska bidra till att Sverige når miljömålen. Fem av projekten och närmare 20 miljoner gick till LiU. Citylogistik och effektivare djurtransporter är ett par av dem.

”Glömda” gener påverkar personligheten

Även små djur som skalbaggar har personlighet. Ny forskning visar att den påverkas av ett samspel mellan de två skilda genuppsättningar som finns hos alla organismer med cellkärna — även hos oss däggdjur.

Mattias Arvola

Ny bok om designens tidiga faser

Design är lärande, konstaterar Mattias Arvola i sin nyutkomna bok som handlar om design och om att skapa en god användarupplevelse vid utvecklingen av nya produkter och tjänster.

LiU-lag vidare i Teknik-SM

Dräggkungarna från LiU blev ett av åtta lag som gick vidare till Teknik-SM. Det stod klart efter kvaltävlingarna den 16:e oktober.

Håkan Hua

Buller stör hörselskadade

Hörselskadade personer i arbetslivet påverkas mer negativt av buller än vad deras normalhörande kollegor gör. De mår sämre fysiskt och mentalt, visar Håkan Hua i sin doktorsavhandling.

Vecka45-logga

Idéer matchas under Vecka45

I början av november är det dags för årets innovations- och entreprenörskapsvecka Vecka45 med en blandning av föreläsningar, tävlingar och möten mellan människor.

Elin Nylund hoppar över ett hinder

Tar LiU till ryttar-VM för studenter

I november flyger Elin Nylund, student i industriell ekonomi, till Abu Dhabi och studentryttar-VM, en tävlingsform där deltagarna rider för dem helt okända hästar.

Prins Daniel med entreprenörer besöker LiU

Studenter och lärare är välkomna till ett scensamtal med prins Daniel och lokala entreprenörer den 17 oktober.

Kronprinsessan Victoria

Hållbarhet för Victoria

(Uppdaterad 2014-10-16 12:40) Kronprinsessan Victoria deltar i ett seminarium om hållbar utveckling på Campus Norrköping den 16 oktober.

6 miljoner för forskning med neutroner

Bygget av ESS är igång och nu vill Vetenskapsrådet uppmuntra forskare att lära sig hur man använder neutrontekniken. En av dem som valts ut är Thomas Ederth, docent i molekylär fysik vid LiU.

Festlig rebusgåta att lösa

Rask 45-åring firad

Studentsektionen för Industriell ekonomi har hunnit bli 45, vilket firades med kravall, föreläsande alumner, case-tävling och galasittning.

Klockfodral av Johan Bäckström, östgötsk allmogekonstnär

Folkkonst i Östergötland

Centrum för lokalhistoria vid LiU breddar sin verksamhet och riktar nu även in sig mot folklig konst. Den 15 oktober hölls ett första seminarium tillsammans med Östergötlands museum.

Bild på delar av Strängar och Rör

Folkmusikfestival med LiU-kopplingar

Spelmanslaget Strängar och Rör, som främst består av studenter vid Linköpings universitet, var några av deltagarna vid årets upplaga av Linköpings folkmusikfestival.

Tema M-skylt på plats i taket inne i Tema-huset

Tema Miljöförändring har hittat formen

Det är dags för formell invigning av Tema Miljöförändring. Den 16 oktober inleds den med premiär för en öppen föreläsningsserie med världsledande miljöforskare.

Gamla händer

Konferens om demens och relationer

Den 15-17 november hålls en konferens i Norrköping om forskning kring demenssjukdomar, något som ökar i takt med en åldrande befolkning.

Bild på vuxen- o barnhand

Miljoner till samhällsforskare

Åtta LiU-forskare har fått pengar för forskning inom området hälsa, arbetsliv och välfärd, en stor del går till barnforskning.

Defekt gen gör diarrévaccin odugligt

Rotavirus orsakar varje år en halv miljon dödsfall i diarréer bland barn i utvecklingsländer, och de vacciner som finns ger dåligt skydd. Orsaken kan vara en utbredd genetisk resistens hos barnen.

En av tre unga har skadat sig själv

Var tredje 15–17-åring som deltagit i en studie i Östergötland uppger att de skadat sig själva under det senaste året. Sju procent har ett beteende som passar in på diagnosen icke-suicidal självskada.

Fredrik Löfgren

LiU-student i final i SVT:s Genikampen

Fredrik Löfgren, student på Teknisk fysik och elektroteknik vid LiU, deltar i utmaningar som kräver skarp hjärna, kunskaper, vilja och ibland en hel del mod. På söndag sänds finalen (12/10).

Elev och lärare

Bra betyg till de specialpedagogiska programmen

Utbildningarna till speciallärare och specialpedagog får omdömet hög kvalitet i Universitetskanslersämbetets utvärderingar.

Marie Jonsson

ABB-stipendium till LiU-doktor

Marie Jonsson får 2013 års Alde Nilsson-stipendium från ABB för sin avhandling där hon visar att även mindre företag kan öka flexibiliteten genom automatisering.

5 000 östgötar i hjärt-lungprojekt

LiU och US går nu med i uppbyggnaden av en världsunik databas om hjärt- och lungsjukdomar. Av ett bidrag på 100 miljoner kronor från Wallenbergsstiftelsen går hälften till verksamheten i Östergötland.

Fem minuter med ...

Johan Hedrén, porträtt utomhus... Johan Hedrén, programansvarig för Miljövetenskapen som nu ligger under nya Tema M. Kommer studenterna att märka någon skillnad?

 

sjuor på besök

Sjundeklassare från EkholmsskolanKan teknikundervisningen bli roligare i skolan om eleverna har tillgång till en 3D-skrivare? Sex blivande civilingenjörer söker svaret.

 

Årets alumner talade

Rektor med årets alumnerLita på magkänslan! Peter Agnefjäll, koncernchef för IKEA, och Elnaz Baghlanian, ansvarig för Svenska PEN, höll varsitt uppskattat föredrag när de tog emot sina utmärkelser.

 

Flimmerfestivalen 2014

Cnema i NorrköpingFilm från hela världen visas när 60-åring bjuder in till festival. Flimmerfestivalens producent har en bakgrund från KSM på LiU.

 

Trampbilsrace

Tjej med skylten Övningskör på hjälmenPublikjubel och bildäckshinder. 32 lag kämpade i Le Mans 2014.

 

Rektor i debattkommentar

– Att vi, på universitetsnivå, kan rädda språket tror jag är en övermäktig uppgift, skriver Helen Dannetun i sitt debattsvar.

 

PROPÅ TILL REKTOR

Akademiska lärare måste ta sitt ansvar för sin roll som språkmentor. Allt annat är ett svek mot dagens studenter som ofta saknar tillräckliga kunskaper i akademisk svenska, skriver Ingrid Arnesdotter, professor, samt Pamela Vang, lektor i ett debattinlägg.

 

Elever mötte forskare

Barnen från BjörnkärrsskolanHar du jobbat på NASA? Hur startar solen? Finns det aliens? Ett regn av frågor möter forskaren Magnus Herberthson när han besöker Björnkärrsskolan.

 

Ett år som LiU:s styrelseordförande

Anna EkströmHögskolepolitiken fokuserar för mycket på huvuden och kronor. Satsa istället mer på studenternas kunskap, tycker LiU:s ordförande Anna Ekström.

 

LiU på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg. Foto: Patrik AnderssonOm Den pedofila blicken talade LiU-forskaren Anna Sparrman på forskartorget vid i Göteborg.

 

Med lärarexamen ut i världen

Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Key-huset.Ett traineejobb som utbildningsutvecklare i Dhaka lockar Juliette Ramberg de Ruyter mer än ett svenskt klassrum.

 

mötesplats för kulturforskare

Bodil Axelsson, porträttBodil Axelsson är ny föreståndare för nyupplivade ACSIS, en mötesplats för kulturforskare.

 

Rekord i LiU-loppet

LiU-löpare värmer upp. Foto: LiU-loppet Facebook.Det åtråvärda backpriset lockade rekordmånga deltagare till höstens upplaga av LiU-loppet.Några minuter med ...

Björn Segrell ute på Omberg... Björn Segrell, lektor i kulturgeografi och ny på jobbet som landsarkivarie i Vadstena.

 

och Fem minuter med ...

Michael Felsberg... Michael Felsberg, i organisationskommittén för internationella bildanalyskonferensen ICPR som hölls nyligen, vinnare av VOT2014.

 

underskattade hundar

Hund som sitter fotad bakifrånHundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. Etologiprofessor Per Jensen har skrivit ännu en bok om hundars beteende.

 

Kalasyra 2014

Movits! på scenKalasväder på uteområdet och Movits! på stora scenen. Tusentals studenter firade studiestarten på årets Kalasmottagning.

 

Masterstudent på uppdrag i Afghanistan

Ross DuncanRoss Duncan, kanadensisk masterstudent vid LiU, arbetar för Svenska Afghanistan-
kommittén i Kabul.

 

hälsoforskning i Sydafrika och sverige

Anette WickströmAnette Wickström, lektor i socialantropologi, drar paralleller mellan hälsoarbete i Sydafrika och Sverige.Idel matchvinnare

Jennifer Bodén, Tobias Palmér och Richard GränzeliusJennifer Bodén, Tobias Palmér och Richard Gränzelius är tre av de tjugo studenter satte 16 forskningsidéer i verket under sex veckor i årets Sommarmatch.

 

Europeiskt segertåg

 

Jätteglad blåsartjejLiTHe Blås mötte jublande publik i EU-parlamentet och vann närapå holländska mästerskapet i Dweilmusik under sommarens EUtour.

 

lust att lära

Olle Abrahamsson vid konstverket Fjättrad i UniversitetsparkenKänslan av att befinna sig on the bleeding edge. För Olle Abrahamsson är abstrakt matematik häftig utmaning – och lycka.

 

hon vill göra skillnad

Suad AliFör ett år sedan läste hon statsvetenskap på LiU. Idag arbetar Suad Ali med flyktingfrågor på nationell och internationell nivå.utforskar ensamheten

Matilda WulfMatilda Wulf skriver en avhandling om författares ensamhet där hon även tar upp ensamhetsbegreppet i vår tid.
 

De skapar jobb åt sig själva

Johan Haglund Filip CelanderCivilingenjörerna Johan Haglund och Filip Celander tar språnget och startar eget direkt efter examen.

 

Arbetslivet lockar

Sara Baumgarten och Matilda NilssonSara Baumgarten och Matilda Nilsson är Sveriges första civilingenjörer i energi - miljö - management.

 

campus dolda rum

Källargång med stora staniolklädda ventilationsrör överalltUpptäcksfärd i Kåkenhus till källarens vattenkanaler, en hemlig boulebana och det stängda tornet på taket.

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

E-bok om biosensorer

Ett standardverk om biosensorer, Biosensors: Fundamentals and Applications utgiven första gången 1987, finns nu fritt tillgänglig som pdf från LiU Electronic Press. Två kapitel är skrivna av LiU-professorerna Fredrik Winquist och Anthony Turner, som också är en av bokens tre redaktörer. Boken förespår de enorma möjligheterna med biosensorer, inte minst på hälso- och miljöområdet.

Tidsbegränsade anställningar varierar

31 procent av den forskande och undervisande personalen på svenska lärosäten har en tidsbegränsad anställning visar en undersökning från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
Men andelen varierar kraftigt mellan olika lärosäten, från 12 till 58 procent. Linköpings universitet ligger på 32 procent.

Prisas för artikel

Kerstin Johansson, forskare i socialt arbete vid Centrum för kommunstrategiska studier,CKS, har fått Socialvetenskaplig tidskrifts pris för bästa artikel under 2012. Hon får priset tillsammans med Verner Denvall, professor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.

Nya riktlinjer för open access

Vetenskapsrådet har lagt ut sitt förslag till riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information på sin webbplats och tar emot synpunkter till den 22 oktober.

LiU-student vann Genikampen

Den 12 oktober avgjordes SVT:s tvprogram Genikampen. Efter att ha löst en suduku-utmaning snabbast, tog LiU-studenten Fredrik Löfgren hem segern.

Varierat högskoleintresse

Unga i storstadslänen mest studiebenägna
Högskolestudier är populärast bland ungdomar i Stockholms län och Uppsala län. Här har nästan 50 procent av 24-åring påbörjat högskolestudier. Det kan jämföras med till exempel 35 procent bland ungdomarna i Jämtland, visa nya siffror från Universitetskanslersämbetet. Det är också fortfarande betydligt fler kvinnor än män som läser vidare på högskolan.

Nobelpristagare hedersdoktor

Årets Nobelpristagare i fysik, professor Isamu Akasaki, Meijo University och Nagoya University i Japan har sedan 2001 varit hedersdoktor vid tekniska fakulteten, Linköpings universitet.

LiU-professor vann psykologpris

Gerhard Andersson, professor i psykologi vid LiU, har vunnit Stora psykologpriset 2014. Han får priset för att han på vetenskaplig grund gjort psykologiska behandlings-
metoder tillgängliga både inom det psykologiska och somatiska området. Priset delas ut av Sveriges Psykologförbund.

LiU-alumn ordförande i konstitutionsutskott

Andreas Norlén (M) är ny ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Han har läst vid LiU och fick en affärsjuridisk magisterexamen 1997 och doktorerade i affärsrätt 2005.

Utbildningsministern är LiU-alumn

Utbildningsminister Gustav Fridolin är alumn från Linköpings universitet. Han läste Folkhögskollärar-
programmet från 2008 och tog examen 2010.

Trea i designtävling

Linköpings universitet fick en hedrande tredje plats i klassen digital information när Svenska Designpriset 2014 delades ut den 2 oktober. Det var årets kampanjsajt för studentrekryteringen – LiU IRL – som hyllades. Sajten togs fram i samarbete med produktionsbyrån Linkin AB.

...och tvåa i annan

Linköpings universitets kampanj för att rekrytera nya studenter uppskattades även av juryn till Publishing-Priset. I klassen utbildningsprogramsajter hamnade LiU och Linkin AB på andra plats, knappt slagna av Utbildningsförvaltningen i Stockholm.

Upp och ner för LiU

Linköpings universitet går något tillbaka i en ny rankning av världens universitet. LiU hamnar på plats 360 när Times Higher Education redovisar sin årliga lista. Trenden sedan flera år är annars att LiU stadigt förbättrar sin position.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-10-21