Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


LiU klättrar uppåt på världsranking

Linköpings universitet klättrar stadigt uppåt i världsrankingen The Times Higher education. Nu rankas LiU bland de 300 bästa lärosätena i världen.

Campus VallaPå första plats kommer California Institute of Technology, följt av Oxford och Stanford.

De svenska lärosätena toppas av Karolinska Institutet som hamnar på 28:e plats. Därefter följer Uppsala och Lund, på plats 81 respektive 90. LiU hamnar i spannet mellan plats 251-300, en förbättring sedan förra året då LiU hamnade på plats 360.

Bland de svenska lärosätena placerar sig LiU nu på plats nio.

Den brittiska tidningen räknar på tretton parametrar i sin bedömning. De är indelade i grupperna forskning, utbildning, citeringar, internationalisering samt forskningsmedel från näringslivet.

LiU:s förbättrade placering beror främst på ett bättre utfall för citeringar av sina vetenskapliga publikationer.

Totalt är 801 lärosäten i världen rankade.

The Times Higher Education

Foto: David Einar


Eva Bergstedt 2015-10-01 

Fler nyheter

Mats Söderström

Nystart för Forskarskolan energisystem

Forskarskolan program energisystem avslutas nu efter 18 år och närmare 80 avhandlingar. Föds gör istället nya Forskarskolan energisystem med 10 pinfärska doktorander från sex universitet.

OpenModelica

LiU-mjukvara effektiviserar tysk elproduktion

OpenModelica, en gratismjukvara som bygger på öppen källkod, används till att generera kod för effektiviserande styrning av närmare en tiondel av den tyska elproduktionen.

Fritidshemsbiennal-banner

Fritidshem i fokus

Den 5-6 oktober arrangeras en fritidshemsbiennal i Norrköping. 450 deltagare möts och diskuterar fritidshemmen och deras verksamhet.

Bild från akutmottagning

Prioriteringskunskap införs i vårdutbildningarna

Alla studenter på Medicinska fakulteten ska från och med i höst lära sig mer om prioriteringar inom vården.

Helen Dannetun får pris

LiU:s rektor Årets visionär

Rektor Helen Dannetun har utsetts till Årets visionär för universitetets stora intresse för utveckling och förmåga att tänka nytt.

Publik på Forskarfredag

Populär Forskarfredag

Forskarfredag, där universitetet visar upp sin forskning för allmänheten, drog till sig storpublik på flera ställen.

Barnteckning

Barntävlingar på gott och ont

Varför ska barn tävla? Har synen på barns tävlan skiftat över tid? Det var frågor som diskuterades när Tema Barn arrangerade en forskardag om barn och tävlingar.

Norrköpings konstmuseum

Möte mellan Malmsten och Chambert

På Norrköpings konstmuseum möts möbeldesignern Erik Chambert och framtidens möbeldesigners från LiU Malmsten furniture studies i en utställning som invigdes av rektor Helen Dannetun under kulturnatten.

Ny möjlighet behandla Alzheimers

Ett protein som ingår i vårt medfödda immunförsvar, lysozym, kan användas för att behandla och ställa diagnos på Alzheimers sjukdom.

Del av Affisch Vetenskapsdagen

Vetenskapsdag vill inspirera lärare

Den 1 oktober arrangeras Vetenskapsdagen, ett nytt årligt arrangemang för grund- och gymnasieskolans lärare i naturvetenskap, teknik, matematik och datavetenskap.

Patricia Berndt, driftchef på Kollektivet och Niclas Söör, projektledare för konceptarbetet.

Från NH till KK

För snart två år sen hölls en idétävling där studenter fick släppa loss kreativiteten kring hur de ville göra om Nationernas Hus. Nu har idéerna blivit verklighet i nya Kårhuset Kollektivet.

Smartare alkoholkultur i studentlivet

Studentkåren StuFF har blivit antagna till ett nationellt projekt, Bästa festen, som är ett initiativ för att skapa en smartare alkoholkultur i studentlivet.

utomhuspedagogik

Barns brist på bra utemiljö i fokus för pedagoger

Hur påverkar skolgårdarnas utformning barnens utveckling och hur gör man för att flytta ut klassrummet i naturen? Det var några av frågorna som diskuterades under en konferens i utomhuspedagogik.

LiU syns på Bokmässan

Ett tjugotal LiU-forskare är i farten vid årets bokmässa i Göteborg, som pågår 24-27 september. Det är fler än någonsin.

Del av affisch med rött hjärta

Under fracken ett hjärta

Klassisk manskörsrepertoar och sceniska överraskningar. Den 26 september visar Linköpings Studentsångare att det finns klappande hjärtan under stela frackar i årets första höstkonsert.

Poem, Erik Chambert, Norrköpings Stadsmuseum. Fotograf: Björn Dahlgren.

LiU på Kulturnatten

Linköpings universitet finns med bland aktörerna när Kulturnatten i Norrköping går av stapeln för trettionde gången den 26 september.

Guide ska underlätta klimatanpassning

Ett förändrat klimat gör att samhället måste anpassa sig och vidta åtgärder vid exempelvis översvämningar och värmeböljor. Nu lanseras en guide på webben för hur man kan arbeta med klimatanpassning.

Sångahyllning med dramatiska inslag

Sångarhyllning till KITE

Efter fler än 100 vetenskapliga artiklar, 50 bokkapitel, 10 böcker och tre specialnummer av internationell tidskrifter höll det åttaåriga forskningsprogrammet KITE slutkonferens.

Här ska kulturvetenskapliga frön växa

Vi människor lever i naturen och naturen lever i oss. Det är en av utgångspunkterna för det samarbete inom genus- och miljöhumaniora som LiU tidigare i år fick 40 miljoner kronor för att sjösätta. Under torsdagen invigdes The Seed Box.

Professor Hiroshi Amano

Nobelpristagare till LiU

Hans forskning sprider energisnålt ljus över jorden. Nu kommer Nobelpristagaren Hiroshi Amano till LiU för att träffa kolleger men också ge ett populärvetenskapligt föredrag för studenter och allmänhet.

C Awards pristagare

Rekordmånga deltagare vid visualiseringsgala

250 personer var på plats vid visualieringsgala C Awards när morgondagens stjärnor inom visualisering och interaktion belönades.

Ny utbildningsavdelning på Vrinnevisjukhuset invigd

Nu har de första studenterna börjat arbeta på den nya kliniska undervisningsavdelningen (KUA) på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Den finns på den geriatriska akutvårdsavdelningen och är ett led i sjukhusets utvidgade roll som utbildningssjukhus.

bastviken

Barrskogar binder klor lättare än lövskogar

Forskare vid LiU kan visa att klor binds och fastnar lättare i organiskt material än man tidigare trott och att barrskogar binder organiskt klor lättare än lövskogar.

Bea med kycklingar

Orädda höns växer och värper bättre

Minskad rädsla för människor kan vara drivkraften bakom de egenskaper som utvecklats sedan vilda djur blivit husdjur, visar forskning av etologer vid Linköpings universitet.

Del av logga Östergötlands bokmässa

Lokal bokmässa med LiU-forskare

Den 19 september arrangeras Östergötlands bokmässa. Flera forskare från Tema Barn föreläser.

Vill få studenter att flytta

Den privata hyresvärden till Fenix i Norrköping vill använda studentlägenheterna till flyktingboenden. De boenden studenterna erbjuds håller sämre standard.

Carl-Magnus-Carlstein

Prisad lärare

Carl-Magnus Carlstein, lärare i religionsvetenskap, har utsetts till Årets pedagog av studenter vid Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap.
– Lite oväntat, tycker han.

Flyktingkrisen

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen är just nu överhopad av nationella och internationella medier som vill intervjua honom.


Rymdnörd

Rymdbild, jorden sedd utifrånFrida Backjanis Persson, KSM-alumn, ska hålla invigningstal på en internationell rymdkonferens i Stockholm på temat Rymdinspiration.

 

Folkbildning i fokus

Henrik NordvallFolkbildningen spelar en stor roll även i vår tid, konstaterar Henrik Nordvall som är med och arrangerar två konferenser om folkbildning i höst.bara ord räcker inte

Charlotte Lundgren vid trappa i Keyhuset.Charlotte Lundgren, kommunikationsforskare på IKK, har riggat upp kameror för att studera interaktionen mellan tränare, elitryttare och häst.

 

Kalasyra

Publikhav framför scenen på KalasmottagningenMässvimmel, oväntade möten och publikyra framför scen. Årets Kalas blev riktigt kalasbra.

 

Globaliserad historia

Kjell O LejonHistoriebilden är inte längre bara ensidigt europeisk, menar Kjell O Lejon, som varit på världskongress för historiker.

LIU LOCKAR NIOR

LuMiNkGrupparbeten med kvalificerade mentorer ska uppmuntra högstadieelever till högre studier.

 

Dags för Kalas

Alexandra A. HolmströmKalasgeneral Alexandra A. Holmström har bråda dagar inför årets kalasmottagning för nya studenter den 2 september.


Droger och hjärna

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.

 

pris för civilkurage

Diana_Saleh, porträttDiana Saleh, nyantagen student, fick Raoul Wallenberg-priset Ungt kurage 2015. Behövs civilkurage i studentlivet?

 

världsrekordhållare

anette philipssonAnette Philipsson har simmat hem inte mindre än fem guldmedaljer under Masters VM i Kazan i Ryssland. 

 

Ger BRC nya muskler

Linda OlssonLinda Olsson, nybliven doktor på fossilfritt, kliver nu in som koordinator för Biogas Research Center.

 

geniförklarad

Jacob Bergvall. Foto privat.Jacob Bergvall, student som sommarjobbar med LiU:s sociala medier har kallats briljant av Aftonbladet.

 

Arbetskraftsmigration

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen har varit på OECD-möte om EU:s politik för arbetskraftsmigration till Europa.


lukt och Parkinsons

Nil Dizdar SegrellNil Dizdar Segrell ska undersöka luktsinnets betydelse för Parkinsons sjukdom.


Mjölkproduktion

Cecilia-Lovgren-och-Victoria-CarlssonBlivande civilekonomerna Victoria Carlsson och Cecilia Lövgren har skrivit ett exjobb om hur det går för den svenska mjölken.

 

Kinabesök

 

StolMöbelintresserade kineser har nyligen besökt Carl Malmsten Furniture Studies.


Ensamkommande barn

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.


Idrottsmedicin

Fotbollspel, närkamp detalj knänRörlig datatomografi visar hur det ser ut inne i en led när den rör sig.

 

KSM i Shanghai

Från utställningen i ShanghaiSkandinavien och Kina möts i utställning i Shanghai.

 

Disputerar samtidigt

Pontus och Hanna HenrikssonDietisterna Pontus och Hanna Henriksson disputerar med en dags mellanrum. Och bägge på barnfetma.

 

körliv

Mitt i kören. Joel Strand sjunger.Andratenoren Joel Strand kan sällan låta bli att gå nynnande från en repetition med kören Chorus Lin.

 

jubelhögtid

Simin Nadjm-Tehrani tar på lagerkransenStiligt och extra stort blev det på installations- och promotionshögtiden 2015.

 

Made in linköping

Del av utställningsaffischKreativ mångfald när studenterna i slöjd, hantverk och design ställer ut examensarbeten på länsmuseet.

 

KÅRTEGETÅRTA

40-årstårta i kårtegenSOF upplaga 2015 roade gammal och ung. SOF-på-stan blev en succé.

 

Hommage à Tage

En ung Tage Danielsson vid radiomikrofonen40-årsjubilaren LiU firar med ny festmusik och en hyllning till Tage Danielsson.

 

Career talks

Deltagare i Career talks.

Ta chanser som kommer, vårda vänner och ta det lugnt! Goda råd gavs av de tre alumner som medverkade i årets Career talks.


Rymdfararbesök

Internationella rymdfarare på domvisningErfarna astronauter som  imponeras av att titta på rymdbilder? Jo, det är möjligt.

 

Husesyn

Grönskimrande glasfasad på LasarettsgatanKika in i nya huset på Lasarettsgatan på Campus US. Invigningen blir det den 24 augusti.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Prisad för möbeldesign

Erika Wiberg, student på civilingenjörsprogrammet Design och produktutveckling (DPU) har vunnit en ”Red dot design award” för möbelprojektet Bended Tea Table, gjort i Kina.

Intresse för socionomstudenter

Den 30/9-2/10 pågår Socialchefsdagarna i Norrköping där nära 700 socialchefer samlas. Ett av de seminarier som väckt störst förhandsintresse har rubriken ”Ni som är chefer idag: Så här tänker vi som ska arbeta i socialtjänsten i framtiden!”. Det är tre studenter från socionomprogrammet som medverkar och seminariet leds av universitetslektor Martin Börjeson.

Anna Ekström i På spåret

LiU:s styrelseordförande Anna Ekström, tillika generaldirektör för Skolverket, är en av de tävlande i årets upplaga av TV-programmet På spåret.
Hon tävlar tillsammans med Kristdemokraternas fd partiledare Göran Hägglund. Paret får bland annat möta de tidigare regerande mästarna Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl.

Få betalande studenter

Antalet studenter ökar från länder utanför EU/EES som inte studerar inom ett utbytesprogram. Men fortfarande är antalet lågt i förhållande till innan studieavgiftsreformen 2011. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Bästa mastern inom AI

Svenska sammanslutningen av forskare inom artificiell intelligens, Swedish AI Society, har tilldelat Mattias Tiger en utmärkelse för årets bästa masteruppsats inom artificiell intelligens. Mattias Tiger läste Datateknik vid LiU och är nu doktorand inom artificiell intelligens och integrerade datorsystem, IDA.

Prisad avhandling

Elin Nyman prisas för årets bästa prekliniska avhandling av Svensk Förening för Diabetologi. Hon har i sin avhandling studerat fettceller och hur de reagerar på insulin.

Student prisad för ungt företag

Gustav Eriksson, student som läser civilingenjörsutbildningen med inriktning mot design och produktutveckling, är en av fyra unga som fått Ung Företagsamhets Teknikstipendium. De har tillsammans drivit företaget Nocturnal där de utvecklat en ljusstark ficklampa.

70 000 vill skriva högskoleprovet

Statistik från Universitets- och högskolerådet visar att 70 534 personer har anmält sig till högskoleprovet den 24 oktober. Det är knappt en procent fler än hösten 2014.
3 180 personer har anmält sig till högskoleprovet på LiU. Det är 8,9 procent färre än förra hösten.

LiU-rektor årets visionär?

Till Näringslivsgalan är LiU:s rektor Helen Dannetun nominerad i priskategorin Årets visionär. I totalt sju kategorier prisas de företag och aktörer som genom stor insats för samhället, stort engagemang och gott ambassadörskap positionerar Linköping på den svenska och internationella marknaden. Näringslivsgalan äger rum på Konsert och Kongress den 25 september.

LiU på QS World University Ranking

LiU håller ställningarna på QS World University Ranking, med plats 286 bland världens 400 högst rankade universitet. Förra årets placering var 283. Åtta svenska lärosäten klarade sig in på topp 400-listan.

Inresande studenter presterar allt bättre

Prestationsgraden för inresande studenter fortsätter att öka, visar en rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Ökningen gäller framför allt freemovers på generella campusprogram som läsåret 2012/13 enligt statistiken presterar i paritet med svenska studenter. Men för fristående kurser ligger de inresande bättre till än de svenska.

Väljer lärarstudenter rätt ämnen?

För första gången har UKÄ analyserat hur ämnena i lärarnas examina förhåller sig till undervisningsbehovet i grundskolan. Rapporten presenterar ett förslag till modell för en ämnesvis dimensionering av lärarutbildningen.

Prisad ögonavhandling

Johan Germundsson vid LiU prisas av Sveriges Ögonläkarförening för sin doktorsavhandling. De fem delarbeten som är inkluderade i avhandlingen är alla publicerade i högt rankade oftalmologiska tidskrifter.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-10-02