Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Stort steg mot okända material

Hårda ytbeläggningar har varit Johanna Roséns specialitet sedan hon med en master i teoretisk fysik kastade sig ut i forskarlivet. Nu tar hon ett nytt stort steg med 37 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som startkapital.

Det handlar om borider, nya legeringar av grundämnet bor och en eller flera metaller – en hittills outforskad klass av material med exceptionella egenskaper.

Bitr prof Johanna Rosén– De senaste tjugo åren har det forskats mycket på keramiska material – oxider, karbider och nitrider. Nu vill vi pröva våra kunskaper på boriderna, en stor familj med både stenhårda och supraledande material, säger Johanna Rosén, biträdande professor i tunnfilmsfysik vid Linköpings universitet.

Nu tar hon med sina forskarkolleger och doktorander på en spännande upptäcktsresa. Vilka hittills okända borider kan det finnas och går de att tillverka? Som tunnfilm men också som tvådimensionella material liknande det omtalade kolmaterialet grafen?

Johanna Rosén ser boriderna som nästa generations hårda beläggningar, ett komplement till de keramer som gjort Sverige till en stor internationell spelare med en femtedel av världshandeln av skärverktyg. En eftertraktad egenskap är att kunna bearbeta aluminium utan att köra fast i den klibbiga metallen. 2 D-materialen kan exempelvis göra stor nytta i batterier.

Projektet har redan smugit igång med några lovande preliminära beräkningar.

– Alla tecken tyder på att vi kommer att lyckas i vår explorativa forskning. Men det fina med Wallenbergstiftelsen är att ett misslyckande ses som bevis på att man vågat försöka, säger Johanna Rosén.

Johanna Rosén känner sig lyckligt lottad när det gäller långsiktig finansiering. Förutom ett antal projektbidrag kantas hennes forskarbana av tunga utmärkelser:

  • 2010 Europeiska forskningsrådet ERC: Starting Grant
  • 2012 Wallenbergstiftelsen: Academy Fellow
  • 2013 Vetenskapsrådet: Distinguished Researcher

Vilka egenskaper gör dig till en framstående forskare?

– Jag är nyfiken och positiv, fokuserad på det jag gör, och tycker att jobbet är väldigt roligt.

Men entusiasmen skulle inte räcka till utan en stark infrastruktur. Materialfysikerna jobbar brett med en mängd olika material och tekniker, med mycket teori och beräkningar i botten.

– Vi har fantastiska instrument med elektronmikroskopet Arwen i spetsen. När man har simulerat fram en ny legering i datorn, tillverkat den i beläggningssystemet och sedan tittar på den i mikroskopet så ser atomstrukturen precis likadan ut som på datorskärmen. All teori är ju en approximation av ”verkligheten”, då är det häftigt att den fungerar så bra.

Beläggningssystem byggda på PVD-metoder (physical vapor deposition) är hjärtat i tunnfilmslaboratoriet. Johanna Rosén jobbar med tre olika PVD-tekniker: arc-förångning, sputtring och HiPIMS. Alla innebär att atomer av ingående grundämnen deponeras och blandas på en yta, lager för lager. Johanna har också designat ett eget system, döpt till Hydra, som ger större flexibilitet. Hennes senaste satsning är ett bulklabb, där man snabbare och enklare kan tillverka stora kvantiteter av ett material. Då placeras de olika ingredienserna i en skål för att smältas ihop i en brännugn.

Ändå hävdar hon att hon inte är särskilt praktisk.

– Jag vet vad jag vill att utrustningen ska klara av och kan designa ett system efter det. Men att skruva och finslipa detaljer, det finns det många som är bättre på.

TunnfilmslabBild: Johanna Rosén och doktoranden Andrejs Petruhins diskuterar ett problem med beläggningssystemet Hydra, som Johanna själv designat. Foto: Anna Nilsen/LiU

  • 40-åriga Johanna Rosén fick sin grundutbildning vid LiU och disputerade vid det tyska universitetet RWTH Aachen. Därefter som postdoktor en vår vid Lawrence Berkeley National Lab i Kalifornien och två år vid Sydney University. 2007 ingick Johanna i den första kullen av ”LiU-foass”, numera LiU Research Fellows.
  • Projektet ” The Boride Frontier - Pioneering materials development of multifunctional metal diboride films by new PVD processes” stöds av Wallenbergstiftelsen med 37,5 miljoner kronor under fem år. Medsökande är Per Eklund och Per Persson, båda LiU.
  • Stiftelsen har också beviljat ett fortsättningsanslag på 9 miljoner kronor till projektet ”Isotopic control for ultimate material properties – Phase III”. Sökande är Erik Janzén, professor i halvledarmaterial vid LiU.

 


Åke Hjelm 2015-10-08
ake.hjelm@liu.se 

Fler nyheter

Biogasbuss

Vinnovamiljoner till sensorer och miljöbussar

Två forskningsprojekt vid LiU, ledda av David Bastviken respektive Thomas Magnusson, fick sammanlagt 9,6 miljoner från Vinnovas senaste utlysning Innovationer för ett hållbart samhälle.

Bild: Överläkare och LiU-professor Tomas Lindhal.

LiU wins no-belprize

Det här var dagen då LiU nästan vann nobelpriset i kemi. Under några minuter var den samlade mediekåren övertygad om att nobelpriset gått till överläkaren och professorn Tomas L Lindahl på IKE.

Från arbetsförmedlingens sorger till svenska flaggskepp

Under fredagen arrangerades för nionde året i rad Helixdagen och en lång rad forskare var inbjudna för att presentera det senaste inom arbetslivsforskning.

Framtidens psykolog – en entreprenör?

Psykologer av idag behöver inte bara vara bra på att behandla människor, de behöver även vara entreprenörer och skapa sina egna jobb. Det var ett av ämnena som diskuterades när LiU:s psykologprogram den 2 oktober firade 20 år.

Sabina Nordén och Sofie Folkesson

Studenter skapar skolprojekt i Guatemala

Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson har tagit ett sabbatsår för att stötta en byskola i Guatemala.

Mats Söderström

Nystart för Forskarskolan energisystem

Forskarskolan program energisystem avslutas nu efter 18 år och närmare 80 avhandlingar. Föds gör istället nya Forskarskolan energisystem med 10 pinfärska doktorander från sex universitet.

Predatorn överlever men ekosystemet kraschar

Späckhuggaren, isbjörnen och människan är predatorer som lyckats välja nya byten när favoritfödan tryter. Men en sådan anpassningsförmåga kan bli ett hot mot hela ekosystem.

Bild på prof Markus Heilig

Unik metod testas på alkoholberoende

För första gången i världen ska alkoholberoende behandlas med magnetisk stimulering i hjärnan. Studien leds av professor Markus Heilig, som rekryterats till LiU från en toppost i USA.

Kejsarens nya kläder

Linköpings Akademiska Orkester, LAO, låter höra kejserliga toner tillsammans med pianosolisten Terés Löf på sin höstkonsert den 11 oktober.

Del av logga för Linköpings Folkmusikfestival

VM-dags för studentspelmän

Tolv spelmanslag utmanar LiU-studenternas Strängar & Rör i striden om VM-titeln den 10 oktober under Linköpings Folkmusikfestival på kårhuset Kollektivet.

Mjölby ett gott exempel

Stora industriföretag påverkar mindre kommuner på många sätt. Nu vill ett pågående forsksningsprojekt fokusera på de goda exemplen.

Vad gör en kommun attraktiv?

Det är en av frågeställningarna när Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) ska följa ett av Tillväxtverkets projekt.

Campus Valla

LiU klättrar uppåt på världsranking

Linköpings universitet klättrar stadigt uppåt i världsrankingen The Times Higher education. Nu rankas LiU bland de 300 bästa lärosätena i världen.

Fritidshemsbiennal-banner

Fritidshem i fokus

Den 5-6 oktober arrangeras en fritidshemsbiennal i Norrköping. 450 deltagare möts och diskuterar fritidshemmen och deras verksamhet.

OpenModelica

LiU-mjukvara effektiviserar tysk elproduktion

OpenModelica, en gratismjukvara som bygger på öppen källkod, används till att generera kod för effektiviserande styrning av närmare en tiondel av den tyska elproduktionen.

Bild från akutmottagning

Prioriteringskunskap införs i vårdutbildningarna

Alla studenter på Medicinska fakulteten ska från och med i höst lära sig mer om prioriteringar inom vården.

Helen Dannetun får pris

LiU:s rektor Årets visionär

Rektor Helen Dannetun har utsetts till Årets visionär för universitetets stora intresse för utveckling och förmåga att tänka nytt.

Publik på Forskarfredag

Populär Forskarfredag

Forskarfredag, där universitetet visar upp sin forskning för allmänheten, drog till sig storpublik på flera ställen.

Barnteckning

Barntävlingar på gott och ont

Varför ska barn tävla? Har synen på barns tävlan skiftat över tid? Det var frågor som diskuterades när Tema Barn arrangerade en forskardag om barn och tävlingar.

Norrköpings konstmuseum

Möte mellan Malmsten och Chambert

På Norrköpings konstmuseum möts möbeldesignern Erik Chambert och framtidens möbeldesigners från LiU Malmsten furniture studies i en utställning som invigdes av rektor Helen Dannetun under kulturnatten.

Ny möjlighet behandla Alzheimers

Ett protein som ingår i vårt medfödda immunförsvar, lysozym, kan användas för att behandla och ställa diagnos på Alzheimers sjukdom.

Del av Affisch Vetenskapsdagen

Vetenskapsdag vill inspirera lärare

Den 1 oktober arrangeras Vetenskapsdagen, ett nytt årligt arrangemang för grund- och gymnasieskolans lärare i naturvetenskap, teknik, matematik och datavetenskap.

Patricia Berndt, driftchef på Kollektivet och Niclas Söör, projektledare för konceptarbetet.

Från NH till KK

För snart två år sen hölls en idétävling där studenter fick släppa loss kreativiteten kring hur de ville göra om Nationernas Hus. Nu har idéerna blivit verklighet i nya Kårhuset Kollektivet.

Smartare alkoholkultur i studentlivet

Studentkåren StuFF har blivit antagna till ett nationellt projekt, Bästa festen, som är ett initiativ för att skapa en smartare alkoholkultur i studentlivet.

utomhuspedagogik

Barns brist på bra utemiljö i fokus för pedagoger

Hur påverkar skolgårdarnas utformning barnens utveckling och hur gör man för att flytta ut klassrummet i naturen? Det var några av frågorna som diskuterades under en konferens i utomhuspedagogik.

LiU syns på Bokmässan

Ett tjugotal LiU-forskare är i farten vid årets bokmässa i Göteborg, som pågår 24-27 september. Det är fler än någonsin.

Del av affisch med rött hjärta

Under fracken ett hjärta

Klassisk manskörsrepertoar och sceniska överraskningar. Den 26 september visar Linköpings Studentsångare att det finns klappande hjärtan under stela frackar i årets första höstkonsert.

komplext klimatarbete

Mathias Fridahl utanför TemahusetDet är sprickorna i de internationella klimatförhandlingarna som intresserar Mathias Fridahl, forskare på Tema M.

 

Flyktingkrisen

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen är just nu överhopad av nationella och internationella medier som vill intervjua honom.


Rymdnörd

Rymdbild, jorden sedd utifrånFrida Backjanis Persson, KSM-alumn, ska hålla invigningstal på en internationell rymdkonferens i Stockholm på temat Rymdinspiration.

 

Folkbildning i fokus

Henrik NordvallFolkbildningen spelar en stor roll även i vår tid, konstaterar Henrik Nordvall som är med och arrangerar två konferenser om folkbildning i höst.bara ord räcker inte

Charlotte Lundgren vid trappa i Keyhuset.Charlotte Lundgren, kommunikationsforskare på IKK, har riggat upp kameror för att studera interaktionen mellan tränare, elitryttare och häst.

 

Kalasyra

Publikhav framför scenen på KalasmottagningenMässvimmel, oväntade möten och publikyra framför scen. Årets Kalas blev riktigt kalasbra.

 

Globaliserad historia

Kjell O LejonHistoriebilden är inte längre bara ensidigt europeisk, menar Kjell O Lejon, som varit på världskongress för historiker.

LIU LOCKAR NIOR

LuMiNkGrupparbeten med kvalificerade mentorer ska uppmuntra högstadieelever till högre studier.

 

Dags för Kalas

Alexandra A. HolmströmKalasgeneral Alexandra A. Holmström har bråda dagar inför årets kalasmottagning för nya studenter den 2 september.


Droger och hjärna

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.

 

pris för civilkurage

Diana_Saleh, porträttDiana Saleh, nyantagen student, fick Raoul Wallenberg-priset Ungt kurage 2015. Behövs civilkurage i studentlivet?

 

världsrekordhållare

anette philipssonAnette Philipsson har simmat hem inte mindre än fem guldmedaljer under Masters VM i Kazan i Ryssland. 

 

Ger BRC nya muskler

Linda OlssonLinda Olsson, nybliven doktor på fossilfritt, kliver nu in som koordinator för Biogas Research Center.

 

geniförklarad

Jacob Bergvall. Foto privat.Jacob Bergvall, student som sommarjobbar med LiU:s sociala medier har kallats briljant av Aftonbladet.

 

Arbetskraftsmigration

Peo HansenStatsvetarprofessor Peo Hansen har varit på OECD-möte om EU:s politik för arbetskraftsmigration till Europa.


lukt och Parkinsons

Nil Dizdar SegrellNil Dizdar Segrell ska undersöka luktsinnets betydelse för Parkinsons sjukdom.


Mjölkproduktion

Cecilia-Lovgren-och-Victoria-CarlssonBlivande civilekonomerna Victoria Carlsson och Cecilia Lövgren har skrivit ett exjobb om hur det går för den svenska mjölken.

 

Kinabesök

 

StolMöbelintresserade kineser har nyligen besökt Carl Malmsten Furniture Studies.


Ensamkommande barn

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.


Idrottsmedicin

Fotbollspel, närkamp detalj knänRörlig datatomografi visar hur det ser ut inne i en led när den rör sig.

 

KSM i Shanghai

Från utställningen i ShanghaiSkandinavien och Kina möts i utställning i Shanghai.

 

Disputerar samtidigt

Pontus och Hanna HenrikssonDietisterna Pontus och Hanna Henriksson disputerar med en dags mellanrum. Och bägge på barnfetma.

 

körliv

Mitt i kören. Joel Strand sjunger.Andratenoren Joel Strand kan sällan låta bli att gå nynnande från en repetition med kören Chorus Lin.

 

jubelhögtid

Simin Nadjm-Tehrani tar på lagerkransenStiligt och extra stort blev det på installations- och promotionshögtiden 2015.

 

Made in linköping

Del av utställningsaffischKreativ mångfald när studenterna i slöjd, hantverk och design ställer ut examensarbeten på länsmuseet.

 

KÅRTEGETÅRTA

40-årstårta i kårtegenSOF upplaga 2015 roade gammal och ung. SOF-på-stan blev en succé.

 

Hommage à Tage

En ung Tage Danielsson vid radiomikrofonen40-årsjubilaren LiU firar med ny festmusik och en hyllning till Tage Danielsson.

 

Career talks

Deltagare i Career talks.

Ta chanser som kommer, vårda vänner och ta det lugnt! Goda råd gavs av de tre alumner som medverkade i årets Career talks.


Rymdfararbesök

Internationella rymdfarare på domvisningErfarna astronauter som  imponeras av att titta på rymdbilder? Jo, det är möjligt.

 

Husesyn

Grönskimrande glasfasad på LasarettsgatanKika in i nya huset på Lasarettsgatan på Campus US. Invigningen blir det den 24 augusti.

 

Supertalang

Sara Magnusson, porträttÅrets supertalang, Årets ledare. Sara Magnusson, entreprenör som läser industriell ekonomi, är utvald att åka till MIT Global Startup Workshop.

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Prisad för examensarbete

Isabelle Anttila, student på grundskollärarprogrammet 4–6, har fått pris för Sveriges bästa examensarbete i matematik. Priset, Göran Emanuelsson-stipendiet vid Göteborgs universitet, är instiftat för att stimulera till fler och bättre examensarbeten med inriktning mot lärande och undervisning. Examensarbetet har titeln Mellanstadieelevers användning av matematiskt språk.

Talstörningsforskare samlas

Den 14-16 oktober samlas internationella forskare som undersöker talstörningar hos barn och vuxna för ett seminarium på LiU. Tanken är att starta ett nätverk och inrätta ett elektroniskt arkiv kring talstörning. Ännu ett seminarium kommer att hållas på LiU i maj nästa år. Värd är Martin J Ball, professor i logopedi.

Traineepris till LiU-student

Sandra Offesson, masterstudent i nationalekonomi, har tagit hem Traineepriset som Årets Student. Över 1 800 studenter konkurrerade om utmärkelsen.

Prisad för möbeldesign

Erika Wiberg, student på civilingenjörsprogrammet Design och produktutveckling (DPU) har vunnit en ”Red dot design award” för möbelprojektet Bended Tea Table, gjort i Kina.

Intresse för socionomstudenter

Den 30/9-2/10 pågår Socialchefsdagarna i Norrköping där nära 700 socialchefer samlas. Ett av de seminarier som väckt störst förhandsintresse har rubriken ”Ni som är chefer idag: Så här tänker vi som ska arbeta i socialtjänsten i framtiden!”. Det är tre studenter från socionomprogrammet som medverkar och seminariet leds av universitetslektor Martin Börjeson.

Anna Ekström i På spåret

LiU:s styrelseordförande Anna Ekström, tillika generaldirektör för Skolverket, är en av de tävlande i årets upplaga av TV-programmet På spåret.
Hon tävlar tillsammans med Kristdemokraternas fd partiledare Göran Hägglund. Paret får bland annat möta de tidigare regerande mästarna Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl.

Få betalande studenter

Antalet studenter ökar från länder utanför EU/EES som inte studerar inom ett utbytesprogram. Men fortfarande är antalet lågt i förhållande till innan studieavgiftsreformen 2011. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Bästa mastern inom AI

Svenska sammanslutningen av forskare inom artificiell intelligens, Swedish AI Society, har tilldelat Mattias Tiger en utmärkelse för årets bästa masteruppsats inom artificiell intelligens. Mattias Tiger läste Datateknik vid LiU och är nu doktorand inom artificiell intelligens och integrerade datorsystem, IDA.

Prisad avhandling

Elin Nyman prisas för årets bästa prekliniska avhandling av Svensk Förening för Diabetologi. Hon har i sin avhandling studerat fettceller och hur de reagerar på insulin.

Student prisad för ungt företag

Gustav Eriksson, student som läser civilingenjörsutbildningen med inriktning mot design och produktutveckling, är en av fyra unga som fått Ung Företagsamhets Teknikstipendium. De har tillsammans drivit företaget Nocturnal där de utvecklat en ljusstark ficklampa.

70 000 vill skriva högskoleprovet

Statistik från Universitets- och högskolerådet visar att 70 534 personer har anmält sig till högskoleprovet den 24 oktober. Det är knappt en procent fler än hösten 2014.
3 180 personer har anmält sig till högskoleprovet på LiU. Det är 8,9 procent färre än förra hösten.

LiU-rektor årets visionär?

Till Näringslivsgalan är LiU:s rektor Helen Dannetun nominerad i priskategorin Årets visionär. I totalt sju kategorier prisas de företag och aktörer som genom stor insats för samhället, stort engagemang och gott ambassadörskap positionerar Linköping på den svenska och internationella marknaden. Näringslivsgalan äger rum på Konsert och Kongress den 25 september.

LiU på QS World University Ranking

LiU håller ställningarna på QS World University Ranking, med plats 286 bland världens 400 högst rankade universitet. Förra årets placering var 283. Åtta svenska lärosäten klarade sig in på topp 400-listan.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2015-10-09