Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Bra betyg för LiU Innovation

Bild: Studenter tar selfie. Foto: LiU Innovation.

Var tredje person som LiU Innovation stöttat är idag egen företagare och en majoritet är nöjda med stöttningen. Det visar den undersökning som LiU Innovation låtit göra. 

Fler nyheter

liu-flaggor

Upp och ner på världsrankning

(Uppdaterad 2016-09-23 08:32) Linköpings universitet klättrar till plats 21 bland unga universitet i världen på en rankning. Samtidigt sjunker man på en annan rankning.

Ibrahim Baylan besökte LiMiNk-akademin

Ibrahim Baylan besökte LuMiNk-akademin

En god samverkan och bra stöd i studierna. Energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan gillade vad han såg när han träffade Liu-studenter och grundskoleelever i LuMiNk-akademin.

Bild på forskaren Daniel Västfjäll

Dags för Forskarfredag

Fredagen den 30 september är det dags för Forskarfredag i Linköping och Norrköping där delar av universitetets forskning presenteras för allmänheten.

startsida webben

Klicka in på kommande liu.se

Nu visar Linköpings universitet upp en tidig version av sin nya webbplats. "Det ger oss några månader att ta in synpunkter och testa webbplatsen innan den lanseras vid årsskiftet", säger kommunikationsdirektör Mariethe Larsson.

barn håller hand

Unga behöver hjälp att förstå förälders självmord

Att prata om självmord är så stigmatiserat att ungdomar vars föräldrar tagit livet av sig tvingas vända sig till utomstående, det visar en ny avhandling. Inte heller vården har någon uppbackning för dessa ungdomar, menar socionomen Anneli Silvén Hagström.

Bild på studiegemenskap

Fler platser till lärarutbildningen

Fler platser på lärarutbildningen och höjda basanslag till forskningen. Det är några av nyheterna som berör Linköpings universitet i regeringens budgetproposition.

Bild på staty i Norrköping

Norrköpings stadsmiljöer granskade av studenter

Studenter vid programmet Samhälls- och kulturanalys - SKA - har undersökt vad konst och kultur betyder i Norrköpings offentliga miljöer.

Håkan Olausson

Webbteve: Nerver för njutning

Nu går det att se höstens första föreläsning från "Forskning i framkant". Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, höll en föreläsning om "Nerver för njutning" inför en stor publik.

Bild: Studentbostäders ballong framför byggnaden.

Välbesökt invigning av studentbostäder

Nu har nya studentbostäder invigts i kvarteret Irrblosset i Linköping. Samtidigt invigdes ett konstverk i form av en fasadmålning, tillägnat Linköpings universitet och dess 40-årsjubileum 2015.

Forskare i labbmiljö

Möjligt förutsäga prognos vid MS

Immunceller hos patienter med multipel skleros fungerar annorlunda än celler från friska individer. Den skillnaden har forskare vid LiU utnyttjat för att utveckla en metod som kan förutsäga sjukdomsaktivitet vid multipel skleros.

anna ekström

Anna Ekström ny gymnasieminister

Anna Ekström, ordförande i styrelsen för Linköpings universitet, har utsetts till ny gymnasie- och kunskapslyftminister.

Kjell O Lejon

LiU-forskare på Bokmässan

Femton LiU-forskare medverkar med föredrag och seminarier vid Bokmässan i Göteborg, som äger rum den 22-25 september. Flitigast är religionsprofessorn Kjell O Lejon.

filiz karabag

Fler fuskande forskare upptäcks

Macchiarinifallet har riktat strålkastarljuset mot fusk i forskningen. I en ny studie visar Linköpingsforskarna Solmaz Filiz Karabag (bilden) och Christian Berggren att problemen är allvarliga även inom samhällsvetenskapen.

Affisch om jubliéet

Konstvetenskap firar 30 år

För 30 år sedan inrättades konstvetenskap som ämne vid Linköpings universitet. Det firas med öppna föreläsningar den 22 september på Östergötlands museum.

magnus klofsten

EU-miljoner till forskning om regional innovation

Linköpings universitet har tillsammans med sex andra europeiska lärosäten fått klartecken till ett projekt för att stärka universitetens roll för innovation och regional utveckling.

flytvästar

Krisen i Medelhavet i fokus för studenter

Under en gästföreläsning fick några av studenterna på Linköpings universitet bekanta sig med hur det går till vid Kustbevakningens räddningsuppdrag i Medelhavet.

Batteriladdare i tryckt elektronik

Forskningscentrum för tryckt elektronik invigt

Sveriges nationella centrum för tryckt elektronik har invigts vid LiU, med nya maskiner och med många kärleksförklaringar.

Illustration: Världskartan

Arbetsterapi i flyktingfrågan

Vad kan arbetsterapeuter göra i flykting- och integrationsfrågor? Området är en ny arena för ett yrke i förändring och frågorna lyfts på ett seminarium i Norrköping i veckan.

Rebecka Le Moine

Nominerad till miljöpris

Masterstudenten Rebecka Le Moine, som just nu är i Kambodja för att jobba med bevarandet av tigrar, är nominerad till miljöpriset Årets miljöhjälte.

Strömmen i Norrköping

Samtal vid Strömmen

USA-valet, psykologi och religion, utvecklingen i Tunisien och presentation av ett av årets Nobelpris står på agendan vid höstens öppna föreläsningar i Norrköping.

kör bil

Köra bil eller prata i telefon? Båda går inte

När vi är upptagna med en uppgift som bygger på att vi använder synen, dämpar hjärnan hörselintrycken för att underlätta för oss. En ny studie hjälper forskarna att bättre förstå vad hjärnan gör när vi koncentrerar oss.

LiU-flaggor

Lite upp på ny rankning

Linköpings universitet placerar sig på plats 282 i en ny rankning från QS World University Rankings, vilket innebär fyra steg upp från ifjol.

Vinnarna

Bästa hacket stoppar cykelstölder

Fredrik Löfgren och hans kompisar är trötta på att få sina cyklar stulna. De tog fram en smart lösning som också gör det enklare att få fatt i en cykel när du behöver en. De tog hem årets East Sweden Hack.

Bild på öppna händer

Allt fler vill läsa religion

Intresset för religionsämnet ökar. Allt fler lärarstudenter söker sig till ämnet och specialkurser om religion, samhälle och politik lockar många.

Barnafrid-logga

Barnafrid invigs i december

Förra året fick Linköpings universitet regeringens uppdrag att bygga upp ett nationellt kunskapscentrum kring våld och övergrepp mot barn. Den 7 december invigs det.

Hjärna med DNA

Gener väger tungt för missbruk vid ADHD

Ärftlig känslighet är en tung faktor vid ADHD, hetsätning och alkoholberoende, visar en ny avhandling från Linköpings universitet.

Jan-Åke Larsson

Det ultimata Bell-testet

Nu upprepas århundradets experiment, men denna gång med människor som slumptalsgeneratorer. En gång för alla ska det bevisas om Albert Einstein eller Niels Bohr hade rätt.

Gjorde Geofilter

Bild: Emil Svedin visar sitt geofilter. Foto: Melinda Danielsson. I våras utlyste LiU en tävling där man fick skicka in förslag på hur LiU:s geofilter skulle kunna se ut. Emil Svedin vann och nu finna hans filter på Snapchat.

 

Kalasmottagningen

Kalasmottagningen 2016

Tusentals studenter vallfärdar till Saab Arena när det är dags för Kalasmottagningen, Sveriges största evenemang för nya studenter.

 

gör roll i tv-succé

Simon Alzén i en roll i Narcos. Foto: PrivatUtbytesåret i Sydamerika blev inte vad LiU-studenten Simon Alzén hade väntat sig. I höst kan man se honom i den amerikanska succéserien Narcos.

 

nolle-P

Nolle-P ht 2016. Foto: Cecilia Olsson. Nya studenter möts av mängder av mottagningsarrangemang. Vi har bilderna!

 

Snart Kalas

Irma Hamzic Kalasgeneral 2016Det råder bråda dagar för Irma Hamzic som håller i årets Kalasmottagning den 7 september.


lyft ur glömskan

La Chevelure, detalj. Illustration till Baudelaires diktsamling De ondas blommorSlumpen ställde Karin Ström Lehander, konstvetare på IKK, inför en herrgårdsflygel full av det orörda arvet efter konstnären Tyra Kleen.

 

utpressarvirus

Jonathan JogenforsJonathan Jogenfors, doktorand på ISY, fick uppdrag från media att spåra bitcoinflöden till utpressare som tagit datorer som gisslan.

 

Farväl till LiU

Farewell cermony 2016. Publik tar bilder.Glädje och högtid vid Farewell-ceremonin för internationella masterstudenter.

 

vetenskaplig publicering

Christian BerggrenSkarp hjärna är inte nog för att överleva som forskare. Linköpingsprofessorn Christian Berggren har skrivit en bok om vetenskaplig publicering.utvisade LiU-studenten

Sofie AbrahamsonSofie Abrahamson, adjunkt på IKK, har engagerat sig i fallet Syed Latif, som blev utvisad sedan han fått jobb via fel kanaler.

 

Visar bredsidan

Målarbok, omslagFrån videokonst till östasiatisk keramik och målarböcker. Det är stor bredd på årets sommarutställning på länsmuseet.

 

inflyttningsklart

Bild: Bovärd Fredrik Farholt sätter nyckeln i låset. Foto: Rebecca HavedahlI augusti kan några av Campus Norrköpings studenter flytta in i ett sprillans nytt studentboende. Snart startar uthyrningen av lägenheter i Nya Dalkarlen.

 

Akademisk högtid

PromotionÅrets promotions- och installationshögtid i De Geer-hallen i Norrköping blev en högtidlig ceremoni följd av en rejäl fest.

 


Basar över apoteksbyggen

Sara Dawidson

Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat.

 

Med blick för tigern

Rebecka Le MoineMasterstudenten Rebecka Le Moine är just nu i Indien för att studera tigrar för Världsnaturfondens räkning.career talks

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen. Career talks vardagsrums-scenografi hade i år flyttats till Kåkenhus där tre tidigare studenter samtalade om vägval, karriär och livet efter studierna.

 

Ingenjörsdrömmar får fart

StudenternasracerbilDet går åt många matlådor och kvällar innan årets racingbil är klar för den prestigefyllda banan i Silverstone.

 

International Day

Asiatisk dockaIDay 2016 i Colloseum blev en världslig upplevelse med mat och kultur från 15 länder.

 

pRisregn

Joakim WrenHär är Årets miljöteknikprofil, Skapa-pristagare i Östergötland, Nordic Cleantech Open och med en åtråvärd plats på 33-listan.

 

säkrare i klassrummet

tomt klassrum med stolarna uppställda på bordMed simulering kan lärarstudenter träna klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer.

 

Barnlängtan

Bild på spädbarnFrån 1 april har ensamstående kvinnor rätt till insemination. Gunilla Sydsjö, forskare inom området, ser för- och nackdelar med det.

 

Klimat och makt

Anna Kaijser, porträttAnna Kaijser, forskare vid Tema M, lyfter fram kopplingarna mellan klimat och sociala maktrelationer.

 

30 år med konstvetenskap

Lewis Hines foto från 1930. Arbetare högt upp på bygget av Empire State Buildning

1986 gav LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

 

Forskningsfusk

Forskningslabb, händer och provrörMisstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten, det menar etikprofessor Göran Collste.

 

Fredlig samexistens enda vägen

FlyktingbarnSocialantropolog Haris Agic är en av flera LiU-forskare som deltar i debatten kring flyktingfrågan.

 

närmare verkligheten

Fältarbete vid Ensjön.För andra året i rad gav fackfolk miljövetarna respons på deras förslag till vattenförvaltning av sjöar i Norrköping.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.

 

Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Skolelever lär mer om språk

Måndagen den 26 september firas den Europeiska språkdagen. Den uppmärksammas på LiU genom att 650 elever som läser främmande språk i grundskolor och gymnasier i Östergötland kommer till Key-huset. Där får de ta del av föreläsningar och workshops inom ämnena franska, tyska och spanska på Institutionen för kultur och kommunikation, IKK.

Prisade för innovation

Civilingenjörsstudenterna Niklas Wigertz Danielsson och Henning Hall har tillsammans med de tidigare studenterna Hanna Johansson och Patrik Jutterström fått den regionala utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör. De har tagit fram ett system för att få barn och ungdomar att vilja röra sig mer.
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986.

Färre vill göra högskoleprovet

Statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR) visar att totalt 66 258 personer har anmält sig till högskoleprovet den 29 oktober. Det är sex procent färre jämfört med hösten 2015.
På Linköpings universitet har 2 793 personer anmält sig. Det är tolv procent färre än hösten 2015.

Malmstens på London Design Fair

Tidigare Malmstens-studenter på Möbeldesignprogrammet deltar på London Design Fair den 22-25 september. De ställer ut nydanande armatur för både privat och offentlig miljö. Armaturerna visades första gången på Stockholm Furniture & Light Fair i år. I samband med den mässan fick de nu utexaminerade studenterna en inbjudan att delta i Londonmässan.

Pontén universitetskansler

Regeringen har utsett Annika Pontén till vikarierande universitetskansler och chef för Universitetskanslersämbetet (UKÄ) från och med i dag. Pontén har varit tidigare varit ställföreträdande myndighetschef och avdelningschef vid Analysavdelningen vid UKÄ. Den tidigare kanslern Harriet Wallberg får nytt arbete i Regeringskansliet.

Publiksuccé för Vallastaden

Det kom flera tusen nyfikna besökare till Vallastaden när de i lördags slog upp byggrindarna för allmänheten. På bara ett par timmar gjordes ett tjugotal guidade turer i det som kommer att bli universitetets närmaste granne.

Årets fysioterapeut

Maria Landén Ludvigsson, medicine doktor i fysioterapi vid Linköpings universitet, har utsetts till Årets fysioterapeut 2016. Hon får utmärkelsen för att hon utmanat strukturer och visat hur fysioterapeuters kompetens kan användas för att öka patientnöjdheten och resurseffektiviteten inom primärvården.

FoU-satsningarna ökade 2015

Enligt preliminära uppgifter ökade både företagssektorn och universitets- och högskolesektorn sina satsningar på egen FoU under 2015 jämfört med 2013. Företagen satsade sammanlagt 95 miljarder kronor och universitet och högskolor satsade 37 miljarder kronor, enligt Statistiska centralbyrån SCB.

Färre unga börjar högre utbildning

Färre unga påbörjar högskolestudier, enligt en ny analys från Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Unga på större orter påbörjar oftare en högskoleutbildning jämfört med unga på mindre orter. Ett annat mönster som består är att fler kvinnor än män söker sig till högskolan.

Hårdare regler mot fusk med högskoleprovet

Den som använder otillåtna hjälpmedel under högskoleprovet riskerar två års avstängning. Anmälda fuskare kan dömas i domstol till böter eller upp till sex månaders fängelse. Nya föreskrifter från Universitets- och högskolerådet (UHR) gör nu att alla former av fusk vid kommande högskoleprov blir straffbara.

LiU-forskning på Elmia Lastbil

En transportbil med betydligt lägre luftmotstånd och därmed minskad bränsleförbrukning visas av PLS & Sala Kaross på årets Elmia Lastbil, framtagen i samarbete med LiU-professorn Matts Karlsson och Alfredssons transport i Norrköping.

SFS berömmer Linköping

Sveriges förenade studentkårer, SFS, lyfter fram studentstaden Linköping för sitt ”transparenta kösystem med ett varierat utbud av bostäder”. Men generellt är bostadsbristen för studenter ett fortsatt stort bekymmer, konstaterar SFS i sin bostadsrapport.

Missing People gästar LiU

Ordförande Magnus Idebro föreläser den 29 augusti om möjligheter och utmaningar i en av Sveriges snabbast växande organisationer.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-09-23