Göm menyn

LiU-nytt, nyheter från Linköpings universitet


Hon tar över taktpinnen

Christina Hörnell blir ny Director musices vid Linköpings universitet från den 1 oktober. Hon efterträder Hans Lundgren som går i pension.

Christina HörnellSom Director musices blir hon konstnärlig ledare för Linköpings Studentsångare och Östgöta Kammarkör samt ansvarig för verksamheten vid centrumet ”Musik vid Linköpings universitet” som bland annat omfattar musik vid olika universitets-
ceremonier.

- Det ska bli väldigt spännande och roligt. Hur omfattande arbetet blir kan jag inte ana, det går säkert att göra hur mycket som helst av det, säger Christina Hörnell.

Hon har stor erfarenhet av musikvärlden, däribland som Kormästare vid Kungliga Operan i Stockholm, chef för Operakören i Stockholm och senast som Kormästare för Symfoniska kören i Konserthuset i Göteborg. Hon har lett många körer och ensembler, undervisat och har även en bakgrund som kyrkomusiker.

- Nu knyts allt samman. Hans Lundgrens lämnar en otroligt gedigen verksamhet efter sig, där är det bara att ta vid. Jag ser min roll som lika delar kulturförvaltare och verksamhetsutvecklare. Med tjänsten följer uppdraget att vara universitetets kulturansikte utåt och profilera det både regionalt, nationellt och även till vissa delar internationellt. Jag hoppas kunna utveckla kulturlivet vidare tillsammans med biträdande Director musices Merete Ellegård, studenter och personal. Ett aktivt kulturliv gör universitetet till en attraktiv och inspirerande studieort och arbetsplats.

Christina Hörnell lyfter fram körsång som en självklarhet i den akademiska traditionen.

- Det är något värdefullt som vi ska värna om och samtidigt utveckla inom ramen för vår tids sätt att uttrycka oss konstnärligt och musikaliskt. Sångrösten och körsången som instrument är för mig en ständig källa till inspiration och utveckling och jag hoppas att det ska märkas i både klang och repertoar.

Den 25 oktober hålls en välkomstkonsert för henne i Missionskyrkan i Linköping.

Director musices är en tjänstetitel för kapellmästare vid musikaliska ensembler vid universitet och högskolor. (Wikipedia).


Eva Bergstedt 2014-08-13 

Fler nyheter

Materialforskning

Kraftsamling i Kolmården kring nya material

Framstående materialforskning sätts i fokus när närmare 100 seniora materialforskare plus doktorander från drygt 20 avdelningar på tre institutioner vid LiU samlas till konferens.

Tyst kunskap i vårdarbete

Tyst kunskap är en viktig, men förbisedd, faktor för god vård och omsorg. Men här finns ett dilemma. Den tysta kunskapen är svår att beskriva, samtidigt behövs just det för att kunna resonera kring den och värdera den.

Ny strategi med LiU Invest

LiU Invest inom LiU Holdning tar plats i kedjan mellan LiU och inkubatorn LEAD. I framtiden ska det bli fler investeringar och mer anpassat stöd till bolagen.

Ida Eriksson, Sixten Elehed och Samuel Andersson utanför Fenomenmagasinet

Stimulerande sommarvecka

52 högstadieelever har ägnat sig åt naturvetenskap och teknik under sista sommarlovsveckan. Mycket roligare än skolan, tycker Samuel Andersson som snart börjar åttan.

Vacker_tupp

Personligheten avgör tuppens status

Det är flera olika aspekter av en tupps personlighet som avgör om den kommer att vinna en duell och få hög status i gruppen. Det visar forskning utförd av bland andra LiU-forskaren Hanne Løvlie.

Knepen som hjälper minnet

Lägg fram saker så att de syns, ha bestämda platser för viktiga saker, kolla av ytor där de kan hamna. I en explorativ studie, unik i sitt slag, visas hur äldre kvinnor organiserar sin vardagliga omgivning för att stödja minnet.

Illustration: Innovationskontorett

Från tävlingsbidrag till färdig app

För två år sedan deltog tre blivande civilekonomer i tävlingen Business Rally. De vann tävlingen och nu har deras idé blivit en app för andrahandsmarknaden.

Campus Valla i sommarskrud. Foto: Annika Johansson.

LiU värd för första sommarskolan

Linköpings universitet och Tema T står som värd när den första STS-sommarskolan arrangeras i Sverige. Deltagare är doktorander inom området Science and Technology Studies från en rad länder i Europa.

Mer pengar krävs till högre utbildning

Utbildningsplatserna minskar på universitet och högskolor, något som oroar den nya universitetskanslern Harriet Wallberg. På DN debatt kräver hon ökade resurser till högskoleutbildningar.

Tidigare tillgång till studentbostäder

Studentbostäder har infört nya regler som ger nyantagna snabbare tillträde till lediga korridorsrum.

Hyreskontrakt

Allt fler bostadsbedrägerier

Bostadsbedrägerierna ökar. Nu varnar studenternas hyresgästorganisation KOMBO för att allt fler bostadssökande studenter kan råka illa ut.

Mats Hammar

Kvinnor över 80 får hormonbehandling

Hormonbehandling för övergångsbesvär ges i regel direkt efter menopausen, men en studie vid Linköpings universitet visar att även kvinnor som är 80 år och äldre får behandling.

Etanoltraktorn

Etanoltraktor för gröna näringar

En traktor som drivs med etanol har utvecklats inom ramen för forskningsprojektet Grönovation. Initiativtagare är Per Frankelius, Avdelningen för företagsekonomi.

Jonas Anshelm

Forskarnätverk synar gruvnäringen

Riksbankens Jubileumsfond ger 300 000 kronor till ett tvärvetenskapligt forskarnätverk som ska sprida ljus över svensk gruvnäring. Professor Jonas Anshelm leder nätverket.

Spännande utbildningar åter öppna

Missade du att anmäla dig till en utbildning till mattelärare, master i protein science eller en 7,5-poängskurs i idrott och hälsa så finns möjligheten kvar. Massor av spännande utbildningar är åter öppna för anmälan.

Fler tjejer vill bli civilingenjörer

I första antagningen till höstens civilingenjörsutbildningar på Linköpings universitet är 35 procent tjejer och de är i majoritet på fyra av utbildningarna. Killarna dominerar dock fortfarande stort inom data- och informationsteknologi.

Hälsouniversitetets entre

Fler sökande till färre platser

I fredags fick totalt 266 000 sökande till universitet och högskolor beskedet att de antagits till höstens utbildningar. Läkar-utbildningarna har högst söktryck även i år.

Sara Magnusson

Experimentfabrikens grundare prisad

Sara Magnusson, civilingenjörsstudent vid Linköpings universitet, har fått ett stipendium som delas ut till unga samhällsentreprenörer.

Välkommen till Sommarveckan!

LiU:s sommarvecka för högstadieelever utlovar som vanligt en mängd spännande upplevelser inom teknik och naturvetenskap.

NärConfestival

Dags för NärConfestival

Mellan den 24-27 juli fylls Campus Valla av 7000 unga entusiaster som älskar japansk popkultur och sällskapsspel. Det är dags för ungdomsfestivalen NärCon.

Bastardsvärmaren har ett budskap

Sex av Sveriges sju arter av bastardsvärmare står på rödlistan. En orsak är en ökande brist på blomsterängar. LiU-biologer undersöker vilka krav dessa fjärilar har på sin omgivning.

Cybaeros helikopter

Framtidens flyg är fjärrstyrt

Cybaeros stororder till Kina och Arerospace Cluster Sweden’s ettårsjubileum satte guldkant på Flygets dag i början av juli. Inom ett par år finns det obemannade flyget i luften.

Mattias Åkeson, konstnär och lärare på KSM.

LiU-lärare bakom prisad utställning

Mattias Åkeson är konstnär och lärare på KSM. Han står också bakom formgivningen av den prisade utställningen om den nedskjutna DC3:an på Flygvapenmuseet i Linköping.

sommarkollo 1930-talet

Vart är sommarkollo på väg?

Än lever sommarkolonin. Men de barn som skulle behöva det bäst har inte längre råd, sommartid är de hänvisade till dammiga gårdar i miljonprojektsområden.

Negar Sani

Negar Sani löste gåtan

Negar Sani, doktorand i organisk elektronik, visar hur en tryckt diod kan fungera i GHz-bandet. Dioden utgör den felande länken mellan mobiler och tryckta etiketter.

Lars Hultman

Vartannat jobb automatiserat om 20 år

”Robotiseringen och automatiseringen går snabbt nu och de flesta är inte förberedda på den utvecklingen” sa SSF:s chef, tillika LiU-professorn Lars Hultman vid ett seminarium om jobben.

Helen Dannetun

LiU utmanade i Almedalen

- Jag är både nöjd och glad över LiU:s seminarier under Almedalsveckan. Vi ser det som ett viktigt avstamp för vidare forskning och utbildning kring välfärdens utmaningar, säger rektor Helen Dannetun.

nolle-p 2014

FadderiNu börjar universitetet återigen fyllas av studenter. Den traditionella nolle-perioden har börjat.

 

Europeiskt segertåg

Jätteglad blåsartjejLiTHe Blås mötte jublande publik i EU-parlamentet och vann närapå holländska mästerskapet i Dweilmusik under sommarens EUtour.

 

Kalasmottagning 2014

Ljus och ljudansvariga Gabriella Christoffersson blåser Kalasballong.Det blir mer av allt. Från symfoniorkester till Movits! på scenshowen, fler lokala band ute och allt fler festerier engagerade.

 

lust att lära

Olle Abrahamsson vid konstverket Fjättrad i UniversitetsparkenKänslan av att befinna sig on the bleeding edge. För Olle Abrahamsson är abstrakt matematik häftig utmaning – och lycka.

 

hon vill göra skillnad

Suad AliFör ett år sedan läste hon statsvetenskap på LiU. Idag arbetar Suad Ali med flyktingfrågor på nationell och internationell nivå.utforskar ensamheten

Matilda WulfMatilda Wulf skriver en avhandling om författares ensamhet där hon även tar upp ensamhetsbegreppet i vår tid.
 

De skapar jobb åt sig själva

Johan Haglund Filip CelanderCivilingenjörerna Johan Haglund och Filip Celander tar språnget och startar eget direkt efter examen.

 

Farväl LIU!

avskedsceremoni vid Nationernas Hus, två studenter och LiU-flagganInternationella masterstudenter tog farväl av lärare, studiekamrater och livet som LiU-student.

 

Arbetslivet lockar

Sara Baumgarten och Matilda NilssonSara Baumgarten och Matilda Nilsson är Sveriges första civilingenjörer i energi - miljö - management.

 

GRATIS HYRBILSRESOR

 

Tre av studenterna bakom DriveBackLiU-studenter har startat DriveBack: kör tillbaka hyrbilar till startpunkten, få resan gratis.

 

Akademisk fest

översikt scen och publik– Ni utgör en viktig del av vår framtid, konstaterade rektor Dannetun i sitt tal till de nya professorerna, hedersdoktorerna och doktorerna.

 

campus dolda rum

Källargång med stora staniolklädda ventilationsrör överalltUpptäcksfärd i Kåkenhus till källarens vattenkanaler, en hemlig boulebana och det stängda tornet på taket.

 

Barn far illa!

vuxen håller hand med barn Forskaren Madeleine Cocozza föreslår en ny myndighet för barnskydd.

 

Fem minuter med ...

Erik Berggren… Erik Berggren. Blir det någon fortsättning för Öppet Campus i Norrköping?

 

Lust att lära

Sofie Lärkhammar, porträttAlla nya insikter om vad som görs och kan göras inom miljöområdet ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar.

 

LiU-pedagog inom KBT

Maria JannertNöjda studenter såg till att Maria Jannerts arbete med terapiutbildningen i KBT fick nationell uppmärksamhet.

 

utvecklar mensskydd

Civilingenjörsstudenter i UgandaCivilingenjörsstudenterna Maria Olsson och Lina Larsson utvecklar miljövänliga mensskydd för kvinnor i utvecklingsländer.


lär barn programmera

Coderdojo-träffStudenter i Norrköping har startat "CoderDojo", en träningsplats för barn som vill lära sig programmera.

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Ramadanavslut

Ramadanavslut i Campushallen

Närmare 1800 personer firade Eid al-Fitr, avslutningen på den muslimska fastemånaden Ramadan, i Campushallen på Campus Valla den 28 juli.
- Vi brukar använda Campushallen, både för det här tillfället och när vi firar en högtid i oktober. Idag samlas vi först här för bön och samtal. Sedan fortsätter festen på olika ställen i stan, säger Ali Haji, ordförande i Islamiska förbundet i Linköping.

Högskoleutbildade får ofta jobb

Nästan 80 procent av dem som tog examen från högskolan under läsåret 2009/10 hade etablerat sig på arbetsmarknaden under 2011. De högsta andelarna etablerade hade bland annat läkare, psykoterapeuter, yrkeslärare samt högskole- och civilingenjörer med bygginriktning. Det visar en analys från Universitets-
kanslersämbetet.

Tillgänglighet på LiU granskad

Myndigheten för delaktighet har granskat tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. 285 statliga myndigheter har graderats på en skala mellan 1 och 14. Linköpings universitet hamnar på nivå 5 tillsammans med en rad andra myndigheter.

Nytt sätt att mäta blodtryck

Lars-Göran Lindberg på Institutionen för medicinsk teknik har fått 818.000 kronor från AFA Försäkring för att utveckla ett nytt och enkelt sätt att mäta blodtryck. Metoden kan användas redan i primärvården, vilket ökar möjligheterna till förebyggande insatser för dem som har en ökad risk för åderförkalkningssjukdomar.

Severin blir campusråd

Mattias Severin, prefekt för Institutionen för teknik och naturvetenskap vid Campus Norrköping, har förordnats som campusråd för att företräda Linköpings universitet i olika sammanhang i samspelet med det lokala samhället i Norrköping med omnejd.

Bågskytt till student-VM

Mikael Danielsson är en av deltagarna i student-VM i bågskytte i polska Legnica den 2-5 juli. Till vardags studerar han mikrobiologi på Linköpings universitet.

Högt citerade forskare

Två forskare vid Linköpings universitet, Olle Inganäs och Fengling Zhang, finns med på Thomson Reuters lista ”Highly Cited Researchers 2014”, som bygger på statistik över hur ofta vetenskapliga artiklar citeras av andra författare. De två – bägge professorer i materialvetenskap vid Institutionen för fysik, kemi och biologi – är i gott sällskap med 3 215 forskare världen över. Hela listan finns på webbplatsen http://highlycited.com/index.htm 3215.

Rekordmånga anställda vid lärosätena

Antalet anställda vid landets lärosäten upp gick 2013 till 75 700, det högsta antalet någonsin. De senaste tio åren är det främst kvinnliga lektorer som har ökat i antal, med över 80 procent, visar ny statistik från UKÄ och SCB.

Ida-projekt får pengar från Internetfonden

Projektet drivs av Annika Silvervarg från IDA vid Linköpings universitet. Det handlar om hur barn kan lära sig programmera i skolmiljö.

Jonny Ludvigsson bland topp tio

Den medicinska databasen Expertscape har rankat HU-forskaren Johnny Ludvigsson bland världens tio främsta inom diabetesforskningen, typ 1.

IMH-forskning i ny bok

Per Nilsen, biträdande professor på Institutionen för medicin och hälsa, IMH, är redaktör för en av de första böckerna på svenska om implementering av evidensbaserad praktik. Flera kolleger på IMH medverkar i boken.

Expert i statlig utredning

Lucas Gottzén, universitetslektor på Socialt arbete, har utsetts till expert i den statliga utredningen "Nationell strategi om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra". Utredningen omfattar alla former av våld mot kvinnor.

Ny genuslektor på HU

Hälsouniversitetet har fått en ny genuslektor. Gerd Röndahl ska föra in genusperspektivet på utbildningarna och bidra till ökad mångfald.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2014-08-20