Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


En flyktingexpert och en hörselforskare är Årets alumner

Årets alumner vid Linköpings universitet är Suad Ali, expert på Sveriges flyktingkvot, och Thomas Lunner, en av forskarna bakom världens första digitala hörapparat. De tar emot utmärkelsen vid en ceremoni den 11 november på Campus Valla.

Suad Ali har läst Politices kandidatprogrammet vid LiU. Efter studierna har hon gjort en snabb karriär och nu är hon expert på Sveriges flyktingkvot på Migrationsverket.

Som barn flydde Suad Ali till Sverige från Somalia och hon bestämde sig tidigt för att bli ledare så att hon skulle kunna påverka världsutvecklingen. I år finns hon med på Veckans Affärers lista över unga supertalanger och hon är krönikör i tidningen Chef.

Thomas Lunner har läst Teknisk fysik och elektrotekniklinjen och därefter forskarutbildningen i teknisk audiologi. Den teknik han utvecklade under sitt examensarbete gjorde det möjligt för det danska företaget Oticon att tillverka världens första digitala hörapparat 1995.

I dag är Thomas Lunner seniorforskare på Oticons forskningscentrum Eriksholm och adjungerad professor i kognitiv hörselvetenskap vid LiU. De senaste åren har han arbetat för att integrera kognition med hörapparatstillverkning, vilket nyligen resulterade i en ny typ av hörapparat som ger ett mer fullständigt ljudlandskap.

Fredagen den 11 november kommer Suad Ali och Thomas Lunner till Campus Valla för att ta emot utmärkelsen och hålla varsitt kort föredrag för studenter, medarbetare och alumner.

Årets alumn är ett sätt för Linköpings universitet att uppmärksamma före detta studenter, alumner, som utmärker sig genom sina insatser och sitt engagemang. Det är sjätte året i rad som Årets alumner utses.

Reportage om Suad Ali

Reportage om Thomas Lunner

Mer om Årets alumn och anmälan till den 11 november

Suad Ali och Thomas Lunner, Årets alumner 2016


Foto: Vibeke Mathiesen och Anna Nilsen


Maria Karlberg 2016-10-27 

Fler nyheter

Magnus Berggren

Guld till Magnus Berggren

Magnus Berggren får Ingenjörsvetenskaps-akademins guldmedalj för sin nyskapande forskning inom organisk elektronik. ”Oerhört hedrade och en medalj till hela vår forskargrupp” kommenterar han.

cellulosa i turkos ljus

Lysande molekyler hittar cellulosa

Svenska forskare vid bland annat LiU har utvecklat en molekyl som byter färg när den binder till olika former av cellulosa. Den kan användas i en metod för att göra snabba, optiska avläsningar av kvaliteten på cellulosa.

Grafik: Vecka 45

Dags för vecka 45

För sjunde året i rad arrangeras innovationsveckan, vecka 45, en vecka fylld av innovation, inspiration och nätverkande.

Lejon som ryter

Populärvetenskaplig vecka drar 3 000 besökare

Lejonryt, allergier, bortskämda barn, papper som leder ström, matematiken i universum eller dödskallar. 3 000 besökare väntas till Populärvetenskapliga veckan den 25-27 oktober.

Miljonanslag till humaniora och samhällsvetenskap

En stor andel medlemmar i svenska arbetarfackföreningar har utländsk bakgrund. Samtidigt är stödet för SD stort bland fackföreningsmedlemmarna. Denna motsättning ska studeras i ett forskningsprojekt som tilldelas medel av Riksbankens jubileumsfond. Ytterligare två projekt får miljonbelopp.

Gul spårvagn

LiU-forskare om skillnader mellan städer

P4 Östergötland har i veckan jämfört Linköping och Norrköping ur en rad aspekter. Fem av LiU:s forskare har intervjuats och gett nyanser.

Civilsamhället viktigt för äldre på landsbygden

Hur är det att äldras på lansbygden? I en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier har äldre medborgare och kommunala tjänstemän och politiker intervjuats i tre östgötska kommuner.

provskrivning i sal

2 800 anmälda till Högskoleprovet på LiU

På lördag den 29 oktober går startskottet för höstens högskoleprov. Nu har reglerna för provet skärps och den som använder otillåtna hjälpmedel riskerar två års avstängning.

Jan Bosch

Mjukvaruutvecklingen måste snabbas upp

Testa snarare än att fråga och utveckla snabbt och kontinuerligt. Det var några av de råd Chalmersprofessorn Jan Bosch levererade vid Swedsofts tvådagarskonferens, i år vid LiU.

Bild på böcker

Nya vägar för att sprida forskning

Skriften "Kunskapens nya rörelser" lyfter fram nya möjligheter att sprida humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning.

Forskare arbetar i säkerhetsbänk

Därför får hiv tuberkulos att bryta ut

Hiv-infektion ökar kraftigt risken för att tuberkulosinfektion ska utvecklas till aktiv tbc-sjukdom. En ny studie av forskare vid LiU bidrar till att förklara varför det är så.

barn sitter i trappa

Våld och kränkningar mot barn med funktionsnedsättningar

Trots kritik från FN har Sverige länge saknat en samlad bild av hur barn med funktionshinder har det i Sverige. Nu har LiU-forskare tagit fram en rapport om våld och kränkningar mot dessa barn.

Cirkulär ekonomi i Almedalen

Tio miljoner till cirkulär ekonomi

LiU-forskare har tagit hem två större forskningsprojekt inom området design och konstruktion för en värld där vi hushållar med, återvinner och återbrukar naturresurser.

Spiktavla av Ellen Key

Studenter gör Ellen Key synlig i Key

Andraårsstudenterna på Slöjd, hantverk och formgivning fick ett skarpt uppdrag. Gestalta Ellen Key i Keyhuset! Nu har studenterna visat sina verk i foajén, två av dem får en permanent placering med invigning i december.

Del av kortlek, Spader Kung

Bibliskt drama med bäring på nutiden

Framgång, svek och maktmissbruk. Men också kärlek och förlåtelse. I tre konserter med start den 21 oktober framför Östgöta Kammarkör i samarbete med Östgötamusiken och Stina von Sydow från Östgötateatern ett dramatiskt oratorium om kung David.

Charlotte Norrman och Per Frankelius

Grönovation på Elmia Lantbruk

LiU-forskarna Charlotte Norrman och Per Frankelius tar med sig forskningsprojektet Grönovation till Elmia Lantbruk. I programmet ingår även ett seminarium om lantbrukets innovationer.

”Kul att man gör en vidare tolkning av begreppet litteratur”

Det blev varken Adonis eller Ngũgĩ wa Thiong'o som fick årets nobelpris i litteratur. Istället plockade en låtskrivare hem priset. Jesper Olsson, docent i litteraturvetenskap, som själv lyssnat mycket på Bob Dylan kommenterar priset.

mineralen elpasolit

Artificiell intelligens hittar nya material

Artificiell intelligens hjälper forskare i jakten på nya användbara material. Forskare vid LiU har hittat 90 tidigare okända material, som de förutsäger kan skapas i laboratorier.

Tårta med ordet Formbärare

Årets Formbärare: Slöjd, hantverk och formgivning

Kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning har av Svensk Form Öst korats till Årets Formbärare.

Igor Abrikosov

Igor Abrikosov invald i KVA

Kungliga vetenskapsakademien valde i veckan in tre nya ledamöter, bland dem Igor Abrikosov, professor i teoretisk fysik vid LiU.

Maria Bäck, forskare vid institutionen för medicin och hälsa

Maria Bäck får SSMF-stipendium

Maria Bäck vid institutionen för medicin och hälsa har fått ett 2-årigt postdoktorsstipendium från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. Hon forskar om inflammation och fysisk träning för personer med hjärtsjukdom.

aldre kvinna kramar terapeutisk robot

Vart tar tekniken ålderdomen?

Sensorer som sväljs eller vävs in i kläder. Det och en mängd andra tekniska lösningar kan vara framtiden för äldre och personal inom äldrevården. För tekniken kommer att spela en allt större roll, det konstaterades under en två dagar lång konferens.

Forskare vid LiU undersöker tarmbakteriers roll för utveckling av astma och allergi

Mångfald i tarmen skydd mot astma

Barn som får astma och allergi i barndomen har redan som spädbarn förändrat immunsvar vid slemhinnorna mot bakterier i tarmen. En ny studie från LiU pekar även på att mammans immunförsvar kan spela roll för utveckling av astma och allergi hos barnet.

grävmaskin med tilt och rotor

Ett lyft för hydrauliken

Forskare vid LiU startar nära samarbete med hydraulikklustret i Hudiksvall - små och stora innovativa företag i teknikens framkant. Studenter bjöds in till träff och testkörning.

Feng Gao

Organiska solceller ett steg närmare kommersialisering

LiU-forskare har, tillsammans med amerikanska och kinesiska kolleger, demonstrerat organiska solceller med lägre drivkrafter än tidigare. Resultaten har publicerats i Nature Energy.

Baby vid dator

Elva miljoner till forskare inom hälsa och välfärd

Fyra forskarlag från LiU har fått totalt elva miljoner från forskningsrådet FORTE. Däribland till projekt om vad psykisk ohälsa betyder för unga och tillgången till assisterad befruktning.

Bild på Malaz Katie, Nora Hajar och Avin Rozbayani

Studenter tränar svenska med nyanlända

Studenter från Linköpings universitet som talar språk som exempelvis arabiska, tigrinja och kurdiska hjälper nyanlända gymnasieungdomar in i svenska språket.

Årets Alumn 1

Suad Ali, porträttSuad Ali, expert på Sveriges flyktingkvot, arbetar enträget vidare för världens flyktingar. För sitt engagemang utses hon till årets alumn 2016 vid Linköpings universitet.

 

årets alumn 2

Thomas-Lunner-i-studioThomas Lunners forskning inom området hörsel och hörapparater har hjälpt miljontals hörselskadade till en bättre hörsel. Nu blir han en av årets alumner.Konferens om klimatförnekelse

Bild på jordglobMartin Hultman, idé- och miljöhistoriker, arrangerar världens första konferens om klimatförnekelse.

 

Tio år med GDK

GDK firar 10 årFör tio år sedan fick LiU ett tillskott i form av kandidatprogrammet Grafisk design och kommunikation, GDK. Jubiléet har firats av studenter, alumner och lärare.


kritik mot förslag på lag

Jonathan JosefssonFN:s barnkonvention bör inte inkorporeras i svensk lag, menar LiU-forskare. Jonathan Josefsson, doktorand vid Tema Barn, är en av skribenterna bakom LiU:s remissvar. Varför inte?

 

Lärdomar för livet i Guatemala

Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson bygger skola i Guatemala.Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson tog ett sabbatsår för att renovera en skola i Guatemala med hjälp av PET-flaskor.


café med succé

Dörte Bernhard och Tove Mattson på World café. Dörte Bernhard och Tove Mattsson på IBL träffade helt rätt när de arrangerade World café för 60 ämneslärarstudenter och 30 studenterna i Snabbspåret för lärare.

 

Lyfter vuxenutbildningen

Anna EkströmAnna Ekström, nybliven gymnasie- och kunskapslyftsminister och LiU:s tidigare styrelseordförande, tar med sig erfarenheter från universitetet och vill lyfta vuxenutbildningen.


Åke blev Ann-Christine

Ann-Christine Ruuth föreläste på Regnbågsveckan. Foto: Melinda Reyes Hiltunen”Varför skrattar vi åt män i klänning?” Det var en av frågorna som Ann-Christine Ruuth ställde till publiken vid den fullsatta föreläsningen som ingick i Linköpings Regnbågsvecka.

 

Gjorde Geofilter

Bild: Emil Svedin visar sitt geofilter. Foto: Melinda Danielsson. I våras utlyste LiU en tävling där man fick skicka in förslag på hur LiU:s geofilter skulle kunna se ut. Emil Svedin vann och nu finna hans filter på Snapchat.

 

Kalasmottagningen

Kalasmottagningen 2016

Tusentals studenter vallfärdar till Saab Arena när det är dags för Kalasmottagningen, Sveriges största evenemang för nya studenter.

 

gör roll i tv-succé

Simon Alzén i en roll i Narcos. Foto: PrivatUtbytesåret i Sydamerika blev inte vad LiU-studenten Simon Alzén hade väntat sig. I höst kan man se honom i den amerikanska succéserien Narcos.

 

nolle-P

Nolle-P ht 2016. Foto: Cecilia Olsson. Nya studenter möts av mängder av mottagningsarrangemang. Vi har bilderna!

 

Snart Kalas

Irma Hamzic Kalasgeneral 2016Det råder bråda dagar för Irma Hamzic som håller i årets Kalasmottagning den 7 september.


lyft ur glömskan

La Chevelure, detalj. Illustration till Baudelaires diktsamling De ondas blommorSlumpen ställde Karin Ström Lehander, konstvetare på IKK, inför en herrgårdsflygel full av det orörda arvet efter konstnären Tyra Kleen.

 

utpressarvirus

Jonathan JogenforsJonathan Jogenfors, doktorand på ISY, fick uppdrag från media att spåra bitcoinflöden till utpressare som tagit datorer som gisslan.

 

Farväl till LiU

Farewell cermony 2016. Publik tar bilder.Glädje och högtid vid Farewell-ceremonin för internationella masterstudenter.

 

vetenskaplig publicering

Christian BerggrenSkarp hjärna är inte nog för att överleva som forskare. Linköpingsprofessorn Christian Berggren har skrivit en bok om vetenskaplig publicering.utvisade LiU-studenten

Sofie AbrahamsonSofie Abrahamson, adjunkt på IKK, har engagerat sig i fallet Syed Latif, som blev utvisad sedan han fått jobb via fel kanaler.

 

Visar bredsidan

Målarbok, omslagFrån videokonst till östasiatisk keramik och målarböcker. Det är stor bredd på årets sommarutställning på länsmuseet.

 

inflyttningsklart

Bild: Bovärd Fredrik Farholt sätter nyckeln i låset. Foto: Rebecca HavedahlI augusti kan några av Campus Norrköpings studenter flytta in i ett sprillans nytt studentboende. Snart startar uthyrningen av lägenheter i Nya Dalkarlen.

 

Akademisk högtid

PromotionÅrets promotions- och installationshögtid i De Geer-hallen i Norrköping blev en högtidlig ceremoni följd av en rejäl fest.

 


Basar över apoteksbyggen

Sara Dawidson

Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat.

 

Med blick för tigern

Rebecka Le MoineMasterstudenten Rebecka Le Moine är just nu i Indien för att studera tigrar för Världsnaturfondens räkning.career talks

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen. Career talks vardagsrums-scenografi hade i år flyttats till Kåkenhus där tre tidigare studenter samtalade om vägval, karriär och livet efter studierna.

 

Ingenjörsdrömmar får fart

StudenternasracerbilDet går åt många matlådor och kvällar innan årets racingbil är klar för den prestigefyllda banan i Silverstone.

 

International Day

Asiatisk dockaIDay 2016 i Colloseum blev en världslig upplevelse med mat och kultur från 15 länder.

 

pRisregn

Joakim WrenHär är Årets miljöteknikprofil, Skapa-pristagare i Östergötland, Nordic Cleantech Open och med en åtråvärd plats på 33-listan.

 

säkrare i klassrummet

tomt klassrum med stolarna uppställda på bordMed simulering kan lärarstudenter träna klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer.

 

Barnlängtan

Bild på spädbarnFrån 1 april har ensamstående kvinnor rätt till insemination. Gunilla Sydsjö, forskare inom området, ser för- och nackdelar med det.

 

Klimat och makt

Anna Kaijser, porträttAnna Kaijser, forskare vid Tema M, lyfter fram kopplingarna mellan klimat och sociala maktrelationer.

 

30 år med konstvetenskap

Lewis Hines foto från 1930. Arbetare högt upp på bygget av Empire State Buildning

1986 gav LiU den första kursen i konstvetenskap. Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid.

 

Forskningsfusk

Forskningslabb, händer och provrörMisstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten, det menar etikprofessor Göran Collste.

 

Fredlig samexistens enda vägen

FlyktingbarnSocialantropolog Haris Agic är en av flera LiU-forskare som deltar i debatten kring flyktingfrågan.

 

närmare verkligheten

Fältarbete vid Ensjön.För andra året i rad gav fackfolk miljövetarna respons på deras förslag till vattenförvaltning av sjöar i Norrköping.

 

Förklarar svensk syn på föräldraskap

Roger KlinthOmvärlden häpnar över den tredje pappamånaden. Forskaren Roger Klinth har fått besvara en del av omvärldens frågor.

 

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

studenter i samarbeteEfter sitt deltagande i Sommarmatchen var Victor Broman med och startade ett nytt företag.

 

MENTORSTÖD

Olle och Sebastian i samtalHur kan det vara att studera med Asperger? Studentmentorn Olle Reichard får Sebastian Japec på rätt spår.

 

FORSKNINGSBLUFF

Professor AspenbergPer Aspenberg bjöds in till ett forskarmöte i Schweiz, som visade sig var styrt av ett USA-företag.

 

urban aktivism

Aleksandra ÅlundSociala rättvisefrågor är mer aktuella än någonsin, tycker Aleksandra Ålund som forskar om urbana rättviserörelser.

 

Droger och hjärna

 

kvinna med vinglasMänniskor som drabbas av alkohol- och drogmissbruk får sällan del av modern behandling i sjukvården, skriver Markus Heilig,  psykiater och världsledande beroendeforskare, i ny bok.


Ensamkommande barn

 

Annicka LangAnnicka Lang, psykolog och doktorand på LiU, föreläser om ensamkommande asylsökande barns psykiska hälsa.

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Effektiva preventivmedel

Professor Jan Brynhildsen är 2015 års mottagare av Andreas Rousseaus pris för föreläsningen "Effektiva preventivmedel – en förutsättning för reproduktiv hälsa", som därmed utsetts till årets bästa föreläsning på läkarprogrammet.

Prisad Singapore-rektor

Bertil Andersson, före detta rektor på LiU och nu rektor för för Nanyang Technological University, NTU, i Singapore, har fått presidentens medalj för stora insatser i republiken. Han har på 10-15 år lyft universitetet NTU till en internationell topp-position och har gjort stora insatser inom vetenskaplig forskning.

66 000 skriver högskoleprovet

Lördagen den 29 oktober är det dags för höstens högskoleprov på 120 orter i Sverige. Sex procent färre skriver det jämfört med för ett år sedan. 79 procent av de anmälda är 24 år eller yngre, visar siffror från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Anslag till idrottsforskning

Johanna Kvist, professor i fysioterapi vid LiU, har fått anslag om 600 000 kronor från Centrum för idrottsforskning för att skapa ett webbaserat verktyg som ska underlätta rehabiliteringen efter en allvarlig skada.

Nina Lykke blir hedersdoktor

Nina Lykke, professor emerita vid Tema Genus, blir hedersdoktor vid Karlstads universitet.Hon var med och startade Tema Genus vid LiU 1999.

Färre sökande till våren 2017

Ca 220 000 har sökt till vårens program och kurser på landets lärosäten, visar siffror från Universitets- och högskolerådet, UHR. Det är en minskning med tre procent jämfört med vårterminen 2016. Minskningen är väntad, ungdomskullarna har minskat och den goda konjunkturen gör att många väljer jobb framför studier, enligt UHR.

Examensarbeten om kollektivtrafik fick pris

Tre studenter vid civilingenjörsprogrammet Kommunikation Transport Samhälle vid LiU, Marie Hedström och Johanna Johansson samt Astrid Adelsköld, delar Kunskapscentrumet K2s förstapris om 50 000 kronor för bästa uppsats inom kollektivtrafik. Priset delades ut på persontrafikmässan i Göteborg av infrastrukturminister Anna Johansson.

Kognitionsvetare i arbetslivet

Kognitionsvetarprogrammet arrangerar den 21 oktober en dag om arbetslivet för sina nuvarande studenter. Tanken med den är att studenterna ska få en bättre bild av vart deras utbildning kan leda. Bland annat kommer åtta tidigare studenter dit och berättar om sitt yrkesliv.

LiU:s spelmän fixade bästa låten

LiU:s studentspelmanslag Strängar & Rör lyckades kamma hem priset för bästa låt i VM för studentspelmanslag som hölls under Linköpings folkmusikfestival. Totalt var det tolv tävlande lag, varav 11 var från Sverige och ett lag var från Norge.

Prisad designstudent

Linnea Olsen Anckers har fått Grafiska Leverantörernas stipendium. Hon får priset för sitt examensarbete i Grafisk design och kommunikation. Där lyfter hon fram behovet av ett standardiserat typografiskt klassificeringssystem och tar fram ett exempel på ett system som skulle kunna fungera som en standard i svensk designutbildning.

Miljöministern möter LiU-forskare

Fredagen den 7 oktober kommer nya miljöministern Karolina Skog (MP) till Norrköping för att bli informerad om arbetet med klimatanpassning i Norrköping. Hon kommer bland annat att träffa forskarna Mattias Hjerpe, Erik Glaas och Tina Neset vid Centrum för klimatpolitisk forskning.

Julia Kristeva i dagarna tre

Den berömda psykoanalytikern, lingvisten, filosofen och feministen Julia Kristeva har fått en egen konferens. Den 13-15 oktober samlas forskare från en rad olika länder i Stockholm för att diskutera Kristevas verk och tankevärld. Arrangerar gör bland annat Institutionen för kultur och kommunikation.

Detalj gesällprov, utdragen låda

Stipendium till Malmstens-alumn

Möbelsnickaralumnen Julia Greek har fått Eklunds Stora hantverksstipendium på 100 000 kronor. Under sitt examensarbete undersökte Julia Greek olika tillverkningsmetoder för komplexa parkettläggningar och fick nu stipendiet för att hon förnyat möbelsnickeriet med tekniskt tänkande.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-10-27