Göm menyn

 Forskning vid Linköpings universitet

Tema Genus

Migration, ethnicity and society. Foto Nedzad Mesic.

Ångströmhuset med ett elektronmikroskop.

Biogas Research Center

LiU Sustainable


Reportage

epigenetik

DDT på 1950-talet – fetmaepidemi idag

Dagens fetmaepidemi – kan den spåras till DDT-besprutningen på 1950-talet? Fullt möjligt, enligt epigenetiken. Som ung forskare hamnade Carlos Guerrero-Bosagna mitt i hetluften.

 

epigenetik

Individualiserad behandling för patienterna

Genomik och epigenomik öppnar upp för ett nytt sätt att tänka kring medicinering. Om fem år kan det vara möjligt med skräddarsydd behandling för vissa sjukdomar.

 

diplom

Hållbara affärer

28 små och medelstora företag i regionen har under ett år fått Almi- och forskarhjälp att staka ut framtida affärsstrategier med hållbarhet i fokus.

 

 

Alla reportage

 

forskningsNyheter

sara liin_hjärtarytmi

Trimmade fettsyror - bot mot hjärtarytmi?

Varianter av fettsyror kan öppna en för hjärtat betydelsefull jonkanal och därmed minska risken för arytmi. I framtiden skulle fettsyrorna kunna utvecklas till läkemedel mot hjärtarytmi.

sas

SAS – en landskamp i luften

Sedan omregleringen av flygmarknaden kämpar SAS om kunderna. Orsaken till att det är svårt att hålla företaget i luften beror både på kamp med de anställda och mellan ägarna.

Jonpumpen

Jonpump ger kroppen egen smärtlindring

En jonpump i organisk elektronik ger nytt hopp till de människor som lider av svåra nervsmärtor. Forskare vid LiU är först i världen att stoppa smärtimpulser hos levande, fritt rörliga råttor.

Linda Olsson

Krokig väg till fossilfritt

De beslutsstrukturer och policies vi har i dag är illa lämpade för en omställning till en fossilfri fordonsflotta 2030, visar Linda Olsson i sin doktorsavhandling, avdelningen Energisystem.

Fler forskningsnyheterForskningsfilm

Två LiU-forskare var först i världen med att utveckla kemiska chip som gör det möjligt att styra och reglera cellernas signaler.
Fler filmer

 
Sidansvarig: therese.ekstrand.amaya@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-05-22