Göm menyn

 Forskning vid Linköpings universitet

LiU Sustainable


 

Biogas Research Center

Ångströmhuset med ett elektronmikroskop.


Stressforskning för bättre djurhållning

Per Jensen, professor och Hanne Lövlie, doktor i etologi, tar reda på vad som styr och formar personligheten hos höns och hur deras beteende påverkas av stress. Det är kunskap som kan förbättra djurhållningen.

Fler videofilmer om forskning

 

Reportage

Finska krigsbarn åker tillbaka till Finland

Nya perspektiv på Finlands krigsbarn

Antalet svenska fosterhem fördubblades när sjuttiotusen finska barn evakuerades under andra världskriget. LiU-forskare undersöker nu hur det var möjligt att mobilisera så många hem på så kort tid och hur man såg på att skilja barnen från föräldrarna.

Gepard

Han ska lösa spinnandets gåta

Han har forskat om hur människor talar på inandningsluft. Men sedan några år är det kattdjurs spinnande på in- och utandning som får lingvisten Robert Eklund att dra efter andan.

Hårfix

Den hemliga framgångssagan

Yrkesdidaktiken vid Linköpings universitet är Sverigeledande, både vad gäller forskning och utbildning. Ändå för området fortfarande en relativt undanskymd tillvaro.

 

Anna Öhrvall Rönnbäck visar karta med Framtidsföretag.

Företagsledare ger varandra växtkraft

Anna Öhrwall Rönnbäck är en av de LiU-forskare som hjälpt 48 mellanstora östgötaföretag att växa i projektet Framtidsföretag. Tillsammans har företagen ökat antalet anställda med 410 personer. ”Det här är samverkan när den är som bäst”, säger LiU:s vicerektor Peter Värbrand.

 

Äldre damer på vandringstur.

Att åldras som äldreforskare

Som forskare har hon studerat människors livslopp, ideell omsorg i välfärdssamhället, och de utmaningar det innebär att åldras. Nu är Eva Jeppsson Grassman, professor emerita, själv på väg in i denna fas av sitt liv. Foto: Anna Martin

 

Patrick Norman i datorhallen.

Teoretiker med räknekraft visar vägen

Årets Nobelpris i kemi och fysik går till framstående teoretiker, som med sina metoder har kunnat visa vägen för experimentalisterna. Även på Linköpings universitet använder allt fler forskare modellering och simulering för att förstå olika aspekter av världen omkring oss – verktyg som kräver enorm datakraft. Foto: Göran Billeson

 

Kerstin Sandin Bülow

Ständigt denne Malmsten

Finns det någon svensk formgivare som påverkat svensk formgivning under så lång tid som Carl Malmsten? Han har alltid funnits där, vare sig man vill det eller inte, säger Kersti Sandin Bülow, professor i möbeldesign vid LiU Malmsten.

Alla reportage

 

forskningsNyheter

Ny metod mäter turbulens i hjärtat

Ett rubbat blodflöde i hjärtat kan leda till ineffektiv och ofördelaktig pumpning av blod. LiU-forskare har nu med en ny metod kunnat mäta och avbilda turbulenta flöden.

Bostadsbyggande

Effektivare bygga flerbostadshus

Svensk byggindustri får nu stöd i processen att effektivisera byggandet av flerbostadshus. Henric Jonsson, doktorand i bygglogistik, har tagit fram ett stöd för beslutsfattande som underlättar valet av produktionsprocess.

Leukemicellens hemlighet

Hur kommer det sig att en del patienter med leukemi blir hjälpta av ett läkemedel, när andra inte blir det? Svaret finns på insidan av cellerna som kan utforskas tack vare ett nytt kraftfullt instrument.

Höns med vackra kammar

Många gener bakom hönskammen

Tuppars och hönors röda kammar är exempel på sexuella ornament. Bakom denna intrikata egenskap ligger ett helt kluster av gener, visar ny forskning.

Alla forskningsnyheter
Sidansvarig: birgitta.weibull@liu.se
Senast uppdaterad: 2014-04-17