Göm menyn

 Forskning vid Linköpings universitet

Tema Genus

Migration, ethnicity and society. Foto Nedzad Mesic.

Ångströmhuset med ett elektronmikroskop.

Biogas Research Center

LiU Sustainable


Reportage

biogas

Brukens avlopp blir biogas

Vid BillerudKorsnäs bruk i Frövi och Rockhammar pågår försök att utnyttja det organiska materialet i avloppsströmmarna för att producera biogas. För bruken skulle det innebära kraftigt sänkt elnota och minskade koldioxidutsläpp.

 

gerhard andersson

Nätterapi lika bra som att träffa psykolog

Internetterapi har visat sig lindra både spindelfobi, tinnitus och depression. I spetsen för forskningen går LiU-professorn Gerhard Andersson.

 

nobel

Nobelt ljus spar energi

Tack vare årets nobelpristagare i fysik har vi tillgång till energisnåla, billiga och ljusstarka lampor. Även på LiU bedrivs världsledande forskning på blå lysdioder – i nära samarbete med ett par av pristagarna.

Alla reportage

forskningsNyheter

Traumatiska upplevelser kan ge barndiabetes

Skilsmässa, dödsfall, ett nytt syskon eller andra livskriser kan trefaldiga risken att barn utvecklar diabetes typ 1. För barn med anlag för diabetes kan det innebära 12 gånger så hög risk.

Springande beagle

När hunden ber om hjälp

En hund som ställs inför ett svårt problem söker ofta hjälp från sin ägare. Forskare vid LiU har lyckats visa att beteendet inte är inlärt utan till viss del medfött.

marie curie

Att äga sin vetenskap

Marie Curie var en megakändis under sin livstid. I en ny bok visar Eva Hemmungs Wirtén hur ikonen – och varumärket – Marie Curie vuxit fram.

Ett övergrepp kommer sällan ensamt

Studier vid Linköpings universitet visar att många som uppger att de blivit slagna, våldtagna eller förföljda har också utsatts för andra former av våld och av mer än en förövare, och det gäller både kvinnor och män.

Fler forskningsnyheterForskningsfilm

Två LiU-forskare var först i världen med att utveckla kemiska chip som gör det möjligt att styra och reglera cellernas signaler.
Fler filmer

 
Sidansvarig: therese.ekstrand.amaya@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-04-10