Göm menyn

 Forskning vid Linköpings universitet

Tema Genus

Migration, ethnicity and society. Foto Nedzad Mesic.

Ångströmhuset med ett elektronmikroskop.

Biogas Research Center

LiU Sustainable


Reportage

biogas

Brukens avlopp blir biogas

Vid BillerudKorsnäs bruk i Frövi och Rockhammar pågår försök att utnyttja det organiska materialet i avloppsströmmarna för att producera biogas. För bruken skulle det innebära kraftigt sänkt elnota och minskade koldioxidutsläpp.

 

gerhard andersson

Nätterapi lika bra som att träffa psykolog

Internetterapi har visat sig lindra både spindelfobi, tinnitus och depression. I spetsen för forskningen går LiU-professorn Gerhard Andersson.

 

nobel

Nobelt ljus spar energi

Tack vare årets nobelpristagare i fysik har vi tillgång till energisnåla, billiga och ljusstarka lampor. Även på LiU bedrivs världsledande forskning på blå lysdioder – i nära samarbete med ett par av pristagarna.

Alla reportage

forskningsNyheter

Tystnad omger intellektuellt funktionsnedsattas åldrande

Äldre personer med intellektuella funktionsnedsättningar tillåts inte åldras på samma sätt som andra och får inte det stöd de behöver.

LiU textat med molekyler

LiU-forskare och kolleger i München har lyckats följa och modellera termodynamiken hos en enskild molekyl, fångad i en por i nanoformat. De har till exempel kunnat koda bokstäver i alfabetet.

Moderkakan skyddar fostret mot mammans immunförsvar

Den blivande mammans immunförsvar är ett dödligt hot mot fostret och måste därför försvagas under graviditeten. Helt nya forskningsrön visar nu att det är moderkakan som styr denna anpassning.

Forskning på odlade celler kan slå fel

Celler odlade i laboratoriet uppträder mycket annorlunda än celler i kroppen. Redan efter några dagar är förändringen så stor att den kan påverka tolkningen av en studie.

Fler forskningsnyheterForskningsfilm

Två LiU-forskare var först i världen med att utveckla kemiska chip som gör det möjligt att styra och reglera cellernas signaler.
Fler filmer

 
Sidansvarig: therese.ekstrand.amaya@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-02-26