Göm menyn

 Forskning vid Linköpings universitet

Tema Genus

Migration, ethnicity and society. Foto Nedzad Mesic.

Ångströmhuset med ett elektronmikroskop.

Biogas Research Center

LiU Sustainable


Forskningsfilm

Atomslöjd ger nya material

Jens Birch professor och Johanna Rosén, docent i tunnfilmsfysik, designar nya magnetiska material som i framtiden kan användas i bland annat datorer. Andra material tas fram för att öka mängden information i optiska fibrer.

Reportage

burkar med frönDe söker historien i frönas DNA

Fröna i glasburkarna är döda, men de har en historia att berätta. Tack vare att DNA skyddats av skal och cellväggar kan forskare nu visa en helt ny bild av kulturväxternas evolution, historia och spridning.

 

Hund med ett korvpaket i munnen

Den underskattade hunden

Hundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. I höst utkommer Per Jensen, etologiprofessor vid LiU, med ännu en bok om hundars beteende.

 

Bastardsvärmare

Bastardsvärmaren har ett budskap

Sex av Sveriges sju arter av bastardsvärmare står på rödlistan. En orsak är en ökande brist på blomsterängar. LiU-biologer undersöker vilka krav dessa fjärilar har på sin omgivning.

 

Anders Carlsson och Jenny Palm

Hållbarhet kräver korsvetenskap

Linköpings universitet fortsätter att gå på tvären. Sex nya professurer som driver världsledande forskning inom hållbarhetsområdet är målet för forskarnätverket LiU Sustainable, där Anders Carlsson och Jenny Palm har ledande roller.

 

LiU-forskarna Shimelis Admassie och Olle Inganäs med solceller tryckta på plast.

De fångar fotonerna på rulle

Solceller som trycks på plastfolie och energi som lagras med hjälp av ”vedbatterier”. LiU-forskarna Olle Inganäs och Shimelis Admassie bidrar med smarta lösningar för världens energiförsörjning. Foto Stefan Jerrevång.

 

Alla reportage

 

 

forskningsNyheter

Slåttergubbe på hygge

Rikare flora när hygget varit äng

Floran på skogshyggen är tydligt påverkad av den tidigare markanvändningen, enligt en forskningsstudie vid Linköpings universitet

Så sprids Alzheimers i hjärnan

Alzheimers och Parkinsons kan spridas från nervcell till nervcell i hjärnan. En av forskarna som visat hur denna överföring sker är LiU-docenten Martin Hallbeck, som föreläste vid konferensen Neuroscience 2014.

Självdopning - nyckeln till "varm" supraledning?

Med supraledning kan man leda ström utan energiförlust. Forskare vid bland andra Linköpings universitet har nu gjort en upptäckt som kan vara ett steg på vägen mot målet: supraledning vid rumstemperatur.

Afrikansk vildhund leker med träbit

En doft som luktar blod

Lukten av blod är obehaglig för människor, men för rovdjur betyder den mat. Men vilka substanser i blodet är det som triggar djurens reaktioner? Den frågan fick ett oväntat svar.

Fler forskningsnyheter
Sidansvarig: therese.ekstrand.amaya@liu.se
Senast uppdaterad: 2014-11-25