Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
CETIS - Centrum för tekniken i skolan - 
Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta   - English - information about CETIS.English -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 

CETIS nyhetsbrev

Ge tips till nyhetsbrevet!


CETIS nyhetsbrev Tekniken i skolan nr 2 2016
Tekniken i skolan nr 3, 2016
Nu när höstterminen är i full gång kan du läsa i Tekniken i skolan om samarbeten både i och utanför skolan. Claes Klasander berättar om regeringens förslag om 200 egna timmar för Teknik. Viktigt och glädjande tycker vi och många med oss. Charlotta Nordlöf berättar om hur man kan arbeta med språkutvecklande arbetssätt och Patrick Schooner uppmärksammar oss på globala spelfenomen som Pokémon Go och dess kopplingar till kursplanen, som t.ex. teknisk förändring och drivkrafter. Som vanligt hittar du Forskarrutan och boktips. Trevlig läsning!

Teknik 200 timmar!

Tänk 200! Läs argumenten i foldern.

Regeringens förslag är 200 timmar för teknikämnet. Läs argumenten här:
Teknik 200!

CETIS - Centrum för tekniken i skolan

Regional konferens i Västerås.
TiS 2016 är avslutad. Tack alla medverkande, deltagare och utställare. Dokumentationer TiS 2016


Senaste nytt inom området
teknik och teknikundervisning

 • 2016-11-21
  Gå med i nätverket Lärande och Utbildning i Naturvetenskap och Teknik (LUNT)
  Lärande och Utbildning i Naturvetenskap och Teknik (LUNT) är ett nätverk för alla som är intresserade av undervisning inom naturvetenskap och teknik (NT) i skolan och ämnesdidaktisk forskning. De kommer bl.a. att jobba med webbinarier och det är kostnadsfritt att vara med - läs mer och anmäl dig via länken ovan.
 • 2016-11-14
  Dokumentationer - Regionala konferenser TiS 2016

  Nu finns alla dokumentationerna på plats för de fem konferensorterna Kalmar, Västerås, Luleå, Stockholm och Gävle.
 • 2016-10-24
  Programmera mera - UR
  Barn deltar i utmaningar som har med programmering att göra. Det handlar om logiskt tänkande, sortering, algoritmer och att uppmärksamma mönster och samband. Serien riktar sig till pedagoger för barn i nioårsåldern.
 • 2016-10-04
  CETIS nyhetsbrev nr 3, oktober 2016 - Tekniken i skolan
 • 2016-09-30
  Lärare fick lära om teknik i skolan - VLT
  CETIS regionala konferens på Expectrum i Västerås uppmärksammades av VLT.
 • 2016-09-19
  Teknikspanarna - lärarmöten i höst
  Varje termin håller Teknikspanarna Lärarmöten för lärare på olika orter. Under två timmar bjuder de på inspiration till undervisningen i teknik och möjlighet att träffa andra lärare för att utbyta tankar och idéer. Läs mer via länken ovan.
 • 2016-08-24
  Vårt löfte till barnen – mer teknik i skolan, Aftonbladet
  Ministrarna: Eleverna ska få den teknikundervisning de har rätt till – och minst 200 undervisningstimmar. Läs mer via länken ovan.
 • 2016-08-24
  Välkommen tillbaka till en ny termin! Här på CETIS hemsida hittar ni undervisningstips, boktips, aktuell forskning och vårt nyhetsbrev. Våra undervisningsmaterial Teknik tillsammans och Från ved till www finns för fri användning och det gör även Lyftis, vårt material för utveckling av struktur i teknikämnet.
 • 2016-06-07

  Undervisningsmaterilet Från ved till www - Ett annat liv i ett annat ljus.  Undervisningsmaterialet Från ved till www - Lyssna på musik hemma.
  Nytt undervisningsmaterial - Från ved till www
  Nu finns vårt undervisningsmaterial Från ved till www att hämta här från vår hemsida. Materialet är baserat på Jan Garnerts skrift Från ved till www - när framtiden blev elektrisk. Det är sammanställt för årskurs 7-9 och till att börja med har vi lagt ut två arbetsområden.

 • 2016-04-13
  Bo. Nu. Då: Bostadsfrågor och svar under 99 år - ArkDes
  Bostadskriser är inget nytt. Större delen av 1900- och 2000-talen har präglats av bristen på bostäder. Utställningen Bo. Nu. Då på ArkDes i Stockholm tar upp frågor och svar under 99 år samt tar ett helhetsgrepp på en av samtidens mest brännande frågor: Bostadskrisen. Utställningen pågår 16 april 2016 - 8 januari 2017.
 • 2016-03-10
  Kartläggning nyanländas kunskaper i Teknik - Bedömningsportalen - Skolverket
  Nu finns stöd för att kartlägga nyanlända elevers kunskaper i teknikämnet. Det tredje steget i kartläggningen är ett stöd för ämneslärare i att planera undervisningen utifrån var eleven befinner sig ämnet. Läs mer via länken ovan - se fliken MATERIAL.
 • 2016-03-09
  Teknikspanarnas TV-serie

  Har du sett Teknikspanarnas senaste lektionsmaterial? En TV-serie i sju avsnitt: Transport, Underhållning, Medicinteknik, Smartare jordbruk, Sakernas internet, Vardagsteknik samt Energi och återvinning. Du hittar filmerna på YouTube och materialet finns i sin helhet på www.teknikspanarna.se

 • 2016-02-16
  Kalendarium 2016 - Kungl. Vetenskapsakademien
  Inbjudan till inspirationsdagar för lärare! Kungl. Vetenskapsakademien och Skolverket fortsätter anordna inspirationsdagar och precis som tidigare är deltagandet avgiftsfritt. Läs mer om vårens program via länken ovan.
 • 2016-02-15
  MegaHelger på Tekniska museet
  Besök Tekniska museet. Under året finns sex olika teman under lika många helger. Läs mer via länken ovan.
 • 2016-02-03
  I tekniken ser vi skönheten i det funktionella - Origo
  Läs Claes Klasanders inledare i Origo - I tekniken ser vi skönheten i det funktionella.
 • 2015-12-17
  Ungdomar förtjänar tekniklyft i skolan - annons i DN (pdf)

 

 
 -