Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
CETIS - Centrum för tekniken i skolan - 
Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta   - English - information about CETIS.English -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 

CETIS nyhetsbrev

Ge tips till nyhetsbrevet!


CETIS nyhetsbrev Tekniken i skolan nr 2 2016

Tekniken i skolan nr 2, 2016
Innan sommaren kan du läsa om hur vi kan arbeta med Teknik och Estetik i lärarprogrammet. Läs också om hur teknikläraren Robert Bellander i Gällivare tar vara på sin lektionstid och vilken nytta han har av andra lärare. Madeléne Beckman på ArkDes berättar om smarta städer, gamla och nya byggmetoder och naturligtvis om sin skolverksamhet. Tre barn berättar om telefoner och vattenledningar och Claes Klasanders ledare handlar om Skolverkets förslag kring skolans IT-strategi. Boktips hittar du som vanligt på sista sidan. Trevlig läsning!

Tänk 200!

Tänk 200! Läs argumenten i foldern.

Så många timmar borde teknikämnet ha! Ladda ner vår folder med argumenten.
Tänk 200! (pdf, nytt fönster)

LYFTIS

LYFTIS - till hemsidan
LYFTIS – lyft teknikämnet i skolan!

Teknik tillsammans

Teknik tillsammans
Teknik tillsammans

 

Följ CETIS på Facebook

CETIS - Centrum för tekniken i skolan

CETIS regionala konferenser 2016
Regionala konferenser TiS2016 - Kalmar 22 september, Västerås 29 september, Luleå 6 oktober, Stockholm 19 oktober samt Gävle 31 oktober.


Senaste nytt inom området
teknik och teknikundervisning

 • 2016-09-19
  Teknikspanarna - lärarmöten i höst
  Varje termin håller Teknikspanarna Lärarmöten för lärare på olika orter. Under två timmar bjuder de på inspiration till undervisningen i teknik och möjlighet att träffa andra lärare för att utbyta tankar och idéer. Läs mer via länken ovan.
 • 2016-08-30
  Regionala konferenser TiS2016
  Äntligen! Regeringen vill införa 200 timmar teknik i grundskolan.
  Det har vi på CETIS jobbat för länge. Var med att fira de 200 timmarna och att CETIS fyller 20 år genom att komma med på någon av våra konferenser. Vi kommer bjuda på en inspirerande konferensdag med både nationella och regionala medverkande. Det finns fortfarande platser kvar på alla fem konferensorter.
 • 2016-08-24
  Vårt löfte till barnen – mer teknik i skolan, Aftonbladet
  Ministrarna: Eleverna ska få den teknikundervisning de har rätt till – och minst 200 undervisningstimmar. Läs mer via länken ovan.
 • 2016-08-24
  Välkommen tillbaka till en ny termin! Här på CETIS hemsida hittar ni undervisningstips, boktips, aktuell forskning och vårt nyhetsbrev. Våra undervisningsmaterial Teknik tillsammans och Från ved till www finns för fri användning och det gör även Lyftis, vårt material för utveckling av struktur i teknikämnet.
 • 2016-06-10
  Nu kan du anmäla dig till teknikkonferens i höst!
  Kom som deltagare, idéutställare eller företagsutställare. Läs mer här: Regionala konferenser TiS2016
 • 2016-06-07

  Undervisningsmaterilet Från ved till www - Ett annat liv i ett annat ljus.  Undervisningsmaterialet Från ved till www - Lyssna på musik hemma.
  Nytt undervisningsmaterial - Från ved till www
  Nu finns vårt undervisningsmaterial Från ved till www att hämta här från vår hemsida. Materialet är baserat på Jan Garnerts skrift Från ved till www - när framtiden blev elektrisk. Det är sammanställt för årskurs 7-9 och till att börja med har vi lagt ut två arbetsområden.

 • 2016-05-10
  CETIS nyhetsbrev nr 2, maj 2016 - Tekniken i skolan

 • 2016-04-13
  Bo. Nu. Då: Bostadsfrågor och svar under 99 år - ArkDes
  Bostadskriser är inget nytt. Större delen av 1900- och 2000-talen har präglats av bristen på bostäder. Utställningen Bo. Nu. Då på ArkDes i Stockholm tar upp frågor och svar under 99 år samt tar ett helhetsgrepp på en av samtidens mest brännande frågor: Bostadskrisen. Utställningen pågår 16 april 2016 - 8 januari 2017.
 • 2016-03-23
  Jubileumshändelser när CETIS fyller 20 år!
  Första seminariet Teknikens möjligheter och gränser är tisdagen den 5 april klockan 13-17. Välkommen!
 • 2016-03-10
  Kartläggning nyanländas kunskaper i Teknik - Bedömningsportalen - Skolverket
  Nu finns stöd för att kartlägga nyanlända elevers kunskaper i teknikämnet. Det tredje steget i kartläggningen är ett stöd för ämneslärare i att planera undervisningen utifrån var eleven befinner sig ämnet. Läs mer via länken ovan - se fliken MATERIAL.
 • 2016-03-09
  Teknikspanarnas TV-serie

  Har du sett Teknikspanarnas senaste lektionsmaterial? En TV-serie i sju avsnitt: Transport, Underhållning, Medicinteknik, Smartare jordbruk, Sakernas internet, Vardagsteknik samt Energi och återvinning. Du hittar filmerna på YouTube och materialet finns i sin helhet på www.teknikspanarna.se

 • 2016-02-17
  Eventuell revision av kursplanen i Teknik
 • 2016-02-16
  Kalendarium 2016 - Kungl. Vetenskapsakademien
  Inbjudan till inspirationsdagar för lärare! Kungl. Vetenskapsakademien och Skolverket fortsätter anordna inspirationsdagar och precis som tidigare är deltagandet avgiftsfritt. Läs mer om vårens program via länken ovan.
 • 2016-02-15
  MegaHelger på Tekniska museet
  Besök Tekniska museet. Under året finns sex olika teman under lika många helger. Läs mer via länken ovan.
 • 2016-02-03
  I tekniken ser vi skönheten i det funktionella - Origo
  Läs Claes Klasanders inledare i Origo - I tekniken ser vi skönheten i det funktionella.
 • 2016-01-11
  Bygga hus av skrot, UR-Play
  Kevin McCloud bygger ett hus från grunden av återvunnet, upphittat och insamlat material. Han vill använda en gammaldags teknik och skapar spännande lösningar. En serie på fyra program.
 • 2015-12-17
  Ungdomar förtjänar tekniklyft i skolan - annons i DN (pdf)
 • 2015-11-09
  LYFTIS - ett verktyg för att utveckla skolans teknikämne
  Nu är LYFTIS igång! LYFTIS har tagits fram för att ge skolor, F-9, ett verktyg för att på ett strukturerat sätt utveckla teknikämnet i den enskilda skolan, genom bl.a. självvärdering. Här kommer också finnas en referensgrupp som fungerar om ambassadörer och användare av LYFTIS, inom kort presenteras de på hemsidan. Läs mer via länken ovan.

 

 
 -